Το Συγκρότημα ανέλαβε να φτιάξει «ατμόσφαιρα», ώστε να καμφθεί η αντίσταση της πανεπιστημιακής κοινότητας στο νόμο-πλαίσιο. Οι ημερομηνίες, που όρισαν οι εγκάθετες από τη Διαμαντοπούλου εφορευτικές επιτροπές, τρέχουν, για τις εκλογές των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων διοίκησης, και το υπουργείο Παιδείας αγωνιά ότι και αυτές του οι προσπάθειες θα αποβούν άκαρπες. Αναμένοντας, λοιπόν, το νέο στραπάτσο, η πολιτική του ηγεσία διέρρευσε στο «Βήμα» πληροφορίες ότι «τις επόμενες ημέρες κατατίθενται στη Βουλή αλλαγές που έρχονται να ‘’θεραπεύσουν’’ προβλήματα και δυσλειτουργίες του νέου νόμου, ενώ δεν αποκλείεται και ένα ‘’δεύτερο επίπεδο’’ μεταβολών σε άρθρα του μετά την εφαρμογή τους».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα προωθούνται οι εξής αλλαγές: α) Αυξάνονται τα ‘’προσόντα’’ των εξωτερικών μελών των Συμβουλίων διοίκησης και ορίζεται ότι για να επιλεγεί κάποιος σε αντίστοιχη θέση στο ΔΣ ενός Πανεπιστήμιου θα πρέπει να κατέχει αυξημένα τυπικά προσόντα (δηλαδή πτυχίο Πανεπιστήμιου ή αντίστοιχα ΤΕΙ). Αλλάζει, δηλαδή, η διάταξη που επέτρεπε να επιλέγονται μεταξύ των εξωτερικών μελών και πρόσωπα που δεν έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης β) Τα εκλεκτορικά σώματα από 7μελή γίνονται τουλάχιστον 15μελή. Δυνητική και όχι υποχρεωτική γίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στα σώματα αυτά αξιολογητών από το εξωτερικό γ) Προβλέπεται μεταβατικό στάδιο για τη βαθμίδα των λεκτόρων, η οποία με το νέο νόμο-πλαίσιο καταργείται δ) Τα μέλη της επιτροπής που εγκρίνει τον διδακτορικό τίτλο γίνονται 7 από 3.
Σε δεύτερη φάση –υπό την προϋπόθεση ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί– το υπουργείο Παιδείας είναι πιθανόν να προχωρήσει σε δύο ακόμη αλλαγές: α) Ο κοσμήτορας να μη διορίζεται από το Συμβούλιο διοίκησης, αλλά να εκλέγεται από τα μέλη της κάθε σχολής β) Το σύστημα της «ταξινομικής ψήφου» να αντικατασταθεί από άλλο, απλούστερο.
Από τα παραπάνω είναι φανερό, ότι το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί έναν ελιγμό, με την ελπίδα να εφαρμόσει επιτέλους το νόμο-έκτρωμα. Πρόκειται για άθλιο τερτίπι, που δεν αλλάζει ούτε κατ’ ελάχιστο την ουσία του νόμου. Είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι το αποτέλεσμα της μετατροπής του δημόσιου Πανεπιστήμιου σε επιχείρηση θα επηρεαστεί από το γεγονός ότι οι μανατζαραίοι διοικητές του θα έχουν πτυχίο Πανεπιστημίου ή όχι ή από το γεγονός ότι στα εκλεκτορικά σώματα μπορεί να μετέχουν μόνο εγχώριοι αξιολογητές που είναι, όμως, πρόθυμοι να εκλέξουν στη διοίκηση ανθρώπους προερχόμενους κατευθείαν από την καρδιά του καπιταλισμού;
Γιούλα Γκεσούλη