Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 14 Φλεβάρη
  • Πού να ξέρουν τα Γαλλάκια!
  • Δένδιας γιοκ: καζάν-καζάν για τρεις (με άνισα μερίδια)
  • Συνεχίζουν το ψέμα περί «αποκλιμάκωσης της ευλογιάς»
  • Πού το πάει η καμαρίλα των Γλίξμπουργκ;
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»ΕΛΑ»Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ»Πέμπτη, 24/2/2005
Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

7η συνεδρίαση

Πέμπτη, 24/2/2005

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr24 Φεβ 2005, 00:00
Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 11:30 με τον πρόεδρο να ανακοινώνει την απόφαση επί των δυο ενστάσεων που είχαν υποβληθεί και εξεταστεί. Ως προς την ένσταση για το απαράδεκτο της διπλής ποινικής δίωξης, το δικαστήριο αποφάσισε ότι η εισαγωγή γίνεται με βάση την αρχική δίωξη, η οποία συμπληρώθηκε από τον εισαγγελέα ως εκ περισσού. Δεν πρόκειται για νέα δίωξη και γι’ αυτό η ένσταση πρέπει να απορριφθεί.
 
Ως προς την ένσταση για παραγραφή, η πλειοψηφία του δικαστηρίου έκρινε ότι εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας είναι κτίσματα, μηχανήματα και λοιπά στοιχεία του παγίου εξοπλισμού ενός καταστήματος που εξυπηρετεί αόριστο αριθμό προσώπων. Μπορεί να είναι και κτίρια δημοσίων και δημοτικών υπηρεσιών καθώς και αστυνομικά καταστήματα, εφόσον δέχονται και εξυπηρετούν κοινό. Το δικαστήριο επιφυλάσσεται να αποφανθεί μετά την εξέταση των υποθέσεων στην ουσία τους.
 
Ενα μέλος του δικαστηρίου είχε την άποψη ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν ανήκουν στην κοινή ωφέλεια, στην οποία περιοριστικά ανήκουν μόνο όσες εξυπηρετούν την προμήθεια, νερού, ηλεκτρικού και θερμότητας και μόνο οι παραγωγικές εγκαταστάσεις, όχι γραφεία κ.λπ.. Γι’ αυτό και έπρεπε να γίνει δεκτή η ένσταση περί παραγραφής των δικαζόμενων αδικημάτων.
 
Πάνω σ’ αυτή την απόφαση πρέπει να κάνουμε δυο σχόλια. Το πρώτο αφορά την ουσία. Σύμφωνα με τον ορισμό που έδωσε το δικαστήριο, εγκατάσταση κοινής ωφέλειας μπορεί να είναι και οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρία, εφόσον εξυπηρετεί αόριστο αριθμό προσώπων. Για παράδειγμα, ένα πολυκατάστημα εξυπηρετεί καθημερινά πολύ περισσότερο κόσμο από ένα αστυνομικό τμήμα. Το δεύτερο αφορά τη διαδικασία. Η επιφύλαξη του δικαστηρίου είναι φερετζές για να κρύψει τη σκοπιμότητα. Γιατί επιφυλάχτηκε για το τέλος; Υπάρχει δηλαδή περίπτωση μια εφορία ή ένα αστυνομικό τμήμα να μη δέχεται καθημερινά «αόριστο αριθμό προσώπων» και επομένως να χαρακτηριστεί εγκατάσταση κοινής ωφέλειας, σύμφωνα με το σκεπτικό που εκφώνησε ο πρόεδρος;
 
Αμέσως μετά ο Χρ. Τσιγαρίδας ζήτησε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα για να συσκεφτεί με τους δικηγόρους του και με την επανέναρξη της διαδικασίας ζήτησε το λόγο και έκανε την παρακάτω δήλωση:
 
«Στην πρώτη δήλωση που έκανα σ’ αυτή τη δίκη, τη χαρακτήρισα νομικό και πολιτικό σκάνδαλο. Είχα υπόψη μου το βούλευμα και όλα αυτά που επί τόσες μέρες αναλύουν οι συνήγοροι υπεράσπισης. Τώρα, μπορώ να πω με σιγουριά, ότι αυτό το νομικό και πολιτικό σκάνδαλο συντελείται και με τη βούληση του δικαστηρίου σας.
 
Οι συνήγοροι υπεράσπισης σας πρόσφεραν μια έντιμη διέξοδο, που θα αποκαθιστούσε – τουλάχιστον τυπικά – τη νομική τάξη. Να αναβάλλετε την υπόθεση, διαχωρίζοντάς την βέβαια ως προς τον Γιάννη Σερίφη, μέχρι να τελεσιδικήσει η προηγούμενη δίκη. Την απορρίψατε.
 
Προέβαλαν μια σειρά ενστάσεις, νομικά τεκμηριωμένες. Τις απορρίψατε όλες μετ’ επαίνων. Εχω την εντύπωση ότι με τις αποφάσεις σας απλώς επαναλαμβάνετε το βούλευμα.
 
Στέκομαι στην ένσταση που αφορούσε τη συνάφεια των δικαζόμενων αδικημάτων. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς νομικός για να καταλάβει τα αυτονόητα, αυτά που είναι σύμφωνα με την κοινή λογική. Οτι δηλαδή, δεν έχουν καμιά σχέση οι δικές μας κατηγορίες με αυτές του Γιάννη Σερίφη, που κατηγορείται για μια υπόθεση που ως προς εμάς έχει εκδικαστεί σε προηγούμενη δίκη.
 
Τί θα γίνει, αν στο εφετείο, όπως και στην πρωτόδικη απόφαση, οι όμοιες ενέργειες με τις δικαζόμενες σήμερα χαρακτηριστούν όχι σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας;
 
Τί θα γίνει αν η Αθανασάκη αθωωθεί στο εφετείο; Γιατί ενώ δεν υπήρξε κανένα στοιχείο, κανένα πειστήριο, καμιά μαρτυρία εναντίον όλων μας, βέβαια, υπήρξε μια διαφορά ως προς την Αθανασάκη, για την ενοχή της οποίας ένας δικαστής μειοψήφισε. Πιστεύω ότι αυτή η μειοψηφία στηρίχτηκε και σε μια δική μου κατηγορηματική δήλωση, ότι καμιά γυναίκα δεν συμμετείχε ποτέ σε ενέργεια του ΕΛΑ, δήλωση για την οποία στο εφετείο θα δώσω περισσότερες εξηγήσεις.
 
Και φυσικά, τι θα γίνει αν το εφετείο κρίνει διαφορετικά για όλους μας;
 
Στην προηγούμενη απόφαση χρειάστηκαν δυο σοφιστείες για να καταδικαστούμε και δεν χρειάζεται να σας πω τι σημαίνει σοφιστεία. Η μια έλεγε: Ο ΕΛΑ έκανε τις εκρήξεις κ.λπ., οι συγκεκριμένοι άνθρωποι κατηγορούνται για τις εκρήξεις, άρα οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι μέλη του ΕΛΑ. Η άλλη σοφιστεία έλεγε: Οι κατηγορούμενοι είναι μέλη του ΕΛΑ, για τις εκρήξεις κ.λπ. ευθύνεται ο ΕΛΑ, άρα οι κατηγορούμενοι ευθύνονται για τις εκρήξεις. Επειδή χρειαζόταν και λίγο από εκρηκτικά, που σημειωτέον ούτε σαν λέξη δεν αναφέρθηκαν καθόλου στη διάρκεια της δίκης, αποφάσισαν ότι και οι τέσσερις σε πεντακόσιες τόσες ενέργειες παίρναν ο καθένας από ένα κουταλάκι εκρηκτικό, συναντούσαν τους άγνωστους φυσικούς δράστες, τους το δίναν, τους χτυπούσαν στην πλάτη και τους έλεγαν: άντε τώρα, πηγαίνετε.
 
Τόσο γελοία ήταν η απόφαση για μας. Όμως το νομολόγημα της ναζιστικής αρχής της συλλογικής ευθύνης δεν είναι καθόλου γελοίο. Αυτή τη νομικά γελοία απόφαση καλείστε εσείς να την επαναλάβετε.
 
Κύριοι δικαστές, ξέρετε πολύ καλά, ότι έχετε μπροστά σας μια αξεδιάλυτη αντίφαση. Κατηγορούμαστε για 10 εκρήξεις, ενέργειες που έκανε ο ΕΛΑ. Θα πρέπει να είναι δεδομένη η όποια σχέση με τον ΕΛΑ, για να κριθεί η τυχόν εμπλοκή με αυτές τις εκρήξεις. Μόνο που αυτή η κατηγορία, η κατηγορία της «συμμετοχής», εκκρεμεί μέχρι να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό. Δεν υπάρχει τέτοια κατηγορία σ’ αυτή τη δίκη και το ξέρετε πολύ καλά. Δεν έχετε, λοιπόν, το δικαίωμα να κάνετε δίκη για συμμετοχή. Νομικά δεν έχετε αυτό το δικαίωμα.
 
Ο κ. εισαγγελέας έχει κάνει μέχρι τώρα δυο αντιφατικές εισηγήσεις. Δυο εισηγήσεις που συγκρούονται και η μία απορρίπτει την άλλη. Οταν εξετάζαμε την αίτηση για αναβολή της δίκης, είπε πως οι εκρήξεις θα εξεταστούν ως αυτοτελή αδικήματα. Επικαλέστηκε μάλιστα το διατακτικό του βουλεύματος, για να πει πως πουθενά δεν αναφέρει ότι οι εκρήξεις τελέστηκαν από μέλη του ΕΛΑ. Οταν εξετάζαμε την ένσταση για την αναρμοδιότητα του δικαστηρίου σας και ειδικά το ζήτημα της συνάφειας, είπε ότι εμμέσως θα εξεταστεί και το ζήτημα της συμμετοχής. Βέβαια, αυτό είναι προφανές, γιατί φαίνεται από τους μάρτυρες που καλείτε.
 
Αυτή τη ρότα επιλέξατε και εσείς. Πήρατε δυο αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις. Αποφασίσατε τελικά να κάνετε μια δεύτερη δίκη, μια παρα-δίκη, εξετάζοντας το ζήτημα της συμμετοχής για το οποίο δεν κατηγορούμαστε.
 
Παρανομείτε, κύριοι δικαστές. Παρανομείτε ευθέως. Και το γνωρίζετε πολύ καλά, γιατί γνωρίζετε νομικά.
 
Προσωπικά δεν εκπλήσσομαι από αυτή την παρανομία, από αυτό το σκάνδαλο στο οποίο συμπράττετε. Γιατί ξέρω πολύ καλά, ότι στις πολιτικές δίκες πρυτανεύει η πολιτική σκοπιμότητα. Πρυτανεύει η υπηρέτηση των συμφερόντων του συστήματος. Πρυτανεύει η εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων και η ενσωμάτωση των φίλων, όπως έχει γράψει ένας επιφανής γερμανός νομικός, ο Χάινριχ Χανόφερ.
 
Αυτό έγινε στην προηγούμενη δίκη, με τη νομολόγηση της ναζιστικής αρχής της συλλογικής ευθύνης, αυτό γίνεται και τώρα. Ποιος είναι ο σκοπός; Να νομολογηθεί και με μια δεύτερη απόφαση η ίδια ναζιστικής έμπνευσης αρχή. Να πάμε στο εφετείο με δυο ίδιες καταδίκες, από δυο διαφορετικά πρωτόδικα δικαστήρια. Για να κατοχυρωθεί η αρχή της συλλογικής ευθύνης στη νομολογία και να επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη, ως απειλή, πάνω από την εργαζόμενη ελληνική κοινωνία και τη νεολαία της, πάνω από κάθε αντιστεκόμενο και αγωνιζόμενο κομμάτι του λαού μας. Είναι η δική σας συνεισφορά στο δόγμα Μπους, στο δόγμα της «καθολικής ασφάλειας». Είναι η δική σας συνεισφορά στην προσπάθεια κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού. Στην επιβολή της σιωπής των αμνών.
 
Επιβεβαιώνεται έτσι, ότι διεξάγετε εν πλήρη συνειδήσει μια δίκη πολιτικής σκοπιμότητας.
 
Σ’ αυτή τη φαρσοκωμωδία δεν έχω καμιά διάθεση να συμπράξω. Θα παραμείνω στη δίκη, γιατί είμαι υποχρεωμένος να παραμείνω. Θα παραμείνω και θα καταγγέλλω πολιτικά τις κατ’ εξακολούθηση παρανομίες που θα διαπράττονται».
 
Ο συνήγορος του Χρ. Τσιγαρίδα, Σ. Καμπάνης, πήρε το λόγο αμέσως μετά για να πει ότι ο ίδιος και η Μ. Δαλιάνη υπερασπίστηκαν τον Χρ. Τσιγαρίδα όχι τόσο ως επαγγελματίες, αλλά επειδή θέλουν να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα. Από τα όσα έγιναν στη δίκη –είπε- αισθανόμαστε μεγάλη απαισιοδοξία και απογοήτευση και αρχίζουμε να αισθανόμαστε ότι η παρουσία μας είναι περίπου διακοσμητική. Αναφέρθηκε στις συνεχείς παρεμβάσεις πολιτικών παραγόντων και εκπροσώπων του ξένου παράγοντα, όπως ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, που συνιστούν απροκάλυπτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας, χωρίς από τη Δικαιοσύνη να έχει υπάρξει η παραμικρή αντίδραση. Δεν έχουμε καταλήξει σε απόφαση –κατέληξε ο συνήγορος- αλλά αν φτάσουμε σε κατάσταση απελπιστική, δεν γνωρίζουμε αν θα παραμείνουμε εδώ. Δεν σας δηλώνουμε ότι αποχωρούμε, διότι δεν θέλουμε το διορισμό συνηγόρων. Εκτιμούμε τον πελάτη μας, τον θεωρούμε κοινωνικό αγωνιστή και αυτός είναι ένας από τους σοβαρότερους λόγους για τους οποίους δεν αποχωρούμε.
 
Ο Α. Κανάς (ξανα)δήλωσε ότι δεν έχει κάνει καμιά ένσταση και ότι θέλει να γίνει η δίκη για να λάμψει η αλήθεια!! Συμπλήρωσε ότι δεν επιτρέπει σε κανένα να τον συγκαταλέγει στον ΕΛΑ ή στους κατηγορούμενους (!!) και επανέλαβε τη συκοφαντική επίθεση κατά του Χρ. Τσιγαρίδα, διαβάζοντας το ίδιο χαρτάκι στο οποίο έχει γραμμένο το υβρεολόγιο (τόσες φορές που το έχουμε ακούσει κοντεύουμε να το αποστηθίσουμε εμείς, αυτός ακόμα τα διαβάζει).
 
Η Ειρ. Αθανασάκη είπε ότι αρνείται να δεχτεί πως ένα τέτοιο δικαστήριο παίρνει αποφάσεις επειδή δεν έχει πείρα και λογική. Είπε στους δικαστές ότι αυτοαναιρούνται και αυτό αποδεικνύει ότι οι αποφάσεις δεν είναι δικές τους. Γιατί το κάνετε αυτό –ρώτησε- γιατί παραβιάζετε τους ίδιους τους δικούς σας νόμους. Αυτό με υποχρεώνει και μένα να καθορίσω τη θέση μου και να υπερασπιστώ τον εαυτό μου όπως νομίζω, όχι σύμφωνα με τους νόμους, γιατί αυτοί παραβιάζονται.
 
Η συνήγορός της Κ. Ιατροπούλου ζήτησε από το δικαστήριο να επανεξετάσει την απόφασή του για τη μη αναβολή της δίκης και να μην ξανακάνει δίκη για το αδίκημα της «συμμετοχής», που δεν υπάρχει σ’ αυτό το κατηγορητήριο.
 
Στη συνέχεια, ο Ε. Βλαντής, διορισμένος συνήγορος του Κ. Αγαπίου, υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας του τρομονόμου (Ν. 2928/2001), την οποία στήριξε στη διάταξη για αναγκαστική λήψη DNA. Η ένσταση απορρίφτηκε ως αβάσιμη, χωρίς κανένα άλλο σκεπτικό.
 
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας και διάβασε τον κατάλογο των μαρτύρων που βρέθηκαν όλοι απόντες. Το δικαστήριο διέταξε τη βίαιη προσαγωγή των Ζήση, Κυριακίδου, Βεντούρη και Τόγκα και διέκοψε για την επόμενη. Ο Κ. Αγαπίου ζήτησε να κληθούν επίσης οι Νηστικάκης, Μπόση και Παπαθεμελής και ο πρόεδρος του απάντησε ότι το δικαστήριο επιφυλάσσεται να τους καλέσει, αν προκύψει ανάγκη.
 
 
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

7η συνεδρίαση

Τετάρτη, 23/2/2005
Επόμενο άρθρο

7η συνεδρίαση

Παρασκευή, 25/2/2005

Σχετικά Αρθρα

65η συνεδρίαση

Παρασκευή, 1/7/05

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ 1 Ιούλ 2005, 00:00

64η συνεδρίαση

Παρασκευή, 24/6/05

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ 24 Ιούν 2005, 00:00

63η συνεδρίαση

Τετάρτη, 22/6/05

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ 22 Ιούν 2005, 00:00

62η συνεδρίαση

Τρίτη, 21/6/05

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ 21 Ιούν 2005, 00:00

61η συνεδρίαση

Παρασκευή, 17/6/05

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ 17 Ιούν 2005, 00:00

60ή συνεδρίαση

Τετάρτη, 15/6/05

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ 15 Ιούν 2005, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

14 Φεβ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Φλεβάρη

14 Φεβ 2026, 00:01
Κόντρες

Πού να ξέρουν τα Γαλλάκια!

13 Φεβ 2026, 20:58
Πολιτική

Δένδιας γιοκ: καζάν-καζάν για τρεις (με άνισα μερίδια)

13 Φεβ 2026, 19:24
Αγροτικά

Συνεχίζουν το ψέμα περί «αποκλιμάκωσης της ευλογιάς»

Mε κρατικό χρήμα μπαίνουν στην προπαγάνδα και τα αστικά ΜΜΕ

13 Φεβ 2026, 18:47
Πολιτική

Πού το πάει η καμαρίλα των Γλίξμπουργκ;

13 Φεβ 2026, 14:25
Αθλητισμός

Αλ-Ιράντα σημαίνει θέληση, αποφασιστικότητα και επιμονή

13 Φεβ 2026, 13:12
Αγροτικά

Γιατί η EFSA αποδέχεται τα μαϊμουδισμένα στοιχεία που της δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

10.830.204 ήταν τα αιγοπρόβατα στην Ελλάδα το 2023, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ

13 Φεβ 2026, 12:50
Διεθνή

Η 7η Οκτώβρη επηρεάζει τον εσωτερικό ανταγωνισμό και στην αμερικάνικη Δεξιά

13 Φεβ 2026, 10:44
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Φλεβάρη

13 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει τον Νετανιάχου χειρότερα απ’ ό,τι τον μπάτλερ του Μαρ-α-Λάγκο

12 Φεβ 2026, 18:43
Πολιτική

Ερντογάν-Μητσοτάκης: Ακόμα στα «μέλια» (ελέω ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ)

12 Φεβ 2026, 13:55
Υγεία

Γενική Συνέλευση Εργαζόμενων στο «Αττικόν»: Εχουν εδώ και χρόνια μετατρέψει το Αττικό σε ένα εμπορευματοποιημένο νοσοκομείο-εφημεράδικο με εξοντωμένο προσωπικό και ταλαιπωρημένους ασθενείς

12 Φεβ 2026, 10:20
Παιδεία

Ακαδημία Φαρμάκου στην Τρίπολη: Φτηνό εργατικό δυναμικό για τις φαρμακοβιομηχανίες

 Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

12 Φεβ 2026, 09:57
Πολιτισμός

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποσύρει τη συμμετοχή του από τη Συμβουλευτική Επιτροπή του ετήσιου συνέδριου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αρχαιολόγων

Επειδή δεν αποκλείστηκαν οι εκπρόσωποι της γενοκτόνας σιωνιστικής οντότητας

12 Φεβ 2026, 08:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Φλεβάρη

12 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Σουμάγια Γανούσι | Από τον Επστιν μέχρι τη Γάζα: Η διαφθορά της δυτικής ελίτ έχει πλέον αποκαλυφθεί πλήρως

Η Γάζα δεν ήταν απόκλιση από τις αξίες τους, ήταν η κορύφωσή τους

11 Φεβ 2026, 21:14
Εργατικά

Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιτίθεται στον Παναγόπουλο;

11 Φεβ 2026, 20:07
Κόντρες

Μόνο με τους Παλαιστίνιους δεν τα κατάφεραν

11 Φεβ 2026, 14:41
Διεθνή

Ισπανία: Ενας άλλος δρόμος είναι εφικτός;

11 Φεβ 2026, 12:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Φλεβάρη

Ημέρα ερωτευμένων.

1901: Ο φοιτητής Πιοτρ Κάρποβιτς εκτελεί τον υπερσυντηρητικό υπουργό Παιδείας Μπογκολέμποφ (Ρωσία).

1901: Στρατιωτικός νόμος στη Μαδρίτη για καταστολή εξεγερμένων κατά της φορολογίας.

1902: Στρατιωτικός νόμος στην Τεργέστη καθώς οι απεργίες για μείωση του ωραρίου εργασίας εξελίσσονται σε αιματηρή εξέγερση.

1947: Αντάρτες καταλαμβάνουν τη Σπάρτη κι ελευθερώνουν τους 233 αριστερούς κρατούμενους στην πόλη.

1973: Αστυνομική εισβολή εναντίον 1.500 φοιτητών στο ΕΜΠ, άγριοι ξυλοδαρμοί, εκατό συλλήψεις, έντεκα παραπομπές.

1974: Συλλαμβάνονται τρία άτομα που μετέφεραν αντιδικτατορικές προκηρύξεις του ΚΚΕ εσ. από τη Δυτική Γερμανία.

1993: 120 χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- υπογράφουν στο Παρίσι σύμβαση για κατάργηση των χημικών όπλων.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο. Υπ’ αυτό το πρίσμα, πράγματι, βιγκανισμός και τραμπισμός δεν πάνε μαζί. Όσο ενισχύεται ο δεύτερος, θα μειώνεται η επιρροή του πρώτου».

Εφη Αχτσιόγλου

(Maς έκαναν εντύπωση τα εισαγωγικά στην ανάρτηση της κυρίας Αχτσιόγλου στο facebook. Επειδή στην ίδια ανάρτηση προμοτάριζε άρθρο του «Εθνους» με τίτλο «Vegans μετά το hype – Τραμπ και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα φρενάρουν τον βιγκανισμό;», ανατρέξαμε σ’ αυτό και διαπιστώσαμε ότι είναι δικά της λόγια, από συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο αυτού του άρθρου. Είναι να σαλτάρεις διαβάζοντας αυτή τη μπούρδα. Αμα γίνουμε όλες και όλοι βίγκαν, καθαρίσαμε με τον Τραμπ και τον τραμπισμό! Είναι τόσο απλό και δεν το σκέφτηκε κανείς πέρα από τη μαθήτρια του Κατρούγκαλου, υπουργό των Τσιπροκαμμένων, αποτυχούσα  υποψήφια διάδοχο του Τσίπρα -ηττήθηκε κατά κράτος από τον Κασσελάκη- και σήμερα αγωνιούσα αν θα βρεθεί γι’ αυτήν μια καλή θέση στο νέο τσιπρικό αστερισμό. Λέει κι άλλα η κα Αχτσιόγλου στη συνέντευξή της στο πλαίσιο του παραπάνω άρθρου. Για να μην μας αφήσει καμιά αμφιβολία πως όταν λέει ότι «η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο», αναφέρεται στα ζώα που χρησιμοποιούνται ως τροφή. Στο ethnos.gr το λέει και πιο ωμά: «Για μένα είναι απόκριση σε μια ηθική επιταγή αποδοχής του άλλου ως ακριβώς αυτό που είναι: άλλο. Άλλο με συνείδηση εαυτού. Προφανώς μη ανθρώπινη συνείδηση, σύμφωνοι, αλλά πάντως με μια κάποια συνείδηση εαυτού»! Βουτιά στη μεταφυσική και τον αντιεπιστημονισμό, ένα βήμα πριν από το Βουδισμό. Μια διατροφική επιλογή μετατρέπεται σε ηθικό κατηγόρημα και παίρνει τη μορφή ιδεολογίας, ψευδούς συνείδησης. Στη συνέχεια, η ιδεολογία μετατρέπεται σε πολιτικό πρόταγμα. Ο αντιιμπεριαλισμός-αντικαπιταλισμός μετατρέπεται σε αντιτραμπισμό κι αυτός με τη σειρά του σε βιγκανισμό! Ράβδος εν γωνία, βρέχει. Κι ύστερα, η κα Αχτσιόγλου διαμαρτύρεται ότι την αποκαλούν «φασαία». Μακάρι να ήταν μόνον αυτό. Οι περισσότεροι/ες «φασαίοι-ες» κοιτάζουν τον εαυτούλη τους και δεν πειράζουν κανένα – εκτός από τους υφιστάμενους και τους εργάτες στη δουλειά, αν τύχει και είναι στελέχη καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Η κα Αχτσιόγλου ανήκει σ’ εκείνο το είδος των «φασαίων» πολυτελείας, που έχουν εξουσιαστικές φιλοδοξίες και είναι διατεθειμένοι να στραγγαλίσουν έναν ολόκληρο λαό, να «πατήσουν επί πτωμάτων», προκειμένου να ικανοποιήσουν αυτές τις εξουσιαστικές φιλοδοξίες. Η ίδια το επιβεβαίωσε αυτό, ως στέλεχος και υπουργός της λυσσασμένης μνημονιακής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 7η συνεδρίαση

    17Ν
    • 7η συνεδρίαση

      Εφετείο 17Ν
  • 7η συνεδρίαση

    ΕΛΑ
    • 7η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • 7η συνεδρίαση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • 7η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • 7η συνεδρίαση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • 7η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • 7η συνεδρίαση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • 7η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • 7η συνεδρίαση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 7η συνεδρίαση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 7η συνεδρίαση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 7η συνεδρίαση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • 7η συνεδρίαση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • 7η συνεδρίαση

      7η συνεδρίαση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • 7η συνεδρίαση

      7η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • 7η συνεδρίαση

      7η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • 7η συνεδρίαση

      7η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • 7η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • 7η συνεδρίαση

    7η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 7η συνεδρίαση

    7η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 7η συνεδρίαση

    7η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης
  • 7η συνεδρίαση

    7η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 7η συνεδρίαση

    7η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 7η συνεδρίαση

    7η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo