Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο Χρ. Τσιγαρίδας έκανε μια εκτενή αξιολόγηση της κατάθεσης Γιαννακούρη, την οποία κατέθεσε γραπτώς για τα πρακτικά:
«1. Ο Γιαννακούρης εμφανίζεται από δίκη σε δίκη με διαφορετική θέση, βελτιώνοντας τις καταθέσεις του, ανάλογα με το τι προκύπτει στη κάθε δίκη. Μπορεί ο ίδιος να μην κατασκεύασε στοιχεία, όμως είναι αξιωματικός καριέρας και είναι υποχρεωμένος να προστατεύει την υπηρεσία του.
Στην πρώτη δίκη της 17Ν υποστήριξε ότι μόνο το 2002 άρχισαν να βρίσκουν αποτυπώματα σε χαρτί. Ο συνήγορος Σπύρος Φυτράκης παρουσίασε έγγραφο από τη δικογραφία του Γεράσιμου Μπουκουβάλα, που είχαν ανιχνεύσει αποτύπωμα σε χαρτί από τις αρχές της δεκαετίας του 80. Σήμερα, έρχεται ο Γιαννακούρης και λέει ότι έβρισκαν και τότε αποτυπώματα, αλλά ήταν ατελής η μέθοδος.
Σε όλες τις προηγούμενες δίκες υποστήριξε ότι ιδρωτικά αποτυπώματα δεν μπορούν να μεταφερθούν. Στην προηγούμενη δίκη απέδειξα πως μπορείς με ένα σφραγιδάκι να μεταφέρεις ένα ιδρωτικό αποτύπωμα. Ηρθε λοιπόν τώρα ο Γιαννακούρης και είπε πως αυτό γίνεται σε κάποιες χώρες, αλλά ο ειδικός μπορεί να το καταλάβει. Και ποιος είναι ο ειδικός; Μόνον αυτός. Αρα, ό,τι σας λέει πρέπει να το πάρετε σαν θέσφατο. Δεν λέει αλήθεα. Εφόσον συγκρίνει γραμμές, ένα αποτύπωμα με σφραγίδα δεν διαφέρει σε τίποτε από ένα αληθινό αποτύπωμα. Ο μόνος τρόπος διάκρισης είναι η ποροσκόπηση, γιατί τα σφραγιδοαποτυπώματα δεν εχουν πόρους. Τον ρωτήσαμε στην προηγούμενη δίκη αν έκανε έλεγχο ποροσκόπησης. Μας απάντησε ότι δεν προλάβαινε. Τέσσερα χρόνια μετά, ακόμη δεν πρόλαβε. Φοβάται μήπως τα αποτελέσματα εκθέσουν την υπηρεσία του. Και αυτό προσπάθησε να το καλύψει, λέγοντας πως τα αμινοξέα με τον καιρό διαχέονται και σβήνουν τους πόρους.
Το γεγονός ότι ο μάρτυρας Γιαννακούρης «βελτιώνει» τις καταθέσεις του από δίκη σε δίκη επιβεβαιώνει πως τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς τα λέει. Η αλήθεια είναι ότι από παλιά είχαν δυνατότητα να βρίσκουν αποτυπώματα σε χαρτί, ανεξάρτητα από το αν με την πάροδο του χρόνου βελτίωναν τις μεθόδους τους. Υπάρχει στη δικογραφία βιβλίο για τα αποτυπώματα που αναφέρει τη μέθοδο που «ανακάλυψε» η αστυνομία το 1987, γραμμένο το 1973! Επομένως, αποτύπωμα του φακελωμένου από την περίοδο της δικτατορίας Αγαπίου μπορούσαν να βρουν, αν υπήρχε, και το 1977 και το 1993 και το 1999. Η αλήθεια είναι ότι ένα ιδρωτικό αποτύπωμα μπορεί να μεταφερθεί πανεύκολα, με ένα σφραγιδάκι, όπως απέδειξα στο προηγούμενο δικαστήριο και έγινε δεκτό από το δικαστήριο.
2. Σε ό,τι αφορά την ίδια την προκήρυξη. Εξήγησα προχτές τεχνικά, ότι πρόκειται για προκήρυξη που βγήκε από πολύγραφο. Αυτό έκανε ο ΕΛΑ, δεδομένου ότι δεν έστελνε μια προκήρυξη σε μια εφημερίδα, αλλά τύπωνε πολλές προκηρύξεις και τις μοίραζε. Θα ήταν κουτό, όταν μπορείς να δακτυλογραφήσεις μια μεμβράνη και να βγάλεις στον πολύγραφο όσα αντίγραφα θέλεις, να κάθεσαι και να δακτυλογραφείς πέντε-πέντε αντίγραφα. Πόσα αντίγραφα μπορείς να βγάλεις έτσι και πόσα λάθη δακτυλογράφησης μπορείς να κάνεις;
Σας δηλώνω κατηγορηματικά ότι αποκλείεται από τον ΕΛΑ να έφευγε προς τα έξω –πολύ περισσότερο προς εφημερίδα– προκήρυξη που άνθρωποι να την είχαν πιάσει με τα χέρια. Τα μέτρα προφύλαξης τηρούνταν στο ακέραιο. Σας θυμίζω ότι μας έφεραν εδώ την ψευδομάρτυρα Κυριακίδου και την δασκάλεψαν να πει πως μόλις έμπαιναν στην υποτιθέμενη γιάφκα φορούσαν γάντια ή μια φορά την έβαλαν να πλύνει βιβλία για να σβήσει αποτυπώματα. Ο ΕΛΑ σταμάτησε τη δράση του το 1995 και ποτέ δεν άφησε πίσω του αποτύπωμα. Ούτε όταν δολοφονήθηκε ο σύντροφος Χρήστος Κασίμης μπόρεσε η Ασφάλεια να βρει αποτύπωμα μέλους του ΕΛΑ, είτε στο σπίτι του είτε στο υπόγειο που τυπωνόταν η Αντιπληροφόρηση. Πάρθηκαν μέτρα ακόμα και για την Αντιπληροφόρηση, που δεν ήταν περιοδικό του ΕΛΑ, ακριβώς για να μη μπλέξει κόσμος άσχετος με τον ΕΛΑ. Θα πιστέψουμε, λοιπόν, ότι αυτοί που ετοίμασαν μια προκήρυξη για να τη στείλουν σε εφημερίδα την έπιαναν με τα χέρια τους, ενώ ήξεραν ότι αυτή η προκήρυξη μετά θα πάει στην Ασφάλεια για έλεγχο αποτυπωμάτων;
Δύο εκδοχές υπάρχουν γι’ αυτή την προκήρυξη: είτε πρόκειται για μια από τις πολλές προκηρύξεις που διένειμε ο ΕΛΑ, η οποία κλάπηκε από το σπίτι του μακαρίτη του Αγαπίου, όπου μπορεί να την είχε πιάσει και η Αθανασάκη (η παρατήρηση της κυρίας ποέδρου ότι αφου δεν έκανε μηνυση ο Αγαπίου δεν μπήκαν στο σπίτι του, όταν μπήκαν σε δεκάδες σπίτια «υπόπτων» δεν στέκει) ή πρόκειται για μια οποιαδήποτε προκήρυξη στην οποία μετέφεραν εκ των υστέρων τα αποτυπώματα του Αγαπίου και της Αθανασάκη.
Αν ισχύει η πρώτη εκδοχή, τότε έχετε ένα ακόμη επιχείρημα για το ότι ο Αγαπίου και η Αθανασάκη δεν είχαν καμιά σχέση με τον ΕΛΑ. Ενα μέλος του ΕΛΑ ποτέ δεν θα είχε προκηρύξεις της οργάνωσης στο σπίτι του κι ας μην ήταν αυτό ποινικά επιλήψιμο, αφού πολύς κόσμος κρατούσε τις προκηρύξεις που μοίραζε ο ΕΛΑ. Ομως, για ευνόητους λόγους που έχουν να κάνουν με τους κανόνες συνωμοτικότητας, ένα μέλος του ΕΛΑ δεν θα κρατούσε στο σπίτι του προκηρύξεις, ούτε θα επέτρεπε σε τρίτα άτομα να τις πιάσουν. Αυτό θα μπορούσε να το κάνει μόνο ένας άσχετος με τον ΕΛΑ, ο οποίος έτυχε να πάρει κάποια ή κάποιες προκηρύξεις και τις κράτησε στο αρχείο του».
Ο αναπληρωτής εισαγγελέας, ο οποίος γενικώς «ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη», προσπάθησε να αμφισβητήσει τα λεχθέντα από τον Χρ. Τσιγαρίδα, με το φτηνιάρικο επιχείρημα ότι αν ήθελαν να μεταφέρουν αποτυπώματα, θα μετέφεραν και του Τσιγαρίδα και του Κανά και θα τα έβαζαν και σε άλλες προκηρύξεις. «Αναρωτήθηκε», επίσης τι ανάγκη είχε ο ΕΛΑ να τυπώνει και να μοιράζει προκηρύξεις, όταν αυτές δημοσιεύονταν από τις εφημερίδες στις οποίες στέλνονταν.
Ο Χρ. Τσιγαρίδας έδωσε πληρωμένη απάντηση. Παρατήρησε, καταρχάς, ότι ο εισαγγελέας δεν αναφέρθηκε καν στη δεύτερη εκδοχή που ο ίδιος είχε παρουσιάσει, δηλαδή τη συγκεκριμένη προκήρυξη να την πήραν από το σπίτι του Αγαπίου, όπου μπούκαραν. Οσο για το ερώτημα σχετικά με τη διανομή προκηρύξεων, εξήγησε πως πρώτο οι εφημερίδες δεν δημοσίευαν ολόκληρες τις προκηρύξεις αλλά αποσπάσματα και δεύτερο ότι η διανομή σε πανεπιστημιακούς και εργασιακούς χώρους έχει μια κινηματική αξία. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό –είπε δηκτικά– αλλά όσοι ΄πέρασαν από το κίνημα καταλαβαίνουν.
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την ανάγνωση της κατάθεσης Κυριακίδου από τα πρακτικά, η οποία αναμένεται να αολοκληρωθεί στην επόμενη συνεδρίαση, την Τρίτη.