«Η Βραζιλία δεν είναι πια μια χώρα παρανόμων. Ματέο Σαλβίνι, το δωράκι έρχεται». Μ' αυτή την πανηγυρική ανάρτηση στο Twitter, ο Εδουάρδο Μπολσονάρου, γιος του φασίστα προέδρου της Βραζιλίας και βουλευτής, ανακοίνωσε τη σύλληψη και την έκδοση στην Ιταλία του Τσέζαρε Μπατίστι.
Ο Τσέζαρε Μπατίστι γεννήθηκε στην Τιστέρνα ντι Λατίνα το 1954. Μέλος της οργάνωσης Ενοπλοι Προλετάριοι για τον Κομμουνισμό, συνελήφθη το 1979. Δυο χρόνια αργότερα, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών για συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση. Μερικούς μήνες αργότερα, κατάφερε να αποδράσει από τις φυλακές της Φροσινόνε με τη βοήθεια της οργάνωσής του και να καταφύγει στο Μεξικό.
Το 1990, ο Μπατίστι κατέφυγε στη Γαλλία. Ηδη, από το 1985 ο Μιτεράν είχε διαβεβαιώσει πως η Γαλλία θα έπαυε να εκδίδει στην Ιταλία φυγάδες της εποχής των «μολυβένιων χρόνων», αρκεί να μην ευθύνονταν για ανθρωποκτονίες. Ο Μπατίστι πήρε άδεια διαμονής στο Παρίσι και έπιασε δουλειά ως θυρωρός. Αρχισε να γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα, τα οποία έγιναν ενθουσιωδώς δεκτά από το κοινό και την κριτική.
Τρία χρόνια μετά την καταφυγή του στην (τότε) φιλόξενη Γαλλία, η ιταλική «αντιτρομοκρατία», που λειτουργεί στο όνομα του ιμπεριαλιστικού κράτους, ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις που το διαχειρίζονται, απηύθυνε στον Μπατίστι κατηγορίες για συμμετοχή του στην εκτέλεση τεσσάρων ανθρώπων. Ο Μπατίστι αρνήθηκε τις κατηγορίες, όμως αρνήθηκε να εμφανιστεί στο ιταλικό δικαστήριο, γνωρίζοντας ότι η τύχη του εκεί ήταν προδιαγεγραμμένη (όπως και όσων αγωνιστών βρέθηκαν σ' αυτά τα δικαστήρια). Το 1995, το ιταλικό δικαστήριο τον καταδίκασε ερήμην σε ισόβια.
Ο Μπατίστι εξακολούθησε να ζει στο Παρίσι και να γράφει. Ομως το λεγόμενο δόγμα Μιτεράν για τους ιταλούς πολιτικούς φυγάδες άρχισε να γίνεται σουρωτήρι. Διαισθανόμενος τον κίνδυνο, κατέφυγε στη Βραζιλία το 2004. Εμεινε τρεις μήνες στη φυλακή, αποφυλακίστηκε, μπήκε σε μια μακρά δικαστική διαμάχη και μόλις στις 31 Δεκέμβρη του 2010, την τελευταία μέρα της θητείας του, ο πρόεδρος Λούλα απέρριψε το ιταλικό αίτημα έκδοσης. Τον περασμένο Δεκέμβρη, ο πρόεδρος Τεμέρ ενέκρινε το ιταλικό αίτημα και υπέγραψε απόφαση έκδοσής του στην Ιταλία. Ο Μπατίστι εξαφανίστηκε.
Δώδεκα μέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον φασίστα Μπολσονάρου, τη νύχτα του Σαββάτου 12 προς Κυριακή 13 του Γενάρη, ο Μπατίστι συνελήφθη στη Σάντα Κρους ντε λα Σιέρα της Βολιβίας «από βολιβιανούς αστυνομικούς της Ιντερπόλ», όπως ανακοινώθηκε. Παραδόθηκε αμέσως στη Βραζιλία, διότι «είχε εισέλθει στη Βολιβία με πλαστά έγγραφα».
Ο Μπολσονάρου κάλεσε τον Σαλβίνι να παραλάβει το «δωράκι». Ο Σαλβίνι οργάνωσε αποστολή με ειδικό αεροπλάνο, γεμάτο με ασφαλίτες και πράκτορες, που πήγε στη Βραζιλία για να παραλάβει τον κρατούμενο. «Ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά τον πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρου και τη νέα κυβέρνηση της Βραζιλίας για την αλλαγή του πολιτικού κλίματος», δήλωσε. Κι όταν το αεροπλάνο επέστρεψε στην Ιταλία, πανηγύρισε από το Twitter με μια φωτογραφία από το αεροδρόμιο και μια δήλωση χαρακτηριστική της εποχής που διανύουμε: «Σε απευθείας σύνδεση με το αεροδρόμιο του Τσιαμπίνο, τελικά ο κομμουνιστής δολοφόνος Τσέζαρε Μπατίστι επιστρέφει στη φυλακή της πατρίδας. Ιστορική μέρα για την Ιταλία, μείνετε μαζί μας».
Η Διεθνής του φασισμού κάνει τη βρόμικη δουλειά του αστικού συστήματος. Υπό τη βουβή (ενίοτε και φανερή) επιδοκιμασία ολόκληρης της αστικής πολιτικής. Θα παραμείνουμε απαθείς;
Π.Γ.