Εδώ ο Κορωναίος, εκεί ο Κορωναίος, πού είναι ο Κορωναίος; Οπως καταλάβατε, ο μάρτυρας χάρη στη μαρτυρία του οποίου βρίσκεται ξανά κατηγορούμενος ο Γιάννης Σερίφης δεν εμφανίστηκε και πάλι στο δικαστήριο, παρά τη βίαιη προσαγωγή του που διατάχτηκε. Οπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας, έχει δώσει μια διεύθυνση στο Νέο Ηράκλειο, όπου δεν τον βρήκαν!
Η έκπληξη της διαδικασίας, όμως, ήταν η κατάθεση του 74χρονου συνταξιούχου οδηγού Γεωργίου Καρατζά, του «εξαδέρφου του κ. Κατσιμίδη», με τον οποίο υποτίθεται ότι Κυριακίδου και Κανάς, ως ζευγάρι, συμφώνησαν την ενοικίαση του διαμερίσματος στην Πολέμωνος 13.
Ο κ. Καρατζάς καταρχάς δεν είναι ξάδερφος, αλλά η σύζυγός του είναι θεία του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος Κατσιμίδη, μόνιμου κατοίκου Κέρκυρας. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως η μόνη επαφή που είχε με το εν λόγω διαμέρισμα είναι πως κάποτε τον παρακάλεσε ο συγγενής του και πήγε και το έβαψε για να νοικιαστεί. Πήρε τα κλειδιά από τον διαχειριστή και σε αυτόν τα επέστρεψε.
Ουδέποτε ασχολήθηκε με την ενοικίαση του διαμερίσματος, ουδέποτε συναντήθηκε με κάποιο ζευγάρι ή οποιονδήποτε άλλο ενοικιαστή. Αυτά τα κανόνιζε μόνος του ο Κατσιμίδης, μέσω κάποιου δικηγόρου, το όνομα του οποίου ο κ. Καρατζάς δεν γνωρίζει. Σε όλα αυτά υπήρξε κατηγορηματικός: ουδέποτε συνάντησε κάποιο ζευγάρι, ουδέποτε συνάντησε ενοικιαστές του διαμερίσματος, ο Κανάς δεν του θυμίζει απολύτως τίποτα.
Απαντώντας σε ερώτηση της εφέτη Μ. Χυτήρογλου ο Κατσιμίδης, που σήμερα κατοικεί στο Μενίδι, είπε πως όντως κατοικούσε επί σειρά ετών στις τρεις γέφυρες σε ένα σπίτι που είχε φοίνικες στην αυλή. Και ενώ προς στιγμήν πήγε να δημιουργηθεί η εντύπωση πως μάλλον δεν θυμάται ότι κάποτε τον επισκέφτηκε ένα ζευγάρι και τους νοίκιασε το διαμέρισμα (η Κυριακίδου έκανε την περιγραφή του σπιτιού με τον φοίνικα στις τρεις γέφυρες), με ελάχιστες ερωτήσεις του συνηγόρου Κ. Συνοδινού και περισσότερες του Κ. Αγαπίου το τοπίο ξεκαθαρίστηκε: Η Αντιτρομοκρατική επισκέφτηκε τον κ. Καρατζά σ’ αυτό το σπίτι στις τρεις γέφυρες, προ τριετίας περίπου. Ηταν δυο αστυνομικοί με πολιτικά και τους είπε τα ίδια. Οτι η μόνη σχέση που είχε με το διαμέρισμα ήταν ότι κάποτε το έβαψε, ότι ουδέποτε λειτούργησε ως ενδιάμεσος για να νοικιαστεί και ότι ποτέ δεν τον επισκέφτηκε κάποιο ζευγάρι για να το νοικιάσει.
Ιδού, λοιπόν, η πηγή της γνώσης της Κυριακίδου για το σπίτι που είχε έναν φοίνικα στην αυλή. Η Αντιτρομοκρατική, ασφαλίτες της οποίας επισκέφτηκαν το σπίτι, μπας και πείσουν τον κ. Καρατζά να «αναγνωρίσει» την Κυριακίδου και τον Κανά. Αυτός δεν δέχτηκε να παίξει αυτό το παιχνίδι και γι’ αυτό, μολονότι τον εξέτασαν, ουδέποτε τον πρότειναν για μάρτυρα.
Θυμίζουμε πως το αίτημα για πρόσκληση του κ. Καρατζά υποβλήθηκε από τους Α. Κανά και Κ. Αγαπίου και έγινε δεκτό από το δικαστήριο. Θυμίζουμε, ακόμα, πως ο κ. Ν. Ταραβήρας, επί σειρά ετών διαχειριστής στην Πολέμωνος 13, που επίσης δεν έχει αναγνωρίσει ούτε Κυριακίδου, ούτε Κανά, ούτε Αθανασάκη, ήταν αυτός που κατέθεσε στο δικαστήριο πως ο κ. Καρατζάς κατοικεί κάπου στο Μενίδι και πως αυτό του το είχαν πει οι αστυνομικοί, οι οποίοι επίσης του είχαν πει πως δεν τους βοήθησε καθόλου.
Ας ανακεφαλαιώσουμε, λοιπόν. Ο διαχειριστής Ταραβήρας δεν αναγνωρίζει κανέναν. Ο συγγενής του ιδιοκτήτη Καρατζάς διαψεύδει κατηγορηματικά την Κυριακίδου. Ουδείς από τους ενοίκους τόσων διαμερισμάτων της πολυκατοικίας αναγνώρισε Κυριακίδου, Κανά, Αθανασάκη, γι’ αυτό και ουδείς εκλήθη ως μάρτυρας (κάλεσαν μόνο όσους δέχτηκαν να συνεργαστούν σε αναγνωρίσεις και όχι όσους δεν αναγνωρίζουν).
Τι μένει; Η Κυριακίδου και η Τόγκα. Αυτές οι δύο, όμως, αλληλοδιαψεύστηκαν στην κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή τους. Διότι η μεν Κυριακίδου είπε ότι ουδέποτε πλήρωσε τα κοινόχρηστα στην Τόγκα, αλλά σε μια άλλη κυρία, μεγάλης ηλικίας, που κατοικούσε στον δεύτερο όροφο, η δε Τόγκα, που κατοικούσε στο ρετιρέ του πέμπτου ορόφου, διέψευσε τις περιγραφές της Κυριακίδου για τον τρόπο που αυτή πλήρωνε τα κοινόχρηστα. Η Κυριακίδου είπε ότι κρατούσε την απόδειξη με ιδιαίτερο τρόπο, για να μην αφήνει αποτυπώματα, ενώ η Τόγκα είπε ότι κρατούσε το χαρτί κανονικά. Η Κυριακίδου είπε ότι έμπαινε στο χολ και πλήρωνε τα κοινόχρηστα, ενώ η Τόγκα είπε ότι ουδέποτε δρασκέλισε το κατώφλι της πόρτας της. Η Κυριακίδου είπε ότι ανέβαινε πάντοτε στον όροφο με τα πόδια, ενώ η Τόγκα είπε ότι πάντοτε ανέβαινε με το ασανσέρ, κρατώντας μάλιστα ανοιχτή την πόρτα του ασανσέρ για να κατέβει αμέσως. Επιπλέον, η Τόγκα έδωσε μια περιγραφή που δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην Κυριακίδου.
Μετά από ένα σχετικά σύντομο διάλειμμα, το δικαστήριο ανακοίνωσε πως καλεί για μάρτυρα τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος Σπυρίδωνα Κατσιμίδη, του οποίου βρήκαν τη διεύθυνση κατοικίας στην Κέρκυρα. Ο εισαγγελέας ανακοίνωσε πως οι αστυνομικοί του είπαν ότι δεν βρήκαν τον Κορωναίο στο σπίτι του, ενώ η γυναίκα του τους είπε ότι λείπει. Τον πήραν στο κινητό και τους είπε ότι μέσω δικηγόρου θα τους στείλει τα δικαιολογητικά ότι είναι στο νοσοκομείο!!!
Ελλείψει μαρτύρων, ο πρόεδρος δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην ανάγνωση εγγράφων. Πριν προχωρήσει ο (αυτεπαγγέλτως διορισθείς) συνήγορος του Κ. Αγαπίου, Ε. Βαρουτσής, υπέβαλε αίτημα να κληθούν για να καταθέσουν οι Μπέρτα και Ολιβιέ ντε Μαρσέλους, διότι η διεύθυνση κατοικίας τους είναι γνωστή. Από τα αναγνωστέα έγγραφα προκύπτει ότι οι πρώτες καταθέσεις της Μπέρτα ντε Μαρσέλους δόθηκαν στη δικαστική φυλακή της Γενεύης, ενώ στη συνέχεια, προφανώς επειδή είχε αποφυλακιστεί, οι ελληνικές εισαγγελικές την επισκέφτηκαν και της πήραν κατάθεση στο σπίτι της στη Γενεύη, οδός Πεσταλότσι 17. Επομένως, είναι γνωστή η διεύθυνσή της και πρέπει να κληθεί να καταθέσει.
Ο Ε. Βαρούτσης είπε πως δεν μπορεί να αναγνωστεί η κατάθεση ατόμου γνωστής διαμονής, αν δεν διαπιστωθεί η αδυναμία του να έρθει να καταθέσει και να περάσει τη βάσανο της αποδεικτικής διαδικασίας. Αλλιώς, παραβιάζονται στοιχειώδη δικαιώματα του κατηγορούμενου, πολύ δεν περισσότερο του συγκεκριμένου κατηγορούμενου, για τον οποίο η συγκεκριμένη κατάθεση είναι το μόνο στοιχείο που υπάρχει σε βάρος του.
Ο Κ. Αγαπίου διευκρίνισε ότι από το προηγούμενο δικαστήριο ο ίδιος έχει ζητήσει να κληθεί να καταθέσει αυτή η κυρία. Οι συγκεκριμένοι μάρτυρες –είπε- είναι τηλεκατευθυνόμενοι. Συνεργάζονται με τις ελβετικές διωκτικές αρχές και λένε διάφορα πράγματα που εγώ δεν έχω τη δυνατότητα να διαψεύσω. Και ξαφνικά αποφυλακίζονται. Ολη δε αυτή η διαδικασία γίνεται χωρίς να τους επιδεικνύονται φωτογραφίες μου. Αυτά έγιναν το 1994-95. Τα στοιχεία εξετάστηκαν επί πολλά χρόνια από όλα τα επίπεδα, αστυνομικά και δικαστικά. Εγινε και μια τυπική κλήση για κατάθεση το 1999 και το θέμα έκλεισε, για να ανασυρθεί και πάλι τέσσερα χρόνια αργότερα.
Ο Αγαπίου αναφέρθηκε ακόμα σε κάποια έγγραφα των γαλλικών δικαστικών αρχών, που –όπως είπε- δεν υπάρχουν στη δικογραφία, τα οποία αποκαλύπτουν ότι αυτή η κυρία αυτοκατηγορήθηκε και γι’ αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μάρτυρας.
Ο τακτικός εισαγγελέας Μ. Ανδριωτέλλης, με ένα εντελώς ανίσχυρο νομικίστικο επιχείρημα, είπε πως οι ντε Μαρσέλους είναι κάτοικοι εξωτερικού και το δικαστήριο πρέπει να αναγνώσει τις προανακριτικές τους καταθέσεις, απορρίπτοντας το αίτημα για κλήτευσή τους.
Η Μ. Δαλιάνη (υπεράσπιση Τσιγαρίδα) είπε πως η παλιότερη νομολογία του Αρείου Πάγου, που θεωρούσε την κατοικία στο εξωτερικό ως ανυπέρβλητο εμπόδιο για την κλήτευση μαρτύρων, έχει αλλάξει και γι’ αυτό δεν είναι νομικά ορθή η πρόταση του εισαγγελέα.
Ο Χρ. Τσιγαρίδας είπε πως η κατηγορία σ’ αυτή τη δίκη είναι για 10 εκρήξεις. Ρώτησε, λοιπόν, τον εισαγγελέα και το δικαστήριο, ποια είναι η κατηγορία εκείνη για την οποία λέει το παραμικρό η ντε Μαρσέλους και προτείνει την ανάγνωση της κατάθεσής της.
Η Κ. Ιατροπούλου σημείωσε πως αυτοί οι μάρτυρες ήταν εξαρχής μάρτυρες εξωτερικού και κατέθεσαν. Ηταν κρατούμενοι και αφέθηκαν ελεύθεροι. Επομένως, είναι ανισότιμο για τον κατηγορούμενο να μη καλούνται να καταθέσουν στο δικαστήριο. Είναι απαραίτητο, για την ισότητα των όπλων, να κληθούν να καταθέσουν οι συγκεκριμένοι μάρτυρες, που είναι σοβαροί μάρτυρες. Αλλιώς, δεν πρέπει να αναγνωστούν καθόλου οι καταθέσεις τους. Πολύ περισσότερο που δεν περιλαμβάνουν τίποτα που να σχετίζεται με τις κατηγορίες αυτής της δίκης.
Ο Σ. Φυτράκης θύμισε ότι στην υπόθεση Ρασίντ ήρθαν και κατέθεσαν ακόμα και προστατευόμενοι μάρτυρες από την Αμερική. Η βασική κατεύθυνση του ευρωπαϊκού δικαίου –είπε- είναι να μπορεί ο κατηγορούμενος να εξετάζει τους μάρτυρες. Το ελληνικό δίκαιο προσαρμόστηκε σ’ αυτή την τάση. Το 1994-95 οι ελληνικές αρχές εξέτασαν αυτούς τους μάρτυρες, αφού ζητήθηκε δικαστική συνδρομή. Από το 1995 μέχρι το 2002-03 δεν θεωρήθηκαν οι μαρτυρίες αυτές ικανές για να στηρίξουν την κατηγορία. Γι’ αυτό και δεν έγινε τίποτα. Ανασύρθηκαν τώρα για να ενισχύσουν τις κατηγορίες σε βάρος των κατηγορουμένων. Ο ειδικός εφέτης ανακριτής δεν ζήτησε νέα δικαστική συνδρομή. Ανασύρθηκε, όμως, ό,τι χαρτί υπήρχε στάσιμο στους φακέλους και ήρθε ως αναγνωστέο έγγραφο. Τρεις μάρτυρες είναι ουσιώδεις για τον κ. Αγαπίου. Χάσαμε τον κ. Ζήση, ας φωνάξουμε τους άλλους, αφού είναι γνωστή η διεύθυνσή τους. Αν δεν θέλετε να τους φωνάξετε, τότε μην τα διαβάζετε, μην τα παίρνετε υπόψη σας.
Ο Κ. Αγαπίου ξαναζήτησε το λόγο για να πει ότι η δική του «ενεργός μη συμμετοχή» δεν σημαίνει σύμπραξη με το δικαστήριο. Το προηγούμενο δικαστήριο μετέτρεψε τον εαυτό του σε γραφείο διεκπεραίωσης εγγράφων. Αν έρθουν να καταθέσουν, θα έχω τη δυνατότητα να πω ορισμένα πράγματα. Αν είναι να τα λάβετε υπόψη, τότε να τα διαβάσετε.
Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να αποφασίσει και ξαφνικά έσκασε μύτη… ο Κορωναίος και το «σόου» ξανάρχισε, σαν να μην έτρεξε τίποτα!
Ο εισαγγελέας του θύμισε ότι στην πρώτη κατάθεσή του έλεγε πως τη βομβιστική επίθεση την έμαθε από την τηλεόραση και αυτός απάντησε «δεν θυμάμαι τι είχα πει». Στη συνέχεια είπε ότι «μπορεί να το έγραψαν λάθος»!!
Ο εισαγγελέας του θυμίζει πως στον αστυνόμο Δάβαλο είπε πως το δεύτερο άτομο έμοιζα με τον Σάββα Ξηρό, όμως ο Δάβαλος κατέθεσε πως φωτογραφίες του Ξηρού δεν του έδειξε.
Κορωναίος: «Δεν είπα εγώ για Ξηρό, δεν ξέρω, μπορεί να μη θυμούνται καλά»!
Και τον Σερίφη πώς τον γνώρισε;
Κορωναίος: «Τον είχα δει στην τηλεόραση κατά την αποφυλάκισή του».
Σημειώστε ότι ο Κορωναίος κατέθεσε στην Αντιτρομοκρατική περί τα μέσα Δεκέμβρη του 2002 (20 Δεκέμβρη είπε ο ίδιος) και ο Γ. Σερίφης αποφυλακίστηκε 31 Δεκέμβρη 2002. Προφανώς, ο Κορωναίος έχει ενορατικές ιδιότητες και προέβλεψε 10 μέρες πριν την αποφυλάκιση του Σερίφη. «Λεπτομέρεια»: Ο Γ. Σερίφης σε όλες τις φωτογραφίες ήταν με μουστάκι. Τη μέρα της αποφυλάκισής του ήταν με πυκνά γένια, δύο μηνών, γιατί στη φυλακή δεν ξυρίστηκε ποτέ!!!
Ο αναπληρωτής εισαγγελέας ξαναρωτάει για την κατάθεσή του στην Αντιτρομοκρατική. «Μα τον είδα ένα βράδυ πριν», απαντά ο Κορωναίος, εξακολουθώντας να μπερδεύει τις ημερομηνίες! Ο αναπλ. Εισαγγελέας επιμένει ότι δεν είπε ότι είναι αυτός που πάτησε το κουμπί. «Μπορεί να το αμέλησα» είναι η απάντηση του Κορωναίου!!!
Ο εισαγγελέας του διαβάζει τη στιχομυθία από τις κατ’ αντιπαράσταση εξετάσεις του με Δάβαλο και Αρναουτίδη στον ειδικό εφέτη ανακριτή, όπου παραδέχεται ότι δεν είπε τίποτα στους δυο ασφαλίτες. Κορωναίος: «Εδώ δεν ήμασταν σίγουροι για τα τηλέφωνα της Αστυνομίας, γι’ αυτό με κάλεσε ο ανακριτής»!
Ο εισαγγελέας τον ρωτάει γιατί δεν πήγε πριν να τα καταθέσει.
Κορωναίος: «Δεν πήγα λόγω φοβίας».
Ο εισαγγελέας επιμένει: «Όταν σας κάλεσαν στην Αντιτρομοκρατική γιατί δεν το είπατε, φοβόσασταν και τους αστυνομικούς;».
Κορωναίος: «Ναι, φοβόμουνα, δεν είχα εμπιστοσύνη στους αστυνομικούς, τα είπα στον ανακριτή»!!!
Το σόου διακόπηκε πρόωρα, λόγω προσωπικού κωλύματος του εισαγγελέα. Θα συνεχιστεί, όμως, αύριο.