Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Γιατί μπουκώνουν με χρήμα τα Μαζικά Μέσα Παραπληροφόρησης, για «ενημέρωση» των κτηνοτρόφων για την ευλογιά;
  • Γιατί η 1η ΥΠΕ δεν απαντά στην ΕΙΝΑΠ που ρωτάει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προκηρύξεις του 2025 για προσλήψεις γιατρών;
  • Χαμάς (για μια ακόμα φορά): Ονειρο απατηλό ο αφοπλισμός της Παλαιστινιακής Αντίστασης
  • Τα στρατά του Κούλη στη Γάζα
  • Σαν σήμερα 20 Φλεβάρη
  • Τα πειθαρχικά δεν μας τρομοκρατούν – Ανταπόκριση από την Τρίπολη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»3η Δίκη Σ.Π.Φ.»Νέα δίκη ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις – 59η συνεδρίαση, Τετάρτη 26.6.13
3η Δίκη Σ.Π.Φ.

Νέα δίκη ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις – 59η συνεδρίαση, Τετάρτη 26.6.13

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr26 Ιούν 2013, 00:00

Η επίθεση του εισαγγελέα Σ. Μπάγια στην «Κόντρα» σφράγισε τη σημερινή «κωλοβή» συνεδρίαση, όμως επειδή το μείζον δεν είναι ο εκνευρισμός του εισαγγελέα και οι συγκαλυμμένες απειλές του ενάντια στην εφημερίδα μας, αλλά η απεργία πείνας του Κ. Σακκά, θα ξεκινήσουμε το ρεπορτάζ απ' αυτό το θέμα, με το οποίο έκλεισε η συνεδρίαση.

Η συνήγορος του Κ. Σακκά Μ. Δαλιάνη, αφού κατέθεσε και αναγνώστηκαν από την πρόεδρο ιατρικές γνωματεύσεις της παθολόγου Ολ. Κοσμοπούλου και του διευθυντή της κλινικής που νοσηλεύεται ο Κ. Σακκάς για την κατάσταση της υγείας του, καθώς διανύει την 23η μέρα απεργίας πείνας, ξεκαθάρισε ότι η ίδια τον εκπροσωπεί και δεν έχει εντολή να παραιτηθεί, δεν έχει όμως και δυνατότητα να τον εκπροσωπήσει, γιατί είναι σαφής η θέλησή του να παρευρίσκεται ο ίδιος, όπως άλλωστε έχει αποδείξει με τη συνεχή παρουσία του και την ενεργό συμμετοχή του στη δίκη, μέχρι που άρχισε την απεργία πείνας.

Η Μ. Δαλιάνη ανακοίνωσε ότι μετά την απόρριψη των «αντιρρήσεων» από το Συμβούλιο Εφετών κατά πλειοψηφία (ένα μέλος προσπάθησε να σώσει τη χαμένη τιμή της Δικαιοσύνης, είπε η συνήγορος), έχει καταθέσει αίτηση άρσης της προσωρινής κράτησης του Κ. Σακκά και αντικατάστασής της με όρους, επικαλούμενη και τους λόγους υγείας που έχουν προκύψει, παράλληλα δε ζήτησε και πρόταξή της από τον προϊστάμενο του Εφετείου, ο οποίος τη διαβεβαίωσε ότι θα γίνει. Ζήτησε, λοιπόν, διακοπή επί οχταήμερο, εκτιμώντας ότι μέχρι τη Δευτέρα το πρόβλημα θα λυθεί, είτε θετικά (με άρση της προσωρινής κράτησης) είτε πολύ αρνητικά.

Με πρόταση του εισαγγελέα, το τρομοδικείο αποφάσισε διακοπή για την Πέμπτη 4 Ιούλη.

Και επιστρέφουμε στην αρχή της συνεδρίασης, όταν ο εισαγγελέας διάβασε γραπτή δήλωση ενάντια στην «Κόντρα» (χωρίς να την κατονομάσει). Ηταν ένας λίβελος γεμάτος από ανακρίβειες και ανύπαρκτα περιστατικά, που κατέληγε με την απειλή ότι μετά το τέλος της δίκης ίσως σκεφτεί να ζητήσει τη δίωξή μας!

Ο κ. Μπάγιας, ενθυμούμενος τον συνδικαλιστή δικαστή, αλλά αγνοώντας τι σημαίνει αποτελεσματικός συνδικαλισμός, έχτισε την επιχειρηματολογία του στο ότι εμείς, ως «αυτόκλητοι υπερασπιστές» των κατηγορούμενων, με τα ρεπορτάζ μας λειτουργούμε, «ακούσια ή εκούσια», σαν… αντίπαλοί τους (!!!), εμποδίζοντας κάθε τι υπερασπιστικό που ακούγεται υπέρ τους (προφανώς από τον ίδιο). Οτι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αρνητικό κλίμα (sic!) για τη δίκη, με ψέματα, ανακρίβειες, παρασιωπήσεις και απατηλά δημοσιεύματα.
Δηλαδή, προσπάθησε να φέρει την «Κόντρα» σε αντίθεση με τους κατηγορούμενους! Θα μιλούσαμε για προβοκάτσια, αν δεν επρόκειτο για αφέλεια που μόνο σε θόλωμα της κρίσης, εξαιτίας εκνευρισμού, μπορεί να αποδοθεί.

Δεν παρέλειψε, βέβαια, κατά το συνήθειο του, να ψάλει έναν ύμνο στο δικαίωμα του λόγου και της ενημέρωσης, το οποίο χαρακτήρισε σημαντικότερο από το δικαίωμα στη ζωή, για να κατηγορήσει την «Κόντρα» (μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα, όπως είπε) ότι περιγράφει ψευδώς τα γεγονότα. Οι κρίσεις δεν τον πειράζουν είπε, όμως η παρουσίαση των γεγονότων πρέπει να προηγείται και να είναι πιστή. Προσπάθησε δηλαδή να παραδώσει και μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας!

Μας είναι αδιανόητο, είπε ο Σ. Μπάγιας, ότι μπορεί να υπάρξει δικαστήριο ανεξάρτητο και απροκατάληπτο! Ειδικά αυτό δεν αξίζει του παραμικρού σχολίου, καθώς θυμίζει την παροιμία «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Μάλλον, όμως, δεν τα λογάριασε καλά ο έμπειρος συνδικαλιστής-εισαγγελέας. Από τα δικηγορικά έδρανα αντέδρασε ακαριαία η Αννυ Παπαρρούσου. Η συνήγορος σημείωσε ότι αυτή η δίκη είναι ειδική δίκη, είναι πολιτική δίκη, γι' αυτό και το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να δεχτεί την πολιτική κριτική. Θύμισε ότι το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης να τηρούνται φωνογραφημένα πρακτικά και να δίνονται στη δημοσιότητα, όπως γινόταν στη δίκη της 17Ν, οπότε θα μπορούσε κάθε Μέσο να κάνει τη δική του κριτική παρουσίαση. Σημείωσε ακόμη η συνήγορος, ότι η παρουσίαση που γίνεται από το συγκεκριμένο Μέσο και τους συγκεκριμένους δημοσιογράφους είναι πολιτικά φορτισμένη, γιατί αυτοί που την κάνουν είναι πολιτικά πρόσωπα με συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις. Η κάλυψη της δίκης, κατέληξε η συνήγορος, συνοδεύεται και από πολιτική κριτική. Δεν παρέλειψε, δε, να επισημάνει ότι ο εισαγγελέας δεν είπε κάτι συγκεκριμένο, για να μπορεί να γίνει συζήτηση επ' αυτού.

Και τότε η πρόεδρος διέπραξε τη μέγιστη απρέπεια: «Εσείς θεωρείτε ότι πρέπει να γράφονται αναλήθειες;», ρώτησε, διακόπτοντας, τη συνήγορο. Διατηρώντας την ψυχραιμία της, η συνήγορος απάντησε κοφτά: Αυτή η ερώτηση είναι απαράδεκτη, δεν με αφορά, δεν απαντώ.
Στο σημείο αυτό ο σύντροφος Γεράσιμος Λιόντος, που κυρίως καλύπτει το ρεπορτάζ αυτής της δίκης, παρενέβη στη διαδικασία και δείχνοντας το δημοσιογραφικό του κασετόφωνο είπε στον εισαγγελέα, πως ό,τι έχει πει είναι καταγεγραμμένο και αποτελεί ντοκουμέντο. «Μα δεν απευθύνεται σε σας», είπε η πρόεδρος, η οποία κατάλαβε ότι η υπόθεση δεν παίρνει καλή τροπή, μετά την παρέμβαση της Α. Παπαρρούσου.

Ο εισαγγελέας ξαναπήρε το λόγο, μιλώντας αυτή τη φορά για «ορισμένες ανακρίβειες» και αποφεύγοντας να επαναλάβει όσα είχε πει στη γραπτή δήλωση που διάβασε. Μίλησε για διαφάνεια και καθαρές εξηγήσεις, χωρίς υποκρισία! Αρνήθηκε και πάλι όμως να γίνει συγκεκριμένος αναφερόμενος σε περιστατικά, όπως τον είχε καλέσει η Α. Παπαρρούσου. «Θα ευτελίσουμε τελείως τη συζήτηση» ήταν το… επιχείρημά του! Επανέλαβε το λογύδριο υπέρ της ελευθερίας του λόγου και κατέληξε λέγοντας πως δεν νομίζει ότι πρέπει να συνεχιστεί το ζήτημα.

Παρέμβαση έκανε και ο Χρ. Τσάκαλος, που είπε ότι σ' αυτές τις καθαρά πολιτικές δίκες τα γεγονότα δεν έχουν μία και μοναδική πολιτική αφήγηση, αλλά κάθε υποκείμενο τα ερμηνεύει διαφορετικά. Η δε ερμηνεία ενός γεγονότος είναι πιο ισχυρή από το ίδιο το γεγονός. Δεν σας ενόχλησαν, είπε στον εισαγγελέα, τα χολιγουντιανά σενάρια που συνόδευαν τις συλλήψεις μας και η δικτατορία της σιωπής που επιβλήθηκε όταν ξεκίνησαν οι δίκες, που αποτελούν τη φυσική συνέχεια των συλλήψεων. Παρά την ευγλωττία σας και το ήπιο ύφος που έχετε, συνέχισε, δεν παραλείψατε να θυμίσετε την τιμωρητική διάσταση του θεσμού που υπηρετείτε. Είπατε ότι ίσως ασκήσετε διώξεις, υπενθυμίζοντάς μας ότι πίσω από το πρόσωπο της δικαιοσύνης κρύβεται το τσεκούρι της τιμωρίας.

«Νομίζω ότι το λήξαμε». Με τη φράση αυτή η πρόεδρος έβαλε την τελεία.

Εχουμε κλείσει δεκαετία στην παρουσίαση των μεγάλων πολιτικών δικών. Μολονότι στους δικαστικούς κύκλους μας διαβάζουν φανατικά στη διάρκεια των δικών, μολονότι στο παρασκήνιο έχουμε ακούσει πολλά (ειδικά την περίοδο που στον Κορυδαλλό λειτουργούσε το Κέντρο Τύπου και δικαστές και εισαγγελείς περνούσαν για δημόσιες σχέσεις), ουδέποτε δεχτήκαμε επίθεση σαν αυτή του Σ. Μπάγια. Πρόσφατα, ο εισαγγελέας στη δίκη του ΕΑ Α. Λιόγας αναφέρθηκε σε μας κατά την αγόρευσή του, αλλά χωρίς να πει κάτι το απαξιωτικό και βέβαια χωρίς να μας κατηγορήσει για ανακρίβειες, ψέματα και τα παρόμοια. Ο Σ. Μπάγιας «διέβη τον Ρουβίκωνα» κι αυτό έχει να κάνει μόνο με την προσωπικότητά του και τις φιλοδοξίες του.

Καθήσαμε και διαβάσαμε και τα 58 ρεπορτάζ που έχουμε κάνει γι' αυτή τη δίκη. Στα 30 δεν υπάρχει καμιά αναφορά στον εισαγγελέα της έδρας. Σε έξι έχουμε θετικές αναφορές σ' αυτόν. Στα υπόλοιπα του ασκούμε κριτική, σε ορισμένες περιπτώσεις ιδιαίτερα σκληρή. Σε ελάχιστα (ζήτημα είναι αν είναι τρία-τέσσερα) αναφερόμαστε σε γεγονότα, για να τα παρουσιάσουμε έτσι ή αλλιώς, όπως ισχυρίζεται. Η σφοδρότερη κριτική γίνεται σε απόψεις που εξέφρασε ο Σ. Μπάγιας. Εχουμε γράψει για «επίδειξη δημοκρατικότητας», για «φιλελεύθερη και δημοκρατική φλυαρία», για «σοφιστείες χαμηλού επιπέδου», για απόψεις «με τόσο αβασάνιστο, με τόσο επιστημονικά φτηνό τρόπο», για «δικονομικό εξυπνακισμό» κ.ά. Αυτές οι κρίσεις, που συνοδεύονται με εκτεταμένη επιχειρηματολογία, χωρίς καμία ύβρι, είναι που ενόχλησαν τον Σ. Μπάγια. Οπως και το γεγονός ότι γράψαμε πως δεν πρόκειται ποτέ να γίνει Τερτσέτης, Πολυζωίδης ή Δελαπόρτας. Βλέπετε, ο κ. Μπάγιας θέλει να προβάλλεται εδώ και χρόνια ως «κάτι το διαφορετικό», ως εισαγγελέας μοντέρνος, με πίστη στο φιλελεύθερο Ποινικό Δίκαιο κτλ. Αυτά μπορεί να ισχύουν για τις κοινές ποινικές δίκες, όταν όμως πρόκειται για δίκες ενάντια σε εχθρούς του συστήματος ισχύει αυτό που είχε γράψει ο επιφανής γερμανός νομικός Χάινερ Χανόφερ: «Στις πολιτικές ποινικές δίκες στόχος δεν είναι η ανεύρεση της αλήθειας. Στόχος είναι η εξόντωση των αντιπάλων και η ενσωμάτωση των φίλων».

Ο κ. Μπάγιας μας είπε και σήμερα, με μεγάλη αυταρέσκεια μάλιστα, ότι ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του ως εισαγγελέα εγγυητή και θεματοφύλακα των δικαιωμάτων του κατηγορούμενου. Παρακολουθώντας τη δίκη, εμείς έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι και ο κ. Μπάγιας δεν είναι παρά εγγυητής και θεματοφύλακας των συμφερόντων του συστήματος. Απλά, προσπαθεί να το κάνει μοντέρνα, με τακτ, με άφθονη δημοκρατική φλυαρία και ως προς τούτο πράγματι διαφέρει από άλλους συναδέλφους του. Αυτό όμως είναι τύπος και όχι ουσία.
Για να τελειώνουμε.

Η «Κόντρα» μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας δεν δέχεται από κανέναν. Υπηρετεί πάντοτε την αλήθεια, ακόμα κι αν η αλήθεια κάποιες φορές συμφέρει τον ταξικό αντίπαλο. Γι' αυτό και δεν έχουμε ανάγκη να διαστρεβλώσουμε γεγονότα. Εχουμε την ικανότητα και την πείρα να τα κρίνουμε, διεισδύοντας στην ουσία τους. Ειδικά όταν αναφερόμαστε σε κρατικούς παράγοντες (υπουργούς, πολιτικά στελέχη, διοικητές οργανισμών, δικαστές, εισαγγελείς) φροντίζουμε πάντα να είμαστε απόλυτα ντοκουμενταρισμένοι, γιατί ξέρουμε πως αυτοί έχουν τον κρατικό μηχανισμό με το μέρος τους και αν κάπου μας βρουν λάθος, θα μας χτυπήσουν ανελέητα.

Τις απόψεις και τις κρίσεις μας, όμως δεν τις διαπραγματευόμαστε. Η «Κόντρα» δεν τρομοκρατείται, δεν φιμώνεται. Οι συντάκτες της «έχουν κρεμάσει την κάπα τους» από τα μικράτα τους, έχουν διωχτεί, έχουν δικαστεί, έχουν καταδικαστεί, έχουν φυλακιστεί. Αν ήταν να τα διπλώνουμε μετά από απειλές, θα είχαμε πάει στα σπίτια μας εδώ και χρόνια.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΙδεολογική παγίδευση
Επόμενο άρθρο 4η δίκη ΣΠΦ – 10η συνεδρίαση, Πέμπτη 27.6.13

Σχετικά Αρθρα

3η δίκη Χαλανδρίου: Κουρέλιασαν τη νομοθεσία τους!

3η Δίκη Σ.Π.Φ. 28 Ιούν 2016, 00:00

3η δίκη ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις, Πέμπτη 9.1.2015

3η Δίκη Σ.Π.Φ. 9 Ιαν 2015, 00:00

Προκλητικές ποινές στην 3η δίκη της ΣΠΦ

3η Δίκη Σ.Π.Φ. 29 Δεκ 2014, 17:35

3η δίκη ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις, Πέμπτη 18.12.14

3η Δίκη Σ.Π.Φ. 18 Δεκ 2014, 00:00

3η δίκη ΣΠΦ – πακέτο με άλλες υποθέσεις

3η Δίκη Σ.Π.Φ. 2 Δεκ 2014, 00:00

Νέα δίκη ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις – Πέμπτη 30.10.14, Αγόρευση Φραγκίσκου Ραγκούση

3η Δίκη Σ.Π.Φ. 31 Οκτ 2014, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Αγροτικά

Γιατί μπουκώνουν με χρήμα τα Μαζικά Μέσα Παραπληροφόρησης, για «ενημέρωση» των κτηνοτρόφων για την ευλογιά;

20 Φεβ 2026, 14:56
Υγεία

Γιατί η 1η ΥΠΕ δεν απαντά στην ΕΙΝΑΠ που ρωτάει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προκηρύξεις του 2025 για προσλήψεις γιατρών;

20 Φεβ 2026, 14:03
Διεθνή

Χαμάς (για μια ακόμα φορά): Ονειρο απατηλό ο αφοπλισμός της Παλαιστινιακής Αντίστασης

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αντίστασης θα διαλυθούν μόνο όταν ενταχτούν στο στρατό ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους

20 Φεβ 2026, 12:35
Κόντρες

Τα στρατά του Κούλη στη Γάζα

20 Φεβ 2026, 10:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Φλεβάρη

20 Φεβ 2026, 00:01
Εργατικά

Τα πειθαρχικά δεν μας τρομοκρατούν – Ανταπόκριση από την Τρίπολη

19 Φεβ 2026, 21:05
Οικονομία

Πάρτε κελεμπίες, απόκριες έχουμε…

19 Φεβ 2026, 20:42
Παιδεία

ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ: Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε κοινωνικά, πολιτιστικά, πολιτικά αποστειρωμένους χώρους

19 Φεβ 2026, 20:02
Ιστορία

Ενας Ακροναυπλιώτης, από τους 200 της Καισαριανής, σαν θεατρικός ήρωας του Γκόρκι

19 Φεβ 2026, 18:29
Καταστολή

Νοσοκομείο Νίκαιας: ΜΑΤ και χημικά ενάντια σε γιατρούς και νοσηλευτές

Ο Γεωργιάδης συνεχάρη τα ΜΑΤ που τον γλίτωσαν από τους «κομμουνιστές»!

19 Φεβ 2026, 14:24
Διεθνή

H Oλιβιά Ζεμόρ, πρόεδρος της γαλλικής Europalestine, κατηγορείται για… «υποστήριξη της τρομοκρατίας»

19 Φεβ 2026, 13:44
Καταστολή

Από αναβολή σε αναβολή η δίκη των μπάτσων-δολοφόνων του Βασίλη Μάγγου

19 Φεβ 2026, 13:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Φλεβάρη

19 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει: Η Γάζα της αντίστασης, η Γάζα της αισιοδοξίας γιορτάζει

18 Φεβ 2026, 21:04
Πολιτισμός

Βερολίνο: Αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο καλύτερης ταινίας η Μπεν Χανία, δημιουργός της ταινίας «Η Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ»

«Η ειρήνη δεν είναι άρωμα που ψεκάζεται πάνω από τη βία για να αισθάνονται άνετα οι εξουσίες», δήλωσε η σκηνοθέτιδα από την Τυνησία

18 Φεβ 2026, 19:49
Παιδεία

Επιμένει προκλητικά το ΕΜΠ στις εξοπλιστικές μπίζνες

18 Φεβ 2026, 14:34
Υγεία

Μετατρέπουν το πρώην «Λοιμωδών» σε τόπο «εξορίας» ανεπιθύμητων γιατρών!

18 Φεβ 2026, 13:15
Η παπάρα

Εκλογική στρατηγική fabriqué en France

18 Φεβ 2026, 12:06
Αθλητισμός

Αρωμα Παλαιστίνης και στο All Star 2026 του ΝΒΑ

18 Φεβ 2026, 10:22
Αθλητισμός

Ανεπιθύμητοι και στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες οι σιωνιστές

18 Φεβ 2026, 08:59
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Φλεβάρη

Ημέρα κοινωνικής δικαιοσύνης.

1902: Πεντακόσιοι νεκροί στη Βαρκελώνη σε συγκρούσεις απεργών-αστυνομίας.

1931: 61 νεκροί στο Καλάο (Περού) σε συμπλοκές στρατού-ανταρτών.

1932: Η Σοβιετική Ένωση αφαιρεί τη ρωσική υπηκοότητα από τον Λέοντα Τρότσκι.

1954: Επιστροφή 1.148 ελλήνων πολιτικών προσφύγων από την Ουγγαρία.

1972: Καταδίκη πέντε μελών του ΠΑΜ.

1973: Βόμβες της ΕΑΝ σε αυτοκίνητα ξένων αποστολών στο Παλαιό Φάληρο.

1973: Δύο καταδίκες μελών της ΑΑΑ.

1974: Συλλαμβάνονται 35 ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ.

1977: Βόμβα στην αποθήκη προϊόντων του Στασινόπουλου (ΕΛΑ).

1996: Η Τώνια Αντωνίου (ΠαΣοΚ) γίνεται η πρώτη γυναίκα που ψηφίζεται να ηγηθεί σε πολιτική νεολαία.

2000: Ο υπαστυνόμος Θοδωρής Χαλουλάκος πυροβολεί αυτοκίνητο και αφήνει παράλυτο τον 18χρονο μαθητή Σωτήρη Κατσιώτη (Λούτσα).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo