Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου
  • «Αγία Ολγα»: Στάση εργασίας ενάντια στην εξαθλίωση του νοσοκομείου και στην εξάντληση του προσωπικού
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 5 Ιούλη
  • Γάζα: Η Αντίσταση καθαρίζει προδότες και πλιατσικολόγους
  • Μητσοτάκης: Αναζητώντας εναγωνίως συμψηφισμό για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»17Ν»Εφετείο 17Ν»Τετάρτη, 6.9.06
Εφετείο 17Ν

134η συνεδρίαση

Τετάρτη, 6.9.06

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr6 Σεπ 2006, 00:00

Το θέμα των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών απασχόλησε για μια φορά ακόμη τη συνεδρίαση. Η υπεράσπιση ενημέρωσε το δικαστήριο ότι ο Γ. Γκουντούνας επισκέφτηκε την «Ελευθεροτυπία» και συναντήθηκε με το διευθυντή της, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά στέλνονται και στο δικαστήριο (παραδίδεται από τους εκπροσώπους της εταιρίας Παπαθανασίου αντίγραφο και στο γραμματέα) και ότι η εφημερίδα εξετάζει τον τρόπο δημοσιοποίησής τους από εδώ και πέρα (του είπαν ότι σύντομα θα λυθεί το θέμα). Πρόεδρος και γραμματέας δήλωσαν ότι δεν παίρνουν πρακτικά, ο δε γραμματέας είπε ότι ο ίδιος μαγνητοφωνεί και απομαγνητοφωνεί μόνος του! Η υπεράσπιση ζήτησε να επιτραπεί και στην ίδια να έχει πρόσβαση στον τεχνικό εξοπλισμό της δικαστικής αίθουσας, ώστε με δικούς της ανθρώπους να κάνει την απομαγνητοφώνηση.

Εκείνο που φάνηκε καθαρά είναι ότι ο γραμματέας παίρνει «ατύπως» τα πρακτικά (και καλά κάνει από τη μεριά του) και ότι αυτό είναι σε γνώση του δικαστηρίου. Γιατί ουδείς διέψευσε αυτά που η διεύθυνση της «Ελευθεροτυπίας» είπε στον Γ. Γκουντούνα. Εφόσον η «Ελευθεροτυπία» δηλώνει ότι σε λίγες μέρες θα λύσει το ζήτημα της δημοσιοποίησης των πρακτικών, ώστε να είναι στη διάθεση όλων των παραγόντων της δίκης, το θέμα τίθεται για το διάστημα από την επανέναρξη της δίκης (28 Αυγούστου) μέχρι τη μέρα της επαναδημοσίευσης. Το δικαστήριο θα μπορούσε να διευκολύνει τη διαδικασία, δίνοντας στους συνηγόρους αντίγραφα από τα πρακτικά που παίρνει ο γραμματέας. Ο πρόεδρος οχυρώθηκε πίσω από την απόλυτη άρνηση, όπως επίσης αρνήθηκε στους συνηγόρους να αποκτήσουν πρόσβαση στην τεχνική υποδομή. Η μόνιμη επωδός του ήταν: Βάλτε ένα κασετόφωνο και γράψτε τη διαδικασία!

Οι συνήγοροι Γ. Κούρτοβικ και Γ. Γκουντούνας έθεσαν ζήτημα παραβίασης της ισότητας στη δίκη, διότι δεν γνωρίζουν σε ποιους δίνονται τα πρακτικά από τον ιδιώτη ο οποίος μαγνητοφωνεί και απομαγνητοφωνεί χρησιμοποιώντας την υποδομή του δικαστηρίου. Ο πρόεδρος προσπαθούσε συνέχεια να αποφύγει τη συζήτηση, να την τελειώσει πριν την ώρα της και αυτό προκάλεσε όξυνση. Ο Δ. Κουφοντίνας χαρακτήρισε τη στάση του «υποκριτική και δόλια» και ζήτησε διάλειμμα. Μετά το διάλειμμα, η Γ. Κούρτοβικ προσπάθησε να δώσει διέξοδο ζητώντας να δίνει στους συνηγόρους ο γραμματέας τις σημειώσεις του (υπονοώντας τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά που παίρνει «ατύπως»), αλλά ο πρόεδρος ήταν ανένδοτος. Ο Δ. Κουφοντίνας έκλεισε τη συζήτηση με μια δήλωση στην οποία επανέλαβε τους χαρακτηρισμούς «υποκριτική και δόλια» (ο πρόεδρος εξέφρασε την ενόχλησή του, αλλά ως εκεί) και ξεκαθάρισε ότι θα περιμένει μέχρι την Παρασκευή. Αν δεν δημοσιευτούν όλα τα πρακτικά, τότε τη Δευτέρα θα ζητήσει την έξωση του ιδιωτικού συνεργείου μαγνητοφώνησης-απομαγνητοφώνησης.

Ο Ι. Μυλωνάς, αφού ζήτησε αντίγραφο της κασέτας με τη «συνέντευξη» Σάββα στον Τριανταφυλλόπουλο, έκανε μια καίρια επισήμανση. Την τελευταία μέρα της αποδεικτικής διαδικασίας της πρώτης δίκης, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Η. Αναγνωστόπουλος κατέθεσε απομαγνητοφωνημένο κείμενο αυτής της «συνέντευξης». Από αυτό λείπει η τελευταία σελίδα (το κείμενο κόβεται απότομα και χειρόγραφα γράφει «συνεχίζεται»). «Ολως τυχαίως», η σελίδα που λείπει είναι αυτή που επιβεβαιώνει πανηγυρικά ότι ο Τζωρτζάτος υπέστη βασανιστήρια. Αυτό θέτει ένα μείζον ζήτημα ηθικής τάξης. (Ο Αναγνωστόπουλος, που ήταν παρών, δεν έδωσε καμιά απάντηση). Τέλος, ο Ι. Μυλωνάς ανακοίνωσε ότι δυστυχώς δεν θα υποβάλει αίτηση εξαίρεσης της εισαγγελέα, όπως είχε δεσμευτεί στην τελευταία συνεδρίαση του Ιούλη, διότι δε συμφωνεί ο εντολέας του και είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί τη θέλησή του!

Στη συνέχεια, άρχισε η κατάθεση του Κωστή Νικηφοράκη. Μια συγκλονιστική κατάθεση, ένα ηχηρότατο «κατηγορώ» για το «έγκλημα του Ευαγγελισμού» (δικός του ο χαρακτηρισμός), που σε καμιά περίπτωση δε μπορεί να αποδοθεί από το ρεπορτάζ. Μόνο η ανάγνωση του πλήρους κειμένου της κατάθεσής του μπορεί να δώσει την εικόνα κι αυτή λειψή. Γιατί θα λείπει από μέσα ο τόνος και οι χρωματισμοί της φωνής, που έδειχναν την αγανάκτηση και την οργή του γι’ αυτά που συνέβησαν και έμειναν ατιμώρητα.

Ο Κ. Νικηφοράκης ξεκίνησε αναφέροντας τις ιδιότητές του: μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Χανίων, μέλος της διοίκησης του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου, αναπληρωτής διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Χανίων, πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων, αρμόδιος για ζητήματα υγείας. Τα αναφέρω –είπε- για να σας πω ότι το γιατρός δε σημαίνει ξεκομμένος από την κοινωνία. Είμαι συνδικαλιστής και κοινωνικός εργάτης και με όλες αυτές τις ιδιότητες ήρθα να καταθέσω.

Πρώτη αναφορά του στην αγωγή την οποία έκανε ο «Ευαγγελισμός» ζητώντας από το Σάββα μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Αναλυτικότατο το κοστολόγιο, αναφέρει ακόμα και τα χαρτοβάμπακα, όμως δεν αναφέρει αναλυτικά τα φάρμακα. Πρόκειται για φάρμακα που βοηθούν τους γιατρούς στο ιατρικό τους έργο, αλλά βοηθούν και τους ανακριτές στο ανακριτικό τους έργο. Ο Ευαγγελισμός μετέτρεψε μια κλινική σε παράρτημα υπηρεσιών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Αυτή είναι μια παγκόσμια πρωτιά του διευθυντή της κλινικής κ. Ρούσσου.

Ο Κ. Νικηφοράκης αναφέρθηκε στις αρχές της βιοηθικής. Στην υψηλή και αποκλειστική σχέση γιατρού-αρρώστου, που αναπτύσσεται ιδιαίτερα στις ΜΕΘ. Μίλησε αναλυτικά για τη σωρεία διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει η χώρα μας, οι οποίες –όπως χαρακτηριστικά είπε- «πήγαν περίπατο». Γιατί; Γιατί εκείνη την εποχή «όλα τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά. Η φοβέρα ήταν η κατευθυνόμενη από τα ΜΜΕ τρομοϋστερία και η σκλαβιά ήταν ο φόβος μη κατηγορηθεί για συνοδοιπορία ο γιατρός που θα αντιδρούσε σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις». Είπε χαρακτηριστικά:
«30 χρόνια γιατρός στο δημόσιο σύστημα υγείας και 20 χρόνια σε υπεύθυνες θέσεις, ξέρω καλά ότι ένας άρρωστος, πολυτραυματίας, στην κατάσταση που ήταν ο Σάββας Ξηρός, σε πλήρη αισθητηριακή απομόνωση, χωρίς όραση, χωρία ακοή, χωρίς αφή, χωρίς όσφρηση, ένας τέτοιος άρρωστος, δε μπορεί στις 30 του μήνα να μπαίνει στη ΜΕΘ και στις 4 να μιλάει σε ανακριτές. Αυτή είναι μια ανακριτική μέθοδος, ώστερ σύντομα να επέλθει το ψυχολογική σοκ. Η ψυχολογική παράλυση του ανακρινόμενου. Να μη ξέρει πού βρίσκεται και τι λέει. Τα φάρμακα αναισθησίας τον οδηγούν σ’ αυτό το επίπεδο συνείδησης. Είναι γνωστό από τη δεκαετία του ’60 ως αισθητηριακή απομόνωση των ασθενών υψηλού κινδύνου. Τότε, σου φέρνουν δίπλα σου άτομα που παίζουν το ρόλο του πατέρα και ανακρίνουν νύχτα. Το αναφέρει το εγχειρίδιο ανακριτικής της CIA και έχει εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες που ακολουθούν την pax Americana. Το υπέστην και εγώ, κρατούμενος στις φυλακές της τουρκικής χούντας, πριν 20 χρόνια, όταν πήγα για να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των πολιτικών κρατούμενων. Υγρό κελί με λευκούς τοίχους, απομόνωση, δεμένα μάτια και ανάκριση πάντα νύχτα.
Εκαμαν το Σάββα να αισθάνεται σα μικρό παιδί. Το είπε προχθές η σύντροφός του Ρομέρο. Παιδί με σύνδρομο Ντάουν τον είχε χαρακτηρίσει ο δικηγόρος του Αγιοστρατίτης. Καταπατήθηκαν τα πάντα. Ανθρώπινα δικαιώματα, ιατρική δεοντολογία και ηθική, ακόμη και ο Κανονισμός Μονάδας. Παγκοσμίως οι ΜΕΘ λειτουργούν με κοινούς κανόνες. Επιτρέπονται μόνο επισκέψεις των θεραπόντων γιατρών και νοσηλευτών και ολιγόλεπτες επισκέψεις συγγενών πρώτου βαθμού, μια φορά τη μέρα. 2-3 λεπτά στη ΜΕΘ, περίπου 10 λεπτά στη ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας). Πώς είναι δυνατόν, ένας άνθρωπος που είναι στην καρδιά του 20%-25% του ελληνικού λαού, σε τέσσερις μέρες να «δίνει» να μετατρέπεται σε καταδότη; Οποιος διαχειρίζεται τον ορό και τη σύριγγα ξέρει τι κάνει. Δίνονται δόσεις που κρατούν τον ανακρινόμενο σε καταστολή, αλλά ταυτόχρονα και σε εγρήγορση για ν’ απαντά.

Ο πρόεδρος και οι δικαστές δεν έκαναν ερωτήσεις. Μόνο μια ερώτηση ο πρόεδρος με την οποία αμφισβήτησε την αξιοπιστία του μάρτυρα, λέγοντας ότι μιλάει με γενικότητες! Αντίθετα, η εισαγγελέας προσπάθησε να γυρίσει τη συζήτηση αλλού. Στο ότι το δικαστήριο κρίνει καταθέσεις που δόθηκαν στις 11 Ιούλη και όχι στις 5! Και καλά, τις εφημερίδες τις αμφισβήτησε (όλα τα ρεπορτάζ αναφέρονταν στις νυχτερινές «επισκέψεις» των Διώτη-Σύρου), όμως τον γιατρό Πιταρίδη και τη νοσηλεύτρια Κοκκινοπούλου, που κατέθεσαν γι’ αυτές τις ολονύχτιες «συζητήσεις» πώς να τους αμφισβητήσει; Αυτό ακριβώς της θύμισε ο Νικηφοράκης. Η κ. Κουτζαμάνη, όμως, είχε έτοιμη τη «ρελάνς»: «Εσείς ήρθατε εδώ για να κατηγορήσετε τους συναδέλφους σας»! Ο μάρτυρας υπήρξε και πάλι αποστομωτικός:

«Θεωρείτε λογικό ένας που αποσωληνώθηκε στις 4 να ανακρίνεται στις 5; Υπό την επήρρεια πεντοθάλης και ντόρμικουμ; Πώς ένας άνθρωπος, που στις 30 του μήνα είναι επαναστάτης, στις 4 του μήνα γίνεται υποχείριο, γίνεται συνεργάσιμος, γίνεται μεταλλάξιμος και μετά επανέρχεται; Πώς γίνεται αυτό; Γίνεται από το Θεό; Γίνεται από το ροδόνερο; Τι είδους ροδόνερο του έδωσαν και μεταλλάχτηκε; Αν ο κ. Ρούσσος το κατάφερε αυτό με δύο Depon, να πάει να τα παρουσιάσει σε διεθνή συνέδρια και να πάρει το Nobel. Χωρίς φάρμακα, χωρίς την αισθητηριακή απομόνωση, χωρίς ψυχολογικό σοκ, χωρίς όλα αυτά που περιέγραψα σε συνδυασμό μεταξύ τους, δε γίνονται τέτοιες μεταλλάξεις».

Απαντώντας σε ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης, ο γιατρός υπήρξε πιο αναλυτικός. Αναφέρθηκε στα φάρμακα και τις ιδιότητές τους, στο σύνδρομο της Μονάδας και στους λόγους που εφαρμόζονται συγκεκριμένοι κανόνες στις ΜΕΘ. Μίλησε στις δυο κατευθύνσεις των ανακριτικών μεθόδων, που περιγράφονται αναλυτικά σε εγχειρίδιο της CIA το 1963. Η μία κατεύθυνση είναι η βίαιη. Η άλλη είναι αυτή που εφαρμόστηκε στον Σάββα, στις ειδικές συνθήκες του Ευαγγελισμού: απομόνωση, στέρηση των συγγενών του, φάρμακα, ανακριτική διαδικασία από εκπαιδευμένους ανακριτές. Ο Κ. Νικηφοράκης αναφέρθηκε αναλυτικά στην αλλοίωση των εγκεφαλικών λειτουργιών ενός τέτοιου ασθενή, στις παραισθήσεις, στην κατάσταση όπου ο ανακρινόμενος είναι σε εγρήγορση (μπορεί δηλαδή να δίνει απαντήσεις), χωρίς ταυτόχρονα να έχει εκείνο το συνειδησιακό και γνωστικό επίπεδο για να υπερασπίσει τον εαυτό του. Ευνόητο είναι ότι οι απαντήσεις που δίνει μπορεί να είναι και υποβολιμαίες.

Το τελευταίο επιβεβαιώθηκε και από μια παρέμβαση του Χριστόδουλου, που είπε ότι ο αδερφός του, μήνες μετά στη φυλακή, ανέφερε περιστατικά της παιδικής τους ηλικίας που ουδέποτε είχαν γίνει και επέμενε ότι έγιναν. «Αυτό είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα των διωκτικών μηχανισμών», απάντησε ο Κ. Νικηφοράκης. «Τον φέρανε σ’ ένα σημείο που να φαντάζεται γεγονότα, να έχει παραισθήσεις. Αυτό συνιστά βιασμό του νου. Ο Οτσαλάν και ο Σάββας υπέστησαν τις ίδιες διαδικασίες. Ο Οτσαλάν είχε ένα ΄παιδικό βλέμμα. Καθόταν δεμένος σε μια καρέκλα και γελούσε. Δήλωνε ότι αγαπά τους διώκτες του, αυτούς που τον έχουν απομονώσει σ’ ένα νησάκι. Το βλέπουμε και σε κρατούμενους του Γκουαντανάμο και του Αμπού Γκράιμπ, που δεν έχουμε μόνο τα βασανιστήρια, αλλά έχουμε και κρατούμενους με παιδικό βλέμμα, που λένε ότι περνάνε καλά».

Και ένας συγκινητικός διάλογος Κουφοντίνα-Νικηφοράκη. Ο Δ. Κουφοντίνας εξήρε την κοινωνική προσφορά του Κ. Νικηφοράκη και αυτός απαντώντας είπε ότι δεν θέλει να αποκαλέσει τον Κουφοντίνα «κύριο». Γιατί δεν τον αποκαλείτε κύριο; παρενέβη η εισαγγελέας. Είναι ένα δικό μου προσωπικό ζήτημα, που δεν αφορά τη διαδικασία, απάντησε ο Κ. Νικηφοράκης. Εκτός διαδικασία θα τον αποκαλούσα αλλιώς: σύντροφο. Το ίδιο ισχύει και για μένα, απάντησε ο Δ. Κουφοντίνας.

ΥΓ1: Το θέμα των πρακτικών επανήλθε και μετά το διάλειμμα. Ο Δ. Κουφοντίνας αναφέρθηκε σε σημερινό δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», που υποστηρίζει ότι τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά βρίσκονταν και βρίσκονται (!!) στη διάθεση του δικαστηρίου και ζήτησε από το δικαστήριο να ξεκαθαρίσει τι γίνεται και εν πάση περιπτώσει να ζητήσει το δικαστήριο τα πρακτικά και να τα δώσει και στους άλλους παράγοντες της δίκης. Ο πρόεδρος επέμεινε ότι πρακτικά δεν έχει το δικαστήριο και ήταν κάθετα αρνητικός: Εμείς δεν έχουμε καμιά σχέση με την «Ελευθεροτυπία» για να τα ζητήσουμε. Ετσι, το ζήτημα έμεινε και πάλι στην αναμονή: να δούμε τι θα γίνει σε δυο-τρεις μέρες.

ΥΓ2: Με αίτημα της υπεράσπισης Τζωρτζάτου διαβάστηκε δημοσίευμα της Μάνδρου στο «Βήμα», που μιλούσε για τις νυχτερινές «βίζιτες» του Διώτη και τις «εξομολογήσεις» του Σάββα. Ντρέπομαι –είπε ο συνήγορος- διότι στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας παραβιάζονται όλοι οι κανόνες δικαίου, απ’ αυτόν που είναι επιφορτισμένος με το καθήκον της υπεράσπισής τους. Σχολίασε αναλυτικά το συγκεκριμένο δημοσίευμα μαζί με την περιβόητη συνέντευξη του Διώτη στη Μάνδρου (το γνωστό αφιέρωμα με τα… τσολιαδάκια), από τα οποία αποκαλύπτεται ότι η ανάκριση του Σάββα μεταξύ 5 και 10 Ιούλη ήταν παράνομη και έγινε με τρόπους που συνιστούν βασανιστήρια. Ο συνήγορος επανέφερε το αίτημα να κληθεί να καταθέσει η Μάνδρου, η οποία επανειλημμένα αναφέρει στα ρεπορτάζ της ότι όλες οι νυχτερινές ανακρίσεις του Σάββα βιντεοσκοπούνταν (το δικαστήριο έχει επιφυλαχτεί γι’ αυτό).

Επίσης, ζήτησε να κληθούν να καταθέσουν οι νοσηλεύτριες της νυχτερινής βάρδιας, γιατί η κ. Κοκκινοπούλου ήταν πάντοτε πρωινή (καίριο και εύλογο αίτημα, που θα πλουτίσει τις γνώσεις μας για τις νυχτερινές «βίζιτες» των δυο ανακριτών στο κρεβάτι του πολυτραυματία). Από καταθέσεις γιατρών που διαβάστηκαν (δόθηκαν στο πλαίσιο της ΕΔΕ του Ευαγγελισμού) προέκυψε με σαφήνεια ότι «η ανακριτική διαδικασία άρχισε 1 η ώρα τη νύχτα της 5ης προς 6η Ιουλίου». Η εισαγγελέας ήταν και πάλι (ας μας συγχωρήσει την έκφραση) «περιβόλι»: Τι να μας πουν οι νοσηλεύτριες; Γιατί να τις καλέσουμε; Οσο για το γιατρό που είπε ότι η ανακριτική διαδικασία ξεκίνησε στη 1 τη νύχτα, γιατρός είναι δεν ξέρει ότι δεν ήταν ανακριτική διαδικασία αλλά συζήτηση! Καλά θα κάνουν οι γιατροί να μη μπαίνουν στα χωράφια των νομικών, όπως και οι νομικοί δε μπαίνουν στα χωράφια των γιατρών!!! Οσο για τη συνέντευξη Διώτη στη Μάνδρου δεν ήταν συνέντευξη. Η Μάνδρου τα λέει αυτά, γι’ αυτό και κανένας δεν ήλεγξε το Διώτη!!! Δεν ήταν ανάκριση αυτές οι επισκέψεις, άτυπες επισκέψεις ήταν και δεν απαγορεύονται πουθενά από τη δικονομία οι άτυπες  επισκέψεις!!!

«Ελπίζω όλα αυτά που είπε η εισαγγελέας να καταχωριστούν λέξη προς λέξη στα πρακτικά», σχολίασε λακωνικά ο Δ. Κουφοντίνας.

Ο εκπρόσωπος των Αγγλοαμερικανών, όχι μόνο τα βρήκε όλα μια χαρά, αλλά προχώρησε στην πιο απροκάλυπτη μέχρι τώρα παρέμβασή του, δηλώνοντας ευθέως ότι η δίκη πρέπει να επιταχυνθεί για να μη παραγραφεί η υπόθεση Τσάντες-Βελούτσου και ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει γραπτό αίτημα στο δικαστήριο. (Περιμένουμε να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει το δικαστήριο τους μάτυρες υπεράσπισης).

«Ο κ. Αναγνωστόπουλος» -σχολίασε ο Δ. Κουφοντίνας- «δε μίλησε ως συνήγορος της πολιτικής αγωγής. Αν μιλούσε ως τέτοιος, θα έπρεπε να εξηγήσει στους εντολείς του τι ενέργειες έκανε για να μην υπάρξει παραγραφή. Μίλησε ως εκπρόσωπος των αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών, που τώρα που έρχεται η ώρα των μαρτύρων υπεράσπισης θέλουν να περιορίσουν τη φωνή τους». Οι Ι. Μυλωνάς και Γ. Γκουντούνας είπαν το αυτονόητο: η παραγραφή είναι θεσμός του ισχύοντος δικαίου και ο νομοθέτης δεν τον έχει καταργήσει. Αν λοιπόν επέλθει για κάποια αδικήματα, καλώς να επέλθει. Η δίκη πρέπει να εξελιχτεί με τους κανονικούς της ρυθμούς, όπως εξελίχτηκε μέχρι τώρα.

Το δικαστήριο, με συνεδρίαση διλέπτου επί της έδρας (!!), απέρριψε όλα τα αιτήματα (κλήση Μάνδρου και νοσηλευτριών), απαξιώντας να δώσει αιτιολογία, μολονότι προ(σ)κλήθηκε από την υπεράσπιση Τζωρτζάτου. «Θα τα πούμε με την απόφαση», ήταν η λακωνική απάντηση του προέδρου, για να εισπράξει την επίσης λακωνική απάντηση του Μυλωνά: «Μόνο που άλλα λέει ο νόμος». Εν προκειμένω, το σχόλιο είναι αυτονόητο. Δε θέλουν να βγει τίποτα περισσότερο για τα αίσχη του «Ευαγγελισμού», γιατί έχουν σκοπό να χρησιμοποιήσουν τις κατασκευασμένες στην Εντατική καταθέσεις του Σάββα.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

134η συνεδρίαση

Τρίτη, 5.9.06
Επόμενο άρθρο

134η συνεδρίαση

Πέμπτη, 7.9.06

Σχετικά Αρθρα

202η συνεδρίαση

Τρίτη, 30.5.07

Εφετείο 17Ν 30 Μάι 2007, 00:00

250ή συνεδρίαση

Δευτέρα, 14.5.07

Εφετείο 17Ν 14 Μάι 2007, 00:00

249η συνεδρίαση

Πέμπτη, 10.5.07

Εφετείο 17Ν 10 Μάι 2007, 00:00

248η συνεδρίαση

Τετάρτη, 9.5.07

Εφετείο 17Ν 9 Μάι 2007, 00:00

247η συνεδρίαση

Δευτέρα, 7.5.07

Εφετείο 17Ν 7 Μάι 2007, 00:00

246η συνεδρίαση

Πέμπτη, 3.5.07

Εφετείο 17Ν 3 Μάι 2007, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Εργατικά

Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου

Στις 30 Οκτώβρη στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά θα εκδικαστεί η αγωγή κατά της απόφασης επιβολής δυνητικής αργίας

5 Ιούλ 2025, 07:49
Υγεία

«Αγία Ολγα»: Στάση εργασίας ενάντια στην εξαθλίωση του νοσοκομείου και στην εξάντληση του προσωπικού

5 Ιούλ 2025, 07:30
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

5 Ιούλ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Η Αντίσταση καθαρίζει προδότες και πλιατσικολόγους

4 Ιούλ 2025, 21:30
Πολιτική

Μητσοτάκης: Αναζητώντας εναγωνίως συμψηφισμό για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

4 Ιούλ 2025, 20:22
Εργατικά

Χρύσα Χοτζόγλου: «Το μόνο που μπορεί να μας φοβίσει είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτό θα αγωνιστούμε»

4 Ιούλ 2025, 14:41
Καταστολή

«Στον κουβά» η έφεση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταδίκη της για παράνομο pushback

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να μην εξεταστεί καν η έφεση από τη Μείζονα Σύνθεση του ΕΔΔΑ

4 Ιούλ 2025, 09:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούλη

4 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Πρόκληση: Aποφυλακίζουν τα γκεσέμια της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας

Μετά τον Καιάδα, έξω και οι Παππάς-Παναγιώταρος - Ετοιμάζουν και τον Κασιδιάρη

3 Ιούλ 2025, 22:02
Πολιτική

Αηδιάζει ακόμα και ο γυμνοσάλιαγκας

3 Ιούλ 2025, 14:53
Παιδεία

Στρατηγικό Σχέδιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης 2025 – 2027

Η διασύνδεση με τους «κοινωνικούς εταίρους» πασπαλισμένη με μπόλικη προπαγανδιστική φλυαρία

3 Ιούλ 2025, 08:52
Διεθνή

Λωρίδα της Γάζας, 2.7.2025: Μην αποστρέφετε το βλέμμα από τα εγκλήματα του κτήνους (βίντεο φρίκης)

3 Ιούλ 2025, 07:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Ιούλη

3 Ιούλ 2025, 00:01
Αγροτικά

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Να σπάσει εν τη γενέσει της η προσπάθεια ποινικής απαλλαγής των λαμόγιων

Την καταδίκη σύμφωνα με το κατηγορητήριο ζήτησε η εισαγγελέας Νταγιάντα στη δίκη των 7 μελών των οικογενειών Χλύκα και Καλφούτζου

2 Ιούλ 2025, 22:08
Διεθνή

Γάζα: Παιχνίδια ψυχολογικού πολέμου από Τραμπ-Νετανιάχου

2 Ιούλ 2025, 13:36
Η παπάρα

Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του

2 Ιούλ 2025, 12:01
Κόντρες

Κούλη πεσόντος πας Σαλμάς ξυλεύεται

2 Ιούλ 2025, 09:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Ιούλη

2 Ιούλ 2025, 00:01
Αγροτικά

Για την ταμπακιέρα… μούγκα στη στρούγκα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Απάντηση του γενικού διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας σε δημοσίευμά μας

1 Ιούλ 2025, 22:11
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

Βενεζουέλα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1811).

Ρουάντα, Μπουρούντι: Ημέρα εθνικής ενότητας – ειρήνης.

1932: Πραξικόπημα Σάλαζαρ στην Πορτογαλία, εγκαθίδρυση δικτατορίας (ως το 1974).

1975: 32 βασανιστές της δικτατορίας παραπέμπονται σε στρατοδικείο.

1988: Βόμβες στον πρώτο όροφο της Διεύθυνσης Βιομηχανίας Νομαρχίας Δυτικής Αττικής και στον ημιώροφο του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΠΕΡΠΑ (ΕΛΑ).

1994: Επιστρέφει ο Γιάσερ Αραφάτ στη Δυτική Οχθη μετά από 27 χρόνια εξορίας.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σοβαρή και δεν την υποτιμούμε. Είναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μια αποτυχία. Δυστυχώς αντίστοιχα ζητήματα απασχολούν πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, δείχνοντας ένα διαχρονικό πρόβλημα διαχείρισης αγροτικών ενισχύσεων. Οι στρεβλώσεις, με εικονικά βοσκοτόπια και ανύπαρκτους ελέγχους, δεν ξεκίνησαν σήμερα είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν ευθύνες και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, η δική μας κυβέρνηση δεν αποποιείται τις ευθύνες της. Είμαστε εκείνοι που πήραμε τις πρώτες ουσιαστικές πρωτοβουλίες, θέτοντας αρχικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό ειδική εποπτεία και τώρα μεταφέροντας την αρμοδιότητα στην ΑΑΔΕ.

Νότης Μηταράκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ

Οι παρατυπίες και η κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων είναι πράγματι ένα πρόβλημα που το βλέπουμε να εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και δυστυχώς και στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα εξαιρετικά σοβαρό, καθώς στερεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων παραγωγών κεφάλαια που δικαιούνται και είναι απαραίτητα για τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά απαθής έμεινε σε αυτή την κατάσταση. Αφενός προσπάθησε να λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να διακόψει τη λειτουργία του, αφετέρου έγινε πολύ σοβαρή δουλειά στο να κλείσουν διάφορα παραθυράκια που επέτρεπαν τις παράνομες δοσοληψίες. Μιλάω για τους χάρτες βόσκησης, το κτηματολόγιο αλλά και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Δυστυχώς οι παθογένειες ήταν τόσο βαθιά ριζωμένες που απαιτήθηκε τελικά η δραστική λύση της κατάργησης του οργανισμού και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ. Μια ανεξάρτητη αρχή με εχέγγυα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λύσει προβλήματα που κανείς άλλος δεν είχε τολμήσει.

Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ

(Πώς το έγραψε ο Κούλης στο facebook; «Για να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε κανένα συμψηφισμό με το παρελθόν -στη λογική “και οι άλλοι τα ίδια έκαναν”- που να δικαιολογεί αδράνεια για το παρόν και για το μέλλον». Την ίδια στιγμή βάζει τα παρτάλια του να υποστηρίξουν το ακριβώς αντίθετο. Να ανοίξουν τη βεντάλια σε όλη την Ευρωλάνδη: «Σε όλη την Ευρώπη το ίδιο γινόταν εδώ και χρόνια». Και με αφετηρία αυτόν τον συμψηφισμό του κερατά, να προσπαθούν να βγουν και από πάνω: «Εμείς είμαστε αυτοί που κόψαμε το γόρδιο δεσμό και βάλαμε τέλος στο σκάνδαλο»! Είναι να τους στήνεις στη σειρά και να τους μπατσίζεις όλους μαζί με μια κίνηση: παφ-παφ-παφ-παφ… Ο τελευταίος πρόεδρος που έβαλαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο συνταξιούχος δικαστικός Σαλάτας -ναι, ναι, αυτός που είχε τη γνώμη ότι η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση!- δεν έδινε τα στοιχεία που του ζητούσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία πήρε τους μπάτσους και έκαναν ντου στα γραφεία του οργανισμού εξυπηρέτησης λαμόγιων, κατάσχοντας κομπιούτερ και συρταροθήκες! Κι έχουν το θράσος να λένε ότι αυτοί προχώρησαν σε δραστικές λύσεις. Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του. Προκαλούν τον ελληνικό λαό που -αν μη τι άλλο- διαθέτει τον λεγόμενο κοινό νου για να αντιληφθεί -πέρα από λεπτομέρειες- ότι είχαν στήσει μια μηχανή και γάζωναν τις επιδοτήσεις. Και τα λεφτά τα μοιράζονταν λαμόγια, κομματάρχες, διεφθαρμένοι υπάλληλοι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 134η συνεδρίαση

    17Ν
    • 134η συνεδρίαση

      Εφετείο 17Ν
  • 134η συνεδρίαση

    ΕΛΑ
    • 134η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • 134η συνεδρίαση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • 134η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • 134η συνεδρίαση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • 134η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • 134η συνεδρίαση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • 134η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • 134η συνεδρίαση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 134η συνεδρίαση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 134η συνεδρίαση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 134η συνεδρίαση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • 134η συνεδρίαση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • 134η συνεδρίαση

      134η συνεδρίαση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • 134η συνεδρίαση

      134η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • 134η συνεδρίαση

      134η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • 134η συνεδρίαση

      134η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • 134η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • 134η συνεδρίαση

    134η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 134η συνεδρίαση

    134η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 134η συνεδρίαση

    134η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης
  • 134η συνεδρίαση

    134η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 134η συνεδρίαση

    134η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 134η συνεδρίαση

    134η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo