Ο απόστρατος αστυνομικός Βασ. Πουλακίδας είχε κληθεί να καταθέσει στη δεύτερη δίκη, μετά από αίτημα της υπεράσπισης Κανά, με το αιτιολογικό ότι η Κυριακίδου χρησιμοποιούσε το όνομά του, μαζί με αυτό του Αμοιρίδη, στις απειλές που εκτόξευε κατά του Κανά. Κατέθεσε, ότι δεν υπήρχε καμιά τριγωνική σχέση μεταξύ αυτού, του Αμοιρίδη (ασφαλίτη της Αντιτρομοκρατικής, παρασημοφορημένου από το FBI μαζί με όλους τους άλλους) και της Κυριακίδου. Με τον Αμοιρίδη απλώς είχε συνυπηρετήσει στο ΑΤ Νέας Φιλαδέλφειας. Την δε Κυριακίδου την θυμάται να προσέρχεται στο ΑΤ Κολωνού έχοντας εισαγγελική παραγγελία κατά του Κανά για υπόθεση διαζυγίου. Το παράξενο (και ελάχιστα πειστικό) είναι πώς ένας αστυνομικός, που έχει διεκπεραιώσει εκατοντάδες τέτοιες υποθέσεις, θυμάται μετά τόσα χρόνια όλες τις λεπτομέρειες. Θυμάται τα ονόματα όλων, θυμάται ότι τον επισκέφτηκε η Βεντούρη, η δεύτερη σύζυγος του Κανά για να του πει ότι αυτός απουσιάζει στην Κίμωλο, θυμάται ότι «όλως τυχαίως» (δική του η έκφραση) ξανασυνάντησε την Κυριακίδου «μια-δυο φορές» έξω από το ΑΤ Πατησίων, όπου είχε επανέλθει από τον Κολωνό κ.λπ. Οσο για τον γαμπρό του Βερνάρδου, Σπ. Χρήστου, ιδιοκτήτη καφετέριας στην οποία σύχναζε, θυμάται ότι συζητούσαν γενικά και αόριστα περί «τρομοκρατίας» και όχι συγκεκριμένα, όπως ο μάρτυρας αυτός έχει καταθέσει (πρόκειται για μια από τις συμπτώσεις αυτής της υπόθεσης). Παραδέχτηκε, όμως, ότι αναφέρθηκε και το όνομα Κυριακίδου στη συζήτησή τους. Οπως παραδέχτηκε και ότι ξανασυναντήθηκε «τυχαία» με τον Αμοιρίδη σε μια καφετέρια, απέναντι από το σπίτι της Κυριακίδου, και αυτός του ανέφερε ότι ήταν στην ασφάλεια της Κυριακίδου! Κράταγε και αρχείο γι’ αυτές τις υποθέσεις, όπως έχει καταθέσει, αλλά το κατέστρεψε! Μπορεί να υποστηρίζει ότι δεν έχει καμιά σχέση με την υπόθεση, αλλά το μέγα ερώτημα είναι πώς ήξερε ο Κανάς το όνομά του και το ανέφερε. Ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς, γιατί βρήκε αυτόν; Ολα συμπτώσεις είναι;
Η Κυριακίδου στην κατάθεσή της είπε πολλές φορές ότι τον Πουλακίδα τον έδιωξαν από την υπηρεσία γιατί ήταν αλκοολικός. Το ερώτημα, βέβαια, είναι πώς το ήξερε η Κυριακίδου. Οταν ρωτήθηκε σχετικά από την υπεράσπιση, ο Πουλακίδας απάντησε χωρίς θυμό, ότι «δεν είναι και ιεραπόστολος» και διευκρίνισε ότι μάλλον «κάποιος καλοθελητής» το είπε στην Κυριακίδου. Τι δουλειά, όμως, είχε η Κυριακίδου να συζητά για κάποιον άγνωστό της αστυνομικό; Επέμεινε, πάντως, ότι δεν τον έδιωξαν, αλλά έφυγε μόνος του, διότι έπαιρνε συχνές αναρρωτικές άδειες! Οσο για το ότι ο Αμοιρίδης του έδειξε το σπίτι της Κυριακίδου την οποία φύλαγε, απάντησε ότι το θεωρεί φυσιολογικό μεταξύ δύο συναδέλφων και φίλων! Ο ίδιος θυμάται ακόμα και τον αριθμό της πολυκατοικίας που έμενε η Κυριακίδου, διότι «είναι λίγο αριθμομνήμων»!
Το τρίγωνο υπάρχει, ακόμη και με βάση όσα κατέθεσε ο Πουλακίδας. Αυτός είναι φίλος με τον Αμοιρίδη. Ο Αμοιρίδης υπήρξε συμμαθητής της Κυριακίδου και μετά υπεύθυνος της φύλαξής της. Οταν συναντιούνται Αμοιρίδης-Πουλακίδας, ο πρώτος του λέει «φυλάω τη Σοφία». Και ο Κανάς γνωρίζει τα ονόματα Πουλακίδας και Αμοιρίδης. Συμπτώσεις είναι όλ’ αυτά; Και ο γαμπρός του Βερνάρδου πώς ήρθε και κατέθεσε, χωρίς να ερωτηθεί μάλιστα, ότι ο Πουλακίδας του είχε πει πως ο Κανάς ανατίναξε την αστυνομική κλούβα στο Θησείο; Από το μυαλό του το έβγαλε κι αυτός; Ο Κανάς δήλωσε κατηγορηματικά, ότι εισαγγελική παραγγελία σε βάρος του για υπόθεση διαζυγίου δεν υπάρχει κι ότι αυτό αποτελεί εφεύρεση του Πουλακίδα. Δήλωση που πρέπει να θεωρηθεί απολύτως αληθινή, αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι ο Πουλακίδας κατέθεσε πως το γεγονός δεν έχει καταγραφεί στο βιβλίο συμβάντων. Υπάρχει και αίτηση του Κανά, που ζήτησε αντίγραφο της υποτιθέμενης εισαγγελικής παραγγελίας και απάντηση δεν πήρε, γιατί απλούστατα δεν υπήρχε. Αρα τι μένει; Η Κυριακίδου ήξερε τον Πουλακίδα και γι’ αυτό πήγε σ’ αυτόν, χωρίς να έχει τίποτα στα χέρια της.
Ο Αναστάσιος Αμοιρίδης, ασφαλίτης της Αντιτρομοκρατικής, κατέθεσε ότι υπηρετούσε στη συγκεκριμένη υπηρεσία από το 1992 μέχρι το Δεκέμβρη του 2004 (είναι απ’ αυτούς που «σουτάρισε» η ΝΔ). Κατέθεσε ότι αρμοδιότητά του ήταν η προστασία μαρτύρων και στο πλαίσιό της ορίστηκε επικεφαλής ομάδας 8 ανδρών που ανέλαβε την προστασία της Κυριακίδου. Αυτός δεν την θυμόταν, αλλά την πρώτη φορά που πήγε στο σπίτι της για να κανονίσει τα σχετικά, αυτή τον ρώτησε «δεν με θυμάσαι;» (είδατε μνήμη η Κυριακίδου; Καλύτερη από ασφαλίτη!) και του θύμησε ότι υπήρξαν συμμαθητές στο νυχτερινό, αλλά αυτός και πάλι δεν θυμόταν! Το πιο εκπληκτικό απ’ όσα κατέθεσε ο Αμοιρίδης ήταν πως η Κυριακίδου άρχισε να του διηγείται τα πάντα κι αυτός την απέτρεψε λέγοντάς της ότι, αφού θα τα πει στον εισαγγελέα, δεν χρειάζεται να τα πει σ’ αυτόν! «Μου έλεγε πάρα πολλά πράγματα, αλλά εγώ της απαντούσα, Σοφία δεν με ενδιαφέρει, πήγαινε στην υπηρεσία να τα πεις. Κάθε φορά που με έβλεπε, μου έλεγε και κάτι καινούργιο, αλλά εγώ της έλεγα, Σοφία δε θέλω ν’ ακούσω, πήγαινε στην υπηρεσία»! Δηλαδή, ένας αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής δεν θέλει ν’ ακούσει διηγήσεις σχετικές με το αντικείμενό του για να μπορεί η υπηρεσία του να κάνει διασταύρωση με τα όσα θα καταθέσει ο μάρτυρας! Θυμόταν, πάντως, ότι του είχε πει για την Αντιπληροφόρηση και για το σπίτι που νοίκιασε ως Σκουτουδάκη και άλλα τέτοια γενικά πράγματα. Επιβεβαίωσε τη συνάντηση με τον Πουλακίδα, δήλωσε ότι ο Πουλακίδας δεν του έδωσε την εντύπωση ότι γνωρίζει την Κυριακίδου, του ξέφυγε όμως μια φράση. Οταν τον ρώτησε ο Πουλακίδας ποιον φυλάει, κατέθεσε ότι του είπε: «τη Σοφία»!!!
Οταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο γιατί παρασημοφορήθηκε και εισέπραξε και αμοιβή, απάντησε ότι ο λόγος ήταν η συμμετοχή του σε όλες τις συλλήψεις της 17Ν και επειδή είχε φέρει κάποιες πληροφορίες για το χώρο των αναρχικών! Το διάταγμα, όμως, το οποίο ανέγνωσε η πρόεδρος, αναφέρει ότι «κατάφερε να διεισδύσει σε χώρο ανεύρεσης πληροφοριών». Πριν η πρόεδρος προλάβει να αποσώσει την ανάγνωση, ο Αμοιρίδης τη διέκοψε για να της πει ότι αυτό δεν ήταν δυνατό να γίνει και μάλλον αυτός που έκανε την ΕΔΕ έγραφε περίπου ό,τι του κατέβαινε. Ομως, η αναφορά σε διείσδυση υπάρχει μόνο γι’ αυτόν και όχι για κάποιον άλλο. Οταν αργότερα ρωτήθηκε από τον αναπληρωτή εισαγγελέα σε ποιες συλλήψεις μελών του ΕΛΑ συμμετείχε, απάντησε ότι αυτός συνέλαβε τον Κανά στον ηλεκτρικό και ήταν παρών στη σύλληψη της Αθανασάκη «με τις βαλίτσες»! Ομως, η Αθανασάκη δεν συνελήφθη με τίποτα βαλίτσες. Στο σπίτι της με τις πυτζάμες συνελήφθη. Οταν ρωτήθηκε πού συνελήφθη η Αθανασάκη, έκανε ώρα μέχρι να θυμηθεί ότι το σπίτι της ήταν στο Περιστέρι. Εφτιαξε μάλιστα ένα φανταστικό σενάριο, ότι αυτός ήταν με τη μηχανή, μη τυχόν η Αθανασάκη ξεφύγει με το παπάκι που είχε! Ο ίδιος είπε ότι ήταν 200 μέτρα μακριά! Τότε τι ήταν αυτά με τις βαλίτσες που είχε πει πριν;
Οταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο αν γνωρίζει κάτι για τους κατηγορούμενους, ο Αμοιρίδης απάντησε ότι μόνο η υπηρεσία γνωρίζει, ενώ ο ίδιος γνωρίζει μόνο ό,τι άκουσε από την Κυριακίδου, που αναφερόταν σε Κανά, Αθανασάκη και Αγαπίου. Αργότερα διευκρίνισε, ότι δεν θυμόταν αν του έλεγε τα πραγματικά ονόματα των κατηγορούμενων ή αν αναφερόταν σε ψευδώνυμα. Πάντως, όσες φορές αναφερόταν σε διαλόγους του με την Κυριακίδου, του ξέφευγε ότι την προσφωνούσε Σοφία. Οταν αντιλαμβανόταν ότι του ξέφυγε, το διόρθωνε σε «κυρία Κυριακίδου»! Δήλωσε, πάντως, ότι, αν και δεν είναι ψυχολόγος, του φάνηκε ότι η Κυριακίδου έλεγε αλήθεια. Αλλωστε, αφού είχε πείσει τον κ. Διώτη, αυτού δεν του έπεφτε λόγος. Διαβεβαίωσε επίσης και πάλι, ότι η Κυριακίδου δεν πήρε χρήματα και αυτό το έμαθε από τον ίδιο τον αρχηγό (Νασιάκο), ο οποίος του το είπε όταν συνομίλησαν για λίγο στη γιορτή της Αστυνομίας!
Γενικά, ο παρασημοφορημένος αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής, δεν ήταν σε θέση να καταθέσει τίποτα πέραν των όσων ισχυρίζεται η Κυριακίδου! Για παράδειγμα, όταν ρωτήθηκε αν οι οργανώσεις είχαν τη δυνατότητα να φτιάξουν ταυτότητες, απάντησε ότι απ’ όσα έχει διαβάσει στις εφημερίδες (!) οι οργανώσεις 17Ν και ΕΛΑ είχαν αυτή τη δυνατότητα. Οταν του ζητήθηκε από τον εισαγγελέα να περιγράψει πώς θα έφτιαχναν πλαστή ταυτότητα, αναφέρθηκε σε κλοπή της ταυτότητας από άλλον πολίτη. Ομως, το όνομα Σκουτουδάκη είναι ανύπαρκτο, επομένως δεν μιλάμε για παραποιημένη ταυτότητα. Για να το «σώσει», ο Αμοιρίδης έσπευσε να πει ότι άμα είχαν ένα τυπογράφο μπορούσαν να φτιάξουν πλαστή ταυτότητα. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Χρ. Τσιγαρίδας και ξεκαθάρισε ότι δυνατότητα να φτιαχεί χαρτί ταυτότητας δεν υπήρχε. Μόνο αν είχαν κλαπεί έντυπα από κάποια αστυνομικό τμήμα. Ο Αμοιρίδης αναφέρθηκε στον Λεσπέρογλου, που έφυγε με πλαστή ταυτότητα στην Ολλανδία, για να πάρει την απάντηση από τον Αρη Κωνσταντάκη, ότι ο Λεσπέρογλου δεν έφυγε με εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη ταυτότητα, αλλά με προϋπάρχουσα παραποιημένη ταυτότητα.
Ενας από τους δικαστές που ψάχνουν την υπόθεση ρώτησε τον Αμοιρίδη ευθέως, αν επιβεβαιώνει αυτό που είχε καταθέσει πρωτοδίκως, ότι το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων άρχισε με προφορική εντολή τον Ιούλιο του 2002. Αυτή τη φορά ο Αμοιρίδης «δεν θυμόταν»! «Δεν θυμόταν», γιατί προηγουμένως είχε καταθέσει πως το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων άρχισε με γραπτή εντολή του εφέτη ειδικού ανακριτή Ζερβομπεάκου! Δικαστίνα του έθεσε υπόψη ότι η Κυριακίδου κατέθεσε πως πήγε και κατέθεσε στον Διώτη, διότι διαπίστωσε ότι την παρακολουθούσαν. Στην αρχή πήγε να πουλήσει τρελίτσα, ότι δεν ξέρει διότι μ’ αυτά ασχολούνταν άλλο γραφείο, στη συνέχεια όμως παραδέχτηκε ότι όλοι οι κατηγορούμενοι ήταν στόχοι. Η ίδια δικαστίνα τον ρώτησε και κάτι άλλο. Πώς συμβιβάζεται η Κυριακίδου να μοίραζε φυλλάδια του ΚΚΕ στο νυχτερινό λύκειο, όπως ο ίδιος κατέθεσε, όταν η Κυριακίδου λέει ότι ήταν στον ΕΛΑ; Εκεί ο Αμοιρίδης κυριολεκτικά άρχισε να παραμιλάει.
Η Μ. Δαλιάνη άρχισε να στριμώχνει τον Αμοιρίδη, ζητώντας του να επιβεβαιώσει ότι αυτός δεν ήταν αρμόδιος για τη συλλογή πληροφοριών. Αυτός αναγκάστηκε να απαντήσει καταφατικά. Τότε γιατί σας βράβευσαν για διείσδυση και συλλογή πληροφοριών; ήταν η εύλογη ερώτηση της συνηγόρου. Γι’ αυτό να ρωτήσετε τον Νασιάκο και τον Χρυσοχοΐδη, ήταν η απάντηση του Αμοιρίδη. Αυτούς αποκαλέσατε «τρελαμένους» που «έγραφαν οτιδήποτε»; επέμεινε η συνήγορος, για να εισπράξει σαν απάντηση ένα καινούργιο παραλήρημα χωρίς νόημα. Στο τέλος, βγήκε το συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο ΦΕΚ έγραφε άλλα αντ’ άλλων.
Στο ίδιο θέμα επέμεινε και ο Α. Κωνσταντάκης. Πώς είναι δυνατόν να βραβεύεται με παράσημο και λεφτά κάποιος που συμμετείχε στη σύλληψη της Αθανασάκη ενόσω αυτή κοιμόταν; Απάντηση, φυσικά, δεν πήρε. Ο συνήγορος επέμεινε επίσης στο ερώτημα, γιατί ο Αμοιρίδης, όπως λέει, πλησίασε τον Νασιάκο στη γιορτή της Αστυνομίας και τον ρώτησε γιατί δεν πήρε λεφτά η Κυριακίδου. Ο Αμοιρίδης άρχισε να λέει για τεμπέληδες αστυνομικούς που πήραν λεφτά και άλλους δουλευταράδες που δεν πήραν. Για την Κυριακίδου, όμως, ρώταγε ο συνήγορος και ο Αμοιρίδης ξεφούρνισε αυτή τη φορά άλλη εκδοχή. Οτι ο Νασιάκος του είπε: «δεν δέχτηκε να πάρει ούτε ένα πενηνταράκι»! Δηλαδή, της πρότειναν λεφτά, αλλά η Κυριακίδου ήταν υπεράνω! Ο Α. Κωνσταντάκης επανήλθε και στο ζήτημα της πλαστής ταυτότητας, θυμίζοντας ότι η δικαστική απόφαση για την υπόθεση της 17Ν αναφέρει ότι για πρώτη φορά η 17Ν μπόρεσε να φτιάξει ταυτότητα, όταν εκλάπησαν χαρτιά από το ΑΤ Βύρωνα, μετά το 1992 δηλαδή. Ο Αμοιρίδης το βιολί του: αν είχαν έναν αστυνομικό που τους έδωσε χαρτιά ή έναν καλό τυπογράφο, μπορούσαν να φτιάξουν ταυτότητα!
Ο Κανάς κατέθεσε εφημερίδα που δημοσίευε φωτογραφία της Κυριακίδου να προσέρχεται στην έναρξη του πρώτου δικαστήριου (Φλεβάρης 2004) συνοδευόμενη από τον Αμοιρίδη. Φωτογραφία που διέψευδε τον Αμοιρίδη, ο οποίος είχε καταθέσει ότι είχε συνοδεύσει την Κυριακίδου τρεις-τέσσερις φορές στην αρχή, όταν τέθηκε σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων! Τι απάντησε ο Αμοιρίδης; Οτι εκείνη τη μέρα ήταν να πάρει άδεια ένας συνάδελφός του, ήρθε να τον ρωτήσει πότε θα φύγει και έπεσε στην περίπτωση που τράβαγαν οι φωτογράφοι! Ας σημειωθεί ότι σε εκείνη τη δίκη η Κυριακίδου κατέθετε ότι δεν τον γνωρίζει! Ποιος δασκάλεψε την Κυριακίδου να καταθέσει ενόρκως ότι δεν γνώριζε τον παλιό συμμαθητή της που ήδη ήταν επικεφαλής της προσωπικής της φρουράς; Ο Αμοιρίδης αρνήθηκε ότι ήταν αυτός, όμως είναι ηλίου φαεινότερον ότι καταβλήθηκε προσπάθεια να αποκρυβεί η σχέση Κυριακίδου-Αμοιρίδη. Γι’ αυτό, άλλωστε, τοπρώτο δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης να κληθεί να καταθέσει ο Αμοιρίδης. Αυτό έγινε μόνο στο δεύτερο δικαστήριο, που πραγματικά έψαξε τα πράγματα, και έτσι μάθαμε γι’ αυτή τη σχέση.
Ο Μ. Καλογήρου θύμισε στον Αμοιρίδη ότι στην προηγούμενη δίκη ο ίδιος είχε καταθέσει πως τελευταία φορά που συναντήθηκε με τον Πουλακίδα ήταν στο ζαχαροπλαστείο «Χαρά» στα Πατήσια, ότι του ανέφερε πως είναι στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων, αλλά δεν του είπε ότι προστατεύει την Κυριακίδου. Τώρα, και αυτός και ο Πουλακίδας κατέθεσαν ότι συζήτησαν για την Κυριακίδου και μάλιστα του έδειξε και το σπίτι της, το οποίο όμως δεν φαίνεται από τη «Χαρά», αφού η Δημητρακοπούλου είναι παράλληλος στην Πατησίων. Και να φαίνεται η κορυφή της πολυκατοικίας, σίγουρα δεν φαίνεται ο αριθμός του κτιρίου, που ο… αριθμομνήμων Πουλακίδας κατέθεσε ότι είδε και συγκράτησε. Πέντε λεπτά αργότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις του Κανά, ο Αμοιρίδης άρχισε να λέει άλλα. Οτι με τον Πουλακίδα βρέθηκαν στο δρόμο και του έδειξε την πολυκατοικία όπου μένει η Κυριακίδου! Γνώστης της περιοχής ο Κανάς, απέδειξε ότι η πολυκατοικία δεν φαίνεται από την Πατησίων, αφού υπάρχει άλλη πολυκατοικία μπροστά και ο μόνος τρόπος να δει τον αριθμό ο Πουλακίδας θα ήταν να τον πάρει και να τον πάει στην είσοδό της, γεγονός που έμμεσα επιβεβαίωσε ο Αμοιρίδης. Ο Κανάς θύμισε επίσης, ότι στο προηγούμενο δικαστήριο ο Αμοιρίδης είχε καταθέσει ότι βραβεύτηκε για «διείσδυση», διότι πήγαινε σ’ένα καφενείο στα Εξάρχεια, άκουγε συζητήσεις και μάζευε πληροφορίες! Κόκαλο ο Αμοιρίδης, διότι σήμερα υποστήριξε πως η λέξη «διείσδυση» γράφτηκε τυχαία και αυθαίρετα! Ο Κανάς δήλωσε ακόμα, ότι ο Αμοιρίδης συνόδευε την Κυριακίδου το 2001 στο λιμάνι του Πειραιά, όταν η τελευταία δημιούργησε ολόκληρο επεισόδιο σε βάρος του.