Ακόμη μια συνεδρίαση η οποία ασχολήθηκε αποκλειστικά με την απόφαση 978/2013 του Συμβουλίου Εφετών, με την οποία κουρέλιασε το σύνταγμα και το νόμο, παρατείνοντας παράνομα προσωρινές κρατήσεις μέχρι και 36 μήνες. Για πρώτη φορά στην ιστορία του λεγόμενου αντιτρομοκρατικού αγώνα των μηχανισμών καταστολής θα έχουμε δύο αγωνιστές, τον Κ. Σακκά και τον Γερ. Τσάκαλο, που θα κρατηθούν όχι 18, αλλά 36 μήνες. Ηδη, ο δεύτερος μπήκε στον 32 μήνα της παράνομης κράτησής του.
Μετά την ανάγνωση του καθιερωμένου απουσιολόγιου από την πρόεδρο του τρομοδικείου Μ. Τζανακάκη, ζήτησε και πήρε το λόγο η συνήγορος του Κ. Σακκά Μ. Δαλιάνη για να κάνει δήλωση για την παράνομη απόφαση 978/2013 του Συμβουλίου Εφετών. Πριν αρχίσει να μιλά η συνήγορος παρενέβη ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης του Μεταγωγών και ανακοίνωσε ότι αστυνομικός της δύναμής του είδε τον πατέρα του Κ. Σακκά να απαθανατίζει με το κινητό του τη σύνθεση του τρομοδικείου. Ο Σπύρος Σακκάς διέψευσε τον αξιωματικό και προς επιβεβαίωση έδωσε το κινητό του για να το ελέγξουν. Στην επιμονή του Σπ. Σακκά να ελέγξουν το κινητό του, ο αξιωματικός άλλαξε ρότα και ισχυρίστηκε ότι αυτός διέγραψε την φωτογραφία! Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος αξιωματικός, ενεργώντας είτε αυτοβούλως είτε με υπόδειξη ανωτέρων του, δημιουργεί γεγονότα και εντυπώσεις στο τρομοδικείο. Είναι ο ίδιος που πριν λίγο καιρό είχε καταλάβει, μαζί με υφισταμένους του, τις θέσεις που καθόμαστε οι δημοσιογράφοι, προκαλώντας ένα ακόμη επεισόδιο.
Οπως ήταν επόμενο, οι συνήγοροι υπεράσπισης απαίτησαν από την πρόεδρο να δοθούν τα ονόματα των δύο αστυνομικών. Επιπλέον, ο Σ. Φυτράκης επεσήμανε, ότι οι συνθέσεις όλων των μεγάλων δικών κατά της λεγόμενης τρομοκρατίας έχουν απαθανατιστεί φωτογραφικά και αυτό δεν είναι παράνομο. Τόσο ο εισαγγελέας όσο και η πρόεδρος απέφυγαν μεν να τοποθετηθούν επί του αιτήματος των συνηγόρων, αλλά για να εκτονωθεί η κατάσταση πρότειναν να κλείσει το θέμα του ελέγχου του κινητού. Κάποια στιγμή είδαμε τους δύο αστυνομικούς να συνομιλούν με τον εισαγγελέα Σ. Μπάγια μακριά από τα μικρόφωνα, γεγονός που προκάλεσε εύλογα ερωτήματα και σε εμάς και σε άλλους παράγοντες της δίκης.
Στη συνέχεια, η Μ. Δαλιάνη απέδειξε διεξοδικά και εμπεριστατωμένα, ότι η απόφαση 978/2013 του Συμβουλίου Εφετών είναι παράνομη, ότι η υπεράσπιση με βάση το θεσμικό της ρόλο θα εξαντλήσει όλα τα προβλεπόμενα μέσα κατά της απόφασης αυτής, όμως ζητά από τον εισαγγελέα και το δικαστήριο να αποφασίσουν αυτοί την άρση της προφυλάκισης του εντολέα της. Οι συνήγοροι Χ. Λαδής, Δ. Κατσαρής, Α. Παπαρρούσου και Σ. Φυτράκης καυτηρίασαν επίσης την απόφαση παράτασης της προφυλάκισης του Κ. Σακκά, που παραβίασε το Σύνταγμα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Ο Σ. Φυτράκης επεσήμανε, ότι όσο ισχύει το Σύνταγμα η απόφαση αυτή είναι παράνομη και αν θέλουν να εφαρμοστεί το κατασταλτικό μοντέλο της επ’ αόριστον κράτησης, όπως γίνεται στις ΗΠΑ, ας προχωρήσουν.
Εντύπωση προκάλεσε η εμμονή του εισαγγελέα να ζητά από την Μ. Δαλιάνη να του διευκρινίσει ποιο ακριβώς είναι το αίτημά της. Ενώ ήταν καθαρό ότι η συνήγορος δεν ζήτησε να πάει ο Σ. Μπάγιας στην Εισαγγελεία Εφετών, να βρει τη δικογραφία και ν’ αλλάξει την απόφαση, αλλά απλά, με βάση το άρθρο 291 του ΚΠΔ, να εισηγηθεί στο τρομοδικείο να πάρει απόφαση αλλαγής αυτής της απόφασης, αυτός απαντούσε στο πρώτο, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Οταν «κατάλαβε το αίτημα», απάντησε απορριπτικά, λέγοντας ότι στο ισχύον δικονομικό πλαίσιο δεν μπορεί να τοποθετηθεί και να πάρει θέση. Στη ρύμη δε του λόγου του πέταξε και τη φράση ότι, αν είχαμε μια κοινωνία αναρχικών, εμείς δεν θα ήμασταν εδώ. Εμείς αντιλαμβανόμαστε τι ήθελε να πει ο εισαγγελέας, θα θέλαμε όμως να εξηγήσει ο ίδιος τι ακριβώς εννοούσε.
Το τρομοδικείο αποφάσισε ότι είναι αναρμόδιο να απαντήσει επί του αιτήματος της υπεράσπισης Σακκά. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Κ. Σακκάς, που πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 4 Ιούνη, μέρα κατά την οποία έληξε το μέγιστο όριο προφυλάκισης που θα μπορούσε να του επιβληθεί ακόμα και με διαδοχικές προφυλακίσεις, και δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να παρίσταται στο δικαστήριο, λόγω της απεργίας πείνας που ξεκίνησε, απαιτώντας από το τρομοδικείο να διακόψει την συνεδρίαση. Πήρε επίσης το λόγο η Στέλλα Αντωνίου και δήλωσε ότι τόσο η ίδια όσο και οι Α. Μητρούσιας και Γ. Καραγιαννίδης συμπαραστέκονται στο σύντροφό τους απεργό πείνας και ότι σε ένδειξη αλληλεγγύης θα αποχωρήσουν από το δικαστήριο. Μετά τις δηλώσεις αυτές, αποχώρησαν και όλα τα μέλη της ΣΠΦ.
Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 10 Ιούνη.
ΥΓ: Κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της δήλωσής της, η συνήγορος Μ. Δαλιάνη ανέφερε ότι θα προσφύγουν και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της παράνομης απόφασης 978/2013 του Συμβουλίου Εφετών. Τότε παρενέβη η πρόεδρος και τη διόρθωσε, λέγοντας ότι αυτή η παρέμβαση μπορεί να γίνει μόνο εάν ο Κ. Σακκάς αθωωθεί! Αυτή η τοποθέτηση «βγάζει μάτια» και αποκαλύπτει το μπαγκράουντ μιας προέδρου Εφετών που ορίστηκε πρόεδρος ενός τέτοιου Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.