Υποτονικότατη η ομόφωνη απόφαση της 68ης Συνόδου των Πρυτάνεων, σε σχέση με τα όσα εξοργιστικά συμβαίνουν στα δημόσια Πανεπιστήμια, με τις χουντικού τύπου τακτικές της Διαμαντοπούλου, που καταλύουν το «αυτοδιοίκητο» των ΑΕΙ (απειλές και εκβιασμοί για διακοπή της δημόσιας χρηματοδότησης και ακύρωση της διαδικασίας απονομής των πτυχίων, απειλές για χάσιμο του εξαμήνου και της εξεταστικής, υπογραφή από την ίδια την υπουργό των διαπιστωτικών πράξεων για τη συγκρότηση των εφορευτικών επιτροπών που θα εκλέξουν τα εσωτερικά μέλη των πρώτων Συμβουλίων διοίκησης, με παραγκωνισμό των πρυτάνεων, ψήφιση τροπολογίας με την οποία η υπουργός παίρνει στα χέρια της όλες τις εκλογικές διαδικασίες, οικονομική ασφυξία των ΑΕΙ, κ.λπ.).
Τα «πάνω» και τα «κάτω» στις αντιδράσεις και τον καταγγελτικό λόγο των Πρυτάνεων, που έχουν δεχτεί οι ίδιοι προσωπικά ισχυρά χαστούκια από την φράου Αννα και την «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» πολιτική της, υπενθυμίζουν τον θεσμικό ρόλο στο πλαίσιο του συστήματος της πανεπιστημιακής ελίτ. Αλλά και την παραπαίουσα στάση από την αντίσταση, όταν της πατούν τον κάλο, στην αποστράτευση και τη συμπόρευση ή την υποταγή στο σύστημα.
Επειτα από την καθολική σχεδόν άρνησή της να υπογράψει τις διαπιστωτικές πράξεις και μετά την εμμονή της Διαμαντοπούλου να προχωρήσει διά πυρός και σιδήρου στην εκλογή των νέων οργάνων διοίκησης και ενώ το παιχνίδι δεν έχει ακόμη κριθεί (η Διαμαντοπούλου συναντά σοβαρότατες δυσκολίες), αν μη τι άλλο, η απόφαση της 68ης Συνόδου αποπνέει απογοήτευση και οπισθοχώρηση σε αμυντικές θέσεις, γεγονός ευεξήγητο μετά και την οπισθοχώρηση σε αυτή τη φάση του φοιτητικού κινήματος. Στην απόφασή τους, οι Πρυτάνεις θυμούνται ακόμη το «διάλογο» και θίγονται από την απουσία της Διαμαντοπούλου από τη Σύνοδό τους. Σημειώνουν, όμως, ότι συνιστούν «θεσμική εκτροπή» και «ευνοούν τη δημιουργία ισχυρών ομαδοποιήσεων» οι παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας «στη διενέργεια των εκλογών ανάδειξης των Συμβουλίων με τροπολογίες και ρυθμίσεις».
Οι Πρυτάνεις θίγουν επίσης τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστήμια «με ουσιαστική πολιτική ευθύνη του Υπουργείου».
Τέλος, σα να μη βλέπουν το φτύσιμο της Διαμαντοπούλου, σα να αγνοούν την ψήφιση του νόμου που βάζει ταφόπλακα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο από τα δυο κόμματα εξουσίας, αυτοί συνεχίζουν να απευθύνονται «στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, ζητώντας να αναληφθούν πρωτοβουλίες με σκοπό την αποκατάσταση των όρων ομαλής ακαδημαϊκής λειτουργίας των Πανεπιστημίων»!
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα της εντεινόμενης επίθεσης, η 68η Σύνοδος αντί να καλέσει σε γενικό ξεσηκωμό με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, απλά δηλώνει ξέπνοα ότι «ορίζει το τριήμερο 15-17 Νοεμβρίου 2011 ως ‘’Ημέρες του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου’’ και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις στήριξής του».
Γιούλα Γκεσούλη