Ηλθε, είδε και απήλθε… Σε καμιά ερώτηση δεν δέχτηκε να απαντήσει ο Κ. Τέλιος. Αναγκάστηκε από το δικαστήριο να καθήσει να ακούσει τις ερωτήσεις του Ι. Μυλωνά και απαντούσε μονότονα «έχω απαντήσει», αδημονώντας να φύγει και υπενθυμίζοντας κάπου-κάπου ότι δε μπορεί να μείνει άλλο. Οι ερωτήσεις καταδείκνυαν όλες τις αντιφάσεις, τα ψεύδη και τους παραλογισμούς του Τέλιου και διατυπώθηκαν απλώς για να καταγραφούν στα πρακτικά.
Η Γ. Κούρτοβικ ξεκαθάρισε μια παρεξήγηση που υπήρξε με τη διατύπωση από έδρας της άποψης ότι ο Δ. Κουφοντίνας είχε πει πως ο Τέλιος ωφελήθηκε από την Οργάνωση. Ο Δ. Κουφοντίνας –είπε η συνήγορος- ουδέποτε έχει πει τέτοιο πράγμα. Ο Δ. Κουφοντίνας έχει κάνει μια δήλωση στο πρώτο δικαστήριο (τη διάβασε ολόκληρη), στην οποία έλεγε πως ο Τέλιος επέλεξε να συνεργαστεί, να ενταχθεί και να εξυπηρετήσει τα σενάρια της Αντιτρομοκρατικής. Να σπιλώσει την Οργάνωση και να επιβαρύνει συγκατηγορούμενους για να ωφεληθεί ο ίδιος.
Ο Ι. Μυλωνάς ζήτησε να διευκρινιστεί από τι ασθένεια πάσχει ο Τέλιος, διότι ο ίδιος αμφιβάλλει σφόδρα γι’ αυτό. Θύμισε μάλιστα ότι ο Τέλιος οδηγεί αυτοκίνητο, πράγμα που δεν είναι συμβατό με την κατάσταση ενός βαρέως πάσχοντα από ψυχική νόσο. Ο Β. Τζωρτζάτος διάβασε μια μακροσκελή δήλωση με την οποία κατηγόρησε τον Τέλιο ότι αποδεικνύεται ηθοποιός ανώτερος από τον Τσελέντη. Μίλησε για γελοία θεατρική παράσταση που προκαλεί θυμηδία. Δήλωσε ότι στη ΓΑΔΑ άκουσε αστυνομικό να λέει στον Τέλιο, που είχε πάθει μια κρίση δύσπνοιας, «κάνε υπομονή, σε λίγες μέρες θα είσαι ελεύθερος». Οτι όταν πρωτοσυναντήθηκαν στο προαύλιο της φυλακής ο Τέλιος έβαλε τα κλάματα και του έλεγε ότι αισθάνεται τύψεις για τα ψέματα που αναγκάστηκε να πει. Για το αν είναι ψυχικά άρρωστος ρωτήστε τους φύλακες, είπε προς τους δικαστές. Χαρακτήρισε τα όσα λέει ο Τέλιος σενάρια της Αντιτρομοκρατικής που κυκλοφορούσαν στα ΜΜΕ και δήλωσε πως ο ίδιος δεν συμμετείχε ούτε στην ενέργεια κατά Ανδρουλιδάκη ούτε στην ενέργεια κατά Παλαιοκρασά και πως ο Τέλιος τον «δίνει» για να αποσείσει τις δικές του ευθύνες, γιατί φαίνεται πως έπαιζε σημαντικό ρόλο.
Στη συνέχεια, επιχειρήθηκε να διαβαστεί επιστολή της συζύγου του Τέλιου προς το δικαστήριο, η οποία δήλωνε πως επειδή κινδυνεύει δε μπορεί να εμφανιστεί στο δικαστήριο και επέλεξε να στείλει επιστολή! Αντέδρασε άμεσα η Γ. Κούρτοβικ που υπέβαλε ένσταση. Δε μπορεί να διαβάζονται επιστολές αντί μαρτυρίας, είπε. Αν ήθελε η κ. Τέλιου ας ερχόταν να καταθέσει ως μάρτυρας. Η εισαγγελέας κατάφερε να εκτεθεί για μια ακόμη φορά, προτείνοντας να αναγνωστεί η επιστολή, διότι είναι έγγραφο! Η Γ. Κούρτοβικ επανήλθε αναλυτικότερα, εξηγώντας ότι δε μπορεί να είναι έγγραφο, δηλαδή μέσο απόδειξης, μια επιστολή που δεν απευθύνεται σε κάποιον τρίτο, αλλά απευθύνεται προς το δικαστήριο. Και μάλιστα, να ζητείται η ανάγνωσή της σ’ αυτό το στάδιο, όταν η πλειοψηφία των κατηγορούμενων έχει απολογηθεί και δεν έχει ούτε τη δυνατότητα αντίκρουσης των όσων ενδεχομένως αναφέρονται σ’ αυτή την επιστολή. Ο συνήγορος του Τέλιου Ν. Πρωτέκδικος, νομικός που αν μη τι άλλο ξέρει καλά τη δικονομία, δήλωσε ότι δεν επιμένει στην ανάγνωση της επιστολής και η έδρα ανακουφισμένη δεν την ανέγνωσε. Γι’ αυτό λέμε ότι κατάφερε και πάλι να εκτεθεί η εισαγγελέας.
Στη συνέχεια διαβάστηκαν όλα όσα είχε επικαλεστεί στην απολογία του ο Τέλιος (μεταξύ αυτών και μπόλικα πρακτορολογικά δημοσιεύματα) και μια σειρά γνωματεύσεις κρατικών νοσοκομείων στα οποία έχει νοσηλευτεί ο Τέλιος. Θέσαμε υπόψη γιατρού όλα όσα αναφέρονται σ’ αυτά τα έγγραφα και μας είπε πως αν αληθεύουν, τότε ο Τέλιος δεν θα έπρεπε να είναι έξω αλλά να νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική. Αυτός, όμως, είναι έξω και μάλιστα οδηγεί και αυτοκίνητο!
Ο Ι. Μυλωνάς ζήτησε να δηλώσει η υπεράσπιση Τέλιου ποια φαρμακευτική αγωγή ακολουθεί αυτό το διάστημα ο Κ. Τέλιος, γιατί αν απλώς παίρνει αντικαταθλιπτικά χάπια, τότε δεν έχει κανένα πρόβλημα και επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός ότι έδωσε μια θεατρική πράσταση. Ο Ν. Πρωτέκδικος απάντησε πως ο ίδιος δεν έχει σπουδάσει ιατρική για να μπορεί να απαντήσει και πως αν υποβάλλεται αίτημα ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, όπως σε προηγούμενη συνεδρίαση είχε δηλώσει ο Ι. Μυλωνάς ότι θα υποβάλλει, η υπεράσπιση Τέλιου δεν έχει αντίρρηση.
Ακολούθησε η υποβολή ερωτήσεων στον Π. Σερίφη, με τη διευκρίνιση του Ι. Μυλωνά, ότι η κατάσταση της υγείας του Π. Σερίφη δεν έχει καμιά σχέση μ’ αυτή του Κ. Τέλιου. Αναγνωρίζει ότι είναι βαρύτατα άρρωστος και δεν θέλει να τον ταλαιπωρήσει. Η διαδικασία θύμιζε θέατρο παραλόγου: Ο Ι. Μυλωνάς έκανε ερωτήσεις, αντλώντας υλικό από την απολογία του Π. Σερίφη στην πρωτοβάθμια δίκη (τότε που κατήγγειλε την προανακριτική και ανακριτική του απολογία ως προϊόν βασανιστηρίων) και ο Π. Σερίφης απαντούσε: «Κύριε πρόεδρε, έχω τοποθετηθεί, δεν έχω να απαντήσω τίποτα, για περισσότερες διευκρινίσεις θα απαντήσει ο συνήγορός μου κ. Θεμιστοκλής Σοφός»!
Πριν αρχίσει την απολογία του ο Γ. Σερίφης, η συνήγορος πολιτικής αγωγής Ο. Τσόλκα κατέθεσε αντίγραφο της Κατάστασης Ασφάλισης Προσωπικού της εταιρίας Βεργέτη, το οποίο –όπως είπε- η πολιτική αγωγή ζήτησε και έλαβε με εισαγγελική παραγγελία, στο οποίο φαίνεται ότι ο Ηρ. Κωστάρης το Σεπτέμβρη του 1989 «απουσίασε αδικαιολογήτως μία ημέρα από την εργασία του», διότι έχει 24 ημερομίσθια και επομένως «ψεύδεται». Συζήτηση επί του θέματος δεν έγινε, διότι απουσίαζε η υπεράσπιση Κωστάρη. Δε θέλουμε να προτρέξουμε, αλλά αναρωτιόμαστε τι σημασία μπορεί να έχει αυτό, πέρα από τη δημιουργία εντυπώσεων. Γιατί, βέβαια, πουθενά δεν αναφέρεται ποια είναι η μέρα που απουσίαζε ο Κωστάρης από τη δουλειά του. Σταματάμε εδώ, γιατί σίγουρα θα υπάρξει απάντηση από πλευράς υπεράσπισης Κωστάρη. Σημειώνουμε απλά, για μια ακόμη φορά, αυτό που είναι παγκοίνως γνωστό: ο Κωστάρης δεν έχει να αντιπαλέψει μια άδικη κατηγορία. Εχει να αντιπαλέψει το μητσοτακέικο (με όσα αυτό σημαίνει).
Μετά το διάλειμμα, ο Γ. Σταμούλης, που στο μεταξύ ήρθε στο δικαστήριο, δήλωσε πως ο Κωστάρης έχει ήδη απολογηθεί και μετά την απολογία του δε μπορούν να έρχονται έγγραφα και να ζητείται να αναγνωστούν. Αν το αναγνώσετε, θα τα πούμε, κατέληξε. Εισαγγελέας και πολιτική αγωγή είχαν την ίδια άποψη: να αναγνωστεί το έγγραφο. Αυτό αποφάσισε και το δικαστήριο. Ο Γ. Σταμούλης κατέθεσε στο δικαστήριο αντίγραφο της καρτέλας ενσήμων του Η. Κωστάρη, από την οποία φαινόταν πως ο Σεπτέμβρης του 1989 δεν ήταν ο μοναδικός μήνας που ο Κωστάρης είχε 24 ημερομίσθια. Για σειρά μηνών την ίδια και την επόμενη χρονιά ο Κωστάρης φαίνεται να κάνει 23 ή 24 ημερομίσθια. Η Ο. Τσόλκα απάντησε ότι δεν κατέθεσαν την καρτέλα για να υποστηρίξουν ότι ο Κωστάρης απουσίαζε από την εργασία του την ημέρα της ανθρωποκτονίας Μπακογιάννη, αλλά για να υποστηρίξουν ότι ο ισχυρισμός του ότι ήταν τακτικός στην εργασία του είναι ψευδής.
Ο ίδιος ο Κωστάρης είπε πως ποτέ δεν είπε πως δεν έλειψε ποτέ από τη δουλειά του. Είπε πως ποτέ δεν έλειψε αδικαιολόγητα. Μπορεί να πήρα ένα τηλέφωνο και να ζήτησα άδεια από τη δουλειά. Νέος ήμουν, μπορεί να ξενύχτησα, μπορεί οτιδήποτε. Αν έλειπα αδικαιολόγητα, η συγκεκριμένη εταιρία δεν θα με κρατούσε στη δουλειά. Εχω κάνει απεγνωσμένη προσπάθεια για να βρω στοιχεία και έχω να αντιπαλέψω τη δημιουργία εντυπώσεων. Εχω δηλώσει ότι εκείνη την ημέρα δεν ήμουν εκεί. Δηλαδή τι θέλουν να πουν, ότι ήμουν στη 17Ν και μια φορά το μήνα έλειπα;
Ο Γ. Σερίφης ξεκίνησα θυμίζοντας ότι είναι η Πέμπτη φορά που δικάζεται σε μια πολιτική δίκη μετά το 1977. Ολες οι διώξεις σε βάρος του στηρίχτηκαν στο «κάτι ακούστηκε», «κάτι είπε κάποιος» και… «έλα Σερίφη να απολογηθείς». Κατήγγειλε τον κρατικό εξουσιαστικό φασισμό, τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, τον Γρυλλάκη, που ζητάει έκδοση στις ΗΠΑ, τον Χρυσοχοΐδη, τον εισαγγελέα της πρώτης δίκης που χαχάνιζε κάθε φορά που πρότεινε ισόβια, τον δικαστή που μειοψήφισε στην περίπτωσή του, που ροχάλιζε έξι ώρες και ξυπνούσε μόνο στις ποινές. Αυτόν που θεώρησε αξιόπιστες μεταμεσονύκτιες καταθέσεις τρομοκρατημένων ανθρώπων.
Σκοπός τους –είπε- είναι να τρομοκρατήσουν ό,τι κινείται και αγωνίζεται ενάντια στην παγκόσμια βαρβαρότητα. Σε ό,τι με αφορά, δε θα με τρομάξουν. Θα παραμείνω όρθιος στους κοινωνικούς απελευθερωτικούς αγώνες. Γι’ αυτό δεν έχω για τίποτα να απολογηθώ. Ας παρουσιάσουν επιτέλους τα στοιχεία που λένε ότι έχουν. Επί σαράντα χρόνια, από τα στρατοδικεία της χούντας μέχρι τα ειδικά δικαστήρια του χαφιεδοτρομονόμου, ό,τι ήταν να ειπωθεί ειπώθηκε. Με την απειλή, τη λάσπη, τη μαύρη προπαγάνδα, θέλουν να μας καθηλώσουν. Δεν πρόκειται να τους περάσει. Απ’ αυτό που φοβούνται οι καπιταλιστές εκμεταλλευτές δεν πρόκειται να γλιτώσουν. Το εξεγερτικό καζάνι κοχλάζει. Ζητώ να διαβαστεί ό,τι έχω καταθέσει από τον ανακριτή μέχρι την πρώτη δίκη. Αν δεν το κάνετε εσείς, θα το κάνω εγώ.
Στη συνέχεια, κατήγγειλε αυτή τη δίκη ως μια διεκπεραιωτική διαδικασία επιβεβαίωσης των προηγούμενων καταδικών. Αναφέρθηκε στην απόρριψη όλων των ενστάσεων και ειδικά της ένστασης για τον πολιτικό χαρακτήρα της δίκης. Εμείς οι πολίτες –είπε- που δεν κάνουμε τέχνη την πολυγλωσσία, ξέρουμε ότι αυτή η δίκη είναι πολιτική. Τίποτε άλλο εκτός από πολιτική δεν ειπώθηκε σ’ αυτή τη δίκη. Το ειδικό καθεστώς μαρτυρά επίσης τον πολιτικό χαρακτήρα αυτής της δίκης. Οι στόχοι, τα θύματα, ήταν όλοι πολιτικοί. Εκτός αν εννοείτε ότι τα θύματα είχαν αφανείς συναλλαγές με τους θύτες. Οταν διαβάζετε ιδεολογικά και πολιτικά κείμενα της συγκεκριμένης οργάνωσης, τι άλλο εκτός από πολιτική κάνετε;
Καταφέρθηκε ενάντια στο εφεύρημα της ηθικής αυτουργίας, που δεν έχει καμιά σχέση με το χαρακτήρα των κινημάτων, όπως είπε. Στα κινήματα κανένας δεν εκτελεί διαταγές, όλοι συμμετέχουν εθελοντικά. Ηθική αυτουργία δεν υπάρχει στην Αριστερά και στα κινήματα και απορώ πως η Αριστερά δεν έχει ξεσηκωθεί. Σαν ελεύθερος πολίτης αισθάνομαι ντροπή να με θεωρούν παρασυρόμενο. Κανένας αριστερός, αντιεξουσιαστής, αναρχικός δε δέχεται να εκτελεί διαταγές. Κατήγγειλε, επίσης, τους στημένους από την Ασφάλεια επαγγελματίες ψευδομάρτυρες. Την άρνηση του δικαστηρίου να επιτρέψει τη μετάδοση της διαδικασίας από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Το πλήρες φακέλωμα όσων προσέρχονταν να παρακολουθήσουν τη δίκη. Τη συνωμοσία του διαπλεκόμενου Τύπου, που πρώτα συκοφάντησε τους κατηγορούμενους και μετά έθαψε την υπόθεση. Χαρακτήρισε την εισαγγελέα εκπρόσωπο Τύπου της υπουργού (εννοώντας τη Μπακογιάννη), που έκανε επίδειξη εξουσίας και εκδικητικότητας. Αναφέρθηκε στην παρουσία εκπροσώπων της οικονομικής ολιγαρχίας στη δίκη, με συμπεριφορά κράτους εν κράτει, που κανένα δικαστήριο δεν τόλμησε να βάλει στη θέση τους, ακόμα και όταν απειλούσαν τους δεμένους κατηγορούμενους. Κατήγγειλε ότι ο Μίλερ και η Μπακογιάννη επέβαλαν τη νέα δίωξή του με τη μορφή έφεσης. Τα ανεπάγγελτα λουκουμόπαιδα της επαγγελματικής πολιτικής κάστας, με τα αγορασμένα πτυχία και την εξασφαλισμένη καριέρα –είπε- μας αποκαλούν τεμπέληδες, ανεπάγγελτους και ληστές. Η κόρη Μητσοτάκη μας κατηγορεί ότι σουλατσάραμε στην Ευρώπη και δεν κάναμε αντίσταση. Η κόρη εκείνου που έπρεπε να καθήσει στο ίδιο σκαμνί με τους Απριλιανούς. Το δικό μου «πόθεν έσχες» είναι τα 15.000 εργατοένσημα. Τα δικά τους ποια είναι; Οταν αυτοί έβγαζαν βαλίτσες τα λεφτά και αγόραζαν οικόπεδα στην Ελβετία, εγώ γύριζα με 300 δολάρια από την Αυστραλία για να συμβάλλω στον αντιδικτατορικό αγώνα του λαού μας. Οσο για τους συγκατηγορούμενούς μου πληρώνουν όλοι με το θάψιμό τους στους γκρίζους τάφους του Κορυδαλλού.
Σε ό,τι με αφορά, δεν εκλιπαρώ για την ελευθερία μου. Η φασιστική τρομοκρατία δεν θα περάσει με όποια μορφή κι αν εμφανιστεί. Οι απελευθερωτικοί αγώνες θα συνεχιστούν μέχρι την τελική νίκη.
Αυτή ήταν μια δήλωση, τόνισε ο Γ. Σερίφης. Ζητώ εδώ να διαβαστεί ή να τη διαβάσω μόνος μου την απολογία μου στην πρώτη δίκη. Στη συνέχεια, λοιπόν, διάβασε την απολογία του στην πρώτη δίκη. Με το δίκιο του, αφού τίποτα το καινούργιο σε βάρος του δεν προστέθηκε. Απλά, με μια έφεση των εισαγγελέων, κόντρα στη δική τους αθωωτική πρόταση, σύρθηκε και πάλι στο εδώλιο, σε μια ακόμη προσπάθεια να επιβεβαιωθεί το σενάριο της Αντιτρομοκρατικής. Θυμίζουμε ότι τότε είχε καταγγείλει τη δίωξή του και είχε ξεκαθαρίσει ότι ιδεολογικά και πολιτικά δεν είχε και δε θα μπορούσε να έχει καμιά σχέση με τη 17Ν, η οποία δίκαζε και καταδίκαζε στο όνομα της Οργάνωσης, όπως το δικαστήριο δικάζει και καταδικάζει στο όνομα του τρομονόμου, με τη διαφορά ότι η 17Ν δε θα μπορούσε να κατηγορηθεί ως τρομοκρατική, γιατί ακόμα δεν είχε γίνει κράτος. Να με δικάσετε –έλεγε τότε- γι’ αυτό που είμαι και όχι γι’ αυτό που θέλετε να είμαι. Είμαι ντιεξουσιαστής. Δεν συντάσσομαι ούτε μ’ αυτούς που έχουν την εξουσία και την κρατούν με τη βία, ούτε μ’ αυτούς που θέλουν να την πάρουν και να την κρατήσουν με τα ίδια μέσα.
Ο Σ. Φυτράκης κατέθεσε απόσπασμα της απόφασης της δεύτερης δίκης ΕΛΑ, στην οποία επίσης ήταν κατηγορούμενος ο Γ. Σερίφης και αθωώθηκε, καθώς και αντίγραφο της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που τον είχε αθωώσει το 1978, όταν πήγαν να του φορτώσουν το φόνο από αστυνομικούς του Χρήστου Κασσίμη έξω από την AEG.
Ο πρόεδρος ρώτησε τον Γ. Σερίφη πώς τοποθετείται στις απολογίες των Π. Σερίφη, Σάββα και Χριστόδουλου Ξηρού, από τις οποίες ξεκίνησε η εμπλοκή του. Εγώ –απάντησε ο Γ. Σερίφης- όλους αυτούς τους άκουσα εδώ στο πρώτο δικαστήριο και δεν είπαν τίποτε απ’ αυτά. Η Ασφάλεια δε μου άσκησε καμιά δίωξη. Είναι δυνατόν να έχει τόσα συγκλονιστικά στοιχεία και να μη μου ασκεί δίωξη; Δε μπορώ να ασχολούμαι κάθε φορά με το τι είπε ο ένας και τι είπε ο άλλος σε κάποια τρύπα της Ασφάλειας.
Ο πρόεδρος παρατήρησε, επίσης, ότι οι συγχωριανοί του κατηγορούμενοι υποστηρίζουν πως τους ενέπλεξαν επειδή ήθελαν να εμπλέξουν αυτόν. Αυτό είναι εν μέρει αλήθεια, απάντησε ο Γ. Σερίφης. Από την περίοδο της δικτατορίας με εμφάνιζαν σαν έναν από τους πιο καταζητούμενους ανθρώπους και έλεγαν διάφορα παραμύθια. Δείτε τα βιβλία του Παπαχελά και του Λαμπρόπουλου και θα καταλάβετε. Μια που με ρωτάτε για τον Κωστάρη, θα σας πω ότι ο πατέρας του ήταν μετανάστης στο Μόναχο. Ο πατέρας του Ηρακλή ήταν φανατικός οπαδός του Μπακογιάννη, που είχε μια αντιδικτατορική δράση στο ραδιοσταθμό του Μονάχου. Είναι αδύνατο να πιστέψω ότι δεν είχε περάσει κάτι στο γιο του. Δε μπορώ να πιστέψω ότι ο Ηρακλής μπορούσε να κάνει τίποτα ενάντια στο Μπακογιάννη. Τα παιδιά αυτά είναι μικρότερα από μένα, συζητήσεις έχουμε κάνει, όχι μεγάλες συζητήσεις, αλλά τα παιδιά ξέρανε πως εγώ αγωνίζομαι για ορισμένα πράγματα. Ο Θωμάς δούλευε στον αδερφό μου. Πράγματι έκανε δυο δουλειές και εγώ βοήθησα να πιάσει δουλειά και στην ΕΘΕΛ. Μιλάγαμε κοινωνικά και κινηματικά, αλλά δε μου εκμυστηρεύθηκε ποτέ τίποτε άλλο.
Η εισαγγελέας, σε προφανή αμηχανία, προσπάθησε να πει ότι τον Σερίφη τον δίωξαν οι δικαστικές αρχές γιατί αυτές είχαν την κατάθεση του Παύλου, και όχι η Αντιτρομοκρατική, γιατί αυτή είχε μόνο την κατάθεση του Χριστόδουλου! Δεν χρειάζεται, βέβαια, να σχολιάσουμε αυτή τη σκέψη. Ούτε την παρατήρησή της «δεν είστε όμως ο μόνος αντιεξουσιαστής»! Δηλαδή, εμμέσως ζήτησε από τον Γ. Σερίφη να εξηγήσει γιατί αυτόν και όχι κάποιον άλλο. Τέλος, ρώτησε τον Γ. Σερίφη γιατί χαρακτήρισε την εκτέλεση Μπακογιάννη «ανιστόρητη πράξη» στο «Εθνος» της 18.7.2002, όταν είχαν συλληφθεί όλοι και όχι το 1989! Εύλογα απάντησε ο Σερίφης, ότι δεν είχε δώσει καμιά συνέντευξη πριν. Τότε ήταν και ο ίδιος διωκόμενος, οι δημοσιογράφοι είχαν κατασκηνώσει κάτω από το σπίτι του, όλοι περίμεναν πότε θα τον συλλάβουν, του ζήτησαν συνεντεύξεις και στη συζήτηση τον ρώτησαν και για τον Μπακογιάννη και είπε τη γνώμη που πάντα είχε.
Ο αναπληρωτής επανήλθε στις τοποθετήσεις Παύλου. Αυτά που είπε στην πρώτη δίκη πιστεύω ότι είναι η αλήθεια, απάντησε ο Γ. Σερίφης. Για τη σημερινή του θέση δεν ξέρω, δεν έχω συζητήσει με τον άνθρωπο, δεν μπορώ εγώ να ερμηνεύσω τον Παύλο τι λέει κάθε φορά.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας, ο Γ. Σερίφης απάντησε ότι βέβαια γνώριζε τον Χριστόδουλο Ξηρό, αλλά βέβαια είναι ψευδέστατο ότι τον άκουσε μια φορά να μιλάει κι αμέσως του είπε «πάρε τ’ άρματα». Πολλές φορές –είπε- έχει παρευρεθεί σε εκδηλώσεις σε πανεπιστημιακούς χώρους, αλλά δε θυμάται ποτέ τον Χριστόδουλο να είναι ομιλητής. Τον Σάββα δεν θυμάται να τον έχει δει ποτέ, ούτε στο μαγαζί του θείου του Αργύρη Τσακαλία. Τον Κουφοντίνα τον γνώρισε στη φυλακή, γιατί προαυλίζονταν μαζί. Τον Γιωτόπουλο τον γνώρισε στο δικαστήριο. Δεν τον είχε γνωρίσει την περίοδο της δικτατορίας, γιατί ήταν στη Γαλλία, ενώ ο Σερίφης στη Γερμανία. Τον Παπαναστασίου δεν τον θυμόταν από τη Γερμανία, ο ίδιος όμως του έχει πει ότι τον είχε δει στο σπίτι που είχαν οι Ελληνες μετανάστες στη Στουτγάρδη.
Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο στις 9:30’ με την απολογία της Αγγελικής Σωτηροπούλου.