Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

120 εκατ. ευρώ: Η Aegean τα έχει μεγαλύτερη ανάγκη από τα νοσοκομεία!

0

Εχουμε γράψει και παλιότερα και έχουμε αποδείξει ότι για χάρη των κερδών των ξενοδόχων, των τουριστικών πρακτόρων, των αεροπορικών εταιριών και των εφοπλιστών της ακτοπλοΐας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη άνοιξε διάπλατα τα σύνορα στον τουρισμό και κατέστρεψε τη χώρα με μια τεράστια διασπορά του κοροναϊού. Δεν μας προκαλεί, λοιπόν, καμιά έκπληξη η «γενναία» επιχορήγηση της Aegean με 120 εκατ. ευρώ, την οποία ανακοίνωσε ο Πέτσας δηλώνοντας: «Σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με βάση τον κατά το δυνατόν δίκαιο επιμερισμό των βαρών μεταξύ κράτους και ιδιωτών μετόχων, προχωρά η κυβέρνηση, δρομολογώντας την στήριξη της εταιρείας Aegean… Το συνολικό ύψος της κρατικής στήριξης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 120 εκατ. ευρώ».

Το θέμα είχε ανοίξει από τον περασμένο Μάρτη, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης εξέδιδε δελτίο Τύπου για να πει ότι «σε αυτή τη συγκυρία, οι αποφάσεις και οι πολιτικές των αρχών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο που είναι απαραίτητες για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κρίσης, θα είναι κρίσιμες». Στις 30 Απρίλη, σε εκδήλωση καπιταλιστών και μανατζαραίων της Endeavor Greece (ιδρύτρια είναι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι και μέλος του ΔΣ ο Ευτύχης Βασιλάκης), ο τελευταίος, πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της Aegean, δήλωνε: «Ελπίζουμε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης από το κράτος που να μπορέσει να μας βοηθήσει και εμάς που είμαστε τόσο πολύ πληττόμενοι». Λίγο ακόμα και θα μας έλεγε ότι είναι έτοιμος να βγει για… ζητιανιά στην οδό Ερμού…

«Το σχέδιο κρατικής στήριξης της αεροπορικής εταιρείας, θέτει ως αναπόσπαστο κομμάτι την κεφαλαιακή ενίσχυση της Aegean με τη συμμετοχή και των μετόχων της», είπε ο Πέτσας, με το θράσος του εκπροσώπου ενός πρωθυπουργού και μιας κυβέρνησης που νομίζουν ότι μπορεί να μας δουλεύουν. Ο Πέτσας μας… καθησυχάζει λέγοντάς μας ότι τα αφεντικά της Aegean θα βάλουν λεφτά στο ίδιο τους το μαγαζί! Να τους πούμε κι ευχαριστώ; Μιλάμε για κοροϊδία. Θα βάλει το κράτος 120 εκατ. ευρώ και οι καπιταλιστές θα βγάλουν από τη μια τσέπη 60 εκατ. ευρώ και θα τα βάλουν στην άλλη τσέπη! Και θα εξακολουθήσουν να κάνουν κουμάντο στην εταιρία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Χρειάζεται μήπως να θυμίσουμε τι έλεγαν όταν υπήρχε ακόμα η «Ολυμπιακή», που ο Ωνάσης τη φόρτωσε στο κράτος αφού πρώτα την ξεζούμισε; Οτι δε γίνεται να λειτουργούν ζημιογόνες επιχειρήσεις με κρατική επιχορήγησης, ότι η αγορά πρέπει ν’ ανοίξει στον ανταγωνισμό κτλ. Η συνέχεια είναι γνωστή. Εκοψαν την «Ολυμπιακή» σε φέτες και την ξεπούλησαν μπιρ παρά, για να χτιστεί στη θέση της η μεγάλη και τρανή Aegean, που πήρε την καλύτερη φέτα της «Ολυμπιακής».

Η οικογένεια Βασιλάκη, με παλιούς ισχυρούς «δεσμούς» με την οικογένεια Μητσοτάκη, είναι ασφαλώς απ’ αυτές που πίεσαν ν’ ανοίξουν διάπλατα τα σύνορα το καλοκαίρι. Αφού περιόρισε όσο ήταν δυνατό τις απώλειες από την περίοδο του ανοιξιάτικου λοκντάουν, τώρα εισπράττει και το κρατικό «δωράκι» των 120 εκατ. ευρώ.

Γιατί, όμως, δε χρησιμοποιεί τα ταμειακά της διαθέσιμα για να κάνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου; Γιατί δε βάζουν όλα τα λεφτά οι μέτοχοι, από τα τεράστια καθαρά κέρδη που μοιράστηκαν τα προηγούμενα χρόνια; Ρητορικά είναι τα ερωτήματα. Οι καπιταλιστές παθαίνουν «τεταρταίο» όταν πρόκειται να ενισχυθεί κάποια κρατική επιχείρηση και καταγγέλλουν… «σοσιαλισμό». Οταν όμως πρέπει να ενισχύσουν την κεφαλαιακή επάρκεια των εταιριών τους, εφαρμόζουν το «σοσιαλισμό των πλουσίων». Ο,τι έγινε με τις τράπεζες κατά τη δεκαετία των Μνημονίων, γίνεται τώρα με την Aegean. Σε μια περίοδο που ο τζίρος πέφτει, οι καπιταλιστές μέτοχοι καταφεύγουν στο κράτος για να τους ενισχύσει κεφαλαιακά.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται τα ταμειακά διαθέσιμα και τα κέρδη (μετά τους φόρους) από το 2013, χρονιά συγχώνευσής της Aegean με την Olympic Αir, μέχρι και το πρώτο εννιάμηνο του 2020, όπως αποτυπώνονται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της. Μιλάμε γι’ αυτά που δηλώνονται δηλαδή.

Να προσθέσουμε ότι σύμφωνα με την εξαμηνιαία χρηματοοικονομική έκθεση της εταιρίας από 01/01/20 έως 30/06/20, η Aegean, κάνοντας χρήση του ταμείου εγγυοδοσίας επιχειρήσεων COVID-19, πήρε έγκριση για δάνειο 150 εκατ. ευρώ, το οποίο εγγυήθηκε το κράτος σε ποσοστό 80%! Την περίοδο του ανοιξιάτικου λοκντάουν έθεσε το 70% των εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης εργασίας και την ίδια ώρα ανακοίνωνε παραλαβές και παραγγελίες νέων αεροσκαφών! Και για να είμαστε πληρέστεροι, να πούμε ότι οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών και των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας ήταν στο εξάμηνο του 2020 989.910 ευρώ (1.592.000 ευρώ την ίδια περίοδο του 2019). Αυτά δηλώνουν, έτσι;

Ενόψει των παραπάνω, η κρατική χρηματοδότηση της Aegean με 120 εκατ. ευρώ αποτελεί άλλη μια πρόκληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οσο για τη δήλωση Πέτσα, ότι το ελληνικό δημόσιο θα λάβει ειδικά δικαιώματα προαίρεσης για αγορά μετοχών της εταιρίας, τα λεγόμενα warrants στη χρηματιστηριακή γλώσσα, αρκεί μια γρήγορη αναζήτηση στο Διαδίκτυο για να καταλάβει κανείς ότι πρόκειται για χρηματιστηριακό παιχνίδι με τα λεφτά του σκληρά φορολογούμενου ελληνικού λαού. Tα warrants αποτελούν εξασφάλιση της Aegean, για να πάρει κι άλλο χρήμα στο μέλλον, από μετοχές που θα εκδοθούν σε προκαθορισμένη τιμή, πάντα ψηλότερη απ’ αυτή που θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου. Οταν είναι να κλείσουν την «Ολυμπιακή» λένε ότι «το κράτος δεν πρέπει να κάνει τον επιχειρηματία». Οταν είναι να στηρίξουν τους καπιταλιστές μετόχους της Aegean, κάνουν το κράτος «επιχειρηματία» που καμαρώνει ότι θα πάρει και warrants.

ΥΓ1. Το επιχείρημα ότι η γερμανική κυβέρνηση έκανε το ίδιο με τη Lufthansa, μπουκώνοντάς την με 9 δισ. ευρώ μπορεί να πείσει μόνο «φιλελέδες». Καπιταλισμός υπάρχει και στη Γερμανία. Μονοπωλιακού επιπέδου, μάλιστα, γι’ αυτό και η τόσο μεγάλη διαφορά στα λεφτά.

ΥΓ2. Θυμόσαστε τον «εθνικό μας λοιμωξιολόγο» να θρηνεί επειδή τα αεροπλάνα ήταν καθηλωμένα στο έδαφος;

Κοινοποίηση: