Χωρίς εντάσεις και χωρίς ιδιαίτερη δημοσιότητα αναμενόταν να ολοκληρωθεί χθες (Παρασκευή) η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, στο πλαίσιο της αυξημένης εποπτείας που προβλέπει το Μνημόνιο. Η «γραμμή» από τις Βρυξέλλες (η Κομισιόν έχει τον πρώτο λόγο στην τρόικα) είναι σαφής: να είστε μαζεμένοι και να μην οδηγείτε τα πράγματα σε ρήξη, ακόμα και σε περίπτωση διαφωνιών με τα στελέχη της κυβέρνησης.
Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και τα στελέχη της κυβέρνησης. Σέβονται το μνημονιακό πλαίσιο και δεν προχωρούν σε τίποτα πέρα από τα συμφωνημένα. Γι' αυτό και στις συναντήσεις με την τρόικα επικρατεί ένα κλίμα «παραγωγικής συνεργασίας».
Ετσι, ο αντιπολιτευόμενος Τύπος ψάχνει «θεματάκια» για να ασκήσει την κινδυνολογία, στην οποία είχε ασκηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Αγαπημένο θέμα αυτή την περίοδο ήταν η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία υποτίθεται πως δε θέλει η τρόικα. Οταν όμως βγήκε η Φωτίου και τους είπε ότι αυτά είναι συμφωνημένα από τον Σεπτέμβρη, έκαναν μόκο. Ακόμα και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού είναι συμφωνημένη. Μόνο που δε θα την επιβαρυνθούν οι καπιταλιστές-εργοδότες, αλλά ο κρατικός προϋπολογισμός, από τον οποίο θα επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές των νέων μέχρι 25 ετών, ώστε η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού να είναι ουδέτερη για τα ταμεία των καπιταλιστών.
Υπάρχει κάποια καθυστέρηση στην υλοποίηση κάποιων προαπαιτούμενων, όμως αυτά είναι ήσσονος σημασίας και η «γραμμή» από τις Βρυξέλλες είναι να επιδειχτεί καλή θέληση από την τρόικα, ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 644 εκατ. ευρώ από τις επιστροφές τόκων που έχουν εισπράξει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες χωρών-μελών της ΕΕ από ελληνικά ομόλογα. Η εκταμίευση αναμένεται να εγκριθεί από το Eurogroup στις 11 του Μάρτη και θα αξιοποιηθεί προπαγανδιστικά από την κυβέρνηση.
Το πιο σημαντικό ζήτημα που συζητούν τρόικα-υπουργοί είναι αυτό των «κόκκινων» δανείων. Πρέπει, όμως, να θεωρούμε δεδομένο ότι και σ' αυτό θα υπάρξει συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και μια παραλλαγή του «κυπριακού μοντέλου» για την πρώτη κατοικία.