Ο Κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι θα κάνει μια σύντομη τοποθέτηση και στη συνέχεια θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που θα του υποβληθούν. Η τοποθέτησή του ήταν η εξής:
Αρχικά, όσον αφορά την κατηγορία για ένταξη και συμμετοχή στην οργάνωση ΣΠΦ, δεν έχω υπάρξει μέλος της συγκεκριμένης οργάνωσης, ούτε κάποιας άλλης οργάνωσης. Θα επανέλθω σ’ αυτό το ζήτημα στη συνέχεια. Τώρα για τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο σπίτι μου, χαρακτηρίζονται από το κατηγορητήριο ως όπλα, αρνούμαι ότι είναι όπλα, δεν είναι παράνομα, βρίσκονται σε προθήκες καταστημάτων, από εκεί τα αγόρασα. Ποτέ κανείς υπάλληλος δεν μου ζήτησε άδεια, ούτε ταυτότητα, ούτε με προειδοποίησε ότι αυτή η αγορά είναι παράνομη και ότι μπορεί να μου δημιουργήσει προβλήματα.
Εγώ αυτή την στιγμή σπουδάζω στη Σχολή Ναυπηγών του Πολυτεχνείου, βρίσκομαι στο στάδιο της πτυχιακής μου. Οπως είπε, αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των σπουδών του είχε βάλει ως προτεραιότητα να εργάζεται με σκοπό να συγκεντρώνει κάποια χρήματα για να καλύπτει δικιές του ανάγκες και έτσι να μην επιβαρύνει τους δικούς του. Απαρίθμησε, μάλιστα,τις δουλειές που απασχολήθηκε:στο φροντιστήριο που πήγαινε ως μαθητής, στις αποθήκες του Ζάρα στο Χαλάνδρι ως αποθηκάριος, στα Ναυπηγεία της Χιουντάι στη Ν. Κορέα, όταν έκανε την πρακτική του, και τα τελευταία χρόνια ως βοηθός στη διεξαγωγή συναυλιών. Οι επιθυμίες του ήταν να κάνει κάποια ταξίδια στο εξωτερικό και αργότερα να νοικιάσει ένα σπίτι και να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των εξόδων του. Οταν άρχισε να ψάχνει για σπίτι, έμαθε από την κοπέλα του ότι η θεία της νοικιάζει ένα δώμα πάνω από το σπίτι της. Το επισκέφθηκε, του άρεσε και το νοίκιασε,το δε μίσθωμα ήταν 350 ευρώ το μήνα.Πριν κατοικήσει στο διαμέρισμα, συζήτησε με το φίλο του Περικλή Βενέτη και αποφάσισαν να συγκατοικήσουν, ώστε να μοιράζονταιτα έξοδα. Ηταν γι’ αυτόν μια ευχάριστη εξέλιξη, όπως είπε.
Το συμβόλαιο του σπιτιού ήταν στο όνομά του και είχε κατατεθεί στην εφορία.Στο όνομά του ήταν και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ. Στο σπίτι αυτό πήγαιναν η αδελφή του, η μητέρα του που τον είχε βοηθήσει στην επίπλωσηκαι συχνά η κοπελιά του. Πήγαιναν φίλοι του από το σχολείο και τη σχολή, φίλες της κοπελιάς του και φίλοι του συγκάτοικου και φίλου του Περικλή. Ηταν ένα σπίτι ανοιχτό και φυσιολογικό,ούτε κρησφύγετο ήταν, ούτε είχε συνομωτικά χαρακτηριστικά. Είναι εξοργιστικό που πάνε να συνδεθούν και τρίτοι άνθρωποι με την οργάνωση, τόνισε ο Κ. Παπαδόπουλος.
Πέρασε μετά στις επισκέψεις των φίλων του Ολγας και Γιώργου, που τις χαρακτήρισε ευχάριστες, όπως όλες οι επισκέψεις φίλων. Την πρώτη φορά είχαν πιεί ένα καφέ και είχαν φύγει, ενώ η δεύτερη φορά ήταν αυτή που περιέγραψε ο μάρτυρας της Αντιτρομοκρατικής. Ηρθαν, έφαγαν, ήπιαν ένα ποτό, κάποια στιγμή αυτός με την Ολγα πήγανε με τα πόδια σε ένα μπαρ που συχνάζει από την εποχή που ήταν μαθητής στο Λύκειο, επέστρεψαν στο σπίτι, κοιμήθηκαν και την επόμενη μέρα οι φίλοι του έφυγαν.Ηρθαν στο σπίτι με το αυτοκίνητο του Γιώργου, χωρίς προφυλάξεις, δεν οπλοφορούσαν, δεν ήταν μεταμφιεσμένοι και δεν υπήρχε κάτι που να του κάνει εντύπωση.
Δήλωσε στη συνέχεια, ότι δεν γνώριζε πως οι φίλοι του ήταν μέλη της ΣΠΦ. Και βέβαια, καλά έκανε που δεν γνώριζε, δεν είχε καμία δουλειά να γνωρίζει. Θεωρεί ότι δεν τον έχουν εκθέσει και ότι δεν έχουν εκμεταλλευθεί τη φιλία τους. Στα χρόνια που πέρασαν, αν πίστευε κάτι τέτοιο, θα σταματούσε να έχει αισθήματα φιλίας και σεβασμού γι’ αυτούς, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει.
Θεωρεί ότι βρίσκεται στη θέση του κατηγορούμενου για συμμετοχή στην οργάνωση, λόγω του δόγματος που ακολουθεί η αστυνομία για τις συλλήψεις της οργάνωσης από το 2009. Δηλαδή, όποιος αναρχικός φέρεται να έχει οποιαδήποτε επαφή με κάποιο από τα μέλη της συλλαμβάνεται, κατηγορείται ως μέλος της και στη συνέχεια, ενώ τα στοιχεία είναι ανύπαρκτα, καλείται να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Αυτή η τακτική έχει σαν σκοπό τη διάχυση του φόβου σ’ αυτούς που αγωνίζονται, αλλά και στους υπόλοιπους, μέσω του παραδείγματος. Η κοινωνία συνήθισε να βλέπει ΕΚΑΜ, χολιγουντιανές μεταγωγές, τα χρόνια που ακολούθησαν αυτό έγινε δεδομένο. Στρατιωτικοποιημένες μονάδες της αστυνομίας παντού. Από καταλήψεις στο κέντρο της πόλης, σε απεργιακές συγκεντρώσεις όπως τα αμαξοστάσια, να εισβάλουν στα χωριά και να βγάζουν τον κόσμο από τα σπίτια του.
Ο Κ. Παπαδόπουλος έκλεισε την εισαγωγική του τοποθέτηση λέγοντας: εγώ, με όλες τις προσωπικές μου αντιφάσεις, θεωρώ τον εαυτό μου κομμάτι του ευρύτερου αναρχικού χώρου και δε θεωρώ ότι πρέπει να δώσω εξηγήσεις και γι’ αυτό.Απευθυνόμενος στην πρόεδρο Μ. Τζανακάκη της είπε ότι αν θέλει να κάνει κάποιες ερωτήσεις είναι στη διάθεσή της.
Πρόεδρος: Είπατε ότι ανήκετε στον ευρύτερο αναρχικό χώρο και ότι δεν ενταχθήκατε στην οργάνωση. Μπορείτε να μας πείτε εάν γνωρίζετε τους συγκατηγορούμενούς σας;(τους ονομάτισε όλους).
Κ. Παπαδόπουλος: Καταρχάς, οι μόνοι που διατηρούσα φιλικές σχέσεις είναι η Ολγα, ο Γιώργος και ο Χάρης…
Πριν ο Κ. Παπαδόπουλος ολοκληρώσει την απάντησή του, η πρόεδρος τον διέκοψε, κατά τη συνήθειά της, για να τον ρωτήσει: ποιος Χάρης;Ο Κ. Παπαδόπουλος της εξήγησε ότι είναι ο Χ. Χατζημιχελάκης, που είναι συμφοιτητής του.Είναι μικρότερος απ’ αυτόν, μπήκε στη Σχολή μάλλον το 2007 και τον γνώρισε σε ένα εργαστήριο που χρωστούσε.
Πρόεδρος: Τους άλλους συγκατηγορούμενους τους γνωρίζετε.
Κ. Παπαδόπουλος: Οχι, δεν γνωρίζω κανένα.
Απτόητη η πρόεδρος, επανέλαβε την ίδια ακριβώς ερώτηση, για να της απαντήσει ο Κ.Παπαδόπουλος για μια φορά ακόμη, ότι δεν τους γνώριζε και δεν είχε σχέσεις με κανέναν άλλο συγκατηγορούμενο. Με το που πήγε να πει κάτι για το βούλευμα τον διέκοψε πάλι η πρόεδρος, για να τον ρωτήσει αυτή τη φορά αν τους γνώρισε στο δικαστήριο! Ο Κ. Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά, θυμίζοντας ότι το ίδιο τον είχε ρωτήσει και ο ανακριτής στην απολογία του και ότι και τότε απάντησε ότι γνωρίζει την Ολγα, τον Γιώργο και τον Χάρη, ενώ τους περισσότερους τους ταύτισε πρόσωπο με όνομα κατά την ημέρα των συλλήψεων και την προβολή των φωτογραφιών στην τηλεόραση.
Κ. Παπαδόπουλος: Φυσιογνωμικά κάποιους τους γνώριζα κι αν ο Χάρης ήταν με τον Μιχάλη και μου έλεγε ότι είναι μ’ αυτόν, τότε θα καταλάβαινα ποιος είναι ο Μιχάλης.
Πρόεδρος: Είχατε προσωπικές επαφές και σαν νέοι είχατε πάει ποτέ σε ένα μπαρ;
Κ. Παπαδόπουλος: Οχι, δεν είχαμε πάει ποτέ μαζί σε μπαρ. Μπορεί να βρεθήκαμε στο ίδιο μπαρ μαζί με άλλους, αλλά δεν είχαμε καμία σχέση μαζί τους.
Η πρόεδρος στη συνέχεια ζήτησε από τον Κ. Παπαδόπουλο να της προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία που τον είχαν επισκεφθεί η Ολγα Οικονομίδου και ο Γιώργος. Ο Κ. Παπαδόπουλος της απάντησε ότι ήταν δύο περίπου μήνες πριν την άλλη επίσκεψη που είχε γίνει 6 Μαρτίου.
Στην ερώτηση της προέδρου πώς τους γνώρισε, ο Κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι στην αρχή γνώρισε την Ολγα και μετά από λίγο καιρό τον Γιώργο, ενώ στην ερώτηση για τη συναυλία που έγινε η γνωριμία απάντησε ότι δε θυμάται το γκρουπ που έπαιζε, αλλά ότι ήταν στο Γκαγκάριν, γνωστός συναυλιακό χώρο.
Στη συνέχεια η πρόεδρος, αφού έκανε μια σύντομη εισαγωγή αναφέροντας ότι ούτε στοιχεία δικά του βρέθηκαν στα κρησφύγετα που φυλάσσονταν ο οπλισμός ούτε στοιχεία που να τον συνδέουν με την οργάνωση, έκανε την… καταπληκτική ερώτηση: Ομως, υπήρξε εκείνη η επίσκεψη στο σπίτι σας στις 6 Μαρτίου και την επομένη στο Βόλο, όπου βρέθηκε ο οπλισμός, που κίνησαν τις υποψίες και οδήγησαν στην σύλληψή σας. Γιατί να κοιμηθούν στο σπίτι σας;
Γιατί να μην κοιμηθούν;απάντησε ο Κ. Παπαδόπουλος. Συμβαίνει πολλές φορές ένας φίλος ή ένα φιλικό ζευγάρι να μένει σε ένα φιλικό σπίτι και να μην αναριωτιέται αυτός που τους φιλοξενεί γιατί δεν πήγαν στο σπίτι τους να κοιμηθούν. Θύμισε στην πρόεδρο ότι όταν ρωτήθηκε ο μάρτυρας Χαρδαλιάς από τον κ. Μπάγια για την επίσκεψη αυτή, απάντησε ότι ήταν μια φυσιολογική επίσκεψη. Αλλά έτσι γίνεται πάντοτε μ’ αυτή την οργάνωση.Βρέθηκε ένα αποτύπωμα σε μια σακούλα… Πριν προλάβει να ολοκληρώσει τη φράση του, τον διέκοψε και πάλι η πρόεδρος για να πει ότι δικά του αποτυπώματα δεν βρέθηκαν, όμως η συγκυρία να κοιμηθούν στο σπίτι του και την επομένη να βρεθούν στο Βόλο, στο σπίτι με τα όπλα, ήταν που κίνησε τις υποψίες. Η φρασεολογία που χρησιμοποίησε η πρόεδρος(συγκυρία, στοιχεία που να σας συνδέουν με την οργάνωση δεν βρέθηκαν) εμμέσως πλην σαφώς δείχνει ότι σχημάτισε ήδη τη δικανική πεποίθηση ότι ο Κ.Παπαδόπουλος δεν υπήρξε ποτέ μέλος της ΣΠΦ. Πρέπει, όμως, και να βγάλει λάδι την Αντιτρομοκρατική!
Η πρόεδρος επεσήμανε, ότι εκτός από τη συγκυρία της επίσκεψης και διανυκτέρευσης του φιλικού ζευγαριού στο σπίτι του Κ. Παπαδόπουλου, βρέθηκαν και κάποια όπλα, όπως τέσσερις σουγιάδες, δύο «χρυσές» σιδηρογροθιές και δύο χαλασμένα γκλοπ! Ο Κ.Παπαδόπουλος εξήγησε πώς προμηθεύθηκε αυτά τα αντικείμενα, περιέγραψε την κατάστασή τους (π.χ. οι σουγιάδες δεν ήταν πτυσσόμενοι, δεν τους προμηθεύθηκε όλους μαζί, ενώ ένας απ’ αυτούς ήταν του πατέρα του), ότι τις χειροπέδες τις πήρε γιατί του άρεσε το χρώμα τους και τις είχε σαν διακοσμητικό στοιχείο και τέλος ότι τα γκλοπ ήταν χαλασμένα και παρατημένα σε σημεία του σπιτιού. Μετά απ’ αυτές τις εξηγήσεις η πρόεδρος δεν έδωσε συνέχεια γι’ αυτά τα δήθεν όπλα.
Στην συνέχεια, άρχισε να ρωτάει τον Κ.Παπαδόπουλο ποιά είναι η δική του θέση για την ένοπλη βία, σχολιάζοντας πως ένας μάρτυρας που κατέθεσε στο δικαστήριο ανέφερε ότι μέσα στον αναρχικό χώρο υπάρχουν πολλές τάσεις, όπως και η τάση που υπερασπίζεται την ένοπλη βία.Ο Κ.Παπαδόπουλος απάντησε: Εγώ γενικά και αόριστα δεν υποστηρίζω την ένοπλη βία. Παρολαυτά, η ένοπλη επαναστατική βία που ασκείται από οργανώσεις μέσω πολιτικών επιλογών, ασκείται δηλαδή από οργανώσεις μέσα από επιλογές που κάνουν τα μέλη τους, αυτές οι επιλογές… Νέα διακοπή από την πρόεδρο.
Πρόεδρος:Μπορείτε να συγκεκριμενοποιήσετε;
Κ.Παπαδόπουλος: Μπορεί τα μέλη μιας οργάνωσης να αποφασίσουν να βάλουν μια βόμβα. Αυτές οι πολιτικές επιλογές κρίνονται, κρίθηκαν, θα κριθούν από το κίνημα και την ιστορία και όχι μέσα σε δικαστήριο. Δε θα κάνω εγώ κάποια κρίση.
Πρόεδρος: Εσείς πώς το κρίνετε, θα μπορούσατε να συμμετάσχετε;
Κ. Παπαδόπουλος: Οχι, εγώ δεν έχω συμμετάσχει στη ΣΠΦ ή σε κάποια άλλη οργάνωση.
Πρόεδρος: Αρα λοιπόν δεν αποδέχεστε.
Κ.Παπαδόπουλος: Οχι, όχι, δε λέω αυτό το πράγμα. Λέω ότι γενικά και αόριστα για την ένοπλη βία που τη θεωρώ ένα εργαλείο, δεν την αποδέχομαι.
Πρόεδρος: Ακούστε με, κάνω το συνειρμό. Λέτε αυτό. Στο σπίτι σας βρίσκονται κάποια αντικείμενα. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενδεχομένως σε κάποια πορεία για να πλήξουν κάποιον αστυνομικό;
Κ.Παπαδόπουλος: Συγνώμη θα πλήξω εγώ έναν αστυνομικό πάνοπλο, των ΜΑΤ ή της ομάδας ΔΕΛΤΑ ή όλα αυτά τα καινούργια που έρχονται οι Ρόμποκοπ, θα τον πλήξω εγώ με τη χρυσή σιδηρογροθιά;
Πρόεδρος: Πέστε μας τη θέση σας για την ένοπλη βία.
Κ.Παπαδόπουλος: Γενικά και αόριστα την ένοπλη βία δεν την αποδέχομαι. (Νέα διακοπή από την πρόεδρο). Παρολαυτά, όσον αφορά τις οργανώσεις που ασκούν επαναστατική βία, τις πολιτικές αυτές επιλογές τους τις έκρινε, θα τις κρίνει το κίνημα και η ιστορία και όχι εγώ μέσα σε ένα δικαστήριο.
Πρόεδρος: Εγώ θα ήθελα τη δική σας.
Κ.Παπαδόπουλος: Οχι,όχι, δε θα…
Η πρόεδρος δεν επέμενε άλλο με ρωτήσεις να ζητάει δήλωση αποκήρυξης. Κάτι είπε για το δικαίωμα που έχει ο Παπαδόπουλος ως κατηγορούμενος (η φράση δεν ακούστηκε, αλλά μάλλον εννοούσε ότι δεν είναι υποχρεωμένος και μπορείτε να ασκήσει το δικαίωμα της σιωπής). Ο Κ.Παπαδόπουλος απάντησε αμέσως, ότι ήταν πολύ σαφής και ξεκάθαρος και δεν χρειάζεται να προσθέσει κάτι άλλο.
Στη συνέχεια, η πρόεδρος πέρασε σε άλλες ερωτήσεις. Στην αρχή ανέφερε ότι από ένα κατάστημα που βρίσκεται κοντά στον ηλεκτρικό σταθμό στο Μοναστηράκι τα μέλη της ΣΠΦ έχουν προμηθευτεί διάφορα αντικείμενα, τα οποία βρέθηκαν σε διάφορα σπίτια της ΣΠΦ και τα οποία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες ενέργειες της οργάνωσης. Τέτοια αντικείμενα δεν βρέθηκαν στο σπίτι του Παπαδόπουλου, όμως βρέθηκε μια κάρτα του καταστήματος.Ο Κ. Παπαδόπουλος απάντησε, ότι το κατάστημα αυτό βρίσκεται στο Κέντρο της πόλης και όχι σε κανένα απόκρυφο μέρος, ότι αυτό το κατάστημα πουλούσε ακόμη φτηνά και γερά παντελόνια και γι’ αυτό το επισκεπτόταν ο ίδιος, θυμίζοντας ότι προσκόμισε στο δικαστήριο φωτογραφίες αυτών των παντελονιών.
Ακολούθως,η πρόεδρος επανήλθε σε ένα θέμα που είχε προκύψει στην ακροαματική διαδικασία. Στο σπίτι του βρέθηκε ένα ιστορικό βιβλίο που αναφέρεται στις ληστείες γενικά (όχι στο πώς γίνονται οι ληστείες).Τότε είχε παρέμβει ο συνήγορός του και το θέμα είχε αποσαφηνιστεί. Οτι δηλαδή το βιβλίο αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να συσχετιστεί με τη δικαζόμενη υπόθεση.Τότε είχαμε μείνει με την εντύπωση ότι το ζήτημα αυτό,ξεκαθαρίστηκε. Η πρόεδρος,όμως, το επανέφερε (δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε τη σκοπιμότητα αυτής της επαναφοράς) και γι’ αυτό αναγκάστηκε να παρέμβει ξανά ο συνήγορος Θ. Μαντάς. Στο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο Κ.Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας και πάλι ότι πρόκειται για ένα ιστορικό, λογοτεχνικό βιβλίο που αναφέρεται στο1800. Ετσι και η πρόεδρος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι είναι ένα ιστορικό, λογοτεχνικό βιβλίο.
Στη συνέχεια, η πρόεδρος διάβασε ένα απόσπασμα από προκήρυξη της ΣΠΦ, που είχε δημοσιοποιηθεί στις 25 Νοέμβρη του 2010, και ρώτησε τον Κ. Παπαδόπουλο τι λέει γι’ αυτό. Γι’ αυτό το ζήτημα θα απαντήσει η οργάνωση, ήταν η απάντησή του. Δε θα σχολιάσω εγώ τα γραφόμενα της οργάνωσης αυτής και μάλιστα τα γραφόμενα σε προκηρύξεις. Εγώ το ξαναλέω, ότι ούτε μέλος της ΣΠΦ ήμουν, ούτε έχω συνεργαστεί σε κανένα επίπεδο οργάνωσης με τους φίλους μου, ούτε ήξερα ότι είναι μέλη, δεν είχα καμία δουλειά να το ξέρω, δε με αφορούσε το συγκεκριμένο πράγμα. Καλά έκανα και δεν το ήξερα.
Η πρόεδρος πέρασε στις κοινωνικές σχέσεις των μελών της ΣΠΦ με τους άλλους κατηγορούμενους και ρώτησε τον Παπαδόπουλο τι γνωρίζει γι’ αυτές και πώς εξηγεί τη διατάραξη αυτών των σχέσεων! Απάντησε ότι δεν γνωρίζει και δεν τον αφορά.
Ενώ είχε ολοκληρώσει τον κύκλο των ερωτήσεων πάνω στα ζητήματα που περιλαμβάνονται στο σαθρό κατηγορητήριο, για λόγους που δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε η πρόεδρος επανήλθε σε ερωτήσεις για την κοπελιά του, για το φίλο και συγκάτοικό του Περικλή, για τη συμμετοχή του στα έξοδα του σπιτιού, για το αν οι φίλοι του Ολγα και Γιώργος πήραν μέτρα προφύλαξης, αν γνώριζε ότι θα τον επισκεφθούν. Ο Κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε τις απαντήσεις του ήρεμος και χωρίς το παραμικρό ίχνος εκνευρισμού, γεγονόςπου πείθει κάθε παρατηρητή ότι δεν είχε ποτέ καμία σχέση με τη ΣΠΦ.
Ο εισαγγελέας άρχισε να υποβάλει ερωτήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είχε τεθεί από την πρόεδρο και είχαν απαντηθεί από τον Κ. Παπαδόπουλο, χωρίς να έχει μείνει κανένα ζήτημα αδιευκρίνιστο. Δε θα μπορούσε, όμως, ο Σ. Μπάγιας να μην εμφανιστεί ότι ερευνά ολόπλευρα την υπόθεση. Ρώτησε πώς ο Παπαδόπουλος γνώρισε τον Χατζημιχελάκη, αν επισκέφτηκε το σπίτι του, αν οι φίλοι του, που παραδέχθηκαν ότι είναι μέλη της οργάνωσης, του έκαναν ποτέ συζήτηση για τους σκοπούς της οργάνωσης και έκλεισε με την ερώτηση τι ήθελε τις σιδηρογροθιές και τα γκλοπ! Τα ίδια πράγματα, δηλαδή!
Την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη θα συνεχιστεί η αγόρευση του εισαγγελέα Σ. Μπάγια, στην οποία θα εκθέσει πλήρως την πρότασή του επί του σαθρού κατηγορηρίου.