Η συνεδρίαση ξεκίνησε με καθυστέρηση μιας ώρας και ενός τετάρτου και με την έναρξή της ο πρόεδρος ανακοίνωσε την απόρριψη της ένστασης περί αναρμοδιότητας του δικαστήριου και ως προς τα δυο της σκέλη. Ως προς το σκέλος που αφορούσε το «πολιτικό έγκλημα», το δικαστήριο υιοθετώντας την επικρατούσα αντικειμενική θεωρία (σιγά που θα πρωτοτυπούσε) θεωρεί ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι κατηγορούμενοι δεν είναι πολιτικά και επομένως δεν πρέπει να εκδικαστούν από Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Ως προς το σκέλος της ανυπαρξίας συνάφειας, το δικαστήριο θεωρεί ότι υφίσταται συνάφεια και θεμελιώνεται αυτοτελώς αρμοδιότητα, δεδομένου ότι οι εκρήξεις φέρονται ότι διαπράχθηκαν από μέλη εγκληματικής οργάνωσης.
Δηλαδή, υιοθέτησαν –ως προς το δεύτερο σκέλος- μια επιχειρηματολογία αντίθετη από αυτή που είχαν υιοθετήσει όταν απέρριπταν το αίτημα για αναβολή. Τότε είχαν πει ότι οι εκρήξεις θα δικαστούν ως αυτοτελείς πράξεις. Μάλιστα, ο εισαγγελέας επέμενε σε ένα σόφισμα: ότι στο διατακτικό του βουλεύματος δεν αναφέρεται πουθενά ότι οι κατηγορούμενοι έκαναν τις εκρήξεις ως μέλη του ΕΛΑ. Τώρα λένε ότι οι κατηγορούμενοι έκαναν τις εκρήξεις ως μέλη του ΕΛΑ και γι’ αυτό πρέπει να δικαστούν από το έκτακτο τρομοδικείο και όχι από Μικτό Ορκωτό, όπως δικάζεται κάθε πολίτης που κατηγορείται για μια έκρηξη!! Δυο αντίθετες επιχειρηματολογίες μέσα σε ελάχιστες μέρες, ε, δεν θέλουμε τίποτ’ άλλο για να συμπεράνουμε ότι πρόκειται για μια ακόμα δίκη πολιτικής σκοπιμότητας, στην οποία κουρελιάζεται το ίδιο το ισχύον δίκαιο, ακόμα και στις πιο στοιχειώδεις διατάξεις του.
Μετά την εκφώνηση της απόφασης, ο Κ. Αγαπίου χαρακτήρισε τους δικαστές ανακόλουθους και σκόπιμες τις αποφάσεις που παίρνουν, ενώ η Κ. Ιατροπούλου δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να συνεννοηθεί με τους συναδέλφους της για το αν θα παραμείνουν σ’ αυτή τη δίκη, γιατί μάλλον δεν έχουν να συνεισφέρουν τίποτα πλέον.
Στη συνέχεια, ο Σ. Καμπάνης (υπεράσπιση Τσιγαρίδα) υπέβαλε ένσταση απαραδέκτου δεύτερης ποινικής δίωξης. Μπροστά στο όργιο που έχει συντελεστεί μέχρι στιγμής, αυτή η ένσταση φαίνεται… τυπικότητα, έχει όμως τη σημασία της, γιατί αποκαλύπτει την απόλυτη αυθαιρεσία και ασυδοσία με την οποία διεκπεραιώνονται ποινικά αυτές οι πολιτικές διώξεις. Με λίγα λόγια, η ουσία αυτής της ένστασης είναι ότι, ενώ για τις 10 εκρήξεις είχε ασκηθεί ποινική δίωξη αρχικά (όπως και για όλες τις άλλες), αλλά έμειναν σε εκκρεμότητα επειδή εισαγγελέας και ανακριτής τις θεώρησαν παραγεγραμμένες και το συμβούλιο είχε άλλη άποψη και διέταξε νέα ανάκριση, ο εισαγγελέας άσκησε και νέα ποινική δίωξη, πράγμα που είναι ευθέως παράνομο.
Η Κ. Ιατροπούλου (υπεράσπιση Αθανασάκη) υπέβαλε ένσταση παραγραφής των αδικημάτων, δεδομένου ότι οι εκρήξεις δεν έγιναν σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας και επομένως η παραγραφή δεν πάει στην 20ετία, αλλά επέρχεται στα 15 χρόνια. Την ένσταση υποστήριξε η υπεράσπιση Τσιγαρίδα (Δαλιάνη-Καμπάνης) και ο Ε. Βλαντής (διορισμένος συνήγορος Αγαπίου). Είναι ανεπίτρεπτη αυτή η διεύρυνση του αξιοποίνου, τόνισε ο Σ. Καμπάνης, ενώ η Μ. Δαλιάνη θύμισε πως όλοι οι εισαγγελείς που άσκησαν τις αρχικές διώξεις, ο ανακριτής Ζερβομπεάκος και ο εισαγγελέας Μύτης θεώρησαν πως δεν πρόκειται για εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας και μόνο το Συμβούλιο είχε άλλη γνώμη. Οι συνήγοροι σημείωσαν ακόμη, ότι το προηγούμενο δικαστήριο θεώρησε πως υπήρξε παραγραφή για παρόμοιες υποθέσεις, με τα ίδια πραγματικά περιστατικά.
Ο Κ. Αγαπίου υποστήριξε την ένσταση για το απαράδεκτο της δεύτερης ποινικής δίωξης, ενώ θεώρησε λάθος και ως ακαίρως προβαλλόμενη την ένσταση περί παραγραφής. Αντίθετα, ο Α. Κανάς δήλωσε ότι θέλει να δικαστεί για όλα και ζήτησε να απορριφθούν οι ενστάσεις!!! Η Ειρ. Αθανασάκη αναφέρθηκε στη μεγάλη αντίφαση που αντιμετωπίζει το δικαστήριο, φέρνοντας σαν παράδειγμα τον Μ. Κασίμη, που έχει αθωωθεί ομόφωνα και όμως θα ξαναδικαστεί.
Ο εισαγγελέας Μ. Ανδριωτέλλης έκρινε ότι δεν υπάρχει παραγραφή, διότι πρόκειται για εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας. Και πώς επιχειρηματολόγησε; Με βάση τον ορισμό της κοινής ωφέλειας στο Λεξικό Τεγόπουλου-Φυτράκη!!! Σε ό,τι αφορά την άσκηση δεύτερης ποινικής δίωξης, τη θεώρησε ως εκ περισσού και ζήτησε να θεωρηθεί περίπου… ως μη γενόμενη. Ε, γίνεται και καμιά μαλακία μες στη βιασύνη των διωκτικών μηχανισμών, μη στεκόμαστε τώρα σε τυπικότητες!
Το δικαστήριο, αν και η ώρα ήταν μόλις 12:30 διέκοψε για το πρωί της Πέμπτης, προκειμένου –όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος- να γίνει η διάσκεψη επί των ενστάσεων.