Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ενα ντοκιμαντέρ σκοπιμοτήτων και η καλύτερη ταινία της χρονιάς
  • Αυτή και τα… άβατάρ της
  • Σαν σήμερα 11 Νοέμβρη
  • Σκληρές διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των αποκλεισμένων στη Ράφα παλαιστίνιων μαχητών
  • Χάιθαμ Αμπού Γασλάν: «Κανείς δεν μπορεί να αφοπλίσει τον παλαιστινιακό λαό – Δεν δεχόμαστε διεθνή επιτροπεία»
  • Οταν η Γκιλφόιλ χαρακτήριζε τους Ελληνες κακομαθημένα σκυλιά που κατουρούν στο χαλί
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Αναθεώρηση του ΑΣΤΙΚΟΥ Συντάγματος
Πολιτική

Αναθεώρηση του ΑΣΤΙΚΟΥ Συντάγματος

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Νοέ 2019, 00:00

Αλήθεια, πόσοι έχετε πάρει χαμπάρι ότι τη βδομάδα που πέρασε ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος και τη Δευτέρα θα έχουμε την τελική ψηφοφορία, μετά από μια συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών; Σίγουρα λίγοι κι απ’ αυτούς ελάχιστοι πρέπει να μπήκαν στον κόπο να παρακολουθήσουν τη σχετική διαδικασία.
 
Δεν ψέγουμε κανέναν. Απλώς σχολιάζουμε την πλήρη απουσία λαϊκού ενδιαφέροντος για μια διαδικασία που υποτίθεται ότι θα καθορίσει την ουσία του πολιτεύματος. Ποιος δε θυμάται πώς ξεκίνησε αυτή η διαδικασία από τους συριζαίους; Με φιέστα στο προαύλιο της Βουλής με ομιλητή τον Τσίπρα, με υποσχέσεις για λαϊκή συμμετοχή στη διαδικασία (φτιάχτηκε μάλιστα και σχετική επιτροπή, με επικεφαλής κάποιον πανεπιστημιακό) και με τον Κατρούγκαλο να προαναγγέλλει ένα Σύνταγμα… επαναστατικό, με λαϊκά δημοψηφίσματα και τα συναφή.
 
Μετά, το ξέχασαν και οι ίδιοι, για να το ξαναθυμηθούν κάπου προς το τέλος της θητείας τους. Και πάλι με την ίδια λογική εργαλειοποίησης προς άγραν πολιτικής υπεραξίας. Φυσικά, το θέμα κρατήθηκε αποκλειστικά εντός των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, όπως ακριβώς προβλέπει το ισχύον Σύνταγμα για τη διαδικασία αναθεώρησής του. Προς αναθεώρηση τέθηκαν διάφορες διατάξεις, πάντα στη λογική της δημιουργίας εντυπώσεων και όχι επειδή είχε διαμορφωθεί η αναγκαία συναίνεση. Ο,τι πρότεινε η ΝΔ και δεν το ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έπαιρνε ούτε τις 151 ψήφους που απαιτούνταν για να καταστεί αναθεωρητέο. Ο,τι πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν το ήθελε η ΝΔ, έπαιρνε μεν 151 ψήφους, όμως ήταν σίγουρο ότι δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει από την επόμενη Βουλή, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ –ακόμα κι αν έβγαινε πρώτο κόμμα- δε θα μπορούσε να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους.
 
Υπήρξαν μόνο δύο διατάξεις που ψηφίστηκαν με πάνω από 180 ψήφους: αυτή που αφορά τις διατάξεις για την ποινική δίωξη υπουργών και αυτή που αφορά τα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Για τη δεύτερη διάταξη, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούσαν ότι δεν πρέπει να οδηγείται η χώρα σε εκλογές μετά από αδυναμία εκλογής ΠτΔ, όμως για τη διαδικασία εκλογής οι θέσεις τους ήταν μέρα με νύχτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε μια μακρά διαδικασία διαδοχικών ψηφοφοριών (εννιά συνολικά), που αν κατέληγαν άκαρπες (σε όλες θα απαιτούνται τουλάχιστον 180 ψήφοι) θα ακολουθούσε απευθείας εκλογή του ΠτΔ από το λαό μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων. Αντίθετα, η ΝΔ πρότεινε μια διαδικασία τεσσάρων ψηφοφοριών, στις οποίες η απαιτούμενη πλειοψηφία θα μειώνεται (200, 200, 180, 151), ώστε στο τέλος να εκλέγεται πρόεδρος με απλή πλειοψηφία επί του συνόλου των βουλευτών. Το ίδιο, δηλαδή, που προβλέπεται και τώρα, με τη διαφορά ότι για να πέσει η απαιτούμενη πλειοψηφία θα πρέπει να μεσολαβήσουν εκλογές.
 
Η ΝΔ έκανε τότε μια κουτοπονηριά. Ψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε αυτή να πάρει πάνω από 180 ψήφους και να χρειάζονται πλέον 151 στην αναθεωρητική Βουλή για να καθοριστεί το περιεχόμενο της διαδικασίας εκλογής ΠτΔ. Οι συριζαίοι, αντί να χρησιμοποιήσουν κόντρα-κουτοπονηριά (να βάλουν μερικούς δικούς τους βουλευτές να μην ψηφίσουν, ώστε να μη σχηματιστεί πλειοψηφία 180), έβαλαν μπροστά μια συνταγματική μπουρδολογία, σύμφωνα με την οποία η προαναθεωρητική Βουλή δεσμεύει την αναθεωρητική και ως προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης. Λέμε μπουρδολογία, πρώτον γιατί δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο και δεύτερο επειδή δεν υπάρχει κάποιο πολιτειακό όργανο που να κρίνει ποια άποψη είναι σωστή. Κρίνει η ίδια η Βουλή, με την πλειοψηφία που κάθε φορά υπάρχει. Γράφαμε τότε για τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ, που με το γνωστό του στόμφο παρουσίαζε ο Κατρούγκαλος: και τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν η ΝΔ θα δώσει το δικό της περιεχόμενο στη διάταξη για την εκλογή ΠτΔ; Θα κάνει «ντα» τους νεοδημοκράτες;
 
Την περασμένη Τετάρτη, παίχτηκε η τελευταία πράξη του δράματος. Και ήταν, φυσικά, κωμωδία. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση αντισυνταγματικότητας για τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος! Ο Κατρούγκαλος επανέλαβε την ίδια μπουρδολογία, οι νεοδημοκράτες είχαν έτοιμα τα αντεπιχειρήματα, κανένα άλλο κόμμα δε συντάχθηκε με την πρόταση αντισυνταγματικότητας και αυτή απερρίφθη μετ’ επαίνων και με τον ΣΥΡΙΖΑ να μένει απελπιστικά μόνος. Η ΝΔ θα ψηφίσει μόνη της (ίσως και με τον Βελόπουλο) τη διάταξη που θα προβλέπει τέσσερις ψηφοφορίες μάξιμουμ και εκλογή ΠτΔ στην τελευταία με 151 ψήφους, χωρίς αυτό να μπορεί να αλλάξει παρά μόνο με μια νέα αναθεώρηση του Συντάγματος.
 
Στο άλλο ζήτημα που απασχόλησε από την αρχή τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, αυτό της ποινικής μεταχείρισης των πολιτικών προσώπων, φαίνεται να διαμορφώνεται συναίνεση για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας μόνο σε κατηγορίες που αφορούν την άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή και για την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για τα αδικήματα που αφορούν μέλη της κυβέρνησης. Δηλαδή, να μην ισχύει η ειδική παραγραφή που ίσχυε μέχρι τώρα, αλλά να ισχύει η παραγραφή που ισχύει και για τους πολίτες. Εχει παραβρομίσει αυτή η ιστορία με τις απανωτές παραγραφές για πολιτικούς που ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα, οπότε έπρεπε να βρουν μια φόρμουλα με την οποία θα μπορούν να κερδίσουν την έξωθεν καλή μαρτυρία. Στο κάτω-κάτω, με την παραγραφή κάποια πολιτικά πρόσωπα έμεναν μονίμως με το στίγμα της κατηγορίας για συμμετοχή σε σκάνδαλο. Ενώ με το δικαστικό ξεκαθάρισμα της υπόθεσής τους (το οποίο στα πρώτα στάδιά του θα διεξάγεται και πάλι από τη Βουλή, γιατί αυτό προβλέπεται από το Σύνταγμα), θα αποδίδονται άσπιλοι και αμόλυντοι στην κοινωνία.
 
Η ΝΔ, για να μην κατηγορηθεί ότι υστερεί σε δημοκρατικότητα, έκανε δεκτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την περιβόητη Νομοθετική Πρωτοβουλία Πολιτών. Δηλαδή, να μπορεί ένας ορισμένος αριθμός πολιτών να καταθέτει πρόταση νόμου, η οποία να συζητείται υποχρεωτικά στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αυτό το δικαίωμα να το έχουν 100.000 πολίτες, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ συμφωνεί, η ΝΔ αντιπροτείνει ο αριθμός να αυξηθεί στις 500.000. Πρόκειται, φυσικά, για εξωφρενικό νούμερο. Ούτε η συγκέντρωση 100.000 υπογραφών κάτω από μια πρόταση νόμου είναι εύκολη υπόθεση. Μόνο κόμμα ή κόμματα μπορούν να οργανώσουν αυτή τη διαδικασία. Ακόμα κι αν παραβλέψουμε αυτή τη δυσκολία, θα πρέπει να πλακώσουμε στις φάπες εκείνους που ισχυρίζονται ότι πρόκειται για θεσμό της άμεσης δημοκρατίας. Για θεσμό της κοροϊδίας ναι. Τίποτα πέραν αυτού. Γιατί κι αν μαζευτούν οι εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές, αυτό που κερδίζουν οι πολίτες θα είναι να συζητηθεί η πρότασή τους στη Βουλή και, φυσικά, ν' απορριφθεί μετ' επαίνων από την κυβερνητική πλειοψηφία (διότι πρόταση νόμου μόνο κόντρα στην κυβέρνηση γίνεται). Και μην μας πει κανείς ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα καμφθεί από τον όγκο των υπογραφών που θα μαζευτούν. Γιατί να μην καμφθεί τότε από ογκωδέστερες των υπογραφών λαϊκές κινητοποιήσεις;
 
Αν οι πολίτες θέλουν να επιβάλουν κάτι στην κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να αγωνιστούν γι' αυτό. Ο αγώνας στο δρόμο, σε σύγκρουση με την πολιτική εξουσία και τους μηχανισμούς του αστικού κράτους, μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα, όπως έχει αποδειχτεί άπειρες φορές. Η συλλογή υπογραφών υπέρ μιας πρότασης νόμου μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο την πολιτική τακτική ενός ή περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Και θα χρησιμοποιείται αυτή η συλλογή υπογραφών ως όργανο υπονόμευσης του ταξικού αγώνα, όπως ακριβώς χρησιμοποιούνται οι προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια και το ΣτΕ, από τα οποία περιμένουν δικαίωση εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.
 
Για το τέλος αφήσαμε κάτι που έρχεται να μας θυμίσει για ποιου Συντάγματος την αναθεώρηση συζητάμε. Αστικό είναι το Σύνταγμα και αστικό θα παραμείνει. Συντηρητικό μέχρι το μεδούλι, δίκαιο προστασίας της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Και βέβαια, και με τις αλλαγές που έγιναν στις προηγούμενες αναθεωρήσεις και μ' αυτές που θα γίνουν τώρα, το εν λόγω Σύνταγμα δε γίνεται πιο αστοφιλελεύθερο αλλά πιο συντηρητικό.
 
Σε κάθε Σύνταγμα (ανεξάρτητα από το αν είναι αστικό ή αν είναι προλεταριακό) αποτυπώνεται αυτό που έχει ήδη διαμορφωθεί στη ζωή και αναζητά την κατοχύρωσή του. Η ΝΔ, λοιπόν, προτείνει να προστεθεί στο Σύνταγμα μια διάταξη που πράγματι έχει κατοχυρωθεί στη ζωή, κατά τη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων. Προτείνει να προστεθεί στο Σύνταγμα διάταξη που θα κατοχυρώνει το περιβόητο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. «Υστερα από χρόνια υποκρισίας και παλινωδιών από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, το ελληνικό κράτος με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μεριμνά βάσει Συντάγματος για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», έλεγαν την περασμένη Τρίτη κυβερνητικές πηγές.
 
Το μυαλό ενός που δεν ξέρει από τέτοια κόλπα θα πάει ενδεχομένως στην εξασφάλιση εγγυημένου εισοδήματος ίσου τουλάχιστον με το βασικό μισθό. Αμ δε. Πρόκειται για το γνωστό προνοιακό επίδομα, που θεσπίστηκε κατά τα μνημονιακά χρόνια, με τη σύμφωνη γνώμη ακόμα και του ΔΝΤ, προκειμένου να μην πεθαίνουν από την πείνα οι εντελώς εξαθλιωμένοι. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αφορά 240.000 νοικοκυριά με 450.000 άτομα, εκ των οποίων 156.000 είναι άνεργοι. Από το σύνολο των οικογενειών, οι 236.000 έχουν ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 5.000 ευρώ, ενώ οι 130.000 έχουν μηδενικό εισόδημα. Ο μέσος όρος παροχής ανά νοικοκυριό είναι 213 ευρώ το μήνα! Μ' αυτό το ποσό θα διασφαλιστούν «συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης»! Οχι μόνο δε ντρέπονται να το λένε, αλλά έχουν το θράσος να το βάλουν και στο αστικό Σύνταγμα, δίνοντας στην έσχατη φτώχεια το στάτους της… αυξημένης συνταγματικής ισχύος.
 
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, γιατί όλο αυτό το πανηγύρι πέρασε σχεδόν στα μουλωχτά. Γιατί όλοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους.
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΠροβοκάτσια (1)
Επόμενο άρθρο Scripta… Verba…

Σχετικά Αρθρα

Οταν η Γκιλφόιλ χαρακτήριζε τους Ελληνες κακομαθημένα σκυλιά που κατουρούν στο χαλί

Πολιτική 10 Νοέ 2025, 14:23

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

Καταστολή 7 Νοέ 2025, 11:34

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ που πρώτος κατήγγειλε το σκάνδαλο κυνηγήθηκε υπηρεσιακά και απειλήθηκε από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Ανατριχιαστικά περιστατικά προκύπτουν από επίσημα έγγραφα που «θάβονταν»

Πολιτική 31 Οκτ 2025, 20:00

Ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία στην κατ’ έφεση δίκη των νεοναζιστών εγκληματιών της ΧΑ και των παρακλαδιών της

Στις 12 Δεκέμβρη η αγόρευση της εισαγγελέα

Πολιτική 31 Οκτ 2025, 18:13

Φασίστες στην παρέλαση της 28ης Οκτώβρη!

Τι δουλειά είχε η ακροδεξιά «Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία» στη στρατιωτική παρέλαση;

Πολιτική 30 Οκτ 2025, 08:53

Kίνητρα στην αστυνομία για να κόβει αβέρτα πρόστιμα-χαράτσια του ΚΟΚ

Πολιτική 27 Οκτ 2025, 18:40
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

Ενα ντοκιμαντέρ σκοπιμοτήτων και η καλύτερη ταινία της χρονιάς

11 Νοέ 2025, 17:16
Κόντρες

Αυτή και τα… άβατάρ της

11 Νοέ 2025, 12:33
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Νοέμβρη

11 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Σκληρές διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των αποκλεισμένων στη Ράφα παλαιστίνιων μαχητών

10 Νοέ 2025, 20:17
Διεθνή

Χάιθαμ Αμπού Γασλάν: «Κανείς δεν μπορεί να αφοπλίσει τον παλαιστινιακό λαό – Δεν δεχόμαστε διεθνή επιτροπεία»

Συνέντευξη του ηγετικού στελέχους της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ

10 Νοέ 2025, 19:21
Πολιτική

Οταν η Γκιλφόιλ χαρακτήριζε τους Ελληνες κακομαθημένα σκυλιά που κατουρούν στο χαλί

10 Νοέ 2025, 14:23
Κόντρες

Κόμμα είν’ αυτό ή απορρυπαντικό;

10 Νοέ 2025, 13:39
Αθλητισμός

Αιωρούμενοι πάνω από το φαράγγι του Βίκου με τη σημαία της Παλαιστίνης

10 Νοέ 2025, 09:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Νοέμβρη

10 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Στο λεξιλόγιό μας δεν υπάρχει η λέξη παράδοση

Νέο ξεφτίλισμα των σιωναζιστών στη Ράφα

9 Νοέ 2025, 20:14
Διεθνή

Ουαλίντ Κιλάνι: «Η Αντίσταση υπάρχει εξαιτίας της κατοχής»

Συνέντευξη του εκπρόσωπου της Χαμάς

9 Νοέ 2025, 13:48
Οικονομία

Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ

9 Νοέ 2025, 10:37
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη

9 Νοέ 2025, 00:01
Πολιτισμός

Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα

8 Νοέ 2025, 06:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

8 Νοέ 2025, 00:01
Παιδεία

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

7 Νοέ 2025, 20:27
Παιδεία

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

7 Νοέ 2025, 19:50
Καταστολή

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

7 Νοέ 2025, 19:46
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Νοέμβρη

Ημέρα ιδιωτικής ασφάλισης.

Ροδεσία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1965).

Αγκόλα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1975).

Μαλδίβες: Ημέρα δημοκρατίας (1968).

ΗΠΑ: Ημέρα βετεράνων.

1887: Εκτελούνται δι’ απαγχονισμού οι «πρωταίτιοι των γεγονότων της πρωτομαγιάς στο Σικάγο» August Spies, Albert Parsons, Adolph Fischer και George Engel, παρά την παγκόσμια κατακραυγή.

1918: Συνθηκολόγηση Γερμανίας, τέλος α’ παγκοσμίου πολέμου.

1990: Πεθαίνει ο Γιάννης Ρίτσος.

2003: Η «Οργάνωση «Χρήστος Κασσίμης» αποπειράται να χτυπήσει υποκατάστημα της τράπεζας «Citibank» στην περιοχή του Ζωγράφου.

2004: Πεθαίνει ο Γιασέρ Αραφάτ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo