Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Υπόθεση Μανώλη Αφράτη: Δικαίωση μεν, αλλά… δυο χρόνια με αναστολή για μια ανθρώπινη ζωή;
  • Ο διπλός εξευτελισμός ενός αυτοκρατορίσκου: αθώα η Μπέγκελ, έκθετος ο Μητσοτάκης
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 15 Νοέμβρη
  • Αμπντουλάχ Αλ-Ντανάν: «Η Αντίσταση ζει στις καρδιές του παλαιστινιακού λαού»
  • Το κάλεσμα του Πεπ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Οικονομία»Business as usual: ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ
Οικονομία

Business as usual: ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ

Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr4 Απρ 2025, 21:20

Μερικές πρώτες επισημάνσεις για τις προχτεσινές ανακοινώσεις του Τραμπ για την επιβολή οριζόντιων δασμών σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Πρέπει, καταρχάς, να διαχωρίσουμε την ουσία της οικονομικής/αντιπαράθεσης από το αλλοπρόσαλλο στιλ του Τραμπ. Ο τελευταίος επανέλαβε τα γνωστά συνθήματά του, με τα οποία σαγηνεύει το καθυστερημένο αμερικάνικο ακροατήριο: «Σήμερα είναι μέρα ανεξαρτησίας», «να κάνουμε την Αμερική πλούσια ξανά» και τα παρόμοια. Εδειχνε και κάτι τεράστιες πινακίδες και έπαιρνε πόζες σαν τον Μωυσή που κρατάει τις πέτρες του σε παλιές χολιγουντιανές ταινίες.

Aνακοινώνοντας δασμούς που ποικίλουν από χώρα σε χώρα (20% για την ΕΕ, 10% για τη Βρετανία, 34% για την Κίνα, 17% για το Ισραήλ, 24% για την Ιαπωνία, 25% για τη Νότια Κορέα, 26% για την Ινδία), ο Τραμπ δήλωσε πως είναι «γενναιόδωρος», γιατί οι δασμοί που ανακοίνωσε είναι οι μισοί σε σχέση με αυτούς που επιβαρύνουν τα αμερικάνικα προϊόντα που εξάγονται εκτός ΗΠΑ. Ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ ήταν ο μεγάλος χαμένος του «ελεύθερου εμπόριου», γιατί «όλοι εκμεταλλεύτηκαν την Αμερική και πλούτισαν σε βάρος της επί δεκαετίες». Οπως είπε, στο εμπόριο «συχνά ο φίλος αποδεικνύεται χειρότερος από τον εχθρό». Οι δε ευρωπαίοι «είναι πολύ σκληροί, πολύ, πολύ σκληροί έμποροι». «Σκέφτεστε την ΕΕ πολύ φιλική. Μας κλέβουν», είπε με το δικό του μοναδικό ύφος.

Πολλοί αστοί οικονομολόγοι έσκισαν τα πτυχία τους. Γιατί πάσχιζαν να βρουν με ποιο οικονομικό μοντέλο οι οικονομικοί σύμβουλοι του Τραμπ υπολόγισαν τους δασμούς που οι άλλες χώρες βάζουν στα αμερικάνικα προϊόντα, για να καταλήξει ο «γενναιόδωρος» Τραμπ να βάλει τους μισούς δασμούς στα δικά τους προϊόντα και χρειάστηκε να περάσουν ώρες μέχρι να καταλάβουν ότι το «μαθηματικό μοντέλο» ήταν απλό σαν το αυγό του Κολόμβου. Και είναι σίγουρο ότι το σκέφτηκε ο ίδιος ο Τραμπ, γιατί κανένας οικονομολόγος δε θα έβαζε την υπογραφή του κάτω από μια ηλιθιότητα. Τι έκανε; Επαιρνε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με κάποια χώρα ή ομάδα χωρών (π.χ. Κίνα ή ΕΕ), το διαιρούσε με τις εξαγωγές της συγκεκριμένης χώρας ή ομάδας χωρών με τις ΗΠΑ, και το πηλίκο ήταν οι δασμοί που υποτίθεται ότι μπαίνουν στα αμερικάνικα προϊόντα!

Για παράδειγμα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα το 2024 ήταν 295 δισ. δολάρια. Οι κινέζικες εξαγωγές στις ΗΠΑ ήταν 438 δισ. δολάρια. Διαιρώντας το 295 διά 438 έχουμε 0,67, άρα η Κίνα επιβάλλει δασμούς 67% στα αμερικάνικα εμπορεύματα και ο «γενναιόδωρος» Τραμπ αποφάσισε να επιβάλει δασμούς 34% στα κινέζικα εμπορεύματα! Στο εμπόριο με την ΕΕ οι ΗΠΑ είχαν το 2024 έλλειμμα 198 δισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές από την ΕΕ στην ΗΠΑ διαμορφώθηκαν σε 531 δισ. δολάρια. Με τη διαίρεση βγαίνει 0,37, άρα η ΕΕ επιβάλλει δασμούς 37% στα αμερικάνικα εμπορεύματα και ο «γενναιόδωρος» Τραμπ αποφάσισε να επιβάλει δασμούς 20% στα εμπορεύματα προέλευσης ΕΕ!

Δεν χρειάζεται να είσαι αστός οικονομολόγος, αρκεί να είσαι άνθρωπος με απλή λογική για να καταλάβεις ότι αυτός ο υπολογισμός είναι χειρότερος από το μπακαλίστικο «τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, έξι το λαδόξυδο». Από τον παραλογισμό του «μαθηματικού μοντέλου» Τραμπ, όμως καταλαβαίνεις ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να σταθεί σε οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ ιμπεριαλιστικών χωρών. Αυτοί που θα καθήσουν να επαναδιαπραγματευτούν θα είναι υπουργοί που θα συνοδεύονται από ομάδες οικονομολόγων, δε θα είναι ο Τραμπ μ’ εκείνον τον κερασφόρο «Μπλέικ» που είχε εισβάλει στο Καπιτώλιο και τα ‘κανε μαντάρα.

Για το γεγονός ότι όλος ο πλανήτης και ιδιαίτερα οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ κατακλύζεται από τα οπλικά συστήματα των αμερικάνικων μονοπωλίων του στρατιωτικού βιομηχανικού συμπλέγματος δεν είπε κουβέντα ο Τραμπ. Ούτε για τις Big Tech αμερικάνικες επιχειρήσεις, όπως η Google, η Apple, η ΜΕΤΑ και άλλες, που δρουν μονοπωλιακά σε όλο τον κόσμο και έχουν κάνει το αμερικάνικο ισοζύγιο πώλησης υπηρεσιών να εκτιναχτεί σε πρωτοφανή ύψη. Και βέβαια, δεν είπε τίποτα για τους «ραντιέρηδες» του αμερικάνικου μονοπωλιακού καπιταλισμού, που απομυζούν ολόκληρες οικονομίες με την εξαγωγή κεφαλαίου που επενδύεται σε επιχειρήσεις ή σε δάνεια προς κράτη.

Στο λόγο του Τραμπ θέση είχε μόνο το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, που ξεπερνά τα 900 δισ. δολάρια. Αυτή ήταν και η μοναδική αλήθεια πουείπε. Ομως δεν είναι καθόλου παράλογο να έχει εμπορικό έλλειμμα μια ισχυρή μονοπωλιακή δύναμη. Είναι αποτέλεσμα του παρασιτισμού του μονοπωλιακού καπιταλισμού, που στις ΗΠΑ είναι ο πιο ανεπτυγμένος παγκόσμια και κατά συνέπεια ο πιο παρασιτικός. Οι αμερικανοί κεφαλαιούχοι, μέσω των πανίσχυρων funds που συγκροτούν, επιδίδονται σε εξαγωγή κεφαλαίου και παίρνουν το κέρδος τους «κουρεύοντας κουπόνια», όπως το περιγράφει ο Λένιν στο κλασικό έργο του «Ιμπεριαλισμός, ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού». Συστήνουμε ανεπιφύλακτα την ανάγνωση αυτού του έργου, μέσω της οποίας θα λυθούν απορίες και θα απαντηθούν ερωτήματα.

Η πρωτοκαθεδρία της εξαγωγής κεφαλαίου έναντι της εξαγωγής εμπορευμάτων δεν σημαίνει πως μια ιμπεριαλιστική χώρα δεν ενδιαφέρεται για την παραγωγική της βάση και τα συμφέροντα των καπιταλιστών που έχουν επενδύσει σ’ αυτήν. Αυτό ακριβώς κάνει τώρα ο Τραμπ, μετά από εισήγηση της ομάδας των καπιταλιστών που αποτελούν τους συμβούλους του. Το ότι το κάνει με το δικό του αλλοπρόσαλλο τρόπο μάλλον σε καλό του αμερικάνικου μονοπωλιακού καπιταλισμού θα βγει, διότι η τακτική Τραμπ έχει τα χαρακτηριστικά ενός αμερικάνικου οικονομικού blitz krieg.

Ο Τραμπ το έκανε πρώτα με το Μεξικό και τον Καναδά. Ανακοίνωσε δασμούς για τις δύο αυτές χώρες, τους οποίους δεν εφάρμοσε, καθώς τους αντάλλαξε με πολιτικά ανταλλάγματα. Τώρα ανακοινώνει δασμούς για όλες τις χώρες του κόσμου και την ίδια στιγμή τις καλεί να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για πολλές παρτίδες σκληρού πόκερ.

«Ο πρόεδρος είναι πάντα πρόθυμος να δεχτεί ένα τηλεφώνημα, πάντα πρόθυμος για μια καλή διαπραγμάτευση, αλλά είναι πολύ επικεντρωμένος στο να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, λίγες ώρες προτού ο Τραμπ δώσει το σόου του ΜΑWA (Make Amerika Welth Again – Να ξανακάνουμε την Αμερική πλούσια). Και για ξεκάρφωμα, για να μην θεωρηθεί ότι οι δασμοί είναι μπλόφα του Τραμπ, προεξόφλησε ότι οι δασμοί «δεν πρόκειται να αποτύχουν. Θα πετύχουν. Ο πρόεδρος έχει μια λαμπρή ομάδα συμβούλων που μελετούν αυτά τα θέματα εδώ και δεκαετίες, και επικεντρωνόμαστε στην αποκατάσταση της χρυσής εποχής της Αμερικής και στην ανάδειξη της Αμερικής σε κατασκευαστική υπερδύναμη».

Και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, άφησε να εννοηθεί ότι οι δηλώσεις του Τραμπ είναι διαπραγματευτικό χαρτί, όπως συνέβη με το Μεξικό, η πρόεδρος του οποίου δεσμεύτηκε να φυλάξει τα αμερικανομεξικανικά σύνορα ώστε να μην περνούν στις ΗΠΑ μετανάστες από τη Λατινική Αμερική. Τον κύκλο έκλεισε ο ίδιος ο Τραμπ, λέγοντας στους δημοσιογράφους μέσα στο Αir Force One, που τον μετέφερε από την Ουάσιγκτον στο Μαϊάμι, ότι περιμένει τηλεφωνήματα για ν’ αρχίσει διαπραγματεύσεις!

Ο Κιρ Στάρμερ είναι ο πρώτος που ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να καθήσει στο τραπέζι του πόκερ. Εξέφρασε ανακούφιση για το ότι οι δασμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 10%, καμάρωσε ότι αυτή η ευμενής μεταχείριση είναι αποτέλεσμα της δικής του πολιτικής έναντι των ΗΠΑ και ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για να διαπραγματευτεί μια διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ. Μάλλον φτύνει τον κόρφο του που δεν εκδήλωσε δημόσια την επιθυμία του για επιστροφή της Βρετανίας στην ΕΕ (πάντα αυτός και η πλειοψηφία των Εργατικών ήταν ενάντια στο Brexit). Οι υπέρμαχοι του Brexit πλέουν σε πελάγη ευτυχίας, γιατί η Βρετανία δε δεσμεύεται από την ΕΕ και μπορεί να διαπραγματευτεί μια διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ, που θα ευνοήσει τις εξαγωγές των εμπορευμάτων της και θα προσελκύσει κεφάλαια που θα επενδυθούν στη βιομηχανία της.

Οι υπόλοιποι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές δεν περιμένουν, βέβαια, να τους εκπροσωπήσει η Φον ντερ Λάιεν, η οποία είναι τόσο… οξυδερκής ώστε μόλις επανεκλέχτηκε ο Τραμπ ζήτησε να αγοράσει η ΕΕ περισσότερο αμερικανικό LNG, ακολουθώντας μια καρικατούρα πολιτικής «κατευνασμού». Οι πρώτες απαντήσεις δόθηκαν από υπουργούς της Γερμανίας και της Γαλλίας και από τον πρόεδρο της ιταλικής ένωσης των βιομηχάνων και τραπεζιτών, Confindustria, (η κυβέρνηση Μελόνι δεν είπε κουβέντα, αλλά σίγουρα θα πει τις επόμενες μέρες). Δεν είναι τυχαίο ότι οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών χωρών δεν τοποθετήθηκαν οι ίδιοι. Ηθελαν να συγκρατήσουν τον «πανικό των χρηματιστηρίων», στα οποία οι μεγάλοι παίχτες έστησαν πάρτι σήμερα.

Αφού άφησε να περάσει μια μέρα, ο Μακρόν μίλησε για «βάναυσους και αβάσιμους δασμούς» και προέτρεψε τους ηγέτες όλων των χωρών του κόσμου (όχι μόνο της ΕΕ) να παραμείνουν ενωμένοι (είναι ενωμένοι;) και να μην μπουν στον πειρασμό «να απαντήσουν κατά μόνας».

Ψύχραιμη ήταν η τοποθέτηση της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που δήλωσε ότι αυτό που έρχεται «θα είναι αρνητικό σε όλο τον κόσμο, και η πυκνότητα και η διάρκεια του αντίκτυπου θα ποικίλλουν ανάλογα με το εύρος, τα προϊόντα που θα στοχοποιηθούν, πόσο θα διαρκέσει και αν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις ή όχι». «Αν η Ευρώπη τροφοδοτήσει την αντιπαράθεσή της με τις ΗΠΑ, η Κίνα θα επωφεληθεί από αυτό», κατέληξε η Λαγκάρντ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη στην προσέγγισή της απέναντι στις ΗΠΑ. Ο Μακρόν θέλει όλες τις χώρες «ενωμένες», η Λαγκάρντ θέλει «ενωμένες» μόνο τις χώρες της ΕΕ και θεωρεί την Κίνα τον πιο επικίνδυνο ανταγωνιστή.

Υπογραμμίσαμε παραπάνω τις… μαγικές λέξεις. Η Λαγκάρντ μίλησε στο ίδιο μήκος κύματος  με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου. «Negotiate, baby, negotiate» (διαπραγματεύσου, μωρό μου, διαπραγματεύσου), όπως θα έλεγε ο Τραμπ. Το ερώτημα είναι αν ο γερμανογαλλικός άξονας θ’ αποφασίσει να διαπραγματευτεί για όλη την ΕΕ «πακέτο» ή αν στην ιμπεριαλιστική σύμπραξη της Δυτικής Ευρώπης θα επικρατήσουν φυγόκεντρες τάσεις, λόγω των διαφορετικών συμφερόντων καθεμιάς από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τη συγκροτούν.

Ποιος προστατευτισμός;

Σπάει ο Τραμπ το «διεθνές ελεύθερο εμπόριο»; Εχουμε επιστροφή στον προστατευτισμό, όπως δήλωσε ο Μητσοτάκης και επανέλαβε σαν ηχώ ο (παντελώς άσχετος περί τα οικονομικά) Πιερρακάκης;

Σε ποιον τα πουλάνε αυτά; Αν η λεγόμενη «παγκοσμιοποίηση» έχει ως βασικό της πυλώνα το ελεύθερο εμπόριο, τότε γιατί η Κομισιόν παίρνει συνεχώς αποφάσεις μπλοκαρίσματος κινέζικων εξαγωγών εμπορευμάτων και εξαγορών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από κινέζικα κεφάλαια; Αυτά τα μέτρα τα βαφτίζουν «αντιντάμπινγκ», αλλά δεν είναι καθόλου δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι είναι μέτρα άμυνας του μονοπωλιακού κεφάλαιου των ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών αγορών από τις επιθετικές κινήσεις του (πιο ακμαίου στη σημερινή φάση) κινέζικου μονοπωλιακού κεφάλαιου. Ο Τραμπ δεν κάνει τίποτα διαφορετικό απ’ αυτό που κάνουν στους κινέζους ιμπεριαλιστές οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές.

Αν έχει καταργηθεί ο προστατευτισμός και υπάρχει ελεύθερο εμπόριο, γιατί η ΕΕ υπογράφει συμφωνίες με χώρες ή ομάδες χωρών, όπως ο Καναδάς, οι χώρες του νότου της Αφρικής κ.ά.; Μάλιστα, για να προωθήσει αυτές τις συμφωνίες και να μπορεί το ευρωπαϊκό μονοπωλιακό κεφάλαιο να εξαχθεί και να τοποθετηθεί κερδοφόρα σε χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου, όπως και να κατακλυστούν οι αγορές αυτών των χωρών από ευρωπαϊκά βιομηχανικά εμπορεύματα, η ΕΕ άνοιξε την αγορά της στα φτηνά αγροτικά προϊόντα αυτών των χωρών και χαντάκωσε την ευρωπαϊκή αγροτική παραγωγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Το ρήμαγμα της αγροτικής παραγωγής σε αριθμούς

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτών των οικονομικών συμφωνιών, έχουν ξεπαστρευτεί ΠΟΠ αγροτικά εμπορεύματα των εξαρτημένων χωρών της ΕΕ, όπως π.χ. η ελληνική Φέτα, που αντιπροσωπεύει σε αξία το 70% των εξαγωγών ελληνικών τυριών. Τι είναι πιο βλαπτικό για τους λαούς, οι δασμοί στα αμερικάνικα προϊόντα ή η καταστροφή της αγροτικής οικονομίας και το μαζικό ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς, στο βωμό των σχεδιασμών του μονοπωλιακού κεφαλαίου των ιμπεριαλιστικών χωρών της ΕΕ;

Νέα φάση σε ένα διαρκή πόλεμο

Θα δούμε πώς θα εξελιχτούν τα πράγματα στις διαπραγματεύσεις που επιδιώκει η διοίκηση Τραμπ, ώστε να εξασφαλίσει ευνοϊκότερους όρους για την αμερικάνικη παραγωγή («η χώρα μας διαθέτει μία από τις πιο συγκεντρωμένες και ανταγωνιστικές οικονομίες παγκοσμίως», όμως «πάρα πολλές ξένες χώρες κρατούν τις αγορές τους κλειστές στις αμερικανικές εξαγωγές. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα άδικη πρακτική», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου).

Το σημειώνουμε επειδή τα πράγματα δεν είναι σαν τις πλάκες με τις δέκα εντολές του Μωυσή. Πρόκειται για πολυπαραγοντικό ζήτημα. Για παράδειγμα, στις ίδιες τις ΗΠΑ, η βιομηχανική παραγωγή θα υποστεί πλήγμα από την αύξηση των δασμών, στο μέτρο που εισάγει πρώτες ύλες ή εξαρτήματα ή ημικατεργασμένα εμπορεύματα από τρίτες χώρες. Δεν μπορεί η αμερικάνικη παραγωγή να εξασφαλίσει άμεσα την εντός ΗΠΑ παραγωγή πρώτων υλών όπως ο χάλυβας ή ανταλλακτικών και ημικατεργασμένων εμπορευμάτων που εισάγει από την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία ή τις άλλοτε «τίγρεις της Ασίας».

Οι δασμοί που εξήγγειλε ο Τραμπ με το σόου στον κήπο των ρόδων του Λευκού Οίκου δεν μπορούν να σταθούν. Οι εξαγγελίες Τραμπ αποτελούν απλά το εναρκτήριο λάκτισμα για ένα γύρο σκληρών διαπραγματεύσεων σ’ έναν εμπορικό πόλεμο που κρατάει πολλές δεκαετίες και που ποτέ δεν σταμάτησε, ούτε πρόκειται να σταματήσει.

Ακούς τον Μητσοτάκη να δηλώνει ότι οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Τραμπ αποτελούν μια «κολοσσιαίας διάστασης στροφή στην οικονομική πολιτική, στη διεθνή εμπορική πολιτική των ΗΠΑ», ότι αποτελούν «ιστορική στροφή στον προστατευτισμό και μια πολύ απότομη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχει λειτουργήσει εδώ και πολλές δεκαετίες», και αναρωτιέσαι: είναι οικονομικά αναλφάβητος και ανιστόρητος ή απλά προσπαθεί να φοβίσει τον ελληνικό λαό;

Για να μην πάμε σε παλαιότερες εποχές, θα διατρέξουμε γρήγορα την ιστορία του εμπορικού πολέμου μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Οταν ιδρύθηκε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θεσπίστηκε και ένα Γραφείο στον ΟΗΕ με ταμπέλα «Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου». Τα αρχικά έγιναν γνωστά ως GATT. Στόχος της GATT ήταν να δημιουργήσει συνθήκες συνεννόησης ανάμεσα στις αστικές και ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις ώστε να «απελευθερωθεί» το διακρατικό εμπόριο. Στην πραγματικότητα δεν έψαχναν απελευθέρωση του εμπόριου, αλλά ρύθμιση του εμπορικού ανταγωνισμού, για να μην ξεσπούν ανοιχτοί πόλεμοι.

Η GATT πέρασε από διάφορες φάσεις διαπραγματεύσεων. Πότε κατέληγαν σε συμφωνίες (οι οποίες αφορούσαν μόνο τα κράτη που συμμετείχαν στη GATT) και πότε ο εμπορικός ανταγωνισμός μετατρεπόταν σε εμπορικό πόλεμο. Οι φάσεις των διαπραγματεύσεων της GATT ονομάζονταν «γύροι». Είχαμε το γύρο της Γενεύης (1954), το γύρο του Ντίλον (από το όνομα του αμερικανού υπουργού Οικονομικών που πήρε τη σχετική πρωτοβουλία και μετά το γύρο του Κένεντι (1963-67). Ο τότε αμερικανός πρόεδρος πρότεινε αμοιβαία μείωση των δασμών εισαγωγών κατά 50%, μετά από μια τετραετία κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μείωση 35%, αλλά μόνο για μια πενταετία (1967-72).

Ξέσπασε η πετρελαϊκή κρίση, έσπασε η συμφωνία. Στο μεταξύ, αναδύθηκε ως βιομηχανική δύναμη η Ιαπωνία. Ετσι, αρχίζει ο γύρος του Τόικο (1973-79). Μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις, εν μέσω ενός ακόμα πιο σκληρού εμπορικού πολέμου, οι χώρες (είχαν αυξηθεί σε 102) του γύρου του Τόκιο κατέληξαν σε μείωση των δασμών εισαγωγής κατά 33%. Πάλι για περιορισμένη χρονική περίοδο (1980-86). Ακολούθησε ο γύρος της Ουρουγουάης, με τη συμμετοχή περισσότερων χωρών, που κράτησε οχτώ χρόνια (1986-94) και κατέληξε στη διεύρυνση των προϊόντων και υπηρεσιών της GATT, η οποία μετονομάστηκε στο γνωστό μέχρι και σήμερα Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ο ΠΟΕ υποτίθεται πως περιλάμβανε και ένα μηχανισμό διεθνούς διαιτησίας για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των χωρών. Παραμύθια της Χαλιμάς. Η Γερμανία ισχυροποιήθηκε μετά την ενοποίηση, η Ρωσία ξανασήκωσε το ιμπεριαλιστικό μπόι της μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του παλινορθωμένου (κρατικού) καπιταλισμού και την περίοδο κατάπτωσης του Γιέλτσιν και η ιμπεριαλιστική Κίνα προέβαλε στο διεθνές στερέωμα με αξιώσεις. Κανένας ΠΟΕ και κανένας μηχανισμός διεθνούς διαιτησίας δεν μπορούσε να σταματήσει τον εμπορικό πόλεμο που πλέον είχε περισσότερους παίχτες. Οι ιμπεριαλιστικές χώρες ομνύουν στην «παγκοσμιοποίηση» και την ίδια στιγμή διεξάγουν άγριο εμπορικό πόλεμο, χρησιμοποιώντας δασμολογικά και μη δασμολογικά μέσα, όπως τα μέτρα «αντιντάμπινγκ» της ΕΕ κατά της Κίνας.

Το 1996 άρχισε ο γύρος της Ντόχα. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους γύρους κράτησε μόνο δύο χρόνια. Οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν. Το δασμολογικό καθεστώς αφέθηκε στις διμερείς κρατικές συμφωνίες. Τότε άρχισε η ΕΕ να διαπραγματεύεται χωριστές συμφωνίες, όπως η CETA με τον Καναδά.

Αυτό που κάνει ο Τραμπ, λοιπόν, είναι να πυροδοτήσει ένα νέο γύρο παζαριών ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου που ποτέ δεν σταμάτησε. Θα υπάρξει μια απότομη όξυνση αυτού του πολέμου ή θα ακολουθήσουν πιο «ήπιες» τακτικές; Είναι νωρίς για να απαντηθεί με κατηγορηματικότητα αυτό το ερώτημα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, πως στο μονοπωλιακό στάδιο του καπιταλισμού η εξαγωγή εμπορευμάτων είναι σημαντικά υποδεέστερη από την εξαγωγή κεφαλαίου. Αμερικάνικο κεφάλαιο έχει εξαχθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Θα πλήξει η κυβέρνηση των ΗΠΑ τα συμφέροντα αυτού του κεφάλαιου, της ατμομηχανής του αμερικάνικου μονοπωλιακού καπιταλισμού; Σ’ αυτό μπορούμε να απαντήσουμε κατηγορηματικά: όχι.

Σε κάθε περίπτωση, τις συνέπειες της όποιας όξυνσης του εμπορικού πολέμου, είτε είναι σύντομος είτε τραβήξει σε χρόνο, θα τις πληρώσουν το προλεταριάτο και οι λαοί όλων των χωρών. Και των ιμπεριαλιστικών, όπως οι ΗΠΑ, και των μέσης καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως η Ελλάδα.

Εκτύπωση 🖨
ΔΑΣΜΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΡΑΜΠ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚαλά, δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη;

Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 5 Απρίλη

Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

Σχετικά Αρθρα

Το GSI θα κάνει παρέα στον EastMed, στο ντουλάπι με τα απραγματοποίητα φαραωνικά σχέδια

Οικονομία 13 Νοέ 2025, 21:54

Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ

Οικονομία 9 Νοέ 2025, 10:37

Τραμπ: «Ο πόλεμος στη Γάζα τελείωσε»

Υποχρέωσε τον Νετανιάχου να επαναλάβει το ίδιο

Διεθνή 13 Οκτ 2025, 13:26

Σήμερα στην Κόντρα: Μια συζήτηση σε μια καυτή επικαιρότητα

Εκδηλώσεις 10 Οκτ 2025, 09:59

Απόστρατος ισραηλινός στρατηγός Μπρικ: «Το Ισραήλ έχει φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή»

Διεθνή 8 Οκτ 2025, 13:30

Αρχισαν στο Κάιρο οι σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αντίσταση και στους σιωναζιστές και αμερικάνους ιμπεριαλιστές

Διεθνή 6 Οκτ 2025, 20:10
Ροή Ειδήσεων
Εργατικά

Υπόθεση Μανώλη Αφράτη: Δικαίωση μεν, αλλά… δυο χρόνια με αναστολή για μια ανθρώπινη ζωή;

15 Νοέ 2025, 10:28
Καταστολή

Ο διπλός εξευτελισμός ενός αυτοκρατορίσκου: αθώα η Μπέγκελ, έκθετος ο Μητσοτάκης

15 Νοέ 2025, 09:10
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

15 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Νοέμβρη

15 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Αμπντουλάχ Αλ-Ντανάν: «Η Αντίσταση ζει στις καρδιές του παλαιστινιακού λαού»

Συνέντευξη με τον υπεύθυνο πολιτικών σχέσεων του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

14 Νοέ 2025, 21:05
Αθλητισμός

Το κάλεσμα του Πεπ

14 Νοέ 2025, 14:54
Καταστολή

Στις 20 Νοέμβρη, στην Καρδίτσα, η δίκη των βασανιστών του Βασίλη Μάγγου

Δικαίωμα παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας ζητούν οι γονείς του

14 Νοέ 2025, 14:26
Κόντρες

Γιατί τόση «καΐλα» για τον Ιμάμογλου;

14 Νοέ 2025, 14:03
Πολιτική

Ερντογάν διακηρύσσει, Ερχιουρμάν συγκατανεύει

14 Νοέ 2025, 12:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Νοέμβρη

14 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Λευτεριά στην Παλαιστίνη από την κορυφή της Πύλης του Βραδεμβούργου

13 Νοέ 2025, 22:14
Οικονομία

Το GSI θα κάνει παρέα στον EastMed, στο ντουλάπι με τα απραγματοποίητα φαραωνικά σχέδια

13 Νοέ 2025, 21:54
Διεθνή

Γαλλία: Η κυβερνητική σταθερότητα, η απειλή του δρόμου και οι πολιτικές καντρίλιες

13 Νοέ 2025, 19:39
Κόντρες

…κι η κοπριά στα λάχανα

13 Νοέ 2025, 15:11
Πολιτισμός

Ντοκιμαντέρ σκοπιμότητας να προβοκάρει την Αντίσταση του παλαιστινιακού λαού

13 Νοέ 2025, 14:05
Πολιτική

Σπίτια και κοινωνικές παροχές μόνο για καραβανάδες

13 Νοέ 2025, 12:02
Διεθνή

Πατέρας Μανουέλ Μουσάλαμ: Η Ενοπλη Αντίσταση είναι ο μοναδικός δρόμος για την απελευθέρωση

13 Νοέ 2025, 09:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Νοέμβρη

13 Νοέ 2025, 00:01
Πολιτική

Προετοιμάζοντας τη διάδοχη κατάσταση για τη διαχείριση της αστικής κρατικής εξουσίας

12 Νοέ 2025, 22:32
Διεθνή

Για τους ήρωες της ενημέρωσης

12 Νοέ 2025, 19:32
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Νοέμβρη

Βραζιλία: Ημέρα δημοκρατίας (1889).

Βέλγιο: Ημέρα βασιλιά.

1922: Εκτελούνται οι έξι υπεύθυνοι για τη μικρασιατική καταστροφή (Δημήτριος Γούναρης, Γεώργιος Χατζηανέστης, Νικόλαος Στράτος, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, Γεώργιος Μπαλτατζής, Νικόλαος Θεοτόκης).

1929: Συγκρούσεις απεργών (προσωπικό ιδιωτικών λεωφορείων) με τη χωροφυλακή (Αθήνα).

1951: Το έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών καταδικάζει σε θάνατο τον Νίκο Μπελογιάννη και άλλους για παράβαση του Αναγκαστικού Νόμου 509/1947.

1973: Φοιτητές κλείνονται στα Πολυτεχνεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καλώντας τον λαό σε εξέγερση εναντίον της δικτατορίας.

1973: Οκτώ μέλη του IRA καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη για βομβιστικές ενέργειες στο Λονδίνο.

1977: Δεκαοκτώ επιθέσεις με βόμβες σε όλη τη Γαλλία για την έκδοση του δικηγόρου Κρουασάν.

1977: Βόμβα στα γραφεία της ΕΝΕΠ Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη.

1977: Εμπρησμός των γραφείων της Εθνικής Παράταξης (ΛΕΑ).

1979: Βόμβα στο αυτοκίνητο αξιωματικού ε.α. μέλους της ΑΕ «Αερολιμήν Αθηνών» (ΕΛΑ).

1983: Εκτελούνται ο πλοίαρχος Τζορτζ Τσάντες (JUSMAGG) και ο οδηγός του Νίκος Βελούτσος (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

    • Εφετείο 17Ν

      Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

  • ΕΛΑ

    Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

      Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

      Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

      Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

      Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

    Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

  • Επικοινωνία

    Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

    Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

  • Όροι χρήσης

    Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

    Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

  • Ποιοι είμαστε

    Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

    Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

  • Επικοινωνία

    Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

    Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

  • Όροι χρήσης

    Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

    Εκβιασμός για νέες συμφωνίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo