Επιστροφή στην υπόθεση Μομφεράτου-Ρουσέτη με τη μάρτυρα Ανουσάκη. Εμφανώς ταραγμένη και σε πλήρη σύγχιση η γυναίκα, φοβάται και να μιλήσει. Δεν θυμάται απολύτως τίποτα και για να μπορέσει να αναπαραστήσει τη σκηνή που είδε χρειάζεται να της δείξουν φωτογραφία και μακέτα και να της κάνουν πολλές ερωτήσεις. Είναι τόσο ταραγμένη που υπάρχει ακόμα και πρόβλημα επικοινωνίας. Είναι πρότυπο ειλικρινούς μάρτυρα, που ταράχτηκε από το γεγονός και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει ουσιώδεις λεπτομέρειες (για παράδειγμα, λέει ότι ο Μομφεράτος ήταν συνοδηγός στη Mercedes, ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι καθόταν στο πίσω κάθισμα, ακριβώς πίσω από τον οδηγό).
Τι έχει αξία από την κατάθεση της Ανουσάκη; Πρώτο, ότι είδε ένα δράστη (νεαρό, πολύ λεπτό, περίπου 25 ετών, ευκίνητο) να πυροβολεί από την αριστερή πλευρά του αυτοκινήτου, πρώτα τον επιβάτη και μετά τον οδηγό. Δεύτερο, ότι είδε ένα λευκό φορτηγάκι που είχε κλείσει το δρόμο. Αυτό το είχε πει στην προανακριτική της κατάθεση. Τώρα ανέφερε το ίδιο, όμως πότε τοποθετούσε το φορτηγάκι Τσακάλοφ και Βουκουρεστίου και πότε ένα τετράγωνο παρακάτω, ανάλογα με τις ερωτήσεις που της γίνονταν. Η κοινή λογική, βέβαια, λέει ότι πιο κοντά στην αλήθεια είναι αυτά που είχε πει στην Ασφάλεια τρεις μέρες μετά το γεγονός. Αλλωστε, από την πρώτη στιγμή είχε καταθέσει πως από το ξάφνιασμα της έπεσαν οι καφέδες που κρατούσε και κάηκε το χέρι της. Αρα μια φευγαλέα εικόνα συγκράτησε.
Ηταν η πιο κοντινή στο συμβάν αυτόπτης μάρτυρας και δεν είδε κανένα σκούρο FIAT να κλείνει το δρόμο στη Mercedes του Μομφεράτου. Αναφέρει μόνο ένα λευκό φορτηγάκι, που το πιο πιθανό είναι ότι δεν ήταν αυτοκίνητο της επιχείρησης, αλλά ένα τυχαία διερχόμενο αυτοκίνητο. Εχει ιδιαίτερη σημασία αυτό, γιατί ο Τζωρτζάτος έχει «φάει» δυο φορές ισόβια ως άμεσος συνεργός, με την κατηγορία ότι με το σκούρο FIAT έκλεισε το δρόμο στο αυτοκίνητο του Μομφεράτου, ώστε να τον εκτελέσουν οι δράστες. Επίσης, από την πρώτη στιγμή περιγράφει το άτομο που είδε να πυροβολεί ως νεαρό και λεπτό. Η περιγραφή της αποτελεί ένα ακόμα συντριπτικό χτύπημα στις ψευτιές του Μπακατσέλου.
Ακολούθησε η ηθοποιός Κίτυ Αρσένη, επίσης αυτόπτης μάρτυρας (στην Αστυνομία κατέθεσε μόλις μια ώρα μετά το συμβάν), η οποία κατέθεσε ότι είδε μόνο ένα άτομο να πυροβολεί από την αριστερή πλευρά του αυτοκινήτου και στη συνέχεια να αποχωρεί ήρεμα και να μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο το οποίο πρέπει να ήταν μπροστά. Το μόνο που συγκράτησε ήταν η ευκινησία αυτού του ατόμου. Από την πρώτη στιγμή δεν μπόρεσε να δώσει ούτε μάρκα, ούτε χρώμα, ούτε αριθμό του αυτοκινήτου. Εικάζει ότι ο άνθρωπος που πυροβόλησε έφυγε παράλληλα από το αυτοκίνητο του Μομφεράτου και πέρασε από μπροστά, πριν αυτό κυλήσει και πέσει στη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου Godiva (άλλη μια διάψευση του πρύτανη των ψευδομαρτύρων Μπακατσέλου). Μπήκε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου διαφυγής, που πρέπει να περίμενε στη μέση του δρόμου, μετά τη διασταύρωση με τη Βουκουρεστίου (άρα, η εκδοχή ότι το αυτοκίνητο διαφυγής έφραξε το δρόμο στη Mercedes δεν ισχύει).
Η κατάθεση της κ. Αρσένη «δένει» με την κατάθεση του παρκαδόρου κ. Μπάλου, που είδε τα γεγονότα από άλλο σημείο. Ο παρκαδόρος είπε ότι το αυτοκίνητο διαφυγής ήταν παρκαρισμένο αρκετά μέτρα μακριά από το σημείο που χτυπήθηκε η Mercedes. Η κ. Αρσένη το τοποθετεί στο ίδιο σημείο, αλλά μάλλον στη μέση του δρόμου. Προφανώς, βλέπει με μια μικρή διαφορά χρόνου, όταν το αυτοκίνητο διαφυγής έχει ξεκινήσει να φύγει και έχει μπει στο δρόμο. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η περιγραφή του ανθρώπου που πυροβόλησε και από την κ. Αρσένη (όπως και από την κ. Ανουσάκη) δεν ταιριάζει με τίποτα με το σωματότυπο του πανύψηλου και ογκώδους Χρ. Ξηρού.
Ενα σύντομο διάλογο με την Κ. Αρσένη είχε και ο Δ. Κουφοντίνας. Τη ρώτησε αρχικά αν στον τόπο της ενέργειας είχε δει προκηρύξεις και η μάρτυρας απάντησε ότι πετάχτηκαν προκηρύξεις. Λίγη ώρα μετά –είπε χαρακτηριστικά- ο δρόμος ήταν γεμάτος προκηρύξεις. Είστε η πρώτη μάρτυρας που το αναφέρει αυτό –σημείωσε ο Δ. Κουφοντίνας- και αυτό δείχνει και την αξιοπιστία της. Στη συνέχεια, μετέφερε τη συζήτηση στο πολιτικό επίπεδο, σημειώνοντας ότι γίνονται προσπάθειες να ξαναγραφεί η σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Αναφέρθηκε στη δικτατορία και τους συνεργάτες της, στο παλλαϊκό αίτημα για αποχουντοποίηση («δώστε τη χούντα στο λαό» ήταν το κυρίαρχο σύνθημα της μεταπολίτευσης) και στο «στιγμιαίο» που απάλλαξε όλους τους συνεργάτες της δικτατορίας, θυμίζοντας μια φράση του Αλέκου Παναγούλη: «Μόνο η απόδοση δικαιοσύνης θα εμποδίσει την αυτοδικία». Η Κ. Αρσένη ευγενικά αρνήθηκε να μπει σ’ αυτή τη συζήτηση.
Εζησα τη δικατορία –είπε- φυλακίστηκα, στη συνέχεια έφυγα στο εξωτερικό και συμμετείχα στο αντιδικτατορικό κίνημα. Σας παρακαλώ, όμως, κ. Κουφοντίνα, μη μου ζητάτε να καταδικάσω έναν άνθρωπο που έχει δολοφονηθεί. Κάθαρση δεν υπήρξε, όμως εγώ είμαι αντίθετη στην αυτοδικία. Σας παρακαλώ μη με φέρνετε σε δύσκολη θέση. Ο Δ. Κουφοντίνας δεν επέμεινε περισσότερο, σεβόμενος την τοποθέτηση της μάρτυρα, η οποία ήταν βεβαίως μια πολιτική τοποθέτηση, χωρίς απαξιωτικές αναφορές.
Εζησα τη δικατορία –είπε- φυλακίστηκα, στη συνέχεια έφυγα στο εξωτερικό και συμμετείχα στο αντιδικτατορικό κίνημα. Σας παρακαλώ, όμως, κ. Κουφοντίνα, μη μου ζητάτε να καταδικάσω έναν άνθρωπο που έχει δολοφονηθεί. Κάθαρση δεν υπήρξε, όμως εγώ είμαι αντίθετη στην αυτοδικία. Σας παρακαλώ μη με φέρνετε σε δύσκολη θέση. Ο Δ. Κουφοντίνας δεν επέμεινε περισσότερο, σεβόμενος την τοποθέτηση της μάρτυρα, η οποία ήταν βεβαίως μια πολιτική τοποθέτηση, χωρίς απαξιωτικές αναφορές.
Σχολιάζοντας την κατάθεση της Κ. Αρσένη ο Ι. Μυλωνάς θύμισε για μια ακόμη φορά το αίσχος της πρωτόδικης απόφασης, που καταδίκασε τον εντολέα του σε δυο φορές ισόβια, επικαλούμενο και την κατάθεση της κ. Αρσένη, η οποία –όπως γράφεται στην απόφαση- αναγνώστηκε. Η κ. Αρσένη είχε καταθέσει και στην πρώτη δίκη (ουδέποτε αναγνώστηκε η κατάθεσή της) και ήταν και τότε, όπως και τώρα, κατηγορηματική. Αυτή δεν είδε το αυτοκίνητο διαφυγής να παρεμβάλλεται και να φράζει το δρόμο της Mercedes. Αν είχε γίνει κάτι τέτοιο, θα το είχε πει αμέσως στην Αστυνομία. Ο Γ. Γκουντούνας σημείωσε ότι για μια ακόμη φορά διαψεύστηκε ο ψευδομάρτυρας Μπακατσέλος, αλλά και το σενάριο που έστησε η Αντιτρομοκρατική κατασκευάζοντας την προανακριτική «απολογία» του Χρ. Ξηρού. Επανέφερε δε το αίτημα να κληθούν και οι υπόλοιποι αυτόπτες μάρτυρες, για να φωτιστεί ακόμα περισσότερο το τι έγινε.
Διαπιστώσατε και μόνοι σας –είπε ο Χρ. Ξηρός- ότι επιβεβαιώνεται αυτό που σας είπα από την πρώτη μέρα. Οσο φέρνετε μάρτυρες -μάρτυρες κατηγορίας, το σημειώνω- τόσο διαψεύδεται η δήθεν απολογία μου. Κανένας μάρτυρας δεν μιλάει για μοτοσικλέτες και ούτε βρέθηκαν μοτοσικλέτες. Τις αναφέρει μόνο ένας… μάρτυρας. Ο Μαργαρίτης, που έγραψε την πρωτόδικη απόφαση και μιλάει για μοτοσικλέτες.
Υστερα από αίτημα της υπεράσπισης Τζωρτζάτου, αναγνώστηκε προανακριτική κατάθεση μάρτυρα που δεν ανευρέθη για να έρθει να καταθέσει στο δικαστήριο, ο οποίος είχε πει ότι είδε το μπλε FIAT παρκαρισμένο με τις πόρτες οδηγού και συνοδηγού ανοιχτές και έναν εκ των δραστών να μπαίνει και να κάθεται στη θέση του οδηγού. Ο Ι. Μυλωνάς ζήτησε την ανάγνωση και άλλων δύο προανακριτικών καταθέσεων, όμως ο Γ. Γκουντούνας θεώρησε το αίτημα πρόωρο, επειδή η υπεράσπιση Χρ. Ξηρού είχε επιφυλαχτεί στην επόμενη συνεδρίαση να προτείνει την κλήτευση μαρτύρων και θα ήταν άτοπο να κληθούν μάρτυρες και προηγουμένως να έχουν αναγνωστεί οι προανακριτικές τους καταθέσεις. Ο Ι. Μυλωνάς συμφώνησε να επαναφέρει το αίτημά του εάν απορριφθεί το νέο αίτημα για κλήση μαρτύρων. Επίσης, επανέφερε το αίτημα να ερωτηθεί από το δικαστήριο ο Τσελέντης να μιλήσει για τη συμμετοχή Τζωρτζάτου στη συγκεκριμένη ενέργεια, όπως στο πρώτο δικαστήριο είχε ερωτηθεί για την υπόθεση Αγγελόπουλου, ύστερα από αίτημα του Λυκουρέζου!
Αμέσως μετά συνεχίστηκε η κατάθεση του ΜΑΤά Ζαφειρόπουλου, που ήταν σκέτη απόλαυση. Οταν άρχισε να τον ρωτάει η Γ. Κούρτοβικ τι τραυματισμό υπέστη, απάντησε αρχικά ότι έπαθε διαμπερές τραύμα στον κερατοειδή! Καλά, τραύμα το καταλαβαίνω, αλλά διαμπερές; Από πού μπήκε και από πού βγήκε; ρώτησε η συνήγορος. Απτόητος ο ΜΑΤάς: Διαμπερές, μου το είπαν οι γιατροί! Στη συνέχεια, άρχισε να λέει ότι όλο του το σώμα είχε γεμίσει θραύσματα και δεν τον καθάρισαν καλά, με αποτέλεσμα να γεμίσει σηρίγγια και να κάνει συνέχεια επεμβάσεις. Εχετε κανένα χαρτί για όλα αυτά; ρώτησε η συνήγορος. Η απάντηση ήταν ότι έχει και δεν το έφερε μαζί του. Η συνήγορος του θύμισε ότι η ίδια συζήτηση έγινε και στο πρώτο δικαστήριο και πως λογικά θα έπρεπε αυτή τη φορά να φέρει μαζί του το χαρτί. Και για να μην το πολυβασανίζει το πράγμα, διάβασε την ιατροδικαστική έκθεση που για τον συγκεκριμένο αναφέρει ότι είχε υποστεί θλαστικό (και όχι βέβαια διαμπερές!) τραύμα στον κερατοειδή και εκδορά στο αντιβράχιο (γρατζουνιά στο χέρι δηλαδή). Κι εκεί που ο ΜΑΤάς άρχισε να ρετάρει, πετάχτηκε ο Ταουξής, άρχισε να φωνάζει και να χοροπηδάει σαν σαλτιπάγκος και ο πρόεδρος (παλιά του τέχνη κόσκινο) κήρυξε πρόωρα το μεσημεριανό διάλειμμα.
Μετά το διάλειμμα συνεχίζεται η τραγελαφική κατάθεση του Ζαφειρόπουλου, ο οποίος έχει… αναγνωρίσει τον Κουφοντίνα και μάλιστα τον είχε δει κιόλας να τον παρακολουθεί πολλές φορές από το σπίτι του στο Περιστέρι μέχρι την έδρα των ΜΑΤ στην Καισαριανή! Και τι τον ενδιέφερε τον οποιονδήποτε το προσωπικό δρομολόγιο ενός ΜΑΤά από το σπίτι του στο στρατώνα; Αλαλος ο μάρτυρας. Και γιατί τότε δεν είχε αναφέρει ότι αυτός που υποτίθεται ότι τον παρακολουθούσε ήταν ο ίδιος που πήγε χαιρέκακα από πάνω του την ώρα που ήταν τραυματισμένος; Πάλι άλαλος ο μάρτυρας. Και μόλις είδε τα ζόρια, δήλωσε ότι δεν αισθάνεται καλά και δεν θα απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις! Υστερα από ένα λεπτό, όμως, δήλωσε ότι είναι καλά και θα συνεχίσει! Πώς τον είδατε τον άνθρωπο, αφού από την έκρηξη πέσατε ανσίαθητος; ρωτάνε οι συνήγοροι. Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε ο μάρτυρας: Πρώτα τον είδα και μετά έπεσα αναίσθητος και ξαναβρήκα τον εαυτό μου στο Λαϊκό!
Αμέσως μετά, όταν η υπεράσπιση (Γ. Γκουντούνας) άρχισε να υποβάλει στο μάρτυρα ερωτήσεις για τη δράση των ΜΑΤ εκείνη την περίοδο, διευκρινίζοντας ότι τις υποβάλλει επειδή θέλει να διερευνηθούν τα κίνητρα των κατηγορούμενων, εάν θεωρηθούν ένοχοι, η πολιτική αγωγή παρεμβαίνει εν χορώ ζητώντας να απαγορευτούν οι ερωτήσεις και ισχυριζόμενη ότι η υπεράσπιση προσβάλλει το μάρτυρα! Ο πρόεδρος παρατηρεί ότι δεν ειπώθηκε τίποτα το προσβλητικό, ένας από την πολιτική αγωγή βάζει στο στόμα της Κούρτοβικ λόγια που ποτέ δεν είπε και ο πρόεδρος αγανακτισμένος ξαναπαίρνει διάλειμμα!
Μετά το τέλος της κατάθεσης του μάρτυρα η Γ. Κούρτοβικ δήλωσε ότι η υπεράσπιση του Δ. Κουφοντίνα δεν ενδιαφέρεται να αποδείξει αν και που εμπλέκεται ή δεν εμπλέκεται ο Κουφοντίνας στις ενέργειες της 17Ν. Ο λόγος που επέμεινε να κάνει ερωτήσεις στο συγκεκριμένο μάρτυρα ήταν για να καταδειχτεί ο τρόπος με τον οποίο κατασκευάζεται η μνήμη σε μάρτυρες. Το πώς οι μάρτυρες πιέστηκαν ή οδηγήθηκαν να κάνουν αναγνωρίσεις την περίοδο της «εξάρθρωσης της 17Ν» -σημείωσε η συνήγορος- το είδαμε στον μάρτυρα που προηγήθηκε, θα το δούμε και σε άλλους μάρτυρες στη συνέχεια. Ο Ζαφειρόπουλος στην προανάκριση δεν κατέθεσε τίποτα και ήρθε 20 χρόνια μετά να παρουσιάσει περιγραφές και να κάνει αναγνωρίσεις. Στην προανακριτική του κατάθεση δεν τον έχει παρακολουθήσει κανένας, στην ανακριτική τον παρακολούθησε ένας, εδώ τον παρακολούθησαν τουλάχιστον τέσσερις!
Ο Ι. Μυλωνάς, σχολιάζοντας την αναφορά της πρωτοβάθμιας απόφασης (μίλησε για «επιπολαιότητα» και «ανακρίβεια», σημειώνοντας ότι χρησιμοποιεί κομψή διατύπωση) στις ηλεκτρολογικές γνώσεις του Τζωρτζάτου, και την αναφορά ότι αυτό το έχει πει ο Τσελέντης, διάβασε απόσπασμα από την απολογία του Τσελέντη στο πρώτο δικαστήριο, κατά την οποία είπε ότι δεν χρειάζονταν εξειδικευμένες γνώσεις ηλεκτρονικών, ότι ο Τζωρτζάτος δεν χρειάστηκε ποτέ και ότι ο Σάββας Ξηρός ήταν αυτός που πειραματιζόταν!
Και φτάσαμε στον περιβόητο Μηλιώνη, ΜΑΤά που δεν ανήκε στη διμοιρία που δέχτηκε την επίθεση, αλλά είχε δει –όπως λέει- μερικές φορές ένα ζευγάρι που παρακολουθούσε το χώρο. Οταν είδα στην τηλεόραση –είπε- το Σάββα Ξηρό, του οποίου τα χαρακτηριστικά ταιριάζουν. Δεν είπα ότι ήταν ο Σάββας. Οσο για την κοπέλα, δεν είπα τίποτα για τα χαρακτηριστικά της. Ο πρόεδρος παρατήρησε ότι έχει υπογράψει την κατάθεση και αυτός άρχισε να λέει ότι δεν είχε γνώσεις ανακριτικές και δεν είναι σίγουρος, μπορεί να κάνει και λάθος κ.λπ. Αρχισε, δηλαδή, όχι απλά να τα μασάει, αλλά να τα γυρίζει. Ο πρόεδρος του διάβασε τα πρακτικά από την πρώτη δίκη, στην οποία είχε πει ότι είναι βέβαιος πως αναγνωρίζει τον Σάββα και τη Σωτηροπούλου, και απάντησε ότι εννοούσε τα χαρακτηριστικά και όχι ότι είναι οι ίδιοι άνθρωποι! Του διάβασε, ακόμη, την κατάθεσή του στον ειδικό εφέτη ανακριτή Ζερβομπεάκο, στην οποία έλεγε ότι το ανάστημα και τα μαλλιά ταιριάζουν με του Σάββα, αλλά δεν μπορεί να δει πρόσωπο, τη δε γυναίκα δεν την είδε στο πρόσωπο. Ηρθε, όμως, στο πρωτόδικο δικαστήριο και εξέφρασε 100% βεβαιότητα ότι αναγνωρίζει Σάββα και Σωτηροπούλου! Σ’ αυτό δεν έδωσε καμιά εξήγηση, αλλά κάτι ψέλλιζε ότι δεν αποδόθηκαν καλά, δεν εκφράστηκε κι αυτός καλά και άλλα τέτοια. Ομως, τα πρακτικά της πρώτης δίκης είναι απομαγνητοφωνημένα και δεν αποτελούν ελεύθερη απόδοση από τη μνήμη του γραμματέα.
Η εισαγγελέας τον ρώτησε ευθέως: Την αναγνωρίζετε τη Σωτηροπούλου; Οχι, κυρία, απάντησε ο ψευδομάρτυρας που προσπαθεί τώρα να τα μαζέψει, φοβούμενος ότι μπορεί να φάει καμιά μήνυση για ψευδορκία και ψευδομαρτυρία. Και άρχισε να ξαναλέει το ίδιο παραμύθι, για τα χαρακτηριστικά που μπορεί να τα ταυτίσει, αλλά το πρόσωπο δεν το ταυτίζει, γιατί πρέπει να είναι απολύτως σίγουρος, και ότι περισσότερο μπορεί να πει για το Σάββα αλλά όχι για την κοπέλα κ.λπ. κ.λπ.
Οταν άρχισαν οι ερωτήσεις από τη συνήγορο Δ. Βαγιανού, ο (αξιωματικός πλέον) Μηλιώνης «βόγγηξε». Γιατί δεν μπορούσε να δώσει καμιά εξήγηση για την «προϊούσα» μνήμη του. Αφηνε υπαινιγμούς ότι οι συνάδελφοί του στην προανάκριση του 1985 δεν έγραψαν όσα τους περιέγραψε, όταν όμως ρωτήθηκε γιατί δεν έκανε καμιά περιγραφή στο Ζερβομπεάκο, το γύριζε στο τσάμικο: ότι ήξερε πως θα θεωρούνταν ειλικρινής η πρώτη κατάθεσή του, γι’ αυτό δεν την άλλαξε! Δεν είχε πρόβλημα, όμως, να την αλλάξει στο πρώτο δικαστήριο. Και ναι μεν η Σωτηροπούλου απαλλάχτηκε, όμως η εισαγγελική έφεση στηρίζεται στη δική του κατάθεση. Ακόμα και η περιγραφή του υποτιθέμενου Σάββα είναι πλάσμα της φαντασίας του. Γιατί περιγράφει άντρα με κοτσίδα, ενώ ο Σάββας εκείνη την περίοδο μόλις είχε απολυθεί από το στρατό και δεν υπήρχε περίπτωση να έχει κοτσίδα.
Το δικαστήριο κατάλαβε ότι ο Μηλιώνης είναι κλασική περίπτωση ψευδομάρτυρα που λέει και ξελέει, όμως, αντί ο πρόεδρος να τον καθίσει στο σκαμνί, προσπάθησε όσο μπορούσε να προστατεύσει το κύρος του, με παρεμβάσεις στη συνήγορο. Εμμέσως πλην σαφώς, ήταν σαν να έλεγε: εντάξει, καταλάβαμε τι τρέχει, αφήστε τον να πάει στο καλό… Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πρόεδρος και εισαγγελέας προσπάθησαν να αποτρέψουν τον Γ. Γκουντούνα από το να κάνει μία ερώτηση, ενώ γνώριζαν πολύ καλά ότι δεν είχαν τέτοιο δικαίωμα. Ο συνήγορος ρώτησε τον Μηλιώνη, πού είδε το παράστημα του Σάββα, στο οποίο αναφέρεται, γιατί ουδέποτε φάνηκε εκείνη την περίοδο όρθιος ο Σάββας, όμως ο πρόεδρος απαγόρευσε στον μάρτυρα να απαντήσει.
Τι περίπτωση είναι ο Μηλιώνης; ‘Η μπάτσος που πήγε να κάνει θόρυβο γύρω από το όνομά του, ή μπάτσος που νόμισε ότι μπορεί να πάρει λεφτά από τα μυστικά κονδύλια, ή μπάτσος που από το μίσος του νόμισε –ειδικά μέσα στο κλίμα εκείνης της περιόδου- ότι μπορεί να πει ατιμώρητα ακόμα και τα πιο χοντρά ψέματα, προκειμένου να χώσει πιο μέσα αυτούς που έτσι κι αλλιώς «την έχουν βάψει». Ηταν «τζάμπα» το ρουφιάνεμα της Σωτηροπούλου εκείνη την περίοδο, όπως σχολίασε σύντομα η Γ. Κούρτοβικ στο τέλος, η οποία δήλωσε επίσης ότι η Α. Σωτηροπούλου θα καταθέσει μήνυση εναντίον του για την κατάθεσή του στην πρώτη δίκη. Θύμισε, ακόμη, ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Σάββας Ξηρός εντάχθηκε στην οργάνωση το 1986 (επομένως, δεν θα μπορούσε να είναι στη συγκεκριμένη ενέργεια).