Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ
  • Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη
  • Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη
  • Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»17Ν»Εφετείο 17Ν»Τετάρτη, 6.9.06
Εφετείο 17Ν

134η συνεδρίαση

Τετάρτη, 6.9.06

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr6 Σεπ 2006, 00:00

Το θέμα των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών απασχόλησε για μια φορά ακόμη τη συνεδρίαση. Η υπεράσπιση ενημέρωσε το δικαστήριο ότι ο Γ. Γκουντούνας επισκέφτηκε την «Ελευθεροτυπία» και συναντήθηκε με το διευθυντή της, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά στέλνονται και στο δικαστήριο (παραδίδεται από τους εκπροσώπους της εταιρίας Παπαθανασίου αντίγραφο και στο γραμματέα) και ότι η εφημερίδα εξετάζει τον τρόπο δημοσιοποίησής τους από εδώ και πέρα (του είπαν ότι σύντομα θα λυθεί το θέμα). Πρόεδρος και γραμματέας δήλωσαν ότι δεν παίρνουν πρακτικά, ο δε γραμματέας είπε ότι ο ίδιος μαγνητοφωνεί και απομαγνητοφωνεί μόνος του! Η υπεράσπιση ζήτησε να επιτραπεί και στην ίδια να έχει πρόσβαση στον τεχνικό εξοπλισμό της δικαστικής αίθουσας, ώστε με δικούς της ανθρώπους να κάνει την απομαγνητοφώνηση.

Εκείνο που φάνηκε καθαρά είναι ότι ο γραμματέας παίρνει «ατύπως» τα πρακτικά (και καλά κάνει από τη μεριά του) και ότι αυτό είναι σε γνώση του δικαστηρίου. Γιατί ουδείς διέψευσε αυτά που η διεύθυνση της «Ελευθεροτυπίας» είπε στον Γ. Γκουντούνα. Εφόσον η «Ελευθεροτυπία» δηλώνει ότι σε λίγες μέρες θα λύσει το ζήτημα της δημοσιοποίησης των πρακτικών, ώστε να είναι στη διάθεση όλων των παραγόντων της δίκης, το θέμα τίθεται για το διάστημα από την επανέναρξη της δίκης (28 Αυγούστου) μέχρι τη μέρα της επαναδημοσίευσης. Το δικαστήριο θα μπορούσε να διευκολύνει τη διαδικασία, δίνοντας στους συνηγόρους αντίγραφα από τα πρακτικά που παίρνει ο γραμματέας. Ο πρόεδρος οχυρώθηκε πίσω από την απόλυτη άρνηση, όπως επίσης αρνήθηκε στους συνηγόρους να αποκτήσουν πρόσβαση στην τεχνική υποδομή. Η μόνιμη επωδός του ήταν: Βάλτε ένα κασετόφωνο και γράψτε τη διαδικασία!

Οι συνήγοροι Γ. Κούρτοβικ και Γ. Γκουντούνας έθεσαν ζήτημα παραβίασης της ισότητας στη δίκη, διότι δεν γνωρίζουν σε ποιους δίνονται τα πρακτικά από τον ιδιώτη ο οποίος μαγνητοφωνεί και απομαγνητοφωνεί χρησιμοποιώντας την υποδομή του δικαστηρίου. Ο πρόεδρος προσπαθούσε συνέχεια να αποφύγει τη συζήτηση, να την τελειώσει πριν την ώρα της και αυτό προκάλεσε όξυνση. Ο Δ. Κουφοντίνας χαρακτήρισε τη στάση του «υποκριτική και δόλια» και ζήτησε διάλειμμα. Μετά το διάλειμμα, η Γ. Κούρτοβικ προσπάθησε να δώσει διέξοδο ζητώντας να δίνει στους συνηγόρους ο γραμματέας τις σημειώσεις του (υπονοώντας τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά που παίρνει «ατύπως»), αλλά ο πρόεδρος ήταν ανένδοτος. Ο Δ. Κουφοντίνας έκλεισε τη συζήτηση με μια δήλωση στην οποία επανέλαβε τους χαρακτηρισμούς «υποκριτική και δόλια» (ο πρόεδρος εξέφρασε την ενόχλησή του, αλλά ως εκεί) και ξεκαθάρισε ότι θα περιμένει μέχρι την Παρασκευή. Αν δεν δημοσιευτούν όλα τα πρακτικά, τότε τη Δευτέρα θα ζητήσει την έξωση του ιδιωτικού συνεργείου μαγνητοφώνησης-απομαγνητοφώνησης.

Ο Ι. Μυλωνάς, αφού ζήτησε αντίγραφο της κασέτας με τη «συνέντευξη» Σάββα στον Τριανταφυλλόπουλο, έκανε μια καίρια επισήμανση. Την τελευταία μέρα της αποδεικτικής διαδικασίας της πρώτης δίκης, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Η. Αναγνωστόπουλος κατέθεσε απομαγνητοφωνημένο κείμενο αυτής της «συνέντευξης». Από αυτό λείπει η τελευταία σελίδα (το κείμενο κόβεται απότομα και χειρόγραφα γράφει «συνεχίζεται»). «Ολως τυχαίως», η σελίδα που λείπει είναι αυτή που επιβεβαιώνει πανηγυρικά ότι ο Τζωρτζάτος υπέστη βασανιστήρια. Αυτό θέτει ένα μείζον ζήτημα ηθικής τάξης. (Ο Αναγνωστόπουλος, που ήταν παρών, δεν έδωσε καμιά απάντηση). Τέλος, ο Ι. Μυλωνάς ανακοίνωσε ότι δυστυχώς δεν θα υποβάλει αίτηση εξαίρεσης της εισαγγελέα, όπως είχε δεσμευτεί στην τελευταία συνεδρίαση του Ιούλη, διότι δε συμφωνεί ο εντολέας του και είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί τη θέλησή του!

Στη συνέχεια, άρχισε η κατάθεση του Κωστή Νικηφοράκη. Μια συγκλονιστική κατάθεση, ένα ηχηρότατο «κατηγορώ» για το «έγκλημα του Ευαγγελισμού» (δικός του ο χαρακτηρισμός), που σε καμιά περίπτωση δε μπορεί να αποδοθεί από το ρεπορτάζ. Μόνο η ανάγνωση του πλήρους κειμένου της κατάθεσής του μπορεί να δώσει την εικόνα κι αυτή λειψή. Γιατί θα λείπει από μέσα ο τόνος και οι χρωματισμοί της φωνής, που έδειχναν την αγανάκτηση και την οργή του γι’ αυτά που συνέβησαν και έμειναν ατιμώρητα.

Ο Κ. Νικηφοράκης ξεκίνησε αναφέροντας τις ιδιότητές του: μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Χανίων, μέλος της διοίκησης του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου, αναπληρωτής διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Χανίων, πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων, αρμόδιος για ζητήματα υγείας. Τα αναφέρω –είπε- για να σας πω ότι το γιατρός δε σημαίνει ξεκομμένος από την κοινωνία. Είμαι συνδικαλιστής και κοινωνικός εργάτης και με όλες αυτές τις ιδιότητες ήρθα να καταθέσω.

Πρώτη αναφορά του στην αγωγή την οποία έκανε ο «Ευαγγελισμός» ζητώντας από το Σάββα μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Αναλυτικότατο το κοστολόγιο, αναφέρει ακόμα και τα χαρτοβάμπακα, όμως δεν αναφέρει αναλυτικά τα φάρμακα. Πρόκειται για φάρμακα που βοηθούν τους γιατρούς στο ιατρικό τους έργο, αλλά βοηθούν και τους ανακριτές στο ανακριτικό τους έργο. Ο Ευαγγελισμός μετέτρεψε μια κλινική σε παράρτημα υπηρεσιών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Αυτή είναι μια παγκόσμια πρωτιά του διευθυντή της κλινικής κ. Ρούσσου.

Ο Κ. Νικηφοράκης αναφέρθηκε στις αρχές της βιοηθικής. Στην υψηλή και αποκλειστική σχέση γιατρού-αρρώστου, που αναπτύσσεται ιδιαίτερα στις ΜΕΘ. Μίλησε αναλυτικά για τη σωρεία διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει η χώρα μας, οι οποίες –όπως χαρακτηριστικά είπε- «πήγαν περίπατο». Γιατί; Γιατί εκείνη την εποχή «όλα τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά. Η φοβέρα ήταν η κατευθυνόμενη από τα ΜΜΕ τρομοϋστερία και η σκλαβιά ήταν ο φόβος μη κατηγορηθεί για συνοδοιπορία ο γιατρός που θα αντιδρούσε σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις». Είπε χαρακτηριστικά:
«30 χρόνια γιατρός στο δημόσιο σύστημα υγείας και 20 χρόνια σε υπεύθυνες θέσεις, ξέρω καλά ότι ένας άρρωστος, πολυτραυματίας, στην κατάσταση που ήταν ο Σάββας Ξηρός, σε πλήρη αισθητηριακή απομόνωση, χωρίς όραση, χωρία ακοή, χωρίς αφή, χωρίς όσφρηση, ένας τέτοιος άρρωστος, δε μπορεί στις 30 του μήνα να μπαίνει στη ΜΕΘ και στις 4 να μιλάει σε ανακριτές. Αυτή είναι μια ανακριτική μέθοδος, ώστερ σύντομα να επέλθει το ψυχολογική σοκ. Η ψυχολογική παράλυση του ανακρινόμενου. Να μη ξέρει πού βρίσκεται και τι λέει. Τα φάρμακα αναισθησίας τον οδηγούν σ’ αυτό το επίπεδο συνείδησης. Είναι γνωστό από τη δεκαετία του ’60 ως αισθητηριακή απομόνωση των ασθενών υψηλού κινδύνου. Τότε, σου φέρνουν δίπλα σου άτομα που παίζουν το ρόλο του πατέρα και ανακρίνουν νύχτα. Το αναφέρει το εγχειρίδιο ανακριτικής της CIA και έχει εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες που ακολουθούν την pax Americana. Το υπέστην και εγώ, κρατούμενος στις φυλακές της τουρκικής χούντας, πριν 20 χρόνια, όταν πήγα για να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των πολιτικών κρατούμενων. Υγρό κελί με λευκούς τοίχους, απομόνωση, δεμένα μάτια και ανάκριση πάντα νύχτα.
Εκαμαν το Σάββα να αισθάνεται σα μικρό παιδί. Το είπε προχθές η σύντροφός του Ρομέρο. Παιδί με σύνδρομο Ντάουν τον είχε χαρακτηρίσει ο δικηγόρος του Αγιοστρατίτης. Καταπατήθηκαν τα πάντα. Ανθρώπινα δικαιώματα, ιατρική δεοντολογία και ηθική, ακόμη και ο Κανονισμός Μονάδας. Παγκοσμίως οι ΜΕΘ λειτουργούν με κοινούς κανόνες. Επιτρέπονται μόνο επισκέψεις των θεραπόντων γιατρών και νοσηλευτών και ολιγόλεπτες επισκέψεις συγγενών πρώτου βαθμού, μια φορά τη μέρα. 2-3 λεπτά στη ΜΕΘ, περίπου 10 λεπτά στη ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας). Πώς είναι δυνατόν, ένας άνθρωπος που είναι στην καρδιά του 20%-25% του ελληνικού λαού, σε τέσσερις μέρες να «δίνει» να μετατρέπεται σε καταδότη; Οποιος διαχειρίζεται τον ορό και τη σύριγγα ξέρει τι κάνει. Δίνονται δόσεις που κρατούν τον ανακρινόμενο σε καταστολή, αλλά ταυτόχρονα και σε εγρήγορση για ν’ απαντά.

Ο πρόεδρος και οι δικαστές δεν έκαναν ερωτήσεις. Μόνο μια ερώτηση ο πρόεδρος με την οποία αμφισβήτησε την αξιοπιστία του μάρτυρα, λέγοντας ότι μιλάει με γενικότητες! Αντίθετα, η εισαγγελέας προσπάθησε να γυρίσει τη συζήτηση αλλού. Στο ότι το δικαστήριο κρίνει καταθέσεις που δόθηκαν στις 11 Ιούλη και όχι στις 5! Και καλά, τις εφημερίδες τις αμφισβήτησε (όλα τα ρεπορτάζ αναφέρονταν στις νυχτερινές «επισκέψεις» των Διώτη-Σύρου), όμως τον γιατρό Πιταρίδη και τη νοσηλεύτρια Κοκκινοπούλου, που κατέθεσαν γι’ αυτές τις ολονύχτιες «συζητήσεις» πώς να τους αμφισβητήσει; Αυτό ακριβώς της θύμισε ο Νικηφοράκης. Η κ. Κουτζαμάνη, όμως, είχε έτοιμη τη «ρελάνς»: «Εσείς ήρθατε εδώ για να κατηγορήσετε τους συναδέλφους σας»! Ο μάρτυρας υπήρξε και πάλι αποστομωτικός:

«Θεωρείτε λογικό ένας που αποσωληνώθηκε στις 4 να ανακρίνεται στις 5; Υπό την επήρρεια πεντοθάλης και ντόρμικουμ; Πώς ένας άνθρωπος, που στις 30 του μήνα είναι επαναστάτης, στις 4 του μήνα γίνεται υποχείριο, γίνεται συνεργάσιμος, γίνεται μεταλλάξιμος και μετά επανέρχεται; Πώς γίνεται αυτό; Γίνεται από το Θεό; Γίνεται από το ροδόνερο; Τι είδους ροδόνερο του έδωσαν και μεταλλάχτηκε; Αν ο κ. Ρούσσος το κατάφερε αυτό με δύο Depon, να πάει να τα παρουσιάσει σε διεθνή συνέδρια και να πάρει το Nobel. Χωρίς φάρμακα, χωρίς την αισθητηριακή απομόνωση, χωρίς ψυχολογικό σοκ, χωρίς όλα αυτά που περιέγραψα σε συνδυασμό μεταξύ τους, δε γίνονται τέτοιες μεταλλάξεις».

Απαντώντας σε ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης, ο γιατρός υπήρξε πιο αναλυτικός. Αναφέρθηκε στα φάρμακα και τις ιδιότητές τους, στο σύνδρομο της Μονάδας και στους λόγους που εφαρμόζονται συγκεκριμένοι κανόνες στις ΜΕΘ. Μίλησε στις δυο κατευθύνσεις των ανακριτικών μεθόδων, που περιγράφονται αναλυτικά σε εγχειρίδιο της CIA το 1963. Η μία κατεύθυνση είναι η βίαιη. Η άλλη είναι αυτή που εφαρμόστηκε στον Σάββα, στις ειδικές συνθήκες του Ευαγγελισμού: απομόνωση, στέρηση των συγγενών του, φάρμακα, ανακριτική διαδικασία από εκπαιδευμένους ανακριτές. Ο Κ. Νικηφοράκης αναφέρθηκε αναλυτικά στην αλλοίωση των εγκεφαλικών λειτουργιών ενός τέτοιου ασθενή, στις παραισθήσεις, στην κατάσταση όπου ο ανακρινόμενος είναι σε εγρήγορση (μπορεί δηλαδή να δίνει απαντήσεις), χωρίς ταυτόχρονα να έχει εκείνο το συνειδησιακό και γνωστικό επίπεδο για να υπερασπίσει τον εαυτό του. Ευνόητο είναι ότι οι απαντήσεις που δίνει μπορεί να είναι και υποβολιμαίες.

Το τελευταίο επιβεβαιώθηκε και από μια παρέμβαση του Χριστόδουλου, που είπε ότι ο αδερφός του, μήνες μετά στη φυλακή, ανέφερε περιστατικά της παιδικής τους ηλικίας που ουδέποτε είχαν γίνει και επέμενε ότι έγιναν. «Αυτό είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα των διωκτικών μηχανισμών», απάντησε ο Κ. Νικηφοράκης. «Τον φέρανε σ’ ένα σημείο που να φαντάζεται γεγονότα, να έχει παραισθήσεις. Αυτό συνιστά βιασμό του νου. Ο Οτσαλάν και ο Σάββας υπέστησαν τις ίδιες διαδικασίες. Ο Οτσαλάν είχε ένα ΄παιδικό βλέμμα. Καθόταν δεμένος σε μια καρέκλα και γελούσε. Δήλωνε ότι αγαπά τους διώκτες του, αυτούς που τον έχουν απομονώσει σ’ ένα νησάκι. Το βλέπουμε και σε κρατούμενους του Γκουαντανάμο και του Αμπού Γκράιμπ, που δεν έχουμε μόνο τα βασανιστήρια, αλλά έχουμε και κρατούμενους με παιδικό βλέμμα, που λένε ότι περνάνε καλά».

Και ένας συγκινητικός διάλογος Κουφοντίνα-Νικηφοράκη. Ο Δ. Κουφοντίνας εξήρε την κοινωνική προσφορά του Κ. Νικηφοράκη και αυτός απαντώντας είπε ότι δεν θέλει να αποκαλέσει τον Κουφοντίνα «κύριο». Γιατί δεν τον αποκαλείτε κύριο; παρενέβη η εισαγγελέας. Είναι ένα δικό μου προσωπικό ζήτημα, που δεν αφορά τη διαδικασία, απάντησε ο Κ. Νικηφοράκης. Εκτός διαδικασία θα τον αποκαλούσα αλλιώς: σύντροφο. Το ίδιο ισχύει και για μένα, απάντησε ο Δ. Κουφοντίνας.

ΥΓ1: Το θέμα των πρακτικών επανήλθε και μετά το διάλειμμα. Ο Δ. Κουφοντίνας αναφέρθηκε σε σημερινό δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», που υποστηρίζει ότι τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά βρίσκονταν και βρίσκονται (!!) στη διάθεση του δικαστηρίου και ζήτησε από το δικαστήριο να ξεκαθαρίσει τι γίνεται και εν πάση περιπτώσει να ζητήσει το δικαστήριο τα πρακτικά και να τα δώσει και στους άλλους παράγοντες της δίκης. Ο πρόεδρος επέμεινε ότι πρακτικά δεν έχει το δικαστήριο και ήταν κάθετα αρνητικός: Εμείς δεν έχουμε καμιά σχέση με την «Ελευθεροτυπία» για να τα ζητήσουμε. Ετσι, το ζήτημα έμεινε και πάλι στην αναμονή: να δούμε τι θα γίνει σε δυο-τρεις μέρες.

ΥΓ2: Με αίτημα της υπεράσπισης Τζωρτζάτου διαβάστηκε δημοσίευμα της Μάνδρου στο «Βήμα», που μιλούσε για τις νυχτερινές «βίζιτες» του Διώτη και τις «εξομολογήσεις» του Σάββα. Ντρέπομαι –είπε ο συνήγορος- διότι στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας παραβιάζονται όλοι οι κανόνες δικαίου, απ’ αυτόν που είναι επιφορτισμένος με το καθήκον της υπεράσπισής τους. Σχολίασε αναλυτικά το συγκεκριμένο δημοσίευμα μαζί με την περιβόητη συνέντευξη του Διώτη στη Μάνδρου (το γνωστό αφιέρωμα με τα… τσολιαδάκια), από τα οποία αποκαλύπτεται ότι η ανάκριση του Σάββα μεταξύ 5 και 10 Ιούλη ήταν παράνομη και έγινε με τρόπους που συνιστούν βασανιστήρια. Ο συνήγορος επανέφερε το αίτημα να κληθεί να καταθέσει η Μάνδρου, η οποία επανειλημμένα αναφέρει στα ρεπορτάζ της ότι όλες οι νυχτερινές ανακρίσεις του Σάββα βιντεοσκοπούνταν (το δικαστήριο έχει επιφυλαχτεί γι’ αυτό).

Επίσης, ζήτησε να κληθούν να καταθέσουν οι νοσηλεύτριες της νυχτερινής βάρδιας, γιατί η κ. Κοκκινοπούλου ήταν πάντοτε πρωινή (καίριο και εύλογο αίτημα, που θα πλουτίσει τις γνώσεις μας για τις νυχτερινές «βίζιτες» των δυο ανακριτών στο κρεβάτι του πολυτραυματία). Από καταθέσεις γιατρών που διαβάστηκαν (δόθηκαν στο πλαίσιο της ΕΔΕ του Ευαγγελισμού) προέκυψε με σαφήνεια ότι «η ανακριτική διαδικασία άρχισε 1 η ώρα τη νύχτα της 5ης προς 6η Ιουλίου». Η εισαγγελέας ήταν και πάλι (ας μας συγχωρήσει την έκφραση) «περιβόλι»: Τι να μας πουν οι νοσηλεύτριες; Γιατί να τις καλέσουμε; Οσο για το γιατρό που είπε ότι η ανακριτική διαδικασία ξεκίνησε στη 1 τη νύχτα, γιατρός είναι δεν ξέρει ότι δεν ήταν ανακριτική διαδικασία αλλά συζήτηση! Καλά θα κάνουν οι γιατροί να μη μπαίνουν στα χωράφια των νομικών, όπως και οι νομικοί δε μπαίνουν στα χωράφια των γιατρών!!! Οσο για τη συνέντευξη Διώτη στη Μάνδρου δεν ήταν συνέντευξη. Η Μάνδρου τα λέει αυτά, γι’ αυτό και κανένας δεν ήλεγξε το Διώτη!!! Δεν ήταν ανάκριση αυτές οι επισκέψεις, άτυπες επισκέψεις ήταν και δεν απαγορεύονται πουθενά από τη δικονομία οι άτυπες  επισκέψεις!!!

«Ελπίζω όλα αυτά που είπε η εισαγγελέας να καταχωριστούν λέξη προς λέξη στα πρακτικά», σχολίασε λακωνικά ο Δ. Κουφοντίνας.

Ο εκπρόσωπος των Αγγλοαμερικανών, όχι μόνο τα βρήκε όλα μια χαρά, αλλά προχώρησε στην πιο απροκάλυπτη μέχρι τώρα παρέμβασή του, δηλώνοντας ευθέως ότι η δίκη πρέπει να επιταχυνθεί για να μη παραγραφεί η υπόθεση Τσάντες-Βελούτσου και ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει γραπτό αίτημα στο δικαστήριο. (Περιμένουμε να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει το δικαστήριο τους μάτυρες υπεράσπισης).

«Ο κ. Αναγνωστόπουλος» -σχολίασε ο Δ. Κουφοντίνας- «δε μίλησε ως συνήγορος της πολιτικής αγωγής. Αν μιλούσε ως τέτοιος, θα έπρεπε να εξηγήσει στους εντολείς του τι ενέργειες έκανε για να μην υπάρξει παραγραφή. Μίλησε ως εκπρόσωπος των αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών, που τώρα που έρχεται η ώρα των μαρτύρων υπεράσπισης θέλουν να περιορίσουν τη φωνή τους». Οι Ι. Μυλωνάς και Γ. Γκουντούνας είπαν το αυτονόητο: η παραγραφή είναι θεσμός του ισχύοντος δικαίου και ο νομοθέτης δεν τον έχει καταργήσει. Αν λοιπόν επέλθει για κάποια αδικήματα, καλώς να επέλθει. Η δίκη πρέπει να εξελιχτεί με τους κανονικούς της ρυθμούς, όπως εξελίχτηκε μέχρι τώρα.

Το δικαστήριο, με συνεδρίαση διλέπτου επί της έδρας (!!), απέρριψε όλα τα αιτήματα (κλήση Μάνδρου και νοσηλευτριών), απαξιώντας να δώσει αιτιολογία, μολονότι προ(σ)κλήθηκε από την υπεράσπιση Τζωρτζάτου. «Θα τα πούμε με την απόφαση», ήταν η λακωνική απάντηση του προέδρου, για να εισπράξει την επίσης λακωνική απάντηση του Μυλωνά: «Μόνο που άλλα λέει ο νόμος». Εν προκειμένω, το σχόλιο είναι αυτονόητο. Δε θέλουν να βγει τίποτα περισσότερο για τα αίσχη του «Ευαγγελισμού», γιατί έχουν σκοπό να χρησιμοποιήσουν τις κατασκευασμένες στην Εντατική καταθέσεις του Σάββα.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

134η συνεδρίαση

Τρίτη, 5.9.06
Επόμενο άρθρο

134η συνεδρίαση

Πέμπτη, 7.9.06

Σχετικά Αρθρα

202η συνεδρίαση

Τρίτη, 30.5.07

Εφετείο 17Ν 30 Μάι 2007, 00:00

250ή συνεδρίαση

Δευτέρα, 14.5.07

Εφετείο 17Ν 14 Μάι 2007, 00:00

249η συνεδρίαση

Πέμπτη, 10.5.07

Εφετείο 17Ν 10 Μάι 2007, 00:00

248η συνεδρίαση

Τετάρτη, 9.5.07

Εφετείο 17Ν 9 Μάι 2007, 00:00

247η συνεδρίαση

Δευτέρα, 7.5.07

Εφετείο 17Ν 7 Μάι 2007, 00:00

246η συνεδρίαση

Πέμπτη, 3.5.07

Εφετείο 17Ν 3 Μάι 2007, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Οικονομία

Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ

9 Νοέ 2025, 10:37
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη

9 Νοέ 2025, 00:01
Πολιτισμός

Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα

8 Νοέ 2025, 06:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

8 Νοέ 2025, 00:01
Παιδεία

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

7 Νοέ 2025, 20:27
Παιδεία

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

7 Νοέ 2025, 19:50
Καταστολή

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

7 Νοέ 2025, 19:46
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2025, 00:01
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

5 Νοέ 2025, 21:47
Καταστολή

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

5 Νοέ 2025, 21:43
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη

Ημέρα κατά του φασισμού και του αντισημιτισμού.

Καμπότζη: Ημέρα ανεξαρτησίας (1953).

1921: Γενική απεργία στη Ρώμη, συγκρούσεις εργατών σιδηροδρόμων με φασίστες.

1923: Απόπειρα πραξικοπήματος από τον Χίτλερ που υπό την απειλή όπλου σε μπυραρία του Μονάχου αναγκάζει Βαυαρούς ηγέτες να τον υποστηρίξουν («πραξικόπημα της μπυραρίας»).

1974: Πεθαίνει ο Χόλγκερ Μάινς (RAF) από απεργία πείνας.

1989: Πτώση του τείχους του Βερολίνου.

1994: Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας κρίνει ένοχο τον Γιώργο Κοσκωτά για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις και τον καταδικάζει σε κάθειρξη 25 ετών.

1995: Ο Γιασέρ Αραφάτ επισκέπτεται για πρώτη φορά επίσημα το Ισραήλ για να συλλυπηθεί τη χήρα του Γιτζάκ Ράμπιν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 134η συνεδρίαση

    17Ν
    • 134η συνεδρίαση

      Εφετείο 17Ν
  • 134η συνεδρίαση

    ΕΛΑ
    • 134η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • 134η συνεδρίαση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • 134η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • 134η συνεδρίαση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • 134η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • 134η συνεδρίαση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • 134η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • 134η συνεδρίαση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 134η συνεδρίαση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 134η συνεδρίαση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 134η συνεδρίαση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • 134η συνεδρίαση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • 134η συνεδρίαση

      134η συνεδρίαση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • 134η συνεδρίαση

      134η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • 134η συνεδρίαση

      134η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • 134η συνεδρίαση

      134η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • 134η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • 134η συνεδρίαση

    134η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 134η συνεδρίαση

    134η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 134η συνεδρίαση

    134η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης
  • 134η συνεδρίαση

    134η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 134η συνεδρίαση

    134η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 134η συνεδρίαση

    134η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo