Το δικαστήριο ξεκίνησε με σχολιασμό των κατηγορούμενων για τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας.
Ο Χρ. Τσιγαρίδας, συνεπής στη γραμμή του, σχολίασε δηκτικά: Απορώ γιατί το δικαστήριο δεν έκανε στον μάρτυρα Βεντούρη ούτε μια ερώτηση για τις κατηγορίες για τις οποίες κατηγορούμαστε.
Ο Κ. Αγαπίου σχολίασε τις καταθέσεις των τριών πρώτων μαρτύρων (Ταραβήρα, Καϊμάκη, Βεντούρη), εμμένοντας στον Βεντούρη και στις αντιφάσεις που αναδείχτηκαν από την κατάθεσή του.
Ο Α. Κανάς θύμισε τη δήλωση του μάρτυρα Καϊμάκη, ότι η Ασφάλεια τον επισκέφτηκε τέσσερις-πέντε μήνες πριν καταθέσει η Κυριακίδου στον Διώτη, σημείωσε ότι ο Βεντούρης κατέθεσε πράγματα αντίθετα απ’ αυτά που έχουν καταθέσει η Κυριακίδου, η Παπαγρηγοράκη και άλλοι μάρτυρες και ζήτησε την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του Βεντούρη με Κυριακίδου, Παπαγρηγοράκη, Λογοθέτη και… Τσιγαρίδα. Πώς προέκυψε ο Τσιγαρίδας ανάμεσα στους άλλους; Τίποτα σχετικό δεν έχει κατατεθεί από κανέναν. Ο συνήγορος του Κανά δεν έχει κάνει τον παραμικρό υπαινιγμό. Ο Κανάς, όμως, φαίνεται πως έχει τις… δικές του πληροφορίες.
Αμέσως μετά, κλήθηκε η περιβόητη Κυριακίδου, η οποία από την αρχή φρόντισε να δηλώσει ότι μπορεί κάτι να ξεχάσει, κάτι να μην το πει καλά και η υπεράσπιση θα μιλήσει για αντιφάσεις, γι’ αυτό καλό είναι να της υποβάλλει ερωτήσεις το δικαστήριο. Ο πρόεδρος της ζήτησε να τα πει όλα, όπως και στην προηγούμενη δίκη, διευκρινίζοντας ότι οι πέντε κατηγορούμενοι κατηγορούνται για 10 συγκεκριμένες εκρήξεις και ο Γ. Σερίφης για την υπόθεση του Περισσού, όμως το δικαστήριο θέλει να τα μάθει όλα.
Ο Α. Κωνσταντάκης παρενέβη αμέσως για να ζητήσει να απαγορευτεί η ερώτηση, διότι το θέμα της συμμετοχής έχει κριθεί και απαγορεύεται να εξεταστεί σ’ αυτή τη δίκη. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι επιμένει στην ερώτησή του, διότι το θέμα της συμμετοχής εξετάζεται δικονομικά!
Ετσι, η Κυριακίδου άρχισε να διηγείται το παραμύθι της. Πώς γνώρισε τον Κανά, που της έδινε την «Αντιπληροφόρηση» και της γνώρισε τον Χρήστο Κασίμη και τον Χρήστο Τσουτσουβή, την πήγαινε σε χώρο που γινόταν πολιτικές συζητήσεις, την έβαλε στη δουλειά της τεχνικής έκδοσης της «Αντιπληροφόρησης» κ.λπ. Εκείνο που έγινε φανερό, είναι ότι αυτή τη φορά το φροντιστήριο ήταν εντατικό και αποτελεσματικό, διότι τα όσα κατέθετε είχαν έναν ειρμό και προσπαθούσαν να διορθώσουν κάποιες από τις χοντρές αντιφάσεις της κατάθεσής της στην προηγούμενη δίκη. Για τον εαυτό της δήλωσε ότι παίρνει πίσω αυτό που είχε πει, ότι ήταν μέλος του ΕΛΑ και τώρα δέχεται ότι ήταν… περιφερειακό μέλος.
Στη διάρκεια της εξέτασης της Κυριακίδου από τον πρόεδρο, ο οποίος ρωτούσε πράγματα σχετιζόμενα με την κατηγορία της «συμμετοχής», η οποία δεν υπάρχει σ’ αυτή τη δίκη, η υπεράσπιση Αθανασάκη ζήτησε να απαγορευτούν αυτές οι ερωτήσεις, ο πρόεδρος επέμενε, έγινε προσφυγή στο δικαστήριο και αυτό αποφάσισε να απορρίψει την προσφυγή και να επιτραπούν οι ερωτήσεις για τη συμμετοχή ή όχι στην οργάνωση ΕΛΑ, η οποία αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για το παρόν δικαστήριο, το οποίο δεν δεσμεύεται από προηγούμενη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Η Κυριακίδου συνέχισε να διηγείται το παραμύθι της, υποβοηθούμενη και ενθαρρυνόμενη από τον πρόεδρο. Είπε, λοιπόν, για την έκτρωση, για τη διάσπαση του ΕΛΑ, για το νοίκιασμα της «γιάφκας» στην Πολέμωνος. Αυτή τη φορά το παραμύθι είχε νέες λεπτομέρειες, όπως π.χ. έναν συνταξιούχο αστυνομικό στην Πολέμωνος. Και βέβαια, φτάσαμε και στη «γνωριμία με την κυρία Μυρτώ», δηλαδή την Αθανασάκη, και τη… συνάντηση στη «γιάφκα» με τον Κανά, τη «Μυρτώ» και έναν «Γιάννη», την ώρα που οι τρεις κατασκεύαζαν μια βόμβα. Είπε ότι σε κάποια από τις φωτογραφίες που της έδειξαν στην Αντιτρομοκρατική αναγνώρισε τον «Γιάννη», όμως εξέφρασε και πάλι «αμφιβολίες» αν ήταν ο Αγαπίου. «Οι άνθρωποι αλλάζουν, δεν μπορώ να πω 100% αν ήταν ο κ. Αγαπίου», ήταν η τωρινή της τοποθέτηση. Για τον Κανά είπε ότι συμμετείχε σε όλες τις ενέργειες του ΕΛΑ, αλλά δεν θυμάται σε ποιες συγκεκριμένα! Για τους άλλους δεν γνωρίζει.
Βέβαια, μολονότι ο πρόεδρος δεν επεδίωξε σε κανένα σημείο να την στριμώξει, η Κυριακίδου δεν απέφυγε και πάλι τις αντιφάσεις. Από τη μια έλεγε πως σεβόταν τους κανόνες συνωμοτικότητας, από την άλλη έλεγε πως έβγαλε κρυφά αντικλείδια από την Πάτμου 51 και πήγε να δει το διαμέρισμα, χωρίς να έχει υποψίες για γκομενοδουλειές του Κανά. Και πώς ήξερε ποιο ήταν το διαμέρισμα από όλη την πολυκατοικία; Τον είχε δει να βγαίνει από το υπόγειο. Δηλαδή, δεν τον υποψιαζόταν για γκομενοδουλειές, αλλά και τον παρακολουθούσε και του πήρε κρυφά τα κλειδιά και πήγε κρυφά με αντικλείδια στο διαμέρισμα, μολονότι γνώριζε τους κανόνες συνωμοτικότητας! Είπε πως πήγε το 1994 στην Πολέμωνος για να δει αν την είχαν αδειάσει, ενώ στην προηγούμενη δίκη περιέγραφε πως άδειασαν την Πολέμωνος μαζί με τον Κανά! Προσπάθησε να καλύψει, πάντως, τον Βεντούρη, λέγοντας πως αυτή ενδεχομένως να ανέφερε το όνομα του Τσιγαρίδα, όχι όμως ως μέλος του ΕΛΑ, και ο Βεντούρης να το εξέλαβε λάθος!
Προκλητικός ήταν ο τρόπος με τον οποίο υπέβαλε ερωτήσεις στην Κυριακίδου ο εισαγγελέας Μ. Ανδριωτέλλης. Κυριολεκτικά την καθοδηγούσε να πει αυτά που έχει πει στις προδικαστικές της καταθέσεις, θεωρώντας πως όλα ήταν αληθινά. Οπως η γελοία ιστορία με τη σκόνη που υποτίθεται ότι βρήκε στην τσάντα του Κανά, κατά την επιστροφή του από ένα ταξίδι στην Κάλυμνο (εδώ «παίζει» και ο Τσιγαρίδας), και την έδειξε σε κάποιον γνωστό της, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύπτει, ο οποίος της είπε πως είναι εκρηκτικά! Και η ακόμα πιο γελοία ιστορία με τα κλειδιά μιας ναυτιλιακής εταιρίας που υποτίθεται ότι της ζήτησε η Αθανασάκη, για να βάλει βόμβα ο ΕΛΑ. Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη δίκη ο εκπρόσωπος της ναυτιλιακής εταιρίας κατέθεσε κατηγορηματικά ότι καμιά καθαρίστρια δεν είχε κλειδιά, γιατί το κτίριο είχε θυρωρό σε 24ωρη βάση!
Αντίθετα, η εφέτης Μ. Χυτήρογλου στρίμωξε την Κυριακίδου και «έπιασε» πολλές από τις αντιφάσεις της. Ειδικά αυτές που αφορούσαν στους ισχυρισμούς της για το πώς και πότε έγινε μέλος του ΕΛΑ, πώς και πότε αποχώρησε, ποιοι αποφάσιζαν και εκτελούσαν τις ενέργειες της οργάνωσης και πώς πήρε την απόφαση να πάει να μιλήσει στον Διώτη.
Το ίδιο πιεστικός ήταν και ο εφέτης Λ. Ντούλης, που επίσης κατέδειξε μερικές από τις αντιφάσεις της. Ηταν αυτός που έθεσε στην Κυριακίδου τη σαφή ερώτηση: «Πώς είσαστε σίγουρη ότι τις συγκεκριμένες βόμβες τις έβαλαν οι κατηγορούμενοι ή κάποιοι από αυτούς;», για να εισπράξει την απάντηση «δεν γνωρίζω». Επίσης, με ερωτήσεις του αμφισβήτησε την περιγραφή της Κυριακίδου για την υποτιθέμενη κατασκευή βόμβας από τρία άτομα ταυτόχρονα, που φορούσαν γάντια στα χέρια, αλλά και για την ανακάλυψη της… εκρηκτικής σκόνης στην τσάντα με τα άπλυτα ρούχα του Κανά, σ’ ένα σακουλάκι «λες και ήταν αλεύρι», όπως είπε χαρακτηριστικά ο δικαστής.
Ιδιος τραγέλαφος και με τα ρολόγια που υποτίθεται ότι αγόρασε η Κυριακίδου για λογαριασμό του ΕΛΑ. Ο δικαστής επέμενε να ρωτάει λεπτομέρειες και η Κυριακίδου παραμιλούσε, απαντώντας τις περισσότερες φορές «δεν θυμάμαι».
Βέβαια, όλες οι αντιφάσεις της Κυριακίδου θα φανούν καλύτερα όταν έρθει η ώρα της υπεράσπισης.