Αποφασισμένοι να μη τηρήσουν ούτε τα προσχήματα. Με την έναρξη της διαδικασίας μας έδωσαν μια ακόμα απόδειξη. Η Κυριακίδου ήταν απούσα και αντί να διακόψουν και να την προσάγουν βιαίως, για να συνεχιστεί η κατάθεσή της, φώναξαν τη μάρτυρα Τόγκα. Μάταια διαμαρτυρήθηκε η υπεράσπιση. Μάταια υπενθύμισε τη δικονομία. Δεν μπορούμε να χάνουμε χρόνο, ήταν η επωδός του προέδρου και του εισαγγελέα. Εκαναν πως δεν άκουσαν την ευθεία κατηγορία, ότι την Κυριακίδου την έχει πάρει η Αντιτρομοκρατική και της κάνει φροντιστήριο, για να διορθώσει τα κενά του πρώτου μέρους της κατάθεσής της, επειδή θα την στριμώξει η υπεράσπιση.
Λίγη ώρα αργότερα και ενώ είχε ξεκινήσει η κατάθεση της Τόγκα, ο επικεφαλής της φρουράς ανακοίνωσε στο δικαστήριο, ότι γύρω στις 9 η Κυριακίδου πήγε στο Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, επικαλούμενη… πόνο στην κοιλιά και βρίσκεται σε διαδικασία εξετάσεων! Χρειάζεται μήπως να σχολιάσουμε;
Φώναξαν, λοιπόν, την Αγλαϊα Τόγκα, η οποία… τους αναγνώρισε όλους. Την Κυριακίδου, την Αθανασάκη και τον Κανά!
Ο Αρης Κωνσταντάκης (υπεράσπιση Αθανασάκη) ζήτησε να γραφεί στα πρακτικά, ότι γίνεται χρήση μιας κατάθεσης που περιλαμβάνει παράνομη διαδικασία αναγνώρισης, διότι στην μάρτυρα πρώτα επιδείχτηκαν φωτογραφίες και μετά της ζητήθηκε να κάνει περιγραφή των προσώπων που κλήθηκε να αναγνωρίσει.
Ο πρόεδρος προσπάθησε να ειρωνευτεί τον συνήγορο, λέγοντάς του ότι δεν έχει διαβάσει την κατάθεση και ο Α. Κωνσταντάκης του απάντησε, ότι ο ίδιος έχει ένα πλεονέκτημα. Οτι ήταν συνήγορος και στην προηγούμενη δίκη και άκουσε τη μάρτυρα να καταθέτει ενόρκως πως πρώτα την επισκέφτηκαν στο σπίτι της, της έδειξαν φωτογραφίες και την επομένη πήγε στην Ασφάλεια και έδωσε κατάθεση στην οποία έκανε τις αναγνωρίσεις.
Ο πρόεδρος κάτι υποψιάστηκε και ρώτησε την Τόγκα σχετικά, η οποία επιβεβαίωσε ότι την είχαν επισκεφτεί και της είχαν δείξει φωτογραφίες, μια μέρα πριν την κατάθεσή της. Ο πρόεδρος προσπάθησε να καθοδηγήσει τη μάρτυρα, χωρίς να τη στριμώξει.
Κατά τις ερωτήσεις του εφέτη Λ. Ντούλη, όμως, η Τόγκα παραδέχτηκε ότι δεν έκανε καμιά περιγραφή πριν της δείξουν τις φωτογραφίες, αλλά της έδειξαν πέντε-έξι φωτογραφίες, από τις οποίες οι τρεις ήταν της Αθανασάκη και μετά της ζήτησαν να τους πει για την κοπέλα. Και ενώ η απάντηση της Τόγκα ήταν σαφής, ότι πρώτα της έδειξαν τις φωτογραφίες και μετά τη ρώτησαν, ο πρόεδρος παρενέβη πάλι, προσπαθώντας να μπαλώσει την κατάσταση, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν η Τόγκα να επιβεβαιώσει ξανά τα γεγονότα πήγαν στο σπίτι της Κυριακή, της έδειξαν φωτογραφίες και τη Δευτέρα τη φώναξαν στην Ασφάλεια και έδωσε κατάθεση. Δηλαδή, παραδέχτηκε ότι αυτά που γράφει η προανακριτική της κατάθεση δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματική διαδικασία που συνέβη. Μια διαδικασία δημιουργίας μιας καθοδηγούμενης μάρτυρα. Απαντώντας σε ερώτηση του Κ. Αγαπίου η Τόγκα παραδέχτηκε αυτό που είχε πει στην προηγούμενη δίκη. Οτι οι ασφαλίτες της είχαν πει πως τα άτομα που θα αναγνωρίσει είναι μέσα και δεν πρόκειται να βγουν ποτέ!
Το «στήσιμο» της Τόγκα αποδείχτηκε και από κάτι άλλο. «Αναγνώρισε» την Αθανασάκη από μια φωτογραφία του 1998, η οποία χρονικά είναι πολύ κοντά στη σημερινή χρονολογία, που δηλώνει ότι δεν μπορεί να την αναγνωρίσει. Δεν την αναγνώρισε, όμως, από φωτογραφίες του 1979 και του 1984, που χρονικά είναι κοντά στη χρονολογία που υποτίθεται ότι την είχε δει στην Πολέμωνος! Και κάτι ακόμη. Η Τόγκα περιγράφει την Αθανασάκη να καπνίζει. Στη φωτογραφία που την «αναγνώρισε» η Αθανασάκη είναι μ’ ένα τσιγάρο στο στόμα! Σύμπτωση, ε…
Σχολιάζοντας την κατάθεση της Τόγκα ο Χρ. Τσιγαρίδας είπε πως η μάρτυρας είναι το πρότυπο του «καλού πολίτη, φίλου της Αστυνομίας», που της ζήτησαν να βοηθήσει και βοήθησε. Αυτό φαίνεται και από τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί. Για παράδειγμα, χρησιμοποιεί τη λέξη «η υπηρεσία», που μόνο όσοι έχουν σχέση με την Αστυνομία χρησιμοποιούν.
Ο Χρ. Τσιγαρίδας σχολίασε και τον τρόπο που την εξέτασε το δικαστήριο, που αποσκοπούσε στην ενίσχυση του κατηγορητήριου και όχι στην αναζήτηση της αλήθειας. Για παράδειγμα –είπε- δεν τη ρωτήσατε για τις φωτογραφίες. Είπε ότι της έδειξαν 6 φωτογραφίες. Δύο της Αθανασάκη, δύο του Κανά, μία της Κυριακίδου, μία του Αγαπίου, να οι 6 φωτογραφίες. «Τσουρουφλισμένος» ο πρόεδρος είπε πως αυτή είναι μια σωστή παρατήρηση και ρώτησε τον Τσιγαρίδα γιατί δεν έκανε ερώτηση. Ο Τσιγαρίδας απάντησε ότι δεν θα συμπράξει στη μεθόδευση που γίνεται, αλλά θα κάνει αξιολογήσεις των μαρτύρων, για να αποδεικνύει ότι είναι κατασκευασμένοι μάρτυρες.
Ο Κ. Αγαπίου σχολίασε ότι οι ερωτήσεις που έκανε στη μάρτυρα είχαν σκοπό να αποκαλύψουν ότι η αναγνώριση έγινε πριν την κατάθεση της μάρτυρα, σε κουβεντούλα σε φιλικό κλίμα και αφού την είχαν διαβεβαιώσει ότι οι συγκεκριμένοι δεν πρόκειται να ξαναβγούν από τη φυλακή. Παρατήρησε ακόμη, ότι δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να κατεβαίνει μια σκάλα και να κοιτάζει στο πλάι. Πέραν αυτού, το σχεδιάγραμμα της συγκεκριμένης πολυκατοικίας δείχνει ότι από τη σκάλα δεν υπάρχει οπτική επαφή με την είσοδο του διαμερίσματος όπου υποτίθεται ότι η Τόγκα είχε δει την Αθανασάκη.
Ο Χρ. Τσιγαρίδας ξαναπήρε το λόγο και είπε ότι από τις περιγραφές των μαρτύρων ο ίδιος, ως μηχανικός, είχε κάνει στην προηγούμενη δίκη ένα σχεδιάγραμμα, επειδή δεν έφεραν από την πολεοδομία, και φάνηκε πως το συγκεκριμένο διαμέρισμα βρίσκεται σε εσοχή, μετά από ένα ζιγκ-ζακ του διαδρόμου, και δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να δει την πόρτα του κάποιος που ανεβαίνει ή κατεβαίνει τη σκάλα. Ο πρόεδρος, «τσουρουφλισμένος» και πάλι, ξαναρώτησε τον Τσιγαρίδα γιατί δεν έκανε σχετικές ερωτήσεις στη μάρτυρα. Διεκδικώ από σας –του απάντησε ο Χρ. Τσιγαρίδας- το να εξετάζετε εξαντλητικά τους μάρτυρες. Εγώ σας είπα ποια είναι η στάση μου.
Ο Α. Κωνσταντάκης, αφού επανέλαβε τη θέση της υπεράσπισης Αθανασάκη, ότι το δικαστήριο δεν μπορεί να κρίνει το αδίκημα της «συμμετοχής», σημείωσε ότι από έρευνα της υπεράσπισης προέκυψε ότι ουδείς στην Ελλάδα φέρει το επίθετο Σκουτουδάκης. Επομένως, το συγκεκριμένο διαμέρισμα νοικιάστηκε με μια ταυτότητα εξολοκλήρου ψεύτικη, δυνατότητα που έχουν μόνο οι υπηρεσίες. Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα και αυτό είναι που θα έπρεπε να ενδιαφέρει το δικαστήριο.
Σημείωσε, ακόμη, ότι από τις 25-30 οικογένειες που μένουν στη συγκεκριμένη πολυκατοικία ουδείς αναγνώρισε την Αθανασάκη, μολονότι όλοι εξετάστηκαν από την Αντιτρομοκρατική. Ομως, δεν κλήθηκαν να καταθέσουν στο δικαστήριο. Κλήθηκε η Τόγκα για ευνόητους λόγους. Ο Κ. Αγαπίου υπέβαλε αίτημα να ερευνηθεί αν υπάρχει άτομο με το όνομα Σκουτουδάκη Στυλιανή και αν υπάρχει να κληθεί να καταθέσει. Την έρευνα αυτή –είπε- έπρεπε να είχαν κάνει οι αστυνομικές αρχές. Εκτός αν την έχουν κάνει, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό και το κρύβουν, οπότε το δικαστήριο πρέπει να βγάλει τα ανάλογα συμπεράσματα.
Ο Α. Κούγιας, που έφτασε μετά το τέλος της κατάθεσης Τόγκα, θύμισε μερικά ακόμα πράγματα που αυτή είχε πει στην προηγούμενη δίκη, όπως για παράδειγμα ότι κατά την κατάθεσή της παρίστατο και ο Διώτης, που της υπέβαλε ερωτήσεις, γεγονός που δεν αναγράφεται πουθενά, και ζήτησε να του παρασχεθεί η δυνατότητα να εξετάσει την Τόγκα. Αλλιώς, να διακοπεί η δίκη μέχρι το τέλος του μήνα.
Με την πρόταση της διακοπής διαφώνησε η Γ. Κούρτοβικ, λέγοντας ότι όλοι οι συνήγοροι έχουν αναβάλει υποθέσεις για να παρίστανται σ’ αυτή τη δίκη και επομένως θα έχουν αυτοί πρόβλημα στο άμεσο μέλλον.
Ο εισαγγελέας θεώρησε ότι έχει περαιωθεί η εξέταση της Τόγκα και ανέκυψε μόνο το πρόβλημα που έθεσε ο Α. Κωνσταντάκης για μίσθωση του διαμερίσματος από την Αστυνομία, ο οποίος πρέπει να προσκομίσει τα στοιχεία που έχει (σ.σ. ο Α. Κωνσταντάκης είχε δηλώσει ότι δεν έχει στοιχεία, γιατί δεν μπορεί εξ αντικειμένου να έχει). Ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος Κούγια για διακοπή μέχρι το τέλος του μήνα (δέχτηκε το πολύ μια εβδομάδα), όμως ο Κούγιας απέσυρε το αίτημα, για να μη δημιουργήσει πρόβλημα σε συνεδέλφους του, όπως είπε.
Ο εισαγγελέας πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα να κληθεί ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος της Πολέμωνος 13, ενώ ο Α. Κούγιας ζήτησε να κληθεί ξανά η Τόγκα και να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με την Κυριακίδου. Επίσης, να αναζητηθεί ο ξάδερφος του ιδιοκτήτη, ο οποίος νοίκιασε το διαμέρισμα στη γυναίκα με το όνομα Σκουτουδάκη, τον οποίο ουδέποτε φαίνεται να αναζήτησε η Ασφάλεια, όπως είχε υποχρέωση. Ο εισαγγελέας συμφώνησε με το αίτημα να αναζητηθεί η Σκουτουδάκη.
Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να καλέσει ως μάρτυρα τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος και για τη διαπίστωση των στοιχείων του καλεί εκ νέου τον διαχειριστή Ν. Ταραβήρα. Διέταξε να προσκομιστεί βεβαίωση της αστυνομικής αρχής για να διαπιστωθεί αν έχει εκδοθεί δελτίο ταυτότητας στο όνομα Σκουτουδάκη, προκειμένου αυτή να κληθεί. Διέκοψε δε για την επομένη και κάλεσε το ζεύγος Πομώνη-Σιώζου, επειδή όπως είπε ο πρόεδρος δεν ξέρει τι γίνεται με την υγεία της Κυριακίδου. Λίγο πριν ο Χρ. Τσιγαρίδας είπε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο, ότι με ένα απλό τηλεφώνημα σε κάποιο γιατρό έμαθε πως η Ασφάλεια πήγε την Κυριακίδου στο νοσοκομείο Πατησίων, που δεν εφημέρευε (!) και από εκεί την έστειλαν στο «Αγία Ολγα». Φαίνεται –σχολίασε ο Τσιγαρίδας- πως κάποιο αόρατο χέρι ρυθμίζει τη σειρά των μαρτύρων.