Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Παλαιστινιακή Αρχή – Ισραήλ: Επανέναρξη της συνεργασίας ασφάλειας

0

Την επανέναρξη της συνεργασίας ασφάλειας μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραήλ ανακοίνωσε μέσω Twitter ο υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων της ΠΑ, Χουσεΐν Αλ Σέιχ, την Τρίτη 17 Νοέμβρη. Η συνεργασία είχε παγώσει προσωρινά τον περασμένο Μάη, ως απάντηση του Αμπάς στη διακήρυξη των σιωνιστών ότι θα προχωρήσουν στην προσάρτηση των εποικισμών και της Κοιλάδας του Ιορδάνη.

Η επανέναρξη της συνεργασίας της ΠΑ με τους σιωνιστές θα αποδεσμεύσει 890 εκατομμύρια δολάρια από συλλογή φόρων που κάνει το Ισραήλ για λογαριασμό της ΠΑ, ποσό που κατακρατούσε τους τελευταίους έξι μήνες, μετά την απόφαση του Αμπάς να παγώσει τη συνεργασία ασφάλειας.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, μέσω του εκπροσώπου της, δικαιολόγησε την υπαναχώρησή της δηλώνοντας ότι η επανέναρξη της συνεργασίας ασφάλειας με το Ισραήλ για την καταστολή του παλαιστινιακού λαού της Δυτικής Οχθης είναι αμοιβαία επωφελής, αφού δεν προστατεύει μόνο τους Ισραηλινούς αλλά και τους Παλαιστίνιους, καθιστώντας έτσι σαφές ότι θεωρεί εχθρό της την Αντίσταση και όχι το Ισραήλ. Δεν προκαλεί βέβαια καμιά έκπληξη αυτή η δήλωση, αφού ήδη από τη συγκρότησή της η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι παρά το μακρύ χέρι της αμερικάνικης κυριαρχίας και της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη.

Προσπαθώντας να τιθασεύσει κάπως την οργή των Παλαιστίνιων γι’ αυτή την απόφαση, ο πρωθυπουργός της ΠΑ Μοχάμεντ Στάγιε υποστήριξε ότι η επανέναρξη της συνεργασίας ασφάλειας βασίστηκε εν μέρει στην αδυναμία της ΠΑ να αντιμετωπίσει την όξυνση της πανδημίας στη Δυτική Οχθη! Σύμφωνα όμως με ανώνυμη ισραηλινή κυβερνητική πηγή, η νίκη του Μπάιντεν στις αμερικάνικες εκλογές και η άνοδός του στην πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ αποτέλεσε μια καλή δικαιολογία για την ΠΑ προκειμένου «να κατέβει από το δέντρο» και να συνεργαστεί ξανά με το Ισραήλ.

Η κίνηση αυτή της ΠΑ τορπιλίζει τη συμφωνία του Αμπάς με τη Χαμάς στις 24 Σεπτέμβρη για τη διεξαγωγή εκλογών στο σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμπάς επιδιώκει επαναπροσέγγιση με τη Χαμάς χρησιμοποιώντας την ως διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στους σιωνιστές, όποτε τον στριμώχνουν πολιτικά, και στη συνέχεια την ακυρώνει, έχοντας πετύχει τους στόχους του. Αυτού του είδους οι κινήσεις είναι τα πολιτικά σάλτα ενός δικτατορίσκου που προσπαθεί να επιβιώσει πολιτικά έχοντας χάσει κάθε υπόληψη μέσα στο λαό του, κάτι που το γνωρίζουν όλες οι πλευρές.

Παρά το πάγωμα της συνεργασίας ασφάλειας της ΠΑ με το Ισραήλ, η μεταφορά εμπορευμάτων από το Ισραήλ προς τα παλαιστινιακά εδάφη συνεχίστηκε όλο αυτό το διάστημα. Τα 2,75 εκατομμύρια των Παλαιστίνιων που ζουν στη Δυτική Οχθη, εκτός από πληθυσμός που υπόκειται σε τακτικές εθνοκάθαρσης από τους σιωνιστές, είναι και μια μεγάλη αγορά για τα ισραηλινά προϊόντα. Οπότε, business as usual για τους σιωνιστές. Παράλληλα, παλαιστίνιοι κρατικοί αξιωματούχοι συνέχισαν να κινούνται ανεμπόδιστα μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινιακών εδαφών, αποδεικνύοντας ότι παρά τις πύρινες διακηρύξεις του τότε παραγκωνισμένου Αμπάς, διάφορες πλευρές της συνεργασίας ασφάλειας υλοποιούνταν απρόσκοπτα.

Οι δυνάμεις ασφάλειας της ΠΑ έσπευδαν να προφυλάξουν όσους εποίκους εισέρχονταν κατά λάθος στα παλαιστινιακά εδάφη, μέχρι να τους παραλάβει ο ισραηλινός στρατός. Σύμφωνα με δηλώσεις ισραηλινών στρατιωτικών στελεχών, η ΠΑ συνέχιζε να έχει επαφές με τον ισραηλινό στρατό, στέλνοντας έμμεσα μηνύματα και δεχόμενη πληροφορίες για ζητήματα ασφάλειας, καθώς και για το πρόγραμμα των κινήσεων του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη, προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις και τυχαίες συγκρούσεις, ενώ συνέχιζε να παρέχει στον ισραηλινό στρατό την άδεια να εισβάλλει στη Δυτική Οχθη κάνοντας περιπολίες και συλλαμβάνοντας εκατοντάδες Παλαιστίνιους όλη αυτή την περίοδο.

Η προεκλογική διακήρυξη των δυο βασικών υποψήφιων των ισραηλινών εκλογών, Γκαντζ και Νετανιάχου, για προσάρτηση του 30% της Δυτικής Οχθης από το Ισραήλ, με στόχο την προσέλκυση της εκφασισμένης σιωνιστικής μάζας, αποτέλεσε «casus belli» για τον Αμπάς, που είδε τους σιωνιστές να τον παραγκωνίζουν ολοκληρωτικά. Προκειμένου να διασώσει το διαλυμένο πολιτικό προφίλ του, προχώρησε αναγκαστικά στη διακοπή της συνεργασίας ασφάλειας, διατηρώντας τις βασικές της πτυχές. Η επανέναρξή της σημαίνει την επιστροφή της ΠΑ στην «κανονικότητα» της σιωνιστικής κατοχής.

Κοινοποίηση: