Στις αρχές του Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο του πακέτου φιλολαϊκών φιλοδωρημάτων, πανηγύριζε ο Μητσοτάκης ότι θα ξεκινήσει η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες φοιτητικές εστίες (ΦΕ) στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής, ενώ αυξάνεται το φοιτητικό επίδομα στέγασης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ.
Η ανακοίνωση περιελάμβανε και την αναφορά ότι τα έργα θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ, πράγμα που σημαίνει ιδιωτικοποίηση των φοιτητικών εστιών και οσονούπω επιβολή ενοικίου στους εστιακούς φοιτητές.
Με ταρατατζούμ επίσης ανακοινώθηκε ότι η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε την ανέγερση φοιτητικών εστιών στις πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Το γεγονός που προβλήθηκε δεόντως από τα παπαγαλάκια των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, μέσα σε λίγες μέρες έχασε τη λαμπρότητά του, καθώς με το σόου καταστολής και τρομολαγνείας Θεοδωρικάκου στις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, με στόχο την αναθέρμανση της «αναγκαιότητας» εγκατάστασης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ήρθαν στο φως οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των φοιτητών σε ξεχαρβαλωμένες και εγκαταλελειμμένες εστίες.
Ολο αυτό το διάστημα, και των πανηγυρισμών και του τρομοσόου, δεν έγινε καμιά αναφορά για το πώς οι ελάχιστοι «τυχεροί» φοιτητές -στο σύνολο αυτών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους-, με τη φτώχεια και την ακρίβεια να μαστίζει τα λαϊκά νοικοκυριά, εξασφαλίζουν μια πολυπόθητη θέση στις φοιτητικές εστίες.
Δεν έγινε αναφορά στο χάσμα ανάμεσα στις τεράστιες ανάγκες της σπουδάζουσας νεολαίας της εργαζόμενης κοινωνίας και του μικρού αριθμού αυτών που εξασφαλίζουν θέση στις εστίες, στα οικονομικά κριτήρια που αποτελούν προϋπόθεση για τη στέγαση σε ΦΕ, στο οποίο η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων προσέθεσε και το ακαδημαϊκό κριτήριο της «αριστείας», ώστε να στενέψει ακόμη περισσότερο η δεξαμενή αυτών που δικαιούνται μια θέση.
Για να μην πούμε για τον τεράστιο αριθμό αυτών που νοικιάζουν άθλια διαμερίσματα «τρύπες» με τα νοίκια να έχουν φθάσει στο θεό.
Η εξασφάλιση στέγης σε ΦΕ, όμως, δεν σημαίνει και εξασφάλιση ως το τέλος των σπουδών, παρά το γεγονός ότι δεν αλλάζει το κοινωνικοοικονομικό στάτους των δικαιούχων. Μια δουλειά «στο πόδι», την οποία εξαναγκάζονται να κάνουν πολλοί φοιτητές προερχόμενοι από χαμηλά οικονομικά στρώματα για να επιβιώσουν και να εξασφαλίσουν τις ανάγκες ενός μέρους των σπουδών, μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε περιστασιακή ελάχιστη αύξηση του εισοδήματος πάνω από το όριο-προϋπόθεση και επομένως απώλεια θέσης και έξωση από τις φοιτητικές εστίες, ή το ίδιο να συμβεί με την απώλεια της «αριστείας».
Αυτό το τελευταίο έφερε σε απόγνωση εστιακούς φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν στο δρόμο. Σε συνεχείς κρούσεις τους προς την Πρυτανεία συνάντησαν «τοίχο», ενώ όλοι οι ανευθυνο-υπεύθυνοι στους οποίους απευθύνθηκαν το έπαιζαν Πόντιοι Πιλάτοι.
Προχώρησαν, λοιπόν, σε συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας, απαιτώντας λύσεις.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης
Ο Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης, πραγματοποιεί σήμερα κατάληψη της πρυτανείας του ιδρύματος, λόγω της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στις υποδομές της στέγασης αλλά και του «διαγωνισμού φτώχειας» που έχει διαμορφωθεί γύρω από αυτές. Οι εστίες, ακόμα και σήμερα με τους λιγότερους εισακτέους των τελευταίων χρόνων, αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και το 5% όλων των ενεργών φοιτητών. Επιπρόσθετα το ζήτημα της εύρευσης κατοικίας για τις οικογένειες όλων των συναδέλφων είναι τραγικό. Τις περισσότερες φορές το μέσο νοίκι ξεπερνά τα 350 – 400 ευρώ το μήνα και μάλιστα για ένα δωμάτιο που καλά – καλά δεν χωράμε. Πολλοί πρωτοετείς αλλά και μεγαλύτεροι συνάδελφοι, αποκαρδιωμένοι από τα υπέρογκα κόστη, αναγκάζονται να κάνουν διακοπή σπουδών ώστε να τα βγάλουν πέρα ή δουλεύουν σεζόν, ήλιο με ήλιο, ώστε να έχουν ένα κομπόδεμα για να τα βγάλουν πέρα το χειμώνα.
Μπροστά σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση αλλά και στα δίκαια αιτήματα των οικότροφων φοιτητών, η πρυτανεία του ιδρύματος «νίπτει τας χείρας» της. Εχοντας δημιουργήσει απαράδεκτα κριτήρια γύρω από την εξέταση του εκάστοτε οικότροφου φοιτητή, έχει φτάσει στο σημείο να κόβει αιτήσεις συναδέλφων για ακαδημαϊκά κριτήρια ή και για κοινωνικά. Υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων που πετιόνται έξω από την εστία διότι δεν έχουν περασμένα μαθήματα στο φοιτητολόγιο, ενώ παρακολουθούν κανονικά την σχολή τους και περνάνε μαθήματα στην επαναληπτική εξέταση του Σεπτέμβρη ή ακόμα και περίπτωση συναδέρφισσας που παίρνει αναδρομικό επίδομα η οικογένειά της για λόγους υγείας και κόβεται λόγω της αύξησης που εμφανίζει στο εκκαθαριστικό της!!!
Ουκ ολίγες φορές, ο σύλλογος πραγματοποίησε κινητοποιήσεις, στην πρυτανεία, την αντιπεριφέρεια, τον δήμο. Ολοι τους επικαλούνται την «αναρμοδιότητά» τους ή το ότι δεν υπάρχουν χρήματα ως δικαιολογία για την επικράτηση αυτής της εξευτελιστικής κατάστασης. Εμείς κάνουμε ξεκάθαρο από μεριάς μας, πως δεν θα αφήσουμε κανέναν και καμία που έχει δικαίωμα στις σπουδές και χρειάζεται δωμάτιο στο έλεος των συνθηκών που έχει φτιάξει η κυβέρνηση, το υπουργείο παιδείας και η πρυτανεία.
Διεκδικούμε:
- Κανένας εστιακός που δικαιούται δωμάτιο να μην πεταχτεί έξω από την εστία!
- 300 ευρώ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν.
- Να καταργηθούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια και το οικονομικό όριο να ανέλθει στις 30.000 ευρώ.Οι εστίες να δίνονται με οικονομικά-κοινωνικά κριτήρια και όχι ως έπαινος αριστείας.
- Αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων, υποδομών στην ιδιοκτησία των ΑΕΙ, των δήμων, του ΕΦΚΑ, αλλά και ενοικίαση ξενοδοχείων για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Κανένας φοιτητής να μη μείνει χωρίς σπίτι!
- Κατάργηση των δημοτικών τελών, μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Δωρεάν σίτιση, ίντερνετ για όλους τους φοιτητές. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
- Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και κάλυψη με ευθύνη του κράτους των εξόδων για τη μετακίνηση των φοιτητών προς τον τόπο σπουδών τους.
- Να ολοκληρωθεί άμεσα η ανακαίνιση των εστιών. Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων εντός της πόλης των Χανίων, αλλά και αχρησιμοποίητων κτιρίων του Δημοσίου, των δήμων και Περιφερειών για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια.