Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να ξεφορτωθεί και τα δημόσια ΙΕΚ και να φορτώσει τη λειτουργία τους στις πλάτες των εργαζόμενων. Το κόλπο είναι παλιό και δοκιμασμένο. Είναι η ψευδεπίγραφη αποκέντρωση, δηλαδή η μεταφορά αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους στους καταχρεωμένους Δήμους, οι οποίοι, με τη σειρά τους, επιβάλλουν στους δημότες τους «ανταποδοτικά τέλη», δηλαδή νέα φορολογία για τις υπηρεσίες που τους προσφέρουν, ενώ αντίστοιχα οι αποκεντρωμένες δομές και υπηρεσίες υποφέρουν από έλλειψη πόρων και πασχίζουν να εξασφαλίσουν την υποτυπώδη λειτουργία τους, πολλές φορές επιβαρύνοντας και την τσέπη των άμεσων χρηστών τους (βλέπε π.χ. πώς μπαλώνονται οι «τρύπες» των σχολείων, των οποίων η συντήρηση και λειτουργία έχει ανατεθεί στους Δήμους).
Οπως μας ενημερώνει Δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας, ο αναπληρωτής υπουργός Αρβανιτόπουλος συναντήθηκε ήδη με τους εκπροσώπους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και συμφωνήθηκε να ορισθεί χρονοδιάγραμμα, με ημερομηνία ανάληψης της σχετικής αρμοδιότητας την 1η Ιουλίου 2012. Ανακοινώθηκε, βεβαίως, ότι η μεταφορά της αρμοδιότητας, θα συνοδευτεί με τη μεταφορά στις Περιφέρειες των αντίστοιχων πόρων. Τούτο καθόλου δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, διότι λέγεται απλώς για τα μάτια. Το βέβαιο είναι ότι πολλά δημόσια ΙΕΚ θα βάλουν λουκέτο, ειδικότητες θα εξαφανιστούν και πλευρές της λειτουργίας τους θα ιδιωτικοποιηθούν. Αλλωστε, το Δελτίο Τύπου του υπουργείου καθιστά σαφές ότι στόχος είναι «να εξορθολογιστεί η λειτουργία τους (των ΙΕΚ), ώστε να είναι βιώσιμη και ποιοτική». Αναφέρεται επίσης ότι στόχος είναι να «αποφοιτούν απασχολούμενοι και όχι άνεργοι», αφού «οι ειδικότητες, ο αριθμός των εκπαιδευομένων και η εν γένει λειτουργία τους θα αποφασίζονται από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναπτυξιακούς της στόχους και προοπτικές».
Οι παραπάνω φανφάρες δεν ξεγελούν, όμως, κανέναν. Ο λαός ξέρει ότι η στρατιά των ανέργων έγινε τεράστια και τα πρωτεία σ’ αυτήν κατέχουν οι νέοι. Για να μη μιλήσουμε για τους απόφοιτους των Πανεπιστημίων που βρίσκονται σε απόγνωση.