Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 19 Μάη
  • Eurovision: Kαλά και ακόμα πιο καλά νέα
  • 168 σχολικές τσάντες στην περίφραξη της αμερικανικής βάσης στη Σούδα
  • Φαβορί ο Μπακέλας; Ελα, δεν το πιστεύω
  • Ενας αρχιμανδρίτης μετράει τ’ άστρα
  • Τεράστια έκρηξη συγκλονίζει το κεντρικό Ισραήλ — Αμφιβολίες για την επίσημη εκδοχή περί δοκιμής
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Η συνδικαλιστική γραφειοκρατεία της ΟΙΕΛΕ απροκάλυπτος υπερασπιστής των σχολαρχών και της εμπορευματοποίησης της Παιδείας
Εργατικά Παιδεία

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατεία της ΟΙΕΛΕ απροκάλυπτος υπερασπιστής των σχολαρχών και της εμπορευματοποίησης της Παιδείας

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr12 Νοέ 2025, 17:34
S

Συχνά πυκνά στις ανακοινώσεις τους οι αστογραφειοκράτες της ΟΙΕΛΕ συνηθίζουν να χαϊδεύουν τα αυτιά των εμπόρων της γνώσης, κάνοντας διαχωρισμό ανάμεσα στα «καλά» ιδιωτικά σχολεία, που προσφέρουν «ποιοτική εκπαίδευση» και στα άλλα που ντροπιάζουν τον χώρο.

Αυτήν την φορά, όμως, έδωσαν τα ρέστα τους. Με αφορμή σχόλιο ότι από τον Σεπτέμβρη αναμένεται μαζική φυγή εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία προς τη δημόσια εκπαίδευση (σ.σ. έχει αλλάξει ο νόμος και η προϋπηρεσία στα ιδιωτικά σχολεία για τον διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση υπολογίζεται ακόμη και αν ο εκπαιδευτικός παραιτηθεί και όχι μόνο όταν απολυθεί, όπως ίσχυε προηγουμένως), υπερασπίζουν απροκάλυπτα την ύπαρξη ιδιωτικών σχολείων, υπερασπίζουν δηλαδή ουσιαστικά την εμπορευματοποίηση της παιδείας, που αποφέρει κέρδη στους σχολάρχες, αρκεί στα «μαγαζιά» τους να τηρούνται υποφερτές εργασιακές συνθήκες: «Ενδιαφερόμαστε να παρέχονται καλές εκπαιδευτικές υπηρεσίες με ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας». Μάλιστα δηλώνουν ξεδιάντροπα ότι θα αναλάβουν πρωτοβουλίες με προτάσεις προς την κυβέρνηση και τους ιδιοκτήτες «για τη διάσωση των ιδιωτικών σχολείων»! Και ότι σκοπός αυτών των «πρωτοβουλιών» είναι οι σχολάρχες να «πράξουν αυτά που πρέπει, ώστε τα ιδιωτικά σχολεία να γίνουν ελκυστικοί, ανταγωνιστικοί προς το δημόσιο χώροι εργασίας»!

Πρώτα, πρώτα σημειώνουμε ότι στον καπιταλισμό δεν υπάρχει ποιοτική εκπαίδευση, είτε στα δημόσια είτε στα ιδιωτικά σχολεία. Υπάρχει μετάδοση μερικών  γνώσεων μιας χρήσης, ώστε να υπηρετούνται οι περιστασιακές ανάγκες της αγοράς εργασίας, για να ικανοποιείται η κερδοφορία των καπιταλιστών. Δεν υπάρχει ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας, ούτε καλλιέργια και ανάδειξη των ιδιαίτερων κλίσεων και χαρισμάτων των μαθητών. Το σχολείο είναι ένα σχολείο απόκτησης συγκεκριμένων δεξιοτήτων, αποστήθισης, ανταγωνισμού, προσανατολισμένο στις συνεχείς εξετάσεις.

Σε αντίθεση με τα δημόσια σχολεία, το «λούστρο» είναι εκείνο που διακρίνει τα ιδιωτικά σχολεία (και αυτό όχι σε όλα, αλλά στα πιο προβεβλημένα, που ικανοποιούν τα «χοντρά πορτοφόλια» των μεσοαστικών και αστικών στρωμάτων). Πρόκειται για προσφορά «ξενοδοχειακής υποδομής και υπηρεσιών» που θα λέγαμε και όχι για την ουσία που πραγματώνεται μέσα στις σχολικές αίθουσες: περιποιημένες αυλές, γκαζόν, γυμναστήρια, «δραστηριότητες» και τα ρέστα, που λειτουργούν ως «κράχτης» για γονείς, που θέλουν, χωρίς ενοχές, να παρκάρουν τα παιδιά τους σε περιβάλλον με κάποια άνεση και «ασφάλεια». Ενώ, πολλά ιδιωτικά σχολεία, που θέλουν να εμφανίσουν επιτυχίες στις εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο, λειτουργούν καθαρά ως φροντιστήρια, αντικαθιστώντας παράνομα τις ώρες διδασκαλίας των άλλων μαθημάτων με μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά, όταν το σχολείο, που υποτίθεται ότι μορφώνει και δεν μετατρέπει τον νέο σε συγκεκριμένο εξάρτημα μηχανής, πρέπει να έχει πολλαπλό ρόλο και εύρος γνώσεων. Επειτα, είναι γνωστό, ότι οι οικογένειες, που θέλουν να ενισχύσουν τις προϋποθέσεις επιτυχίας των παιδιών τους στο πανεπιστήμιο καταφεύγουν στα εντατικά ιδιαίτερα μαθήματα, ακόμη κι αν τα παιδιά τους φοιτούν σε «καλά» ιδιωτικά σχολεία.

Διατείνονται οι αστογραφειοκράτες συνδικαλιστές της ΟΙΕΛΕ ότι αν οι σχολάρχες κάνουν «αυτά που πρέπει» τότε τα ιδιωτικά σχολεία θα γίνουν «ανταγωνιστικοί προς το δημόσιο χώροι εργασίας». Πρόκειται για άλλο ένα μεγάλο ψέμα. Καταρχάς, υπάρχουν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι που δένουν χειροπόδαρα τους εκπαιδευτικούς, είτε εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία είτε στη δημόσια εκπαίδευση (η τρομοκρατία της αξιολόγησης-πειθάρχησης-υποταγής, το «διευθυντικό δικαίωμα», κ.ά.). Ειδικά, μετά την ψήφιση του νόμου Κεραμέως για τα ιδιωτικά σχολεία, η ασυδοσία των σχολαρχών έχει αγγίξει ταβάνι και αυτή -η ασυδοσία και η άγρια εκμετάλλευση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών- είναι νόμιμη και με τη βούλα του κράτους. Η τήρηση, δηλαδή, της νομοθεσίας, που καθορίζει τις εργασιακές συνθήκες των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, από μόνη της, χωρίς παρασπονδίες, δημιουργεί συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης και εργασιακής εξόντωσης. Για να μην μιλήσουμε για τους μισθούς πείνας, που είναι ίδιοι στο δημόσιο και στο ιδιωτικό σχολείο. Εκείνο που σημειώνουμε ως διαφορά είναι ότι στο δημόσιο οι μισθοί πείνας καταβάλλονται στην ώρα τους, ενώ στις επιχειρήσεις των εμπόρων της γνώσης μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις και περικοπές με «συμφωνίες» κάτω από το τραπέζι με τη μέθοδο των εκβιασμών.

«Η ελευθερία στη συνδικαλιστική δράση», «η δημοκρατική λειτουργία του συλλόγου διδασκόντων», είναι έννοιες σχετικές, που εξαρτώνται από την ανάπτυξη του κινήματος, που υποχρεώνει την εκάστοτε εξουσία σε παραχωρήσεις και σε σεβασμό κάποιων δικαιωμάτων, εφόσον φυσικά δεν διακυβεύεται ο πυρήνας του περιεχομένου και της λειτουργίας του αστικού σχολείου. Σήμερα, που η ταξική πάλη έχει υποχωρήσει πάρα πολύ, η κυβέρνηση επιτίθεται με μανία στις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, φιμώνει την άποψη και διώκει ακόμη και το φρόνημα, ενώ διευθυντάδες και σύμβουλοι παρεμβαίνουν θρασύτατα στη λειτουργία και του συλλόγου διδασκόντων, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του. Είναι φυσικό, στα ιδιωτικά σχολεία, όπου το διευθυντικό δικαίωμα είναι απαραβίαστος όρος για τον σχολάρχη, αυτή η κατάσταση να γίνεται αφόρητη για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.

Ολα τα παραπάνω είναι πλευρές ενός ζητήματος ουσίας, που αφορά αυτήν καθαυτήν την ύπαρξη ιδιωτικών σχολείων. Η Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός. Επομένως θα έπρεπε να έχει καθολικό χαρακτήρα και να παρέχεται δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό. Κατ’ επέκταση θα έπρεπε να απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα με αντικείμενο την εκπαίδευση.

Η στάση απέναντι σε αυτόν τον αξιακό κανόνα οδηγεί στην υπεράσπιση αποκλειστικά των εργασιακών δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και όχι στην υπεράσπιση των «δικαιωμάτων» ύπαρξης των εμπόρων της γνώσης.

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία έχει γνώση αυτού του κανόνα, επιλέγει, όμως, συνειδητά να τον αγνοεί, επειδή είναι το μακρύ χέρι της εργοδοσίας μέσα στο εργατικό κίνημα.

Παραθέτουμε την ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ:

Εκτακτη σύσκεψη Προεδρείου ΟΙΕΛΕ: Τα ιδιωτικά σχολεία σε σοβαρότατο κίνδυνο μαζικής φυγής εκπαιδευτικών λόγω των κάκιστων εργασιακών συνθηκών

Συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως το Προεδρείο της ΟΙΕΛΕ για να συζητηθεί ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα που προκύπτει από τις επαφές μας το τελευταίο διάστημα με τα ιδιωτικά σχολεία που υπάρχουν συνδικαλιστικοί μας εκπρόσωποι και, κυρίως, με τους εκατοντάδες συναδέλφους που επικοινωνούν μαζί μας. Από τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, θεωρούμε πως υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος μαζικής φυγής εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και πως θα πρέπει, επιτέλους, οι ιδιοκτησίες να τον αντιμετωπίσουν.

Oι εκτιμήσεις των εκπροσώπων μας σε διάφορα ιδιωτικά σχολεία κάνουν λόγο για την πρόθεση μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών να κάνουν αίτηση για το δημόσιο. Αυτό είναι εμφανές και από την απευθείας επικοινωνία των συναδέλφων με την Ομοσπονδία. Πλέον, η συντριπτική πλειονότητα των τηλεφωνημάτων και των μηνυμάτων σχετίζονται με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας και τον τρόπο δήλωσής της στο ΟΠΣΥΔ. Ο ερχόμενος Σεπτέμβριος θα είναι, ίσως, η κορύφωση της μεγάλης φυγής των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που ξεκίνησε από το 2020 και έχει οδηγήσει στην έξοδο περίπου 4000 εκπαιδευτικών μέσα στην τελευταία 5ετία, ποσοστό περίπου 45% του συνόλου.

Είναι φανερό πως το πρόβλημα είναι μεγάλο και πως η ΟΙΕΛΕ δικαιώνεται πικρά, όταν ανακοίνωνε στην αρχή της χρονιάς πως μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη, ίσως, περίοδο στην ιστορία της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Οι χαμηλές αμοιβές και οι κάκιστες συνθήκες εργασίας σπρώχνουν εκατοντάδες εκπαιδευτικούς εκτός ιδιωτικών σχολείων. Οι ευθύνες, φυσικά, της κυβέρνησης που ψήφισε έναν απαράδεκτο νόμο (τον Νόμο Κεραμέως το 2020) και των ιδιοκτητών αυτών που εκμεταλλεύτηκαν τις ρυθμίσεις του επιβάλλοντας ένα σύγχρονο Μεσαίωνα στα ιδιωτικά σχολεία, είναι πολύ μεγάλες.

Δυστυχώς, η αίσθηση που έχουμε είναι πως πολλές ιδιοκτησίες έχουν υποτιμήσει τον κίνδυνο. Δεν δείχνουν καμιά πρόθεση αύξησης των γλίσχρων αποδοχών μας, παρά το γεγονός ότι από την σαρωτική (κατά 40% περίπου) περικοπή των αποδοχών μας το 2012 και από την εκρηκτική αύξηση εγγραφών τα τελευταία 8 χρόνια, έχουν συσσωρεύσει τεράστια κέρδη (κοντά στα 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως). Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν έχουν κερδίσει απολύτως τίποτα από την επέκταση πολλών σχολείων, την είσοδο των χρυσοφόρων funds και τις διαρκείς επενδύσεις – όλα βασισμένες στη σκληρή μας δουλειά. 

Κάποιοι εκ των ιδιοκτητών μάλιστα αναφέρουν σε ιδιωτικές συναντήσεις με διευθυντικά στελέχη των σχολείων πως «μακάρι να φύγουν οι παλιοί, να έρθουν νέοι που θα είναι και φθηνότεροι»! Αυτό δείχνει την μυωπική αντιμετώπιση ενός προβλήματος που θα στερήσει πολλά ιδιωτικά σχολεία από τα πιο ποιοτικά και έμπειρα στελέχη τους και αποδεικνύει πως ορισμένοι εκ των ιδιοκτητών δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν, αλλά μόνο για το άμεσο κέρδος. Επιπλέον, κάποιοι ιδιοκτήτες παραβλέπουν έναν ακόμη κίνδυνο που έχουμε προ πολλού επισημάνει. Πως, ακριβώς λόγω των κάκιστων αμοιβών και εργασιακών συνθηκών, οι νέοι έχουν γυρίσει την πλάτη τους στην εκπαίδευση και πως η ανεύρεση ποιοτικών εκπαιδευτικών τα επόμενα χρόνια θα γίνει εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Θα το τονίσουμε και πάλι. Η ΟΙΕΛΕ δεν επιδιώκει να φύγουν οι εκπαιδευτικοί από τα ιδιωτικά σχολεία. Ενδιαφερόμαστε να παρέχονται καλές εκπαιδευτικές υπηρεσίες με ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας. Για το λόγο αυτό θα αναλάβουμε σύντομα πρωτοβουλίες, μετά από διαβούλευση με τους συναδέλφους μας σε όλη τη χώρα, για την κατάθεση προτάσεων προς την κυβέρνηση και τους ιδιοκτήτες για τη διάσωση των ιδιωτικών σχολείων. Εκτιμούμε πως πολλά από τα σχολεία θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα λειτουργίας από τη μαζική φυγή των εκπαιδευτικών. Ας ελπίσουμε οι ιδιοκτήτες, έστω και την ύστατη ώρα, να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και να πράξουν αυτά που πρέπει, ώστε τα ιδιωτικά σχολεία να γίνουν ελκυστικοί, ανταγωνιστικοί προς το δημόσιο, χώροι εργασίας. Αν δεν το αντιληφθούν, το μέλλον της ιδιωτικής εκπαίδευσης θα είναι ζοφερό.

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΙΕΛΕ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΧαμάς: Για να περάσουμε στη δεύτερη φάση πρέπει ν’ ανοίξουν όλα τα περάσματα
Επόμενο άρθρο Για τους ήρωες της ενημέρωσης

Σχετικά Αρθρα

Βγάλτε επιτέλους τον σκασμό!

Πώς δυο 17χρονα παιδιά πίστεψαν ότι δεν έχουν πια καμιά ελπίδα

Παιδεία 17 Μάι 2026, 08:39

Στις πειθαρχικές διώξεις απαντάμε συλλογικά και αγωνιστικά

Δευτέρα 18 Μάη, 1 μ.μ., στην Π.Δ.Ε. Κεντρ. Μακεδονίας (κτίριο ZEDA)

Εργατικά 14 Μάι 2026, 18:49

Διαγραφή της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης από την Α΄ ΕΛΜΕ

Εργατικά 12 Μάι 2026, 22:31

Οργή εκπαιδευτικών για τους εκβιασμούς που ασκεί η Διεύθυνση ΠΕ Β΄ Αθήνας για να εφαρμοστεί η αξιολόγηση

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου

Εργατικά 12 Μάι 2026, 18:52

Κοινωνικός τουρισμός: Ηταν κοροϊδία, εξελίχτηκε σε φιάσκο

Εργατικά 7 Μάι 2026, 09:08

Φοιτητικοί Σύλλογοι: να μην τολμήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16

Παιδεία 6 Μάι 2026, 22:01
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Μάη

19 Μάι 2026, 00:01
Πολιτισμός

Eurovision: Kαλά και ακόμα πιο καλά νέα

18 Μάι 2026, 20:03
Πολιτική

168 σχολικές τσάντες στην περίφραξη της αμερικανικής βάσης στη Σούδα

18 Μάι 2026, 18:49
Κόντρες

Φαβορί ο Μπακέλας; Ελα, δεν το πιστεύω

18 Μάι 2026, 15:21
Πολιτική

Ενας αρχιμανδρίτης μετράει τ’ άστρα

18 Μάι 2026, 14:19
Διεθνή

Τεράστια έκρηξη συγκλονίζει το κεντρικό Ισραήλ — Αμφιβολίες για την επίσημη εκδοχή περί δοκιμής

18 Μάι 2026, 11:22
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Μάη

18 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Εζεντίν Αλ-Χαντάντ | Ενα λιοντάρι της Αντίστασης έπεσε – Ο αγώνας συνεχίζεται

17 Μάι 2026, 10:40
Παιδεία

Βγάλτε επιτέλους τον σκασμό!

Πώς δυο 17χρονα παιδιά πίστεψαν ότι δεν έχουν πια καμιά ελπίδα

17 Μάι 2026, 08:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Μάη

17 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Tο φερέφωνο του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, The Atlantic, παραδέχεται: Το Iράν νίκησε ΗΠΑ-«Ισραήλ» και έγινε παγκόσμια δύναμη

16 Μάι 2026, 08:38
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

16 Μάι 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Μάη

16 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Aμερικανός βουλευτής παραδέχεται ότι οι ΗΠΑ έχασαν 39 αεροπλάνα στον πόλεμο κατά του Ιράν

15 Μάι 2026, 18:54
Πολιτική

78 χρόνια από τη Νάκμπα | Ολοι/ες αύριο στην πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του

15 Μάι 2026, 13:03
Διεθνή

«Στον Λίβανο τον ήπιαμε» λέει (σε ελεύθερη απόδοση) διάσημος σιωναζιστής καραβανάς

15 Μάι 2026, 12:40
Κόντρες

Nτροπή σου, Σι Τζιπίνγκ 

15 Μάι 2026, 11:55
Υγεία

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ως ψηφοθηρικό σόου της Αγαπηδάκη

15 Μάι 2026, 08:44
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Μάη

15 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Οσα κι αν χτίζουνε τειχιά κι αν τον κλοιό στενεύουν, τα ντρόουν είν’ αληταριά κι όλο θα ταξιδεύουν (video)

14 Μάι 2026, 22:24
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Μάη

Ημέρα γενοκτονίας των Ποντίων.

Τουρκία: Γιορτή νεολαίας και αθλητισμού.

1947: Εκτελούνται δεκαεπτά κομμουνιστές στις φυλακές της Αίγινας.

1969: Ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις της ΔΑ στα γραφεία της «American Express» και έξω από το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, τραυματισμός δύο περαστικών.

1980: Δεκαοκτώ άτομα σκοτώνονται και τετρακόσια τραυματίζονται σε ταραχές λόγω της αθώωσης τεσσάρων ατόμων που η αστυνομία έχει κατηγορήσει ότι δολοφόνησαν μαύρο.

1981: Βόμβα σε λεωφορείο της «Grundig» και σε κατάστημα της AEG (ΕΛΑ).

1992: Τριακόσιοι νεκροί στη Νιγηρία στη διάρκεια εθνικιστικών και θρησκευτικών ταραχών.

1994: Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας επιβάλει κάθειρξη δεκαεπτά χρόνων και τριών μηνών στον Γιάννη Καλαμπόκα για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανέδειξε με εμφατικό τρόπο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη γεωπολιτική και στην ενεργειακή ασφάλεια η Ευρώπη. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πρώτη στην επίθεση που δέχτηκε η Κύπρος και με τον τρόπο αυτό κάναμε ένα βήμα ιστορικής σημασίας γιατί υπενθυμίσαμε στην Ευρώπη το άρθρο 42 παράγραφος 7 των Ευρωπαϊκών Συνθήκων για την Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη με τη στήριξη που προσφέραμε στην Κύπρο.

Σταύρος Παπασταύρου

(Ο γνωστός για τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις του με τους σιωνιστές υπουργός Ενέργειας του Μητσοτάκη αποδεικνύεται άξιος μαθητής του Γκέμπελς. Και στο πλασάρισμα ψεύτικων ειδήσεων και στην αποσιώπηση πραγματικών ειδήσεων. Δέχτηκε καμιά επίθεση η Κύπρος; Δεν το ισχυρίστηκε κανένας. Ολοι μίλησαν για επίθεση στις βρετανικές βάσεις που βρίσκονται στην Κύπρο. Οι βάσεις, όμως, από το ιδρυτικό της Κυπριακής Δημοκρατίας δε θεωρούνται κυπριακό έδαφος αλλά βρετανικό έδαφος. Εχουν το ίδιο στάτους που έχει η αμερικάνικη βάση στο Γκουαντανάμο της Κούβας, που η κουβανέζικη επανάσταση δεν μπόρεσε να τη διώξει. Από ποιον δέχτηκαν επίθεση οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο; Οχι από το Ιράν, που διέψευσε από την πρώτη στιγμή το γεγονός. Ηταν μια προβοκάτσια των φίλων του Παπασταύρου, των σιωναζιστών του Ισραήλ, που προσπαθούσαν να σύρουν χώρες όπως η Βρετανία, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία στον πόλεμο κατά του Ιράν. Οταν το Ιράν τους ξεμπρόστιασε, σταμάτησαν αυτές τις προβοκάτσιες. Ομως οι καλοί φίλοι των σιωναζιστών, όπως ο Παπασταύρου, εξακολουθούν να μηρυκάζουν γκεμπελίστικα τα περί «επίθεσης που δέχτηκε η Κύπρος». Αν τον ενδιαφέρει η γεωπολιτική και η ενεργειακή ασφάλεια, γιατί ο Παπασταύρου δεν στηλίτευσε το γεγονός ότι ένα ουκρανικό επιθετικό θαλάσσιο drone, έμφορτο με εκρηκτικά και επιχειρησιακά σε κατάσταση αναμονής, βρέθηκε σε ελληνικά χωρικά ύδατα; Γιατί δεν στηλίτευσε το γεγονός ότι η Ουκρανία εξάγει τον πόλεμο στη Μεσόγειο, πλήττοντας με τέτοια drones ρωσικά τάνκερ, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο να απαντήσει με αντίστοιχα – και αριθμητικά πολλαπλάσια – πλήγματα η Ρωσία ενάντια σε πλοία που μεταφέρουν καύσιμα ή άλλα εμπορεύματα από και προς την Ουκρανία; Τι είναι πιο επικίνδυνο, ένα drone προβοκάτσιας που κινήθηκε προς τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο ή οι πολεμικές ενέργειες της Ουκρανίας στη Μεσόγειο, που – εκτός των άλλων – εγείρουν μεγάλους κινδύνους για κάθε είδους σκάφη – αλιευτικά, αναψυχής, ποστάλια, εμπορικά – που πλέουν στην περιοχή και που τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζονται εκθετικά;)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo