Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Mπαρτζώκα, Τράκη, μάθετε μπαλίτσα από τον άρχοντα
  • Γαλλία: Απαγόρευση εισόδου και στον σιωναζιστή Σμότριτς
  • Μην ψωνίζετε από τη ZARA – Στηρίζει τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη
  • Κυβέρνηση και διοίκηση ΕΚΠΑ ιδρύουν ξενόγλωσσα διατμηματικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με ΔΙΔΑΚΤΡΑ στο Φυσικό
  • Σαν σήμερα 10 Ιούνη
  • Μπεν Κάσπιτ: Συσσωρευόμενες στρατηγικές αποτυχίες αφήνουν το Ισραήλ αντιμέτωπο με αυξανόμενες απειλές και ελάχιστες σαφείς οδούς προς μακροπρόθεσμη ασφάλεια
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Οικονομία»Tης νύχτας τα καμώματα
Οικονομία

Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

Tης νύχτας τα καμώματα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr25 Ιούλ 2015, 08:13

Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελάει, λέει μια παροιμία, αλλά αυτά που έγιναν τη νύχτα της 15ης Ιούλη του 2015, νύχτα που ψηφίστηκε ο πρώτος προκαταρκτικός εφαρμοστικός νόμος του Μνημόνιου-3, κάθε άλλο παρά για γέλια είναι. Ο αστικός κοινοβουλευτισμός και οι διαδικασίες του εξευτελίστηκαν για πολλοστή φορά (το αντίθετο θα αποτελούσε εξαίρεση από τον κανόνα της μνημονιακής περιόδου και θα «χαλούσε την πιάτσα»), όμως αυτός ο εξευτελισμός δεν ήταν ταξικά ουδέτερος. Είχε πρόσημο. Η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου εκμεταλλεύτηκε τον απόλυτο εξευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, το απόλυτο μπάχαλο που δεν επέτρεπε στους βουλευτές να ξέρουν καν τι ψηφίζουν, για να επιφέρει χειροτέρευση σε ουσιαστικές διατάξεις του πρώτου εφαρμοστικού νόμου.

Στις 22:26 το βράδυ, δυο ώρες πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας και ενώ εκκρεμούσαν η ομιλία του πρωθυπουργού και οι διαξιφισμοί του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος κατέθεσε ένα τρισέλιδο κείμενο με «Νομοτεχνικές Βελτιώσεις στο Νομοσχέδιο». Ο όρος «νομοτεχνικές βελτιώσεις» σημαίνει ότι διορθώνεται μια διάταξη που είχε κάποιο λάθος ή διατυπώνεται καλύτερα, χωρίς να αλλάζει η ουσία της. Οταν αλλάζει η ουσία μιας διάταξης ή, πολύ περισσότερο, όταν εισάγεται μια καινούργια διάταξη, τότε πρέπει να εισάγεται τροπολογία, η οποία συνοδεύεται από αιτιολογική έκθεση και ό,τι άλλο απαιτείται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Από τις έντεκα διατάξεις που εισήγαγε ο Τσακαλώτος, νομοτεχνικές βελτιώσεις ήταν μόνο οι τρεις. Οι υπόλοιπες οχτώ ήταν τροπολογίες και μάλιστα τροπολογίες ουσίας, για τις οποίες ο Τσακαλώτος δεν είπε τίποτα, οι βουλευτές δεν πρόλαβαν καν να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται και η συμπαγής μνημονιακή πλειοψηφία τις ψήφισε με συνοπτικές διαδικασίες.

Από το περιεχόμενο των τροπολογιών γίνεται προφανές ότι το παζάρι με την τρόικα συνεχιζόταν όλο το 24ωρο που κράτησε η κοινοβουλευτική διαδικασία. Η τρόικα έδωσε μεν το ΟΚ να προωθηθεί το νομοσχέδιο για ψήφιση, υπό τον όρο όμως ότι τα τεχνικά κλιμάκιά της θα συνεχίσουν τη μελέτη των διατάξεων και θα προτείνουν αλλαγές, που η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να τις ψηφίσει. Ετσι, το αρχικό κείμενο του νομοσχέδιου που κατατέθηκε στη Βουλή άλλαζε συνέχεια. Αλλιώς κατατέθηκε, αλλιώς ψηφίστηκε από τις Επιτροπές και αλλιώς ψηφίστηκε από την Ολομέλεια, αφού ο Τσακαλώτος εισήγαγε νυχτιάτικα ως «νομοτεχνικές βελτιώσεις» τις τελευταίες απαιτήσεις της τρόικας.

Με τις συνεχείς αυτές αλλαγές, έγινε χειρότερο το καθεστώς ΦΠΑ σε βάρος των εργαζόμενων, των αγροτών και των νησιωτών, ενώ εισήχθη και μια εκτρωματική ασφαλιστική διάταξη, με την οποία τινάζεται στον αέρα μια αρχή της ίδιας της φιλοσοφίας του ασφαλιστικού συστήματος, την οποία είχαν σεβαστεί ως τώρα ακόμα και οι μνημονιακοί νόμοι.

Οπως είναι γνωστό, με τη νέα μνημονιακή συμφωνία μεταφέρθηκε ένα εξαιρετικά μεγάλο μέρος των τροφίμων από το μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ (13%) στον υψηλό (23%). Ομως τα κομπιουτεράκια των τροϊκανών πήραν φωτιά και κατέληξαν πως το ποσό που είχαν συμφωνήσει με την κυβέρνηση δεν έβγαινε (αυτό το ποσό δεν ανακοινώθηκε επίσημα) και απαίτησαν να περάσουν και άλλα προϊόντα από το μεσαίο στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Συγκρίνοντας κανείς το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή μ’ αυτό που ψηφίστηκε στις Επιτροπές και πήγε στην Ολομέλεια, διαπιστώνει ότι από το μεσαίο στον υψηλό συντελεστή μετακινήθηκαν προϊόντα όπως η ζάχαρη, τα ξύδια, διάφορα βότανα και μπαχαρικά, τα εντομοκτόνα και τα καυσόξυλα. Αξιοσημείωτη είναι η μεταφορά στον υψηλό συντελεστή και των αναπηρικών αυτοκινήτων, αλλά και των υπηρεσιών των γραφείων κηδειών (για να κοστίζουν πιο ακριβά και οι κηδείες ακόμα).

Ομως και αυτές οι μεταφορές δεν κρίθηκαν επαρκείς από την τρόικα. Ετσι, με το νυχτερινό μπαράζ «νομοτεχνικών βελτιώσεων» του Τσακαλώτου είχαμε και νέες μεταφορές: το αλάτι, τα τυριά και τα γιαούρτια, η μαστίχα και οι… γραφομηχανές με σύστημα Braille! Δηλαδή, οι γραφομηχανές που χρησιμοποιούν οι τυφλοί!

Το αποκορύφωμα ήταν η μεταφορά όλων των προϊόντων από βόειο κρέας στο 23%. Τα υπόλοιπα κρεατικά (χοιρινό, αρνί-κατσίκι, κοτόπουλο, κουνέλι, γαλοπούλα) έμειναν στο 13%, αλλά τα βόεια ανέβηκαν στο 23%. Είναι ένα προϊόν με σχετικά μεγάλη κατανάλωση, οπότε με τη μεταφορά του στον ψηλότερο συντελεστή έκλεισε ο λογαριασμός της τρόικας σε ό,τι αφορά τα είδη πρώτης ανάγκης των λαϊκών νοικοκυριών.

Η μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ δεν ήταν αρκετή. Συνοδεύτηκε από ένα μπαράζ μεταφοράς στον υψηλό συντελεστή των αγροτικών εφοδίων, που θα εκτινάξουν στα ύψη το κόστος της αγροτικής παραγωγής.

Η διαδικασία έγινε και σ’ αυτό τον τομέα τμηματικά. Κατά τη συζήτηση του νομοσχέδιου στις Επιτροπές πέρασαν στον υψηλό συντελεστή όλα τα εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, παρασιτοκτόνα και λοιπά αγροτικά φάρμακα, καθώς και η παροχή υπηρεσιών γεωργικής παραγωγής, που πιάνει από τις εργασίες άρωσης, μέχρι τις εργασίες συγκομιδής, αλλά και τις εργασίες άλεσης (ακόμη και τα ελαιοτριβεία). Το πλήγμα για τους φτωχούς αγρότες ιδιαίτερα από τη μεταφορά στο 23% των υπηρεσιών γεωργικής παραγωγής θα είναι μεγάλο, διότι αυτοί δεν έχουν δικά τους μηχανήματα και αγοράζουν υπηρεσίες. Αποκτούν, δηλαδή, αμέσως ένα ακόμη σημαντικό μειονέκτημα έναντι των πλούσιων αγροτών.

Με τις νυχτερινές «νομοτεχνικές βελτιώσεις» του Τσακαλώτου οργανώθηκε πραγματικό μπαράζ αντιαγροτικών μέτρων, καθώς στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ μεταφέρθηκαν: τα λιπάσματα (βασικό αγροτικό εφόδιο), όλα τα ζώντα ζώα, τα σπέρματα και οι σπόροι, καθώς και οι ζωοτροφές. Ετσι, τα μόνα αγροτικά εφόδια που μένουν στο μεσαίο συντελεστή είναι τα ζωντανά φυτά!

Οι συγκεκριμένες αλλαγές συνιστούν ένα στοχευμένο αντιαγροτικό πακέτο. Η στόχευση έγινε με πολιτικά κριτήρια. Το κόστος της αγροτικής παραγωγής θα εκτιναχτεί. Για τη φτωχή αγροτιά είναι ένα ακόμη πλήγμα, αν και μικρό τμήμα της παράγει πλέον. Το πλήγμα θα είναι σημαντικό για τους πλούσιους αγρότες, που θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσουν ένα σημαντικά αυξημένο κόστος παραγωγής.  Το πλήγμα θα είναι ακόμη πιο σημαντικό με τις φορολογικές ρυθμίσεις που θ’ ακολουθήσουν το επόμενο δίμηνο-τρίμηνο (φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 26%, επιβολή ΦΠΑ στις επιδοτήσεις κτλ.). Αναγκαστικά, θα έχουμε μια διαδικασία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της γης και του κεφαλαίου, που θα οδηγήσει σε μικρότερη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Αυτός είναι ο στόχος της ΕΕ, που υπηρετείται πιστά εδώ και χρόνια με τις αναθεωρήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Στο μεν κτηνοτροφικό τομέα, στόχος είναι να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια μεγάλη αγορά για τα κτηνοτροφικά προϊόντα των λεγόμενων βόρειων χωρών, ενώ στο γεωργικό τομέα στόχος είναι να  μειωθεί η παραγωγή στις εξαρτημένες χώρες της ΕΕ, προκειμένου να κατακλυστούν οι αγορές τους από εισαγόμενα προϊόντα από χώρες του λεγόμενου «τρίτου κόσμου», τη διακίνηση των οποίων ελέγχουν ευρωπαϊκοί μονοπωλιακοί όμιλοι. Η αθρόα εισαγωγή γεωργικών προϊόντων από τρίτες χώρες εξυπηρετεί την οικονομική διείσδυση των ιμπεριαλιστικών χωρών της ΕΕ σ’ αυτές τις χώρες.

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε αρχικά στη Βουλή, καθώς και σ’ αυτό που ψηφίστηκε από τις Επιτροπές και πήγε στην Ολομέλεια, σε σχέση με την έκπτωση του ΦΠΑ που ισχύει στα ελληνικά νησιά (πλην Κρήτης) αναφερόταν: .

Με τις νυχτερινές «νομοτεχνικές βελτιώσεις» του Τσακαλώτου, όμως, χωρίς να δοθεί καμιά εξήγηση, χωρίς καν να ανακοινωθεί, η τελευταία πρόταση άλλαξε ως εξής: .

Τέρμα, λοιπόν, η έκπτωση και στα νησιά της άγονης γραμμής στις 31.12.2016. Και βέβαια, οι «ελληναράδες» του Καμμένου, που ενδιαφέρονταν γι’ αυτά τα νησιά για «εθνικούς λόγους», έκαναν μόκο. Σημασία γι’ αυτούς είχε ο προπαγανδιστικός ντόρος που έγινε τις προηγούμενες μέρες: «γλιτώσαμε τα νησιά της άγονης γραμμής από το κόψιμο της έκπτωσης». Γι’ αυτό και επέλεξαν να κάνουν αυτή την αλλαγή νυχτιάτικα, όταν ήταν σίγουρο ότι δε θα γινόταν (όπως δεν έγινε) καμιά συζήτηση. Το θέμα θάφτηκε και τις επόμενες μέρες.
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

Tης νύχτας τα καμώματα
Επόμενο άρθρο

Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

Η εγκατάλειψη ανάβει για μια ακόμη χρονιά τις φωτιές στα δάση

Σχετικά Αρθρα

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Διπλασιάζουν τους μισθούς των δεσποτάδων!

Οικονομία 5 Ιούν 2026, 18:52

Αν πήρατε κελεμπία, μην ανησυχείτε: βάλτε τη στη ναφθαλίνη, θα ξανάρθουν Απόκριες

Παράτησε το οικόπεδο «Δυτικά της Κρήτης» η Κοινοπραξία των πετρελαιάδων με επικεφαλής την ExonMobill

Οικονομία 26 Μάι 2026, 19:40

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Κατεπείγουσα έρευνα για τα 120 εκατ. ευρώ της Κεραμέως σε διαδραστικούς πίνακες

Οικονομία 26 Μάι 2026, 12:24

Απομονωμένοι από τις δυτικοευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

Το πρώτο γαλλικών συμφερόντων πλοίο πέρασε χτες από το Ορμούζ με την άδεια του Ιράν

Διεθνή 3 Απρ 2026, 21:04

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ | Ελληνικά πλοία προμηθεύουν μυστικά το Ισραήλ με πετρέλαιο και στρατιωτικά φορτία

Σκιώδη πλοία απενεργοποιούν τα σήματά τους και δηλώνουν ψευδείς προορισμούς για να προμηθεύσουν το Ισραήλ μέσω Τουρκίας

Διεθνή 3 Απρ 2026, 07:50

Γιατί οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές θέλουν να ξαναπάρουν τα πετρέλαια του Ιράν, που έχασαν το 1979

Διεθνή 2 Απρ 2026, 21:11
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Mπαρτζώκα, Τράκη, μάθετε μπαλίτσα από τον άρχοντα

10 Ιούν 2026, 13:10
Διεθνή

Γαλλία: Απαγόρευση εισόδου και στον σιωναζιστή Σμότριτς

Την ίδια απόφαση έχουν πάρει Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Noρβηγία

10 Ιούν 2026, 11:51
Πολιτική

Μην ψωνίζετε από τη ZARA – Στηρίζει τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη

10 Ιούν 2026, 08:49
Παιδεία

Κυβέρνηση και διοίκηση ΕΚΠΑ ιδρύουν ξενόγλωσσα διατμηματικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με ΔΙΔΑΚΤΡΑ στο Φυσικό

10 Ιούν 2026, 05:50
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Ιούνη

10 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

Μπεν Κάσπιτ: Συσσωρευόμενες στρατηγικές αποτυχίες αφήνουν το Ισραήλ αντιμέτωπο με αυξανόμενες απειλές και ελάχιστες σαφείς οδούς προς μακροπρόθεσμη ασφάλεια

9 Ιούν 2026, 22:31
Διεθνή

Γάζα: Εξουδετέρωση δικτύου πρακτόρων των σιωναζιστών

9 Ιούν 2026, 21:50
Καταστολή

Προβοκάτσια Μοσάντ – ΕΥΠ/ΚΥΠ – Αντιτρομοκρατικής

9 Ιούν 2026, 21:36
Διεθνή

Το τζογάρισμα της Ντάχια: Πώς η κλιμάκωση του Νετανιάχου κατέληξε σε ιρανική νίκη

9 Ιούν 2026, 13:46
Πολιτισμός

Oλα τα σιωναζιστικά γουρούνια έχουν την ίδια μούρη

9 Ιούν 2026, 12:49
Διεθνή

Φαντάζεστε τον Μητσοτάκη να αποχωρεί από τηλεοπτική συνέντευξη;

9 Ιούν 2026, 11:34
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Ιούνη

9 Ιούν 2026, 00:01
Κόντρες

Aναμενόμενα και μη

8 Ιούν 2026, 19:53
Διεθνή

ΕΚΤΑΚΤΟ | Το Ιράν ανακοινώνει παύση των επιχειρήσεων κατά του Ισραήλ

Προειδοποιεί για ισχυρότερη απάντηση αν συνεχιστούν οι επιθέσεις στον Λίβανο

8 Ιούν 2026, 14:57
Διεθνή

Τραμπ: «Εγώ παίρνω όλες τις αποφάσεις. Αυτός [ο Νετανιάχου] δεν είναι εκείνος που αποφασίζει»

8 Ιούν 2026, 14:32
Αθλητισμός

«Αλλάξαν τα κόζα, άλλαξε και το αποτέλεσμα»: Πάμε για πέντε τελικούς κι όποιος αντέξει…

8 Ιούν 2026, 09:11
Παιδεία

Πολλαπλό βιβλίο: Παράνοια, αντιεκπαιδευτική σκοπιμότητα, άνομα συμφέροντα ή όλα μαζί;

Να διαλέξουν οι εκπαιδευτικοί του δημοτικού ανάμεσα σε 257 τίτλους βιβλίων μέχρι τις 18 Ιουνίου;

8 Ιούν 2026, 08:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Ιούνη

8 Ιούν 2026, 00:01
Υγεία

Εγκληματική εγκατάλειψη των δημόσιων ψυχιατρικών δομών

7 Ιούν 2026, 11:15
Διεθνή

Ξινό τους βγήκε το σόου στο Κάστρο Μποφόρ

7 Ιούν 2026, 09:34
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Ιούνη

1920: Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας.

1944: Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής πυρπολούν το Δίστομο Φωκίδας και εκτελούν 269 κατοίκους ως αντίποινα για τον θάνατο γερμανών στρατιωτών.

1975: Αποκαλύπτεται σχέδιο της CIA με την ονομασία “Chaos” και στόχο την παρακολούθηση 300.000 Αμερικανών και τη διείσδυση πρακτόρων στα κινήματα των ΗΠΑ.

1985: Γάλλοι κομάντο ανατινάζουν το πλοίο της Greenpeace “Rainbow Warrior” στη Νέα Ζηλανδία.

1990: Αποφυλακίζεται ο Νέλσον Μαντέλα μετά από 27 χρόνια στη φυλακή.

1990: Ρουκέτα εναντίον των γραφείων της «Procter & Gamble» (17Ν).

2004: Πεθαίνει ο Ξενοφών Ζολώτας.

2019: Πεθαίνει ο Χρήστος Τσιγαρίδας.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα που έχω αναλάβει τα καθήκοντα του Υπουργού Ανάπτυξης έχω πει ότι είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα της επιχειρηματικότητας στο κέρδος. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Αλλά, εξίσου, πρέπει να υπάρχει σεβασμός και στο τμήμα εκείνο της κοινωνίας που τα βγάζει πιο δύσκολα πέρα ή δεν τα βγάζει καθόλου πέρα. Απευθύνθηκα προς την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και προς τα σούπερ μάρκετ, ζητώντας να πετύχουμε μία εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα.

Τάκης Θεοδωρικάκος (ΕΡΤnews, 29 Μάη)

«Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είναι ένα μέτρο σκληρό αλλά δίκαιο στις δεδομένες συνθήκες. Λειτουργεί θετικά και βοηθάει την Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει τους ελέγχους», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε. Ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, τονίζοντας ότι στις 63 κατηγορίες προϊόντων που αφορά το πλαφόν «έχουν γίνει 50 φορές λιγότερες ανατιμήσεις τον μήνα απ’ ό,τι γίνονταν πριν και 67 φορές περισσότερες μειώσεις τιμών». Όπως επισήμανε, αυτό αποδεικνύει «τη χρησιμότητα του ελέγχου και τη χρησιμότητα του μέτρου», καθώς χωρίς το πλαφόν, «η Ανεξάρτητη Αρχή δεν θα είχε τίποτα να ελέγξει». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν αποτελεί μόνιμο μέτρο: «Δεν είναι για πάντα. Δεν είναι το σχέδιό μας, δεν είναι το όραμά μας για την οικονομία. Αλλά όταν υπάρχει κόσμος ο οποίος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις, δεν είναι ανάγκη εκεί να κερδίζεις 120%. Πρέπει να υπάρχει μέτρο, λογική και ισορροπία».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης (4 Ιούνη)

(Πρώτα πετάς την παπάρα της «εθνικής κοινωνικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα». Φυσικά, επιλέγεις το προστατευμένο περιβάλλον της ΕΡΤ με την απροκάλυπτη δημοσιοκαφρίλα. Χιλιοειπωμένη είναι, βέβαια, η παπάρα, αλλά έτσι και τσιμπούσαν και αποδέχονταν να παίξουν στο σόου οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων, φαντάζεστε τι θα είχαμε περάσει. Μια βδομάδα πρώτη μούρη στα κανάλια θα ήταν ο πολιτικός γυρολόγος. Οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων δεν έχουν όρεξη για τέτοια, οπότε τον έγραψαν στο γνωστό σημείο. Ο γυρολόγος, όμως, έχει αποδείξει ότι είναι αδίστακτος. Αυτή τη φορά διάλεξε το ακόμα πιο προστατευμένο περιβάλλον του Πορτοσάλτε για να κάνει γαργάρα την «εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα» και να αναφωνήσει σαν άλλος βουλευτής Καλοχαιρέτας: «Ετελείωσε, με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδος, αυτό το πολύ σκληρό μέτρο, η ακρίβεια θα εξαφανιστεί». Ολοι ξέρουμε ότι το περιβόητο πλαφόν έχει ξαναεφαρμοστεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και κάθε άλλο παρά εξαφάνισε την ακρίβεια. Δεν υπάρχει περίπτωση, όμως, να κάνει αυτή την παρατήρηση και σχετική ερώτηση ο Πορτοσάλτες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

    17Ν
    • Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

      Εφετείο 17Ν
  • Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

    ΕΛΑ
    • Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

      Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

      Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

      Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

      Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

    Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

    Ποιοι είμαστε
  • Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

    Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

    Επικοινωνία
  • Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

    Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

    Όροι χρήσης
  • Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

    Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

    Ποιοι είμαστε
  • Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

    Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

    Επικοινωνία
  • Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

    Νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες υπό το μανδύα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo