Μετά την καθιερωμένη ανάγνωση του απουσιολόγιου από την πρόεδρο του τρομοδικείου Μ. Τζανακάκη και τη διακοπή προκειμένου να προσέλθουν οι απόντες συνήγοροι, εξετάστηκαν οκτώ μάρτυρες. Δύο που είχαν υποστεί «αστυνομικό έλεγχο», πέντε υπάλληλοι των εταιριών κούριερ Γενική Ταχυδρομική και ACS και ο πρώην γραμματέας του πρωτοσύγγελου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Η πρόεδρος επιδόθηκε και πάλι στην πάγια αντιδικονομική πρακτική να έχει μπροστά της τις καταθέσεις των μαρτύρων και να υποβοηθά τη μνήμη τους, με προφανή στόχο να πετύχει για πρώτη φορά ή να επαναβεβαιώσει αναγνώριση κατηγορούμενων, ακόμη και με ποσοστά. Η πρακτική της ποσοστιαίας αναγνώρισης είχε καθιερωθεί στη δίκη της ΕΟ 17Ν από τον πρόεδρο του 1ου έκτακτου στρατοδικείου Μ. Μαργαρίτη.
Ενώ, λοιπόν, η πρώτη μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν είδε πρόσωπα, «γιατί βγήκαν ξαφνικά μπροστά της και την αιφνιδίασαν», η πρόεδρος τη ρώτησε αν μπορεί να περιγράψει χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας έτσι όχι μόνο την ποιότητα της εξέτασης των μαρτύρων, αλλά και την προκατάληψη της προέδρου. Η παράγραφος 4 του άρθρου 357 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προβλέπει μεν τη δυνατότητα ανάγνωσης περικοπών (και μόνο) από την προανακριτική ή ανακριτική κατάθεση του μάρτυρα, για την υποβοήθηση της μνήμης του, αλλά και για να επισημανθούν αντιφάσεις του, όμως αυτό το χάλι, να έχει μπροστά της η πρόεδρος τις καταθέσεις και παράγραφο προς παράγραφο να υποβοηθά τη μνήμη του εξεταζόμενου μάρτυρα, συνιστά διαρκές δικονομικό σκάνδαλο και θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να παρέμβουν οι παράγοντες της δίκης για να μπει ένα τέλος.
Δύο ακόμη μάρτυρες επιβεβαίωσαν ότι πριν καταθέσουν είχαν ενημερωθεί είτε από συγγενείς είτε από στελέχη της Αντιτρομοκρατικής για τους συλληφθέντες και είχαν δει φωτογραφίες τους. Είχαμε και πάλι σχετική «επεξεργασία» των μαρτύρων προκειμένου να αναγνωρίσουν. Τέλος, ο κούριερ της ACS αποκάλυψε ότι για δύο μέρες κουβαλούσε το «βομβοδέμα» και παρά τις λακούβες και τ’ άλλα εμπόδια που συναντούσε στο δρόμο με τη μηχανή του αυτό δεν έσκασε. Από τον τρόπο που κατέθεσε τα γεγονότα δεν φάνηκε να είχε ανησυχήσει όταν έμαθε ότι κουβαλούσε «βομβοδέμα».
Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης αυτού του μάρτυρα, ο Χ. Τσάκαλος δήλωσε, πως το ότι δεν έσκασε το δέμα δεν είναι τυχαίο. Η οργάνωση έπαιρνε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας κατά την κατασκευή των βομβοδεμάτων για να μην υπάρξουν οι λεγόμενες παράπλευρες απώλειες. Οπως είπε, η λεγόμενη αξία της ανθρώπινης ζωής συναρτάται με τις επιλογές του κάθε ανθρώπου, π.χ. ενός πρεσβευτή ή ενός κούριερ. Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι με τη δήλωσή του αυτή δεν επιδιώκει τη δημιουργία κανενός ελαφρυντικού, γιατί απλούστατα είναι ενάντια στη διεκδίκηση ελαφρυντικών.
Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη 15 Μάη.