Η Fraport προτείνει ιδιωτικά τεστ στους επιβάτες!

0

Στις 4 Αυγούστου, η γερμανική Fraport, η οποία έχει πάρει με τη γνωστή αποικιοκρατική σύμβαση 14 ελληνικά αεροδρόμια (τα πιο σημαντικά της χώρας, εκτός απ’ αυτά της Αθήνας και του Ηράκλειου), ανακοίνωσε ότι συμφώνησε σε «στρατηγική συνεργασία» με τον Ομιλο Ιατρικού Αθηνών και δίνει τη δυνατότητα σε κάθε επιβάτη που φτάνει στην Ελλάδα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης (ή και που φεύγει από την Ελλάδα) να κάνει «τεστ μοριακής ανίχνευσης (rRT-PCR) του κορωνοϊού». Η υπηρεσία λειτουργεί από τις 21 Αυγούστου, εφτά μέρες την εβδομάδα, από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 22:30 τη νύχτα, και «το αποτέλεσμα της εξέτασης θα γνωστοποιείται στους εξεταζόμενους περίπου 6 ώρες μετά τη λήψη του δείγματος». Κόστος του τεστ 70 ευρώ.

Δε θα σχολιάσουμε τίποτα για την ποιότητα του συγκεκριμένου τεστ. Δεν ξέρουμε τι είδους τεστ είναι, σε ποιο εργαστήριο γίνεται η ανάλυση, ενώ μας προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι το αποτέλεσμα βγαίνει σε έξι ώρες. Δεν είναι, όμως, αυτό το θέμα μας.

Αλλο είναι το μείζον θέμα που εγείρεται. Γιατί η Fraport και ο μεγαλύτερος ιδιωτικός καπιταλιστικός όμιλος στον τομέα της Υγείας στήνουν μπίζνα στο αεροδρόμιο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, όπου υποτίθεται ότι κάνει τα περιβόητα δειγματοληπτικά τεστ ο ΕΟΔΥ; Γιατί να πάνε οι ταξιδιώτες να κάνουν το τεστ σε μια ιδιωτική εταιρία, όταν υποτίθεται ότι ο ΕΟΔΥ έχει έναν περιβόητο αλγόριθμο, που δουλεύει τέλεια και υποδεικνύει σε ποιους είναι απαραίτητο να γίνει τεστ και σε ποιους όχι; Δεν αποτελεί αυτή η κίνηση, που γίνεται σε έναν χώρο τον οποίο υποτίθεται ότι καλύπτει πλήρως ο ΕΟΔΥ, «φτύσιμο» για την υγειονομική πολιτική του ελληνικού κράτους;

Αυτή η μπίζνα αποδεικνύει ότι οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ στα αεροδρόμια είναι της πλάκας, όπως εμείς καταγγέλλουμε από την πρώτη στιγμή. Σύμφωνα με τα ψεύτικα νούμερα που πετάει δεξιά κι αριστερά ο Χαρδαλιάς, υποτίθεται ότι έχουν κάνει τεστ στο 12% των ταξιδιωτών. Η Κομισιόν, βέβαια, απαγορεύει να ξεπεράσουν τα δειγματοληπτικά τεστ το 5%. Ερχεται, όμως, η Fraport και ουσιαστικά λέει στους επιβάτες της να μην εμπιστεύονται το ελληνικό κράτος και άμα θέλουν να κάνουν τεστ στον ιδιωτικό φορέα με τον οποίο έκανε σύμβαση, για να είναι σίγουροι.

Εκτός από τη μπίζνα, εδώ έχουμε και τη γνωστή ιμπεριαλιστική-αποικιοκρατική λογική, που τη βλέπουμε σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία και η Ολλανδία. Οταν οι τουρίστες απ’ αυτές τις χώρες έρχονταν κατά στίφη στην Ελλάδα, χωρίς κανέναν έλεγχο (είχαν απαιτήσει να μη θεσπιστεί υποχρεωτικός μοριακές έλεγχος πριν από τα ταξίδια και η Κομισιόν πήρε σχετική απόφαση), δεν είχαν καμιά ανησυχία μη τυχόν μεταφερθεί ο ιός σε μια χώρα που δεν είχε κρούσματα και ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές, όπως τα νησιά, που είχαν μείνει σχεδόν απρόσβλητες από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Τώρα, βάζουν σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών όποιον τουρίστα επιστρέφει από την Ελλάδα, υποδεικνύοντας τη χώρα ως επίκεντρο διασποράς του κοροναϊού και καταστρέφοντας τις ελπίδες του ελληνικού τουριστικού κεφαλαίου για κάποια ψίχουλα τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη.

Είναι κι αυτό ένα ακόμα κατόρθωμα της κυβέρνησης των «αρίστων» του Κούλη, που διέλυσαν υγειονομικά τη χώρα για μια χούφτα κέρδη του τουριστικού κεφαλαίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: