Ελάχιστοι οι μάρτυρες υπεράσπισης του Β. Τζωρτζάτου σ’ αυτή τη δίκη. Μόνο οι στενοί συγγενείς και ο κουμπάρος του. Ο συνήγορός του εξήγησε ότι επέλεξαν να μη καλέσουν τους πολιτικούς μάρτυρες, για την ουσιαστική διευκόλυνση του δικαστηρίου.
Ο γαμπρός του Χ. Ράπτης, με τον οποίο δούλεψαν χρόνια μαζί ως ηλεκτρολόγοι, αναφέρθηκε στην ευαισθησία του, στην έφεσή του για μόρφωση και στην αναζήτηση του δίκιου που επεδίωξε με την ένταξή του στη 17Ν. Αναζήτηση που είδε ότι δεν ικανοποιείται έτσι γι’ αυτό και αποχώρησε. Κατέθεσε ακόμη, ότι το 1993 και για τρία χρόνια δούλευε μαζί του στη Νάξο, σε μια μεγάλη δουλειά που είχε πάρει.
Η αδελφή του Μαργ. Ράπτη στάθηκε ιδιαίτερα στο σοκ που υπέστη όταν τον είδε στην Ασφάλεια μετά τη σύλληψή του. Περικυκλωμένοι από ασφαλίτες, που άκουγαν κάθε λέξη, μπόρεσε μόνο να δει. Είδε έναν άνθρωπο που περπατούσε κρατώντας τη μέση και τα πλευρά του, ενώ φορούσε μακρυμάνικη μπλούζα μες στο κατακαλόκαιρο. Είδε έναν άνθρωπο που της θύμισε τον πατέρα της όταν ξυπνούσε από τη νάρκωση μετά από μια εγχείριση και το γιο μιας φίλης της που μπαινόβγαινε στο ψυχιατρείο. Στα τέλη Αυγούστου, στο επισκεπτήριο στη φυλακή, σήκωσε τη μπλούζα του και της έδειξε τους μώλωπες. Καταλαβαίνετε, βέβαια, ότι οι εισαγγελείς δεν θα το άφηναν να περάσει έτσι. Βομβάρδισαν τη μάρτυρα όχι με ερωτήσεις, αλλά με συλλογισμούς αμφισβήτησης. Κρατούσε τη μέση του; Είχε δισκοπάθεια! Φορούσε μακρυμάνικη μπλούζα; Ποιος του την έδωσε;!!! Γιατί δε ζήτησε αμέσως να τον δει ιατροδικαστής; (Οταν ζήτησε, γιατί δεν τον είδε ποτέ; Και γιατί δεν έκαναν τίποτα οι δικαστικές αρχές, όταν τον Οκτώβρη τα κατήγγειλε ο Τζωρτζάτος και εγγράφως μάλιστα στον εφέτη ανακριτή;). Τέτοια πράγματα. Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης η μάρτυρας είχε την ευκαιρία να διευκρινίσει όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τι σύλληψη του αδελφού της. Τους ξυλοδαρμούς, τις απειλές ότι θα βιάσουν την κόρη του (σ’ αυτό το σημείο η μάρτυρας δεν άντεξε και ξέσπασε σε λυγμούς), την άρνηση να του επιτρέψουν να έχει δικηγόρο (ζήτησε την επί χρόνια φίλη του κ. Πολιτάκη) κλπ.
Ο κουμπάρος και φίλος του Τζωρτζάτου Αντ. Αναγνωστόπουλος κατέθεσε ότι ο φίλος του μπήκε στη 17Ν αγανακτισμένος από την αδικία που είναι διάχυτη γύρω μας. Τον χαρακτήρισε άνθρωπο ήπιο και χαμηλών τόνων. Ο μάρτυρας κατέθεσε επίσης ότι μια φωτογραφία σε φιλική συντροφιά, στην οποία ο Τζωρτζάτος εικονίζεται με μουστάκι, έχει τραβηχτεί το γενάρη του 1993, στη γιορτή του φίλου τους Θανάση Σταματούκου. Τέλος, ήταν κατηγορηματικός ότι ο Τζαωρτζάτος, λόγω χαρακτήρα, αποκλείεται να έπιασε όπλο στα χέρια του.
Τελευταία μάρτυρας η σύντροφος του Τζωρτζάτου Βασ. Τζοβλά, που ξεκίνησε περιγράφοντας τη φρίκη που βίωσε η ίδια και η κόρη τους στη Χιλιαδού, όταν εισέβαλε στο σπίτι τους, την ώρα που κοιμούνταν, ένα ολόκληρο λεφούσι ΕΚΑΜιτών και ασφαλιτών. Περιέγραψε τη σύλληψη όχι μόνο του Τζωρτζάτου, αλλά και της ίδιας και της μικρής τους κόρης, που μεταφέρθηκαν με τα τζιπ της Αντιτρομοκρατικής στην Αθήνα (προφανώς, γιατί έτσι θα έπιαναν καλύτερα οι εκβιασμοί). Μίλησε ακόμα για το πρώτο επισκεπτήριο στη ΓΑΔΑ και τα άλλα που ακολούθησαν, στα οποία είδε έναν άνθρωπο ψυχολογικό ράκος, πολύ φοβισμένο, που πονούσε καθώς περπατούσε. Τον ρωτούσε τι έχει κι αυτός με νοήματα της έδινε να καταλάβει ότι δε μπορεί να μιλήσει. Μόνο κάποια στιγμή κατάφερε να της ψιθυρίσει ότι τον απείλησαν πως θα απαγάγουν και θα βιάσουν την εννιάχρονη κόρη του. Εννοείται πως και η κ. Τζοβλά δέχτηκε τεράστια πίεση μέσα από καταιγισμό ερωτήσεων. Ηταν σαφέστατη, κατηγορηματικότατη και ακλόνητη σε όλα (η μόρφωσή της και η ευχέρεια στην εκφορά του λόγου της επέτρεψαν να είναι πιο αναλυτική και πιο παραστατική από τους άλλους μάρτυρες). Η εισαγγελέας δεν παρέλειψε και πάλι να κάνει το «καθήκον» της, αναφερόμενη στην πρωτόδικη κατάθεση της μάρτυρα με αποσπασματικό και προδήλως διαστρεβλωτικό τρόπο. Το γεγονός δεν διέλαθε της προσοχής του Ι. Μυλωνά, ο οποίος κατηγόρησε την εισαγγελέα για διαστρέβλωση. Ο πρόεδρος αντέδρασε ζητώντας από τον συνήγορο να ανακαλέσει, αυτός δεν το έκανε και ολοκλήρωσε διαβάζοντας από τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά τι είχε πει η μάρτυρας πρωτοδίκως. Ξέρετε ποια ήταν η απάντηση της εισαγγελέα; «Δεν είμαι υποχρεωμένη να διαβάζω τα ανεπίσημα πρακτικά»!!! Κατά τα άλλα, ενδιαφέρεται για την αναζήτηση της αλήθειας, όπως επαναλαμβάνει συνεχώς.
Ο Μυλωνάς ζήτησε και διαβάστηκαν από τα πρακτικά της πρώτης δίκης δηλώσεις των Γ. Σερίφη, Β. Ξηρού, Χρ. Ξηρού, Θ. Ψαραδέλλη και Ηρ. Κωστάρη, που είτε είδαν τον Τζωρτζάτο χτυπημένο στη ΓΑΔΑ (χαρακτηριστικότατη η περιγραφή του Β. Ξηρού, που άκουσε να τον δέρνουν στο διπλανό κελί), είτε είδαν τα σημάδια αργότερα στη φυλακή. Οι Β. και Χρ. Ξηρός που ήταν παρόντες επιβεβαίωσαν αυτές τις δηλώσεις τους (οι Γ. σερίφης και Ηρ. Κωστάρης έλειπαν).
Τέλος, διαβάστηκαν (παρά την ένσταση της υπεράσπισης, που απορρίφθηκε) έγγραφα της Ασφάλειας από την προσαγωγή του Τζωρτζάτου το 1993. Τι προέκυψε απ’ αυτά; Οτι έκαναν φύλλο και φτερό το σπίτι του και στο τέλος του επέστρεψαν έγγραφα και φωτογραφίες που είχαν κατασχέσει, διότι δεν προέκυψε τίποτα. Και όμως, στην πρώτη δίκη ο εισαγγελέας Λάμπρου δημαγωγούσε ρωτώντας τον Τζωρτζάτο πού βρήκε προκήρυξη της ΛΕΑ που κατασχέθηκε από το σπίτι του. Καμιά προκήρυξη της ΛΕΑ δεν είχε βρεθεί. Απλά, μια από τις προκηρύξεις που βρέθηκαν (από τότε η σύντροφός του είχε καταθέσει ότι ήταν δική της) ήταν γραμμένη με γραφομηχανή παρόμοια μ’ αυτή που είχε γραφεί προκήρυξη της ΛΕΑ (και μάλιστα από μια μεγάλη γκάμα γραφομηχανών).
«Στην τούρλα του Σαββάτου», το δικαστήριο απέρριψε και κάποια παλιά αιτήματα της υπεράσπισης, που εκκρεμούσαν μήνες, όπως το αίτημα να κληθούν να καταθέσουν οι «αντιτρομοκρατικάριοι» που έχει καταγγείλει ο Τζωρτζάτος ότι τον βασάνισαν και το αίτημα να ζητηθεί από την Αντιτρομοκρατική ο κατάλογος εισερχομένων προσώπων στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού. Επίσης απορρίφτηκε το αίτημα να κλητευθούν οι μάρτυρες του Αλ. Γιωτόπουλου. Θα διαβαστούν οι καταθέσεις τους.