Ενα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά ατυχήματα θα συνέβαινε στις 29 Νοέμβρη στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Από τύχη αποφεύχθηκε μια τραγωδία, ύστερα από τη μεγάλη διαρροή υγραέριου από υπόγειο αγωγό των ΕΛΠΕ, που κόπηκε από σκαπτικό μηχάνημα που εκτελούσε εργασίες συντήρησης. Και όμως, μολονότι -όπως καταγγέλλει το ΤΕΕ- το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Εκτασης είναι ελλιπές και παρωχημένο, ενώ ειδικό σχέδιο έχει συνταχθεί μόνο για ελάχιστες επιχειρήσεις, καμιά κρατική υπηρεσία δεν ασχολείται με το καμπανάκι του κινδύνου που χτύπησε, ενώ η πολιτική ηγεσία απαξίωσε και ν’ αναφερθεί στο ζήτημα, θεωρώντας πως ήταν ένα γεγονός ρουτίνας στη λειτουργία της βιομηχανίας.
Και όμως, πρόκειται για ένα προαναγγελθέν ατύχημα. Είναι αποτέλεσμα του χάους που έχει προκληθεί από την ιδιωτικοποίηση και τη στρατηγική της μείωσης του κόστους με κάθε τίμημα. Το μόνιμο προσωπικό στις μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, μειώνεται συνέχεια. Η δουλειά εντατικοποιείται. Τα μέτρα ασφάλειας γίνονται πλημμελέστατα, γιατί ανεβάζουν το κόστος. Μεγάλο μέρος των εργασιών παραδίνεται σε εργολάβους, οι οποίοι χρησιμοποιούν φτηνό ανειδίκευτο προσωπικό και εξαφανίζουν εντελώς τα μέτρα ασφάλειας, προκειμένου να αυξήσουν το κέρδος τους.
Στη Θεσσαλονίκη χτύπησε ένα καμπανάκι αλλά κανένας από τους αρμόδιους δεν το άκουσε. Το άκουσαν οι εργάτες που δουλεύουν στις επιχειρήσεις της περιοχής και οι κάτοικοι των δυτικών συνοικιών. Αυτοί μόνο μπορούν να αναδείξουν το πρόβλημα και να απαιτήσουν λύσεις.