Πρωί-πρωί αυτή τη φορά ο Κορωναίος και το «σόου» συνεχίζεται. Απαντώντας στην εφέτη Χυτήρογλου δηλώνει ότι ήταν πολύ κοντά στην έκρηξη και όταν τον ρωτά αν τον πήραν το ωστικό κύμα και τα θραύσματα απαντά «και ναι και όχι». Αμέσως μετά τα γυρίζει: «Δεν πάθαμε τίποτα».
Ο εφέτης Ντούλης είναι πιο επιθετικός. Επιμένει για το μηχανάκι, που στην κατάθεσή του το έλεγε αυτοκίνητο και ο Κορωναίος εμφανίζει νέα εκδοχή: «Τη μία μέρα πήγα με το μηχανάκι και την άλλη με το αυτοκίνητο». Επιμένει σε λεπτομέρειες και ο Κορωναίος πότε απαντά άλλα αντ’ άλλων και όταν ο δικαστής επιμένει το γυρίζει στο… καλαματιανό: «Δεν θυμάμαι, έχουν περάσει και δέκα χρόνια από τότε». Ο κ. Ντούλης επιμένει σε λεπτομέρειες και θυμίζει συνεχώς στον Κορωναίο πως άλλα λέει τη μια μέρα και άλλα την άλλη, για να εισπράξει την απάντηση: «Δεν ξέρω, μπορεί να τα γράψανε λάθος». Και η εύστοχη ατάκα του δικαστή: «Δηλαδή, ο μόνος που δεν έχει κάνει λάθος είστε εσείς»!
Ο Λ. Ντούλης επιμένει: «Τον Αλβανό τι τον κάνατε;». Κορωναίος: «Δεν είχα εγώ Αλβανό, δεν υπήρχαν Αλβανοί τότε». Ο εφέτης του διαβάζει την κατάθεσή του, που έλεγε ότι είχε μαζί του έναν αλλοδαπό. Κορωναίος: «Δεν είχα εγώ Αλβανό, δεν ξέρω τι γράφανε, εγώ ποτέ δεν είχα στη δουλειά αλλοδαπό». Πρόεδρος: «Να παραλείψουν κάτι το καταλαβαίνω, αλλά να προσθέσουν πράγματα που δεν τους είπατε δεν είναι λογικό»!!!
Και το κλου της εξέτασης από τον εφέτη Ντούλη: «Πότε τα θυμόσαστε καλύτερα, το 1994 ή αργότερα;». Κορωναίος: «Μετά».
Λ. Ντούλης: « Σε ποια κατάθεση να δώσω μεγαλύτερη βαρύτητα;».
Κορωναίος: «Στην τελευταία».
Λ. Ντούλης: «Δηλαδή μετά από 8 χρόνια θυμόσαστε καλύτερα»!
Και φτάνει η ώρα της υπεράσπισης, που έχει άχαρο ρόλο, αφού πρέπει να ανασυνθέσει το παραλήρημα του Κορωναίου.
Ξεκινά η Δάφνη Βαγιανού με ερώτηση για το πού πήγε ο Κορωναίος μετά την έκρηξη. Η απάντηση είναι «στο Αιγάλεω». Χτες είπατε στο Περιστέρι, σημειώνει η συνήγορος. «Αιγάλεω, Περιστέρι, που να θυμάμαι τώρα», απαντά ο Κορωναίος. Οταν του ζητά να πει πού ακριβώς ήταν αυτή η δουλειά δεν μπορεί να περιγράψει. Η συνήγορος του θυμίζει ότι στην κατάθεσή του το 1994 λέει πως στον Περισσό πήγαινε και έπαιρνε τον Αλβανό εργάτη του και πήγαινε στην πλατεία Αμερικής και ότι τη μέρα της έκρηξης πήγε στον Περισσό, πήρε τον Αλβανό, πήγαν στην πλατεία Αμερικής, πήραν τα εργαλεία και πήγαν για δουλειά στην Πεύκη! Κορωναίος: «Και στο Αιγάλεω και στο Μαρούσι και στην Πεύκη, παντού είχα δουλειές»!
Επόμενο θέμα οι περιγραφές του Κορωναίου για το πού ήταν παρκαρισμένο το «ύποπτο» αυτοκίνητο, πού το είδε ο ίδιος, πού έγινε η έκρηξη. Η συνήγορος επιστρατεύει σχεδιάγραμμα και φωτογραφίες και ύστερα από μερικά λεπτά ο πρόεδρος αναγκάζεται να επισημάνει στον Κορωναίο, ότι δικαίως ρωτάει η συνήγορος, γιατί σύμφωνα με την αρχική του κατάθεση δεν υπήρχε περίπτωση οι επιβάτες του αυτοκινήτου να έχουν οπτική επαφή με το σημείο της έκρηξης.
Η Δ. Βαγιανού ρωτάει για το πώς ο Κορωναίος υποτίθεται ότι μετέφερε τον σκοτωμένο Βέλιο. Η περιγραφή του Κορωναίου είναι η εξής: Ολοι οι επιβάτες μπήκαν στο λεωφορείο, αυτό ξεκίνησε, προχώρησε λίγο και μετά έγινε η έκρηξη. Τον νεκρό τον έβγαλαν από το πάτωμα του λεωφορείου όπου ήταν ξαπλωμένος. Η συνήγορος επισημαίνει ότι η έκρηξη έγινε την ώρα που ο Βέλιος ετοιμαζόταν να μπει στο λεωφορείο και σκοτώθηκε έξω απ’ αυτό. Ο Κορωναίος, ξεχνώντας την προηγούμενη περιγραφή του, αποφαίνεται: «Πετάχτηκε έξω»! Πετάχτηκε έξω, αλλά αυτός τον μάζεψε από το πάτωμα του λεωφορείου! Ο Κορωναίος ζορίζεται και ζητάει διάλειμμα, για να πιει ένα νεράκι!
Μετά το διάλειμμα, η Δ. Βαγιανού επιμένει σε λεπτομέρειες και ο Κορωναίος αρχίζει να εκνευρίζεται: «Εγώ δεν ξέρω από χάρτες, μη μου δείχνετε χάρτες, εγώ είπα αυτή την αλήθεια που ξέρω, μη με κουράζετε, έχω και το πρόβλημά μου»! Οταν η συνήγορος επιμένει στις περιγραφές των ατόμων που είχε κάνει ο Κορωναίος στην προανάκριση, σημειώνοντας την έλλειψη ομοιότητας με τον Σερίφη, παρεμβαίνει ο πρόεδρος: «Τα είπαμε αυτά, είναι κάποιες αντιφάσεις που τις έχουμε επισημάνει»! Τόσο απλά είναι τα πράγματα για τον κ. Τέντε!
Η σκυτάλη περνάει στη Γιάννα Κούρτοβικ. Μετά από μερικές διερευνητικές ερωτήσεις, μπαίνει στο ζουμί. Ποιες ήταν οι απειλές που δέχτηκε ο Κορωναίος. Η κουβέντα εντοπίζεται στις σφαίρες που υποτίθεται ότι του έβαλαν στο αμάξι. Ο Κορωναίος πετάει την πρώτη ρουκέτα: «Μου είπαν στην Ασφάλεια να μην τα πω εγώ, γιατί θα στείλουν αυτοί φαξ». Και πότε του έβαλαν τις σφαίρες; Το περασμένο καλοκαίρι.
Η Γ. Κούρτοβικ έχει στο χέρι της το ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα μας από το οποίο προκύπτει ότι ο Κορωναίος τα ίδια είχε πει και στο προηγούμενο δικαστήριο, γεγονός που επιβεβαιώνει και ο Χρ. Τσιγαρίδας.
Ο Κορωναίος λέει ένα ακόμα χοντρό ψέμα. Ο πρόεδρος προσπαθεί να «διευθετήσει» τα πράγματα, λέγοντας ότι Ιούνη είχε καταθέσει στο προηγούμενο δικαστήριο ο Κορωναίος, άρα μπορεί να είχαν μπει οι σφαίρες λίγες μέρες πριν. Η συνήγορος διαμαρτύρεται, σημειώνοντας ότι αν αυτά τα είχε πει ένας μάρτυρας υπεράσπισης, θα είχε εντελώς διαφορετική μεταχείριση.
Οταν η Γ. Κούρτοβικ επανέρχεται στο ζήτημα της προστασίας που υποτίθεται ότι ο Κορωναίος ζήτησε από την Αστυνομία, αποκαλύπτεται ότι δεν πήγε, όπως είχε πει στην πρώτη εμφάνισή του στο δικαστήριο. «Δεν θέλω να ταλαιπωρώ την Αστυνομία, θα πάω σήμερα» είναι η απάντησή του!
Η Γ. Κούρτοβικ επανέρχεται στο θέμα της περιγραφής της έκρηξης (κυρίως στο αν το λεωφορείο ήταν εν κινήσει ή σταματημένο και ο Βέλιος μέσα ή στο σκαλί) και ο Κορωναίος δεν απαντά.
Παρεμβαίνει ο πρόεδρος για να πει ότι υπάρχουν ορισμένες αντιφάσεις οι οποίες θα εκτιμηθούν! «Ορισμένες μόνο;», ρωτάει δηκτικά η συνήγορος, για να απαντήσει ο πρόεδρος: «Τί θέλετε να κάνω, να θυμώσω και γω;».
Η συνήγορος επιμένει να ρωτάει λεπτομέρειες και ο Κορωναίος απαντά συνεχώς «δεν θυμάμαι». Δεν θυμάται να περιγράψει τον υπάλληλο του βενζινάδικου, ούτε τον ίδιο τον βενζινά με τον οποίο υποτίθεται ότι μίλαγε κάθε μέρα. Θυμάται, όμως, έναν άνθρωπο που είδε για ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν από δέκα χρόνια.
Παρεμβαίνει και πάλι υποβοηθητικά ο πρόεδρος: «Δεν θυμάστε τα χαρακτηριστικά του ή δεν μπορείτε να τα περιγράψετε;». «Ναι αυτό, δεν μπορώ να τα περιγράψω, φωτογραφία θα κάνω;», απαντά ο Κορωναίος, ανακουφισμένος από τη βοήθεια.
Η Κούρτοβικ επιμένει να καταδεικνύει τις συνεχείς αντιφάσεις, ακόμα και σε δευτερεύοντα ερωτήματα. Μέσα σε λίγα λεπτά δίνει διαφορετικές απαντήσεις για το ίδιο θέμα. Ο Κορωναίος θυμάται και πάλι τα… προβλήματα υγείας. Η συνήγορος συνεχίζει να ρωτάει λεπτομέρειες και ο Κορωναίος βάζει και νέα πρόσωπα στο σκηνικό. Εκτός από τον βενζινά και τον υπάλληλό του, υπήρχε και ένα αυτοκίνητο που έβαζε βενζίνη τη στιγμή της έκρηξης. Τρεις άνθρωποι, που υποτίθεται ότι είδαν τα ίδια πράγματα μ’ αυτόν αλλά δεν υπάρχουν στην υπόθεση.
Παρεμβαίνει ο πρόεδρος και βρίσκει άλλη μια αντίφαση του Κορωναίου, στο πώς παρουσιάζει κάθε φορά τα ύποπτα πρόσωπα. «Τη μια φορά μας λέτε αυτό και την άλλη κάτι άλλο», του λέει. «Ειδικά αυτόν που περιγράφετε ως Σερίφη τον τοποθετείτε σε δυο διαφορετικά σημεία. Μπορείτε να μας δώσετε μια εξήγηση;». Κόκαλο ο Κορωναίος. Παρεμβαίνουν διευκρινιστικά οι συνήγοροι και ο πρόεδρος καταλήγει: «Αρα έχει μια ακόμα μεγαλύτερη αντίφαση»!
Μετά το μισάωρο διάλειμμα, ο Κορωναίος εμφανίζεται σε πλήρη κατάρρευση. Η Κούρτοβικ επιμένει να ρωτάει και να ξαναρωτάει, αυτός άλλα λέει τη μια στιγμή και άλλα την άλλη, ενώ οι απαντήσεις του συνοδεύονται με διαμαρτυρίες για την ταλαιπωρία του. Δεν υπάρχει ζήτημα, λεπτομέρεια ή «χοντρό», που να μην έχει δώσει τουλάχιστον δυο διαφορετικές απαντήσεις.
Τελευταίος στη σειρά ο Σπύρος Φυτράκης. Ο Κορωναίος είναι πια εκτός εαυτού. Αρνείται να απαντήσει και επικαλείται συνεχώς ότι είναι άρρωστος και δεν αντέχει άλλο. Ο Φυτράκης επιμένει κυρίως στα «γιατί;» και οι… μη απαντήσεις καταδεικνύουν όχι αντιφάσεις αλλά συνειδητά ψέματα. Οταν φτάνει στις σφαίρες που υποτίθεται ότι του άφησαν στο αυτοκίνητο, έχουμε Τρίτη εκδοχή: τις έβαλαν στο λάστιχο και στο πίσω κάθισμα (οι δυο προηγούμενες εκδοχές ήταν: 1) ένα σακουλάκι σφαίρες στο λάστιχο και μία στον καθρέφτη και 2) μου έσπασαν το πορτ παγκάζ και μου άφησαν ένα γεμιστήρα).
Η εξέταση έκλεισε με μια ερώτηση της Δ. Βαγιανού: «Καλά, στους αστυνομικούς δεν είχατε εμπιστοσύνη, αλλά στον ανακριτή που πήγατε και του τα είπατε, επειδή του είχατε εμπιστοσύνη, όπως λέτε, γιατί είπατε ένα ψέμα; Οτι δηλαδή στους αστυνομικούς που σας ανέκριναν είχατε αναγνωρίσει τον Σερίφη;». Τσιμουδιά ο Κορωναίος.
Ο πρόεδρος του ζητάει να αποχωρήσει, σαν να μην τρέχει τίποτα. Παρμβαίνει η Γ. Κούρτοβικ και ρωτάει: Καλά, δεν υπάρχει τίποτα εκ μέρους των εισαγγελέων; Ταλαιπωρήθηκε ένας άνθρωπος, απασχολήθηκαν οι αρχές, είδατε την εικόνα του και δεν σας απασχολεί τίποτα; Στα δικαστήρια έχουν κρατηθεί άνθρωποι για πολύ πιο ασήμαντα ζητήματα. Ο εισαγγελέας απάντησε ότι θα περιμένει το τέλος της διαδικασίας, για να συνεκτιμήσει όλα τα στοιχεία και να αποφανθεί αν υπάρχει περίπτωση ψευδομαρτυρίας!
Στην ώρα του σχολιασμού ο Χρ. Τσιγαρίδας είπε πως οι δικαστές πρέπει να δουν πως υπάρχει μια συγγένεια τριών μαρτύρων. Κυριακίδου, Δημητρόπουλος (στην προηγούμενη δίκη) και Κορωναίος έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Εκανε και μια πολιτική επισήμανση. Αυτή η δίκη δεν αφορά μόνο τον Γιάννη Σερίφη, ούτε οργανώθηκε μόνο γι’ αυτόν. Είναι βέβαια σοβαρή η κατηγορία κατά Σερίφη, όμως ταυτόχρονα επιδιώκεται να επαναληφθεί με το ίδιο σκεπτικό η καταδικαστική απόφαση του προηγούμενου δικαστηρίου.
Ο Σ. Φυτράκης ξαναθύμισε την εξέλιξη της υπόθεσης κατά Σερίφη και απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στον εισαγγελέα, θυμίζοντας πως δεν υπάρχει τίποτ’ άλλο κατά του Σερίφη εκτός από τον συγκεκριμένο μάρτυρα, ούτε αναμένεται τίποτα από την υπόλοιπη διαδικασία. Πρέπει κάποια στιγμή –κατέληξε- αυτά τα φαινόμενα (τύπου Κορωναίου) να αντιμετωπίζονται όπως τους αρμόζει.
Η Δ. Βαγιανού είπε πως η αξιολόγηση του Κορωναίου από το Συμβούλιο αποκαλύπτει μια κυνική συμπεριφορά. Αρπάζουμε ένα στοιχείο, δεν το αξιολογούμε σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε, αλλά με έναν κυνικό τρόπο οδηγούμαστε σε μια παραπομπή.
Αναφέρθηκε αναλυτικά στο κλίμα της μαύρης περιόδου της τρομοϋστερίας, τότε που ζητούνταν δημόσια η συνδρομή των πολιτών και απειλούνταν όσοι όρθωναν ανάστημα και μιλούσαν για τα αυτονόητα. Τότε εκτράφηκαν και τα φαινόμενα τύπου Κορωναίου.
Η Γ. Κούρτοβικ έκανε μόνο μια παρατήρηση: Το δικαστήριο μπορεί να φύγει άνετα αθωώνοντας το 30% των κατηγορούμενων. Μήπως αυτή είναι η σκοπιμότητα; Μήπως η αθώωση του Σερίφη και του Κασίμη μπορεί να λειτουργήσει ως άλλοθι για μια εκ νέου καταδίκη των υπόλοιπων με τον προκλητικό τρόπο που αυτό έγινε στην προηγούμενη δίκη; Με την επισήμανση αυτή συμφώνησε και ο Αρης Κωνσταντάκης.
Ο Γ. Σερίφης είπε ότι τις πολιτικές του κρίσεις θα τις κάνει στο τέλος. Σημείωσε, όμως, ότι ψευδομάρτυρες δεν στήνονται μόνο για τον ίδιο αλλά και για άλλους. Τέλος, σχολίασε την ενέργεια του προέδρου που είχε ζητήσει από τον Κορωναίο να γυρίσει και να πει ποιος είναι ο Σερίφης. Επί 75 μέρες –είπε- όλα τα κανάλια ήταν κάτω από το σπίτι μου και με έδειχναν καθημερινά στο πανελλήνιο και στο εξωτερικό. Είναι σαν να ρωτάτε ένα μικρό παιδί ποιος είναι ο Μητσοτάκης.
Ο Κ. Αγαπίου έκανε μια γενική αναφορά στη δίκη, επαναλαμβάνοντας αυτά που είχε πει και στην έναρξη της διαδικασίας. Ο Α. Κανάς το βιολί του: ναι μεν υπάρχουν ψευδομάρτυρες όπως η Κυριακίδου και ο Κορωναίος, όμως η δίκη δεν στηρίζεται σ’ αυτούς, στηρίζεται σε έναν και μόνο άνθρωπο, τον μοντέρνο συνεργαζόμενο Τσιγαρίδα! Ολοι το ξέρουν, όλοι το ψιθυρίζουν, σε όλη την Ελλάδα και στα πηγαδάκια στην Ομόνοια (!!), αλλά κανένας δεν τολμά να το πει, μόνο ο Κανάς το λέει!!!