Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Τάφος για τους σιωναζιστές κομάντο η Κοιλάδα Μπεκάα
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 7 Μάρτη
  • Οχτώ σιωναζιστές στρατιώτες εξουδετερώθηκαν με ένα χτύπημα της Λιβανέζικης Αντίστασης
  • «Ποιος σου έδωσε την άδεια;» — Μήπως ο Κόλπος αρχίζει επιτέλους να αμφισβητεί τον αμερικανοϊσραηλινό πόλεμο εναντίον του Ιράν;
  • Ισραηλινο-βρετανός ιστορικός: Το Ισραήλ αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το Ιράν και όχι το αντίθετο
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»17Ν»Εφετείο 17Ν»Πέμπτη, 1.2.07
Εφετείο 17Ν

204η συνεδρίαση (α)

Πέμπτη, 1.2.07

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr1 Φεβ 2007, 00:00

Ας ξεκαθαρίσουμε εισαγωγικά μερικά πράγματα. Ακόμα και σε μια πολιτική δίκη ιστορικής σημασίας αναγνωρίζουμε το δικαίωμα ενός κατηγορούμενου να υπερασπιστεί τον εαυτό του με σενάρια. Ακόμα και με απίθανα σενάρια που δεν αντέχουν στην κοινή λογική. Δεν θα σχολιάζαμε ποτέ αρνητικά αυτά τα σενάρια, δεν θα μετατρεπόμαστε σε εισαγγελείς και δικαστές. Με δυο προϋποθέσεις, όμως: ότι αυτού του τύπου η υπεράσπιση δεν θα περιλάμβανε βρομιές και λάσπη και ότι δεν θα στηριζόταν στην κατάδοση άλλων.

Δεύτερο. Δεν θα ασχοληθούμε καθόλου με το αν ο Τέλιος είναι ψυχικά άρρωστος και υποβάλλεται σε θεραπεία ή απλώς «το παίζει». Δεν είμαστε ψυχίατροι και στο τέλος-τέλος μια τέτοια προσέγγιση δεν μας οδηγεί πουθενά. Το βέβαιο είναι ότι ο Τέλιος είναι ένας απόλυτα λογικός άνθρωπος (το λέει και ο ίδιος άλλωστε), ότι έχει «σώας τας φρένας», ότι έχει απόλυτο έλεγχο της συνείδησης και της λογικής του, γι’ αυτό και ο λόγος του είναι συγκροτημένος, ελεγχόμενος, αυτοκυριαρχούμενος. Η όποια ψυχική νόσος αυτό δεν φαίνεται να το επηρεάζει.

Τρίτο. Ο Τέλιος είναι ο μοναδικός από τους καταδικασθέντες για την υπόθεση 17Ν που αφέθηκε ελεύθερος –για λόγους υγείας- από το δικαστήριο του πρώτου βαθμού. Ο Παύλος Σερίφης, ανάπηρος από το ένα χέρι και πάσχων από σκλήρυνση κατά πλάκας, με ποινή πολύ μικρότερη απ’ αυτή του Τέλιου, αποφυλακίστηκε πολύ αργότερα και αφού μεσολάβησε μια καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο δε Σάββας Ξηρός, σχεδόν τυφλός, σχεδόν κουφός, ακρωτηριασμένος, με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα, εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή, από την οποία μεταφέρεται σχεδόν κάθε βδομάδα στα νοσοκομεία για τις διάφορες θεραπείες που πρέπει να κάνει, οι οποίες εξελίσσονται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα η κατάσταση της υγείας του να επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται.

Δεν ξέρουμε πόσο καλός δάσκαλος είναι ο Τέλιος. Από κάποια ποιήματά του που διαβάσαμε νομίζουμε ότι δεν είναι αξιόλογος ποιητής, αλλά ένας από τους πάρα πολλούς Ελληνες που γράφουν ποιήματα και τα εκδίδουν (στη χώρα μας έχουμε το ρεκόρ έκδοσης ποιητικών συλλογών, αναλογικά με τον πληθυσμό). Εκείνο που πλέον μπορούμε να πούμε με απόλυτη κατηγορηματικότητα είναι πως είναι ένας εξαιρετικός ηθοποιός. Δεν ξέρουμε αν έχει κάνει μαθήματα υποκριτικής, αν έχει συμμετάσχει σε ερασιτεχνικούς θιάσους, είμαστε όμως βέβαιοι πως έχει παρακολουθήσει πολύ θέατρο και πως είναι θαυμαστής της παράδοσης του Καρόλου Κουν. Εχει «κοπιάρει» τον τρόπο εκφοράς του λόγου της «σχολής» του Θεάτρου Τέχνης (η ενασχόλησή του με την ποίηση τον βοηθά αναμφισβήτητα σ’ αυτή τη «μετρική» εκφορά του λόγου) και τη μέθοδο της «ταύτισης», που θεμελιώθηκε από τον Στανισλάφσκι και την εξέλιξε ο Κουν.
Εφοδιασμένος μ’ αυτά τα εργαλεία έδωσε την παράσταση «Ο Ρασκόλνικοφ στην Αθήνα», με βάση ένα δικό του σενάριο που περιείχε απ’ όλα: Κακοχωνεμένο ντοστογιεφσκισμό, με πινελιές από Αριστοτέλη και Αμος Οζ, εικόνες από χολιγουντιανά b-movies με μοχθηρούς τρομοκράτες, αλλά και σκηνές από ελληνικά μελό της δεκαετίας του ’60. Και βέβαια, όλα αυτά διανθισμένα με δάνεια από Παπαχελά και διακηρύξεις του «Ως εδώ». Οπως καταλαβαίνετε, το αποτέλεσμα ενός τέτοιου συνδυασμού κλίνει περισσότερο προς το γκροτέσκο, παρά προς το αληθοφανές. Οταν δε η υποκριτική είναι στανισλαφσκική και όχι μπρεχτική, όταν χρησιμοποιείται η «ταύτιση» και όχι η «αποστασιοποίηση», πρέπει να είναι και το «κοινό» στο κόλπο για να «δουλέψει» η παράσταση.

Βέβαια, ακόμα και ο μεγαλύτερος ηθοποιός δε μπορεί ν’ αναμετρηθεί μ’ ένα μονόλογο τριών περίπου ωρών και να μην έχει και κακές στιγμές στη διάρκειά του. Να μη βγει από το ρόλο και να είναι ο εαυτός του. Ετσι, περί το μέσον περίπου του μονολόγου, ο Τέλιος ξέχασε τη «μετρική» εκφορά του λόγου, μέσω της οποίας προσομοίαζε τη βραδυγλωσσία του ανθρώπου με ψυχικά προβλήματα, και η γλώσσα του πήγαινε ροδάνι, μολονότι η παράσταση προέβλεπε και την είσοδο ενός βωβού προσώπου, του αδελφού του, που του προσέφερε τα φάρμακα (τρις, αν μετρήσαμε καλά). Ετσι, το έργο έγινε ακόμα πιο γκροτέσκο και άρχισε να μετατρέπεται σε μπαλαφάρα.

Ας δούμε, όμως, το σενάριο, γιατί αυτό είναι που έχει τη σημασία.

Ο Τέλιος βρέθηκε στη 17Ν από μια… παρεξήγηση. Γνωρίστηκε με το Χριστόδουλο κι αυτός το έβαλε αμέτι μουχαμέτι να τον βάλει στην Οργάνωση (δεν καταλάβαμε γιατί, αλλά δεν έχει σημασία). Ο βλαξ Χριστόδουλος κάποια στιγμή νόμισε πως του είχαν ξεφύγει πράγματα και τα είχε πάρει χαμπάρι ο Τέλιος. Σ’ αυτό έγκειται η παρεξήγηση. Διότι ο Τέλιος δεν είχε καταλάβει τίποτα. Απελπισμένος ο Χριστόδουλος απευθύνθηκε στον Κουφοντίνα, αυτός τον επέπληξε για τη μαλακία του και οι δυο μαζί αποφάσισαν να «χειριστούν» τον Τέλιο, γιατί αλλιώς έπρεπε να τον σκοτώσουν. Ετσι, χωρίς ο ίδιος να το θέλει και χωρίς αυτοί να το θέλουν αλλά όντας αναγκασμένοι να το κάνουν, τον έβαλαν με το ζόρι στη 17Ν! Από μια παρεξήγηση, ρε γαμώτο! Είδατε τι παιχνίδια παίζει η πουτάνα η ειμαρμένη;

Αυτός ποτέ δεν αισθάνθηκε μέλος. Δεν ήθελε να είναι μέλος. (Εδώ το σενάριο προβλέπει λάσπη, βρομιές, τάχαμου ιδεολογική πολεμική από ανθρωπιστικές θέσεις. Δεν θα μπούμε στον κόπο να ασχοληθούμε. Μπορεί στους άσχετους δικαστές ο Τέλιος να έδωσε την εντύπωση ιδεολογικά κατηρτισμένου ανθρώπου, έτσι καθώς αράδιαζε τσιτάτα από ποικίλους συγγραφείς, όμως για κάποιον που έχει πραγματική μόρφωση στον τομέα των πολιτικών και κοινωνικών επιστημών, τα λεγόμενά του αποκαλύπτουν έναν άνθρωπο με επιφανειακή εγχειριδιακή μόρφωση, αβαθή, έρμαιο των αστικών στερεοτύπων και της γελοίας ηθικολογίας).

Βρέθηκε, λοιπόν, με το ζόρι στη 17Ν και ενώ αυτός ήθελε να φύγει, αυτοί τον κράταγαν και τον απειλούσαν. (Αυτό, βέβαια, δεν συνέβη με κανέναν άλλο, όπως για παράδειγμα με τον Τσελέντη, τον Κονδύλη, τον Θωμά Σερίφη, αλλά… αυτό προέβλεπε το σενάριο). Κι όχι μόνο δεν τον άφηναν να φύγει, αλλά τον έπαιρναν και σε ενέργειες για να τον δέσουν. Πώς τον έπαιρναν; Σαν παρατηρητή. Χωρίς κανένα ρόλο! Ετσι για να ‘χουν να σέρνουν και κάποιο βαρίδι στις ενέργειες της Οργάνωσης. Ηταν μαζοχιστές, πώς να το κάνουμε! Ετσι τον πήραν στον Ανδρουλιδάκη και στον Παλαιοκρασά. (Οταν γίνεται αναφορά στις ενέργειες αυτές, το σενάριο προβλέπει ένταση, συγκινησιακή κορύφωση, κλάμα. Ο πρωταγωνιστής ανταποκρίνεται πλήρως στο ρόλο. Ειδικά όταν περιγράφει την περιπλάνηση στα άγνωστα στενά του Ψυρρή μετά την ενέργεια κατά Παλαιοκρασά, μέχρι που βρίσκει καταφύγιο σε μια εκκλησία και αναλύεται σε λυγμούς για πολύ ώρα. Εδώ μάλλον θα ταίριαζε το γνωστό από τις ελληνικές ταινίες τραγούδι «Στην εκκλησιά γονατιστή…», αλλά μια παράσταση ενώπιον δικαστηρίου πρέπει να είναι γυμνή από κάθε ηχητική επένδυση).

Πριν φτάσουμε στην αποχώρηση, η οποία κάποια στιγμή επετράπη από τον Κουφοντίνα (γιατί άραγε δεν επιτρεπόταν πιο πριν;), έχουμε μια άλλη κορυφαία στιγμή του δράματος. Κουφοντίνας και Χριστόδουλος, εναλλασσόμενοι σε ρόλο «καλού» και «κακού», δεν καταφέρνουν να χειριστούν τον ατίθασο διαφωνούντα, δεν έχουν και το δικό του επίπεδο άλλωστε, φτάνουν σε απελπισία και τότε αποφασίζεται να προσεχθεί ενώπιον του ανώτατου ιερατείου. Η μέρα που ο δασκαλάκος από τη Θεσσαλονίκη με την τεράστια μόρφωση εμφανίζεται ενώπιον της τριμελούς ιεράς εξέτασης είναι ιστορική. Μεταφέρεται κάπου στα Πατήσια και διατάσσεται από Κουφοντίνα και Χριστόδουλο να περπατά και να κοιτάζει μόνο τα παπούτσια του. Οδηγείται σε υπόγειο διαμέρισμα, του φορούν κουκούλα στον προθάλαμο και τον περνούν στο ναό. Τον καθίζουν σε μια καρέκλα και στέκονται δεξιά του και αριστερά του όρθιοι. Απέναντι κάθονται οι τρεις μεγάλοι ιεροεξεταστές, φορώντας τις κουκούλες τους: ο Λάμπρος στη μέση, ο Νικήτας αριστερά, ο άλλος (γι’ αυτόν δεν έχουμε όνομα) δεξιά. Η συζήτηση κρατά ώρες. Ο Λάμπρος είναι μορφωμένος, αλλά δε μπορεί να τα βγάλει πέρα με το δασκαλάκο μας, που πήγε καλά διαβασμένος. Αραδιάζει Λένιν, Μπακούνιν, Μαρξ, Νετσάγιεφ, Μαριγκέλα, Αριστοτέλη, τον κάνει σκόνη. Ετσι, μένουν μόνο οι απειλές για τον ίδιο και την οικογένειά του, στις οποίες αναγκάζεται να υποκύψει και να συνεχίσει να βοηθά παρά τη θέλησή του.

Να μη συνεχίσομε καλύτερα. Νομίζουμε πως έχετε καταλάβει. Ο Κ. Τέλιος επέλεξε να υπερασπιστεί τον εαυτό του σπιλώνοντας τη 17Ν, επαναλαμβάνοντας όλη τη χυδαία προπαγάνδα που εδώ και δεκαετίες αντιπαρατίθεται στον ένοπλο αγώνα. Και βέβαια, επιβεβαιώνοντας σενάρια της Αντιτρομοκρατικής. Οπως, για παράδειγμα, το σενάριο της πυραμιδικής οργάνωσης, με κάποια τριμελή καθοδήγηση στην κορυφή της πυραμίδας, το οποίο το είδαμε στην πρωτοβάθμια απόφαση.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

204η συνεδρίαση (α)

Πέμπτη, 1.2.07
Επόμενο άρθρο

204η συνεδρίαση (α)

Παρασκευή, 2.2.07

Σχετικά Αρθρα

202η συνεδρίαση

Τρίτη, 30.5.07

Εφετείο 17Ν 30 Μάι 2007, 00:00

250ή συνεδρίαση

Δευτέρα, 14.5.07

Εφετείο 17Ν 14 Μάι 2007, 00:00

249η συνεδρίαση

Πέμπτη, 10.5.07

Εφετείο 17Ν 10 Μάι 2007, 00:00

248η συνεδρίαση

Τετάρτη, 9.5.07

Εφετείο 17Ν 9 Μάι 2007, 00:00

247η συνεδρίαση

Δευτέρα, 7.5.07

Εφετείο 17Ν 7 Μάι 2007, 00:00

246η συνεδρίαση

Πέμπτη, 3.5.07

Εφετείο 17Ν 3 Μάι 2007, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Τάφος για τους σιωναζιστές κομάντο η Κοιλάδα Μπεκάα

Εκαναν απόβαση από αέρος και έπεσαν σε ενέδρα των μαχητών της Αντίστασης

7 Μαρ 2026, 09:37
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

7 Μαρ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Μάρτη

7 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Οχτώ σιωναζιστές στρατιώτες εξουδετερώθηκαν με ένα χτύπημα της Λιβανέζικης Αντίστασης

6 Μαρ 2026, 19:40
Διεθνή

«Ποιος σου έδωσε την άδεια;» — Μήπως ο Κόλπος αρχίζει επιτέλους να αμφισβητεί τον αμερικανοϊσραηλινό πόλεμο εναντίον του Ιράν;

Δημόσια επίπληξη εμιρατινού δισεκατομμυριούχου προς τον Τραμπ

6 Μαρ 2026, 14:45
Διεθνή

Ισραηλινο-βρετανός ιστορικός: Το Ισραήλ αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το Ιράν και όχι το αντίθετο

6 Μαρ 2026, 14:01
Πολιτική

8 Μάρτη: Η γυναικεία χειραφέτηση φυσικό μέτρο της γενικής χειραφέτησης

Η απελευθέρωση της γυναίκας θα είναι κομμουνιστική ή δε θα υπάρξει

6 Μαρ 2026, 13:10
Παιδεία

Σε συνέχειες η απάτη της πανεπιστημιοποίησης των κολλεγίων

6 Μαρ 2026, 12:28
Διεθνή

Ιράν: Εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας από τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές και τους σιωναζιστές

6 Μαρ 2026, 10:54
Διεθνή

Σοκ στο σιωνιστικό όχλο: Η Χεζμπολά πλήττει με αμείωτη ένταση στρατιωτικές βάσεις μέσα στη σιωνιστική οντότητα

Πέρα από την καθήλωση του σιωναζιστικού στρατού στον νότιο Λίβανο

6 Μαρ 2026, 09:49
Πολιτισμός

Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα (Σήμερα, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ)

Eνα υποβλητικό road trip στη Γάζα του 2001

6 Μαρ 2026, 05:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Μάρτη

6 Μαρ 2026, 00:01
Πολιτική

Πρόκληση τα ελαφρυντικά που ζήτησε ο φιρερίσκος Μιχαλολιάκος

Τη Δευτέρα η πρόταση της εισαγγελέα επί των ελαφρυντικών που ζήτησαν οι νεοναζιστές εγκληματίες

5 Μαρ 2026, 21:05
Κόντρες

Εχει χάσει το μέτρημα ο ξεμωραμένος πορτοκαλομαλλιάς φασίστας

5 Μαρ 2026, 19:22
Διεθνή

Influencers που στρατολογήθηκαν για να διαδώσουν προπαγάνδα υπέρ του Ισραήλ μηνύουν τώρα το κράτος λόγω μη πληρωμής

5 Μαρ 2026, 17:18
Διεθνή

Εσπασαν το χέρι βετεράνου πεζοναύτη που φώναζε μέσα στο Κογκρέσο: «Δε θα πεθάνουμε για το Ισραήλ»!

5 Μαρ 2026, 13:04
Διεθνή

Χεζμπολά: Θέλατε πόλεμο; Τον έχετε!

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις στον νότιο Λίβανο και οι βομβαρδισμοί βαθιά μέσα στη σιωνιστική οντότητα

5 Μαρ 2026, 11:44
Υγεία

Νοσοκομείο «Αττικόν»: Ο Μητσοτάκης εγκαινίασε ντουβάρια χωρίς προσωπικό

5 Μαρ 2026, 09:29
Διεθνή

«Ο μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο το βάζει στα πόδια»

Οι Φρουροί της Επανάστασης δηλώνουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρούν από τον Περσικό Κόλπο

5 Μαρ 2026, 08:44
Ιστορία

5 Μάρτη 1943: Παλλαϊκός ξεσηκωμός, υπό την καθοδήγηση του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, ακύρωσε την πολιτική επιστράτευση από τους ναζί

5 Μαρ 2026, 06:14
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Μάρτη

Αλβανία: Ημέρα των δασκάλων.

1907: Δολοφονείται στον Πυργετό Λάρισας ο Μαρίνος Αντύπας.

1910: Συγκρούσεις αστυνομικών – χωρικών στο χωριό Τοπουσλάρ (Θεσσαλία) επειδή δεν δόθηκε λύση στο θέμα της διανομής των κτημάτων, έξι νεκροί και δεκαπέντε τραυματίες, όλοι χωρικοί.

1931: Αγριες συγκρούσεις απεργών αρτεργατών με την αστυνομία (Αθήνα).

1936: Φοιτητές συγκρούονται με αστυνομικούς στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πολλοί τραυματίες από λιθοβολισμούς.

1948: Τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται επίσημα στην Ελλάδα.

1951: Φανατικός εθνικιστής που διαφωνεί με τη φιλοδυτική πολιτική της χώρας του σκοτώνει τον πρωθυπουργό της Περσίας Αλί Ραζμάρα.

1964: Εισβολή ομάδας ακροδεξιών στη Βουλή.

1971: Βόμβα (ΑΑΑ) στα γραφεία της λιβυκής πρεσβείας.

1972: Βόμβες (ΑΑΑ) στην πλατεία Συντάγματος και στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 204η συνεδρίαση (α)

    17Ν
    • 204η συνεδρίαση (α)

      Εφετείο 17Ν
  • 204η συνεδρίαση (α)

    ΕΛΑ
    • 204η συνεδρίαση (α)

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • 204η συνεδρίαση (α)

      Εφετείο ΕΛΑ
    • 204η συνεδρίαση (α)

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • 204η συνεδρίαση (α)

    Επαναστατικός Αγώνας
    • 204η συνεδρίαση (α)

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • 204η συνεδρίαση (α)

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • 204η συνεδρίαση (α)

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • 204η συνεδρίαση (α)

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 204η συνεδρίαση (α)

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 204η συνεδρίαση (α)

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 204η συνεδρίαση (α)

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • 204η συνεδρίαση (α)

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • 204η συνεδρίαση (α)

      204η συνεδρίαση (α)

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • 204η συνεδρίαση (α)

      204η συνεδρίαση (α)

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • 204η συνεδρίαση (α)

      204η συνεδρίαση (α)

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • 204η συνεδρίαση (α)

      204η συνεδρίαση (α)

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • 204η συνεδρίαση (α)

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • 204η συνεδρίαση (α)

    204η συνεδρίαση (α)

    Ποιοι είμαστε
  • 204η συνεδρίαση (α)

    204η συνεδρίαση (α)

    Επικοινωνία
  • 204η συνεδρίαση (α)

    204η συνεδρίαση (α)

    Όροι χρήσης
  • 204η συνεδρίαση (α)

    204η συνεδρίαση (α)

    Ποιοι είμαστε
  • 204η συνεδρίαση (α)

    204η συνεδρίαση (α)

    Επικοινωνία
  • 204η συνεδρίαση (α)

    204η συνεδρίαση (α)

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo