ΚΑΤΑ 2,74% θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Νοέμβρη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, ύστερα από σύσκεψη με τη διοίκηση της ΔΕΗ. Εύλογα αναρωτιέται εκείνος που δεν γνωρίζει και πολλά για το σύστημα λειτουργίας αυτής της τεράστιας κρατικής επιχείρησης: «Μα καλά, ήταν ανάγκη αυτή τη στιγμή να κάνουν αυξήσεις, όταν σαρώνει η ακρίβεια στην αγορά; Μήπως περνάει τίποτα δυσκολίες η ΔΕΗ και προσπαθούν να τη στηρίξουν;».
Κάθε άλλο παρά δυσκολίες περνάει η ΔΕΗ. Για παράδειγμα, το πρώτοι εξάμηνο του 2004 τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 4,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2003. Την ίδια περίοδο, τα λειτουργικά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 12,9% και τα κέρδη προ φόρων κατά 8,6%.
«Αφού τα κέρδη της επιχείρησης αυξάνονται με ρυθμό υπερδιπλάσιο του πληθωρισμού, προς τί οι νέες αυξήσεις;», επιμένει ο αδαής. Την απάντηση έδωσε ο ίδιος ο Δ. Σιούφας, απαντώντας στο παρεμφερές δημοσιογραφικό ερώτημα, αν η κυβέρνηση σκέφτηκε να μην εγκρίνει τις αυξήσεις που ζητούσε η διοίκηση της ΔΕΗ, λόγω της γενικότερης ακρίβειας που επικρατεί αυτή την περίοδο. «Ναι το σκεφτήκαμε -είπε ο υπουργός- αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η ΔΕΗ είναι μια πολυμετοχική επιχείρηση, εισηγμένη στο χρηματιστήριο και μάλιστα το 40% ανήκει σε θεσμικούς επενδυτές».
Αυτή, λοιπόν, είναι η εξήγηση. Η ΔΕΗ λειτουργεί πλέον όπως οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση. Μπορεί το κράτος να κατέχει ακόμα την πλειοψηφία των μετοχών, όμως ιδιωτικοποιώντας ένα μεγάλο ποσοστό της, ανέλαβε την υποχρέωση να εξασφαλίζει κέρδη στους μετόχους. Αυτή την υποχρέωση πρέπει να τη σεβαστεί, αλλιώς θα χαλάσει το γενικότερο κλίμα των ιδιωτικοποιήσεων. Ετσι, το κράτος απεμπολεί κάθε δυνατότητα έμμεσης έστω παρέμβασής του στην αγορά και λειτουργεί ως ένας στυγνός συλλογικός καπιταλιστής.