Η περιβόητη Σοφία Κυριακίδου εμφανίστηκε εμφανώς… προπονημένη. Ομως, από το πρώτο κιόλας δεκάλεπτο της κατάθεσής της, στη διάρκεια των ερωτήσεων από την πρόεδρο, η προπόνηση αποδείχτηκε ανεπαρκέστατη και η Κυριακίδου άρχισε το γνωστό παραλήρημα. Τα καινούργια στοιχεία που προσπάθησε να εισάγει σε σχέση με τις προηγούμενες καταθέσεις της, αποτέλεσμα της προπόνησης, ήταν τα εξής:
1. Οταν ο Κανάς τη γνώρισε και την επηρέασε πολιτικά, δεν την έβαλε στον ΕΛΑ, αλλά άρχισε να την παίρνει σε διαδηλώσεις και στις συνεδριάσεις της Επιτροπής. Εκεί θυμάται πολύ καλά ότι έπαιρναν μέρος ο Κασίμης, ο Τσουτσουβής και ο Τσιγαρίδας.
2. Εκανε βιβλιοδεσία και όχι σελιδοποίηση στο υπόγειο όπου εκδιδόταν η Αντιπληροφόρηση. Απλά μπερδεύτηκε και είπε σελιδοποίηση τις προηγούμενες φορές! Ξέρει καλά τι σημαίνει βιβλιοδεσία, διότι έχει δουλέψει σε βιβλιοδετείο και έχει ως απόδειξη τα ένσημα.
3. Ισχυρίστηκε ότι υπήρξε περιφερειακό μέλος του ΕΛΑ, διότι ο Κανάς της είχε δώσει να διαβάσει τα «Χημικά Λιπάσματα»! Αυτό εννοούσε τις προηγούμενες φορές!
4. Η ίδια συμμετείχε στις Επιτροπές Βύρωνα και Μοσχάτου! Εβγαινε με τα παιδιά και κόλλαγαν αφίσες και έγραφαν συνθήματα. Οχι του ΕΛΑ, αλλά δε θυμάται και κάποιο σύνθημα ή κάποια αφίσα, εκτός από το «Ο Κασίμης ζει».
Τα υπόλοιπα ήταν τα συνήθη, μπουρδουκλωμένα, ανακατεμένα, με κενά και αντιφάσεις. Ως προς την Αθανασάκη, την υποτιθέμενη Μυρτώ με την οποία υποτίθεται ότι συναντιόταν και από κοινού επίπλωσαν την υποτιθέμενη γιάφκα στην οδό Πολέμωνος, είχαμε… βελτίωση: «Δεν μπορώ να πω αν είναι η Μυρτώ που γνώριζα. Πέρασαν τόσα χρόνια». Η πρόεδρος της θύμισε ότι έχει κάνει αναγνωρίσεις και η Κυριακίδου απάντησε ότι έκανε αναγνώριση από φωτογραφία. Της έδειξε φωτογραφία και αρνήθηκε να κάνει αναγνώριση: «Σαν γενικά χαρακτηριστικά ναι, αλλά όχι 100%. Δεν μου είχαν δείξει αυτή τη φωτογραφία. Η Μυρτώ ήταν αδύνατη και ψηλή, αλλά σ’ αυτή τη φωτογραφία δεν είναι έτσι, το πρόσωπό της στη φωτογραφία είναι παχουλό. Δεν νομίζω ότι μου επιδείχτηκε αυτή η φωτογραφία». Το αμέσως επόμενο λεπτό αποδείχτηκε ότι αυτή τη φωτογραφία της είχε δείξει ο Διώτης και απ’ αυτή έκανε την αναγνώριση «χωρίς καμία αμφιβολία»!!!
Ιδιαίτερη ενοχλημένη από τις παλινωδίες της Κυριακίδου η πρόεδρος της ζήτησε «να πει την αλήθεια», «να μην αποκρύπτει αυτά που έχει πει στο προηγούμενο δικαστήριο». Ακαριαία ήταν η αντίδραση του Α. Κωνσταντάκη: «Αν θεωρείτε πως ό,τι ειπώθηκε στο προηγούμενο δικαστήριο είναι η αλήθεια, τότε να σταματήσουμε εδώ και να αλλάξουμε σύνθεση». Ζεματισμένη η πρόεδρος διόρθωσε την παρέμβασή της, όμως τις προθέσεις της τις είχε αποκαλύψει. Με τον τρόπο που παρενέβη ουσιαστικά υπονόησε ότι η Κυριακίδου είχε πει την αλήθεια στις προηγούμενες καταθέσεις της και τώρα τα μασάει!
Μετά απ’ αυτή την παρέμβαση η Κυριακίδου επανήλθε και στο… γνωστό περιστατικό, που είδε τον Κανά, τη Μυρτώ «και έναν άλλο μελαχροινό κύριο» να κατασκευάζουν βόμβα στην Πολέμωνος. Ακόμη και η πρόεδρος αναγκάστηκε να παρατηρήσει, έντονα μάλιστα, ότι έχει περιπέσει σε αντιφάσεις. Ο «καινούργιος σύντροφος», ο «Γιάννης», ήταν «μέτριος προς το ψηλό, μελαχροινός και με μούσι» και δεν αναγνωρίζει τον Αγαπίου (αυτό από την πρώτη δίκη το έχει πει).
Η υπόλοιπη εξέταση από την πρόεδρο εξελίχτηκε με καθαρά σουρεαλιστικό τρόπο. Η πρόεδρος ρωτούσε με βάση τις προηγούμενες καταθέσεις της και η Κυριακίδου απαντούσε επιβεβαιώνοντας: για τα γάντια και τις πινακίδες αυτοκινήτων που υποτίθεται ότι υπήρχαν στην Πολέμωνος, για το ραδιοφωνικό δέκτη που υποτίθεται ότι έφερνε ο Κανάς για να παρακολουθεί τις συχνότητες της Αστυνομίας, για τα έντυπα με οδηγίες κατασκευής βομβών που υποτίθεται ότι κουβαλούσε ο Κανάς στο σπίτι του κ.λπ. Παραδέχτηκε ότι έψαχνε τις τσέπες του Κανά και έτσι βρήκε το χαρτί της ΕΥΔΑΠ για την υποτιθέμενη γιάφκα της Πάτμου. Του πήρε και τα κλειδιά κάποια στιγμή και πήγε εκεί. Ηταν της οργάνωσης το διαμέρισμα και αποκλείεται να πήγαινε κανείς ερωμένες. Πώς το ξέρει ότι ήταν της οργάνωσης; Μούγκα.
Η πρόεδρος πέρασε σε ερωτήσεις για τη σχέση Κανά-Τσιγαρίδα και πλέον είχαμε… νέα στοιχεία. Ενας από τους πρώτους ανθρώπους που γνώρισε στην Επιτροπή ήταν ο Τσιγαρίδας. Θυμάται μάλιστα και μια διαφωνία του με τον Κασίμη! Αυτά τα λέει για πρώτη φορά, αλλά η πρόεδρος δεν έκανε καμιά σχετική παρατήρηση! Ούτε έκανε καμιά παρατήρηση όταν η Κυριακίδου, έχοντας χάσει το μπούσουλα, δήλωσε: «Εγώ στους χώρους που πήγαινα δεν είχα δει τον κ. Τσιγαρίδα»! Δεν παρέλειψε, όμως, να της θυμίσει τι έχει πει για την περιβόητη σκόνη που ανακάλυψε στα πράγματα του Κανά. Η Κυριακίδου κατέθεσε νέα εκδοχή: Βρήκε τη σκόνη, την έδειξε σε ένα έμπιστο πρόσωπό της και αυτός της είπε ότι είναι εκρηκτική, αλλά… μάλλον μπλοφάριζε, γιατί δεν τη ρώτησε τίποτ’ άλλο, όπως πού τη βρήκε! Τελικά, μπορεί να μην ήταν και τίποτα αυτή η σκόνη!
Γενικά, η κατάθεση της Κυριακίδου ήταν πως ο Κανάς ήταν στον ΕΛΑ, αλλά συγκεκριμένα πράγματα «δεν θυμάμαι τώρα»: Είχε όπλο και έκανε εκπαίδευση στα όπλα, αλλά δεν θυμάμαι που (είχε πει στην Εύβοια). Πηγαίναμε σε παρακολουθήσεις, αλλά δεν θυμάμαι σε τι στόχους (είχε αναφέρει συγκεκριμένα). Της είχε ζητήσει η Μυρτώ τα κλειδιά του κτιρίου με τις εφοπλιστικές εταιρίες όπου εργαζόταν ως καθαρίστρια, αλλά μάλλον «θα είχε μπλοφάρει η Μυρτώ, για να με τσεκάρει»! Πότε λέτε αλήθεια, γιατί έχετε μια διαφοροποίηση; τη ρώτησε η πρόεδρος. Εγώ έχω πολύ φτωχό πνεύμα, ήταν η αφοπλιστική απάντηση της Κυριακίδου!
Οταν η κατάθεσή της έφτασε στην επαφή με τον Διώτη, υποστήριξε ότι πήγε μόνη της και τον βρήκε και δεν του τα είπε όλα από την αρχή γιατί φοβόταν. Ως προς την Αθανασάκη επανέλαβε ότι δε μπορεί να την αναγνωρίσει με βεβαιότητα, αυτή για μια ψηλή και αδύνατη Μυρτώ είχε μιλήσει. Γιατί είπες στο προηγούμενο δικαστήριο ότι είσαι σίγουρη; ρώτησε η πρόεδρος. Εγώ σίγουρη είμαι για τη Μυρτώ, όχι για την κ. Αθανασάκη, ήταν η απάντηση! Με τον Βεντούρη δεν είχε προσωπική σχέση, διότι ο Βεντούρης είχε προτίμηση στις ψηλές γυναίκες. Τον συνάντησε δυο-τρεις φορές στο κιμωλιακό καφενείο και μία στο σπίτι του. Ο Βεντούρης γνώριζε το πολιτικό σκεπτικό του Κανά, ότι ήταν πέραν των επίσημων κομμάτων, είχε αντιθέσεις με τον Κανά (ήταν πολιτικοί αντίπαλοι στην Κίμωλο) και γι’ αυτό του είπε ό,τι του είπε για τη σχέση του Κανά με τον ΕΛΑ!
Ο εισαγγελέας επανήλθε στην κατάθεσή της στο Διώτη και η Κυριακίδου του έδωσε την αφοπλιστική απάντηση: δε μπορώ να θυμάμαι, αν θέλετε να μου υπενθυμίσετε εσείς τι έχω καταθέσει! Αμέσως μετά, συμπλήρωσε ότι έχει περιγράψει λάθος τη δομή του ΕΛΑ! Κατά τη νέα εκδοχή, η οργάνωση είχε διάφορα σκέλη και κάθε μέλος αποφάσιζε μόνο του ποια θα ήταν η συμμετοχή του στην οργάνωση! Υπήρχε κεντρικό συμβούλιο; ρώτησε ο εισαγγελέας. Κεντρικό συμβούλιο με ποια έννοια; αντιρώτησε η Κυριακίδου, για να συμπληρώσει ότι λέγοντας κεντρικό συμβούλιο εννοούσε πως τα μέλη του ένοπλου σκέλους αποφάσιζαν για τους στόχους! Πάντως, πότε ιδρύθηκε ο ΕΛΑ δεν ήξερε! Ούτε αν τα μέλη του αυξάνονταν ή μειώνονταν με την πάροδο του χρόνου! Πώς ήξερε πώς ήταν δομημένη και δρούσε η οργάνωση; Από κάποιους ανθρώπους με τους οποίους συζητούσε! Το γελοίο του πράγματος (και προκλητικό ταυτόχρονα) ήταν ότι ο εισαγγελέας προσπαθούσε με ερωτήσεις να μάθει από την Κυριακίδου (!!!) πώς ήταν δομημένος ο ΕΛΑ, πώς γινόταν η επιλογή του στόχου, ποιοι έπαιρναν μέρος, ποιοι βοηθούσαν, πώς συνδέονταν οι ομάδες κ.λπ. Η ίδια πάντως δεν συμμετείχε σε ομάδα, αλλά νόμισε ότι συμμετείχε, επειδή νοίκιασε σπίτι! Ποια άλλα μέλη είχε αυτή η «ομάδα»; Δεν ήξερε!!! Ο εισαγγελέας έσπευσε να τη βοηθήσει, ρωτώντας την μήπως εννοούσε ότι βοηθούσε σαν περιφερειακό μέλος και όχι ως μέλος ομάδας, για να εισπράξει τη γεμάτη ανακούφιση συγκατάνευσή της! Αρκεί να αναφέρουμε ένα μόνο στοιχείο. Κατά την Κυριακίδου, στην αποθήκη που τυπωνόταν η Αντιπληροφόρηση ο Κασίμης είχε αφήσει και ένα άλμπουμ με φωτογραφίες του. Η Κυριακίδου θυμάται μια φωτογραφία στην οποία ο Κασίμης ήταν με τη σύζυγό του πάνω σε ποδήλατα στη Γαλλία. Η ίδια προηγουμένως είχε δηλώσει πως δεν είχε δει ποτέ τη σύζυγο του Κασίμη, παρά ταύτα ήξερε ότι η γυναίκα στη φωτογραφία ήταν η σύζυγος του Κασίμη, όπως εύστοχα παρατήρησε ο Α. Κωνσταντάκης. Εκεί που εκδιδόταν η Αντιπληροφόρηση, χώρος από τον οποίο είχαν περάσει πάνω από 100 άνθρωποι, ο Κασίμης, το μέλος του ΕΛΑ, άφησε κι ένα άλμπουμ με φωτογραφίες του, για να το ξεφυλλίζουν και να περνούν την ώρα τους οι άλλοι, σχολίασε σαρκαστικά ο Χρ. Τσιγαρίδας. Ακολούθησε ένα παραλήρημα μίσους της Κυριακίδου κατά Τσιγαρίδα, ένας τεράστιος μονόλογος με ύβρεις.
Οταν η πρόεδρος τη ρώτησε γιατί αυτό το μένος, το θέμα διευκρινίστηκε: διότι ο Τσιγαρίδας στις δυο προηγούμενες δίκες, κάνοντας αξιολόγηση των καταθέσεών της, είχε καταδείξει όλα τα ψέματά της. Διευκρίνισε, πάντως, ότι ουδέποτε άκουσε τον Τσιγαρίδα και τον Κανά να μιλούν για οτιδήποτε άλλα πέρα από επαγγελματικά ζητήματα! Ο εισαγγελέας αναφέρθηκε στα όσα είπε η Κυριακίδου κατά του Τσιγαρίδα στην προηγούμενη δίκη, όπου τον είχε κατηγορήσει ότι μια ζωή τους μιλούσε για τον ΕΛΑ και υπονόησε ότι αυτός έγραφε τις προκηρύξεις της οργάνωσης. Η Κυριακίδου απάντησε, ότι εννοούσε πως αφού η ίδια κι ο Κανάς δεν ήταν σε θέση να γράψουν προκηρύξεις, να πει ο Τσιγαρίδας ποιος τις έγραφε! Οσο για το «μια ζωή μας μιλούσες για τον ΕΛΑ», απάντησε ότι δεν θυμάται να έχει πει τέτοιο πράγμα και πως ο Τσιγαρίδας τη θεωρούσε κατώτερου επιπέδου και ποτέ δε μίλησε μαζί της για τον ΕΛΑ! Όμως, ούτε η πρόεδρος ούτε ο εισαγγελέας της ζήτησαν να πει με σαφήνεια: ήξερε ή όχι αν ο Τσιγαρίδας ήταν στον ΕΛΑ; «Περίεργη» παράλειψη…
Για να επιστρέψουμε στην Αντιπληροφόρηση και στην υποτιθέμενη συμμετοχή της Κυριακίδου στην εκτύπωσή της, σημειώνουμε την απάντησή της: μετά το θάνατο του Χρ. Κασίμη, η ίδια δεν ξαναπήρε μέρος στη δουλειά της Αντιπληροφόρησης, ούτε ξαναείδε τα δυο άτομα με τα οποία συνεργαζόταν στη βιβλιοδεσία! Την αποθηκούλα στη λεωφόρο Ιωνίας τη βρήκε η Ασφάλεια μετά τη δολοφονία του Κασίμη. Οι άνθρωποι που εξέδιδαν την Αντιπληροφόρηση την είχαν εγκαταλείψει, αφού πριν την καθάρισαν. Εκτοτε, ουδέποτε η Ασφάλεια βρήκε άλλο χώρο εκτύπωσης της Αντιπληροφόρησης. Ο,τι είναι γνωστό στην Ασφάλεια είναι και στην Κυριακίδου. Η απλή λογική, όμως, λέει πως ένα άτομο που όχι μόνο συμμετείχε στην έκδοση, αλλά πήρε μέρος και στο καθάρισμα του χώρου, όπως λέει, θα συνέχιζε και στο νέο χώρο. Συμπέρασμα: η Κυριακίδου δεν είχε καμία σχέση με την Αντιπληροφόρηση, γι’ αυτό και «γνωρίζει» μόνο ό,τι ήταν ήδη γνωστό στην Ασφάλεια: ένα άτομο (Χρ. Κασίμης) και ένα χώρο (λεωφόρος Ιωνίας). Αυτό είχε καταδείξει, μεταξύ άλλων, ο Χρ. Τσιγαρίδας στις προηγούμενες δίκες και έτσι εξηγείται το μένος της Κυριακίδου εναντίον του.
Το έργο «μπορείτε να με βοηθήσετε;» συνεχίστηκε και με τον εισαγγελέα. Τη ρώτησε αν ο Κανάς έλειπε ποτέ από το σπίτι και αυτή απαντούσε πως έλειπε μόνο για επαγγελματικούς λόγους. Της θύμιζε πως έχει καταθέσει στην προηγούμενη δίκη ότι απουσίαζε για παρακολουθήσεις κι αυτή το γύριζε στο καλαματιανό: «Μπορεί να μου έλεγε και ψέματα»! Επέμενε ο εισαγγελέας και η Κυριακίδου γινόταν… σαφής: «Ο σύζυγός μου απουσίαζε κατά τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά ημερομηνίες δεν θυμάμαι»! Της υπενθύμιζε ο εισαγγελέας ότι έχει καταθέσει πως ο Κανάς απουσίαζε πριν από όλες τις ενέργειες του ΕΛΑ, μούγκα η Κυριακίδου! Διάβασαν και τη σχετική περικοπή από προηγούμενη κατάθεσή της και η Κυριακίδου το γύρισε: «Απουσίαζε και μου έλεγε ότι πάει για ενέργειες του ΕΛΑ, ντυνόταν με το κουστούμι, ορισμένες φορές έφερνε και το μηχάνημα με την κεραία και άκουγε την αστυνομία, αλλά πιθανόν άλλες φορές να μου έλεγε και ψέματα. Οι ενέργειες ήταν πολλές, δεν θυμάμαι»! Οσο για το όπλο, που σύμφωνα με προηγούμενη κατάθεσή της το έπαιρνε πάντα μαζί του, το είχε δει «μία-δυο φορές, μετά δεν το έφερνε στο σπίτι». Ο εισαγγελέας, πάντως, επέμεινε να θεωρεί αληθινά όσα έχει καταθέσει στις προηγούμενες δίκες η Κυριακίδου, προκαλώντας θύελλα στους υπερασπιστές.
Ενας άνθρωπος που αναζητά την αλήθεια και όχι ό,τι βολεύει την κατηγορία, το μόνο που μπορεί να συμπεράνει είναι ότι όχι μπροστά του έναν απολύτως αναξιόπιστο μάρτυρα. Το ελάχιστο είν’ αυτό, γιατί δεν είναι καθόλου δύσκολο για έναν νοήμονα άνθρωπο να συμπεράνει ότι έχει μπροστά του έναν κατασκευασμένο μάρτυρα. Ακόμη και τη φράση «μα καλά, τι κάνουν οι μαλάκες, δεν τη βρήκαν ακόμα;», που σε προηγούμενη κατάθεσή της απέδιδε στον Κανά για μια βόμβα που δεν είχε σκάσει και της την υπενθύμισε ο εισαγγελέας, δεν ήταν σε θέση να τη θυμηθεί!
«Τα ‘χετε πει, άλλο αν τώρα έχει δεθεί η γλώσσα σας», ήταν το σχόλιο της προέδρου, αποκαλυπτικό προθέσεων και αυτό. Γιατί σώνει και καλά είναι αληθινό ό,τι έχει πει η Κυριακίδου; Δεν έχουν δει τις κραυγαλέες αντιφάσεις στις οποίες είχε πέσει και τις προηγούμενες φορές; Γιατί επιλέγουν αυτά που βολεύουν την κατηγορία; Αλλωστε, αυτές οι αντιφάσεις είναι που οδήγησαν την πλειοψηφία του δεύτερου δικαστηρίου να τη θεωρήσει αναξιόπιστη μάρτυρα και να αθωώσει τους Κανά, Αγαπίου και Αθανασάκη με το σκεπτικό ότι δεν αποδείχτηκε ότι υπήρξαν μέλη του ΕΛΑ.
Προς το τέλος της διαδικασίας η Κυριακίδου άρχισε να καταρρέει, οπότε εισαγγελέας και πρόεδρος αποφάσισαν να διακόψουν για την επομένη.