Η έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων που συνήλθε, παρουσία της Κεραμέως, για να εξετάσει την διά ζώσης λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, έδωσε μεν το πράσινο φως για την επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα, φρόντισε, όμως, να κρατήσει ανοικτό και ένα «παράθυρο» αμφισβήτησης. Η ομόφωνη απόφασή της σημειώνει χαρακτηριστικά τα εξής:
«Η Σύνοδος διαβεβαιώνει ότι τα Πανεπιστήμια της χώρας επισπεύδουν την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο πλαίσιο που πρόκειται να οριστεί από την πολιτεία. Αλλωστε η Σύνοδος έχει ήδη εκφράσει ομόφωνα την ανάγκη της επιστροφής, από τον περασμένο Ιούλιο.
Η επιθυμία και αποφασιστικότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, διδασκόντων, φοιτητών και εργαζομένων, για επιστροφή στην κανονικότητα της δια ζώσης εκπαίδευσης εκφράζεται από το υψηλό ποσοστό του εμβολιασμού της. Η Σύνοδος χαιρετίζει ιδιαίτερα το φοιτητικό σώμα για την ανταπόκρισή του, η οποία είναι το σημαντικότερο στήριγμα της δια ζώσης εκπαίδευσης υπό τις παρούσες συνθήκες και απευθύνει έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να ακολουθήσουν την μεγάλη πλειονότητα της κοινότητας.
Ετέθησαν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, εν όψει έκδοσης υπουργικών αποφάσεων, τα σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με την ασφαλή μετάβαση στη δια ζώσης εκπαίδευση και διατυπώθηκαν τεκμηριωμένα οι προτεραιότητες για χρηματοδότηση και οι ανάγκες για λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα στηρίξουν τη μετάβαση».
Είναι γεγονός ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι πανεπιστημιακοί καθηγητάδες αναλαμβάνουν να παίξουν τα παιχνίδια της εξουσίας, δικαιώνοντας το ρόλο τους ως θεσμού του αστικού συστήματος. Στην περίπτωση, όμως, αυτή που διακυβεύετε η υγεία τους, το κύρος της επιστημοσύνης τους και της ακαδημαϊκότητάς τους ως συνόλου, έχοντας μάλιστα το περιθώριο, να κινηθούν στο «δικό τους, εντός των τειχών, έδαφος» (αυτοδιοίκητο), μπορούν να πάρουν και αποφάσεις χωρίς την άμεση ανάγκη να λειτουργήσουν ως κυβερνητικοί εκπρόσωποι, αλλά να σκεφτούν ως επιστήμονες.
Λένε, λοιπόν, στην Κεραμέως και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που έχουν λυσσάξει να ανοίξουν το σύνολο της εκπαίδευσης (βλέπε π.χ. και τα πρωτόκολλα του αίσχους για τα σχολεία), θέλοντας να παρουσιάσουν μια ειδυλλιακή εικόνα των εμβολιασμών και της «πετυχημένης» διαχείρισης της πανδημίας, ότι εμείς επιθυμούμε την επιστροφή στη διά ζώσης λειτουργία, αλλά υπό όρους. Ποιοι είναι αυτοί; Οτι θα επεκταθούν οι εμβολιασμοί στο σύνολο των φοιτητών και ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει με τα απαραίτητα μέτρα (χρηματοδότηση και άλλες συγκεκριμένες προτεραιότητες) την «ασφαλή μετάβαση» στη διά ζώσης εκπαίδευση.
Σε αντίθεση με τη μεσοβέζικη στάση της Συνόδου των Πρυτάνεων, ήταν η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Νομικής του ΕΚΠΑ, η οποία «ομοθύμως» κατέληξε ότι ναι μεν «στόχος είναι η κατά το δυνατόν ταχύτερη και πληρέστερη επιστροφή στην κανονικότητα», πλην, όμως «Η πορεία αυτή θα πρέπει να οργανωθεί έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγεία όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας».
Η ΓΣ της Νομικής έκρινε ότι «με την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή και ειδικότερα τις διαθέσιμες αίθουσες διδασκαλίας και το υφιστάμενο προσωπικό του ιδρύματος για τη διεξαγωγή των απαιτούμενων ελέγχων:
- Τα υποχρεωτικά μαθήματα θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως.
- Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή άνω των 65 φοιτητών θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως.
- Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή μικρότερη των 65 φοιτητών, τα μαθήματα ελεύθερης επιλογής του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, τα μαθήματα του προγράμματος Erasmus και τα μαθήματα των ελληνικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων θα πραγματοποιηθούν κατά κανόνα διά ζώσης.
- Τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα της σχολής θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως κατά το χειμερινό εξάμηνο».
ΥΓ1. Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα esos, η Κεραμέως, λέει, επικοινώνησε με τον κοσμήτορα της Νομικής ζητώντας «διευκρινίσεις» (έτσι αποκαλούνται κομψά οι πιέσεις και απειλές). Ενοχλήθηκε σφόδρα από το χαστούκι που της έδωσε η ΓΣ της Νομικής, γιατί στραπατσάρισε την εικόνα που ήθελε να χτίσει.
Αναμένουμε, λοιπόν, τις εξελίξεις.
ΥΓ2. Η Κεραμέως δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει τάχιστα νέα ΚΥΑ που θα προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες της δια ζώσης λειτουργίας των ΑΕΙ.
ΥΓ3. Το πλαίσιο εισόδου των φοιτητών στα ΑΕΙ, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας είναι το εξής:
«Το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, προκειμένου να συμμετέχουν στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των ΑΕΙ οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:
- έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού,
- επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή
- έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορωνοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή, και επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος.
Από 30.9.2021 η συμμετοχή των φοιτητών των Σχολών Επιστημών Υγείας σε εκπαιδευτική διαδικασία ή πρακτική/κλινική άσκηση σε φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα για τους οποίους έχει καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός πραγματοποιείται μόνο κατόπιν απόδειξης ότι έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη ή μονοδοσική δόση εμβολίου κατά του COVID-19, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει στον προβλεπόμενο χρόνο.
Κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών Α’ και Β’ κύκλου πραγματοποιείται αποκλειστικά δια ζώσης με τη μέγιστη πληρότητα, με την επιφύλαξη των προβλέψεων του νόμου για μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (παρ. 3, άρ. 30, Ν 4485/2017)…».
Γιούλα Γκεσούλη