Ποιος θα διαφωνήσει ότι πρέπει να γίνουν έρευνες για να βρεθεί διαγνωστική και θεραπευτική απάντηση στον κοροναϊό. Γι' αυτό δεν υπάρχουν τα εθνικά συστήματα υγείας των κρατών, τα πανεπιστημιακά και νοσοκομειακά ερευνητικά κέντρα; Αν απαντήσατε ναι, χάσατε. Γιατί στο σύγχρονο καπιταλισμό η έρευνα αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των φαρμακευτικών μονοπωλίων. Τα οποία ποτέ δε θα διέθεταν τόσα κονδύλια για έρευνα, αν αυτά τα κονδύλια δεν καλύπτονταν σε μεγάλο βαθμό από τους κρατικούς προϋπολογισμούς (ή τον κοινοτικό προϋπολογισμό στην περίπτωση της ΕΕ). Τη συνέχεια την ξέρουμε: κάθε φορά που ανακαλύπτεται ένα καινούργιο φάρμακο, τα μονοπώλια το πατεντάρουν και το ρίχνουν στην αγορά σε εξωφρενική τιμή, ισχυριζόμενα ότι πρέπει να αποσβέσουν τα κονδύλια που διέθεσαν για έρευνα.
Διαβάστε τώρα το δελτίο Τύπου που εξέδωσε την περασμένη Τρίτη η Κομισιόν:
«Η Πρωτοβουλία για Καινοτόμα Φάρμακα (IMI), μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της φαρμακευτικής βιομηχανίας, δημοσίευσε σήμερα μια πρόσκληση ταχείας υποβολής ερευνητικών προτάσεων για την ανάπτυξη θεραπειών και διαγνωστικών μέσων με σκοπό την αντιμετώπιση της έξαρσης της νόσου COVID-19.
Χρηματοδότηση ύψους έως 45 εκατ. ευρώ θα προέλθει από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ “Ορίζων 2020“, ενώ ανάλογη χρηματοδότηση αναμένεται από τη φαρμακευτική βιομηχανία, έτσι ώστε η συνολική επένδυση να φτάσει τα 90 εκατ. ευρώ.
Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Ερευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά: “Χαιρετίζω την ταχεία αντίδραση της Πρωτοβουλίας για Καινοτόμα Φάρμακα στην έξαρση του κοροναϊού. Μέσω αυτής της συνεργασίας, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας ενώνουν την εμπειρογνωσία και τους πόρους τους στην μάχη κατά του κοροναϊού. Ετσι θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη θεραπειών και διαγνωστικών μέσων για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης και θα ενισχυθεί η ετοιμότητά μας έναντι μελλοντικών εξάρσεων“.
Η πρόσκληση εντάσσεται στη συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ κατά της απειλής δημόσιας υγείας που συνιστά η νόσος COVID-19 και συμπληρώνει την επείγουσα χρηματοδότηση έρευνας που έχει ήδη κινητοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος “Ορίζων 2020“».
Δε χρειάζεται να σημειώσουμε ότι τα 45 εκατομμύρια που υποτίθεται ότι θα βάλει η φαρμακευτική βιομηχανία θα εξασφαλιστούν μέσω… υπερτιμολογήσεων. Τα μονοπώλια έχουν τα εργαστήρια και τους ερευνητές. Επομένως, θα βαφτίσουν συμμετοχή το κόστος λειτουργίας αυτών των εργαστηρίων, που έτσι κι αλλιώς θα το πλήρωναν. Θα το φουσκώσουν, μάλιστα, για να φτάσει τα 45 εκατομμύρια και να μη βάλουν δεκάρα. Και βέβαια, οι διαγνωστικές μέθοδοι, τα φάρμακα, τα εμβόλια που πιθανόν θα προκύψουν από την έρευνα (που θα την έχει χρηματοδοτήσει ο κοινοτικός προϋπολογισμός) θα αποτελούν εμπορική ιδιοκτησία των φαρμακευτικών μονοπωλίων, που θ' αρχίσουν να τα πωλούν σε μαζική κλίμακα (ακόμα κι αν δε χρειάζεται, όπως συνέβη στη χώρα μας πριν από μερικά χρόνια με τα αντιγριπικά σκευάσματα της Novartis και της GlaxoSmithKline, που επί Αβραμόπουλου παραγγέλλονταν σε καραβιές και πετάχτηκαν στα σκουπίδια).
Τελευταία Νέα :
- Μητσοτάκης: Αναζητώντας εναγωνίως συμψηφισμό για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
- Χρύσα Χοτζόγλου: «Το μόνο που μπορεί να μας φοβίσει είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτό θα αγωνιστούμε»
- «Στον κουβά» η έφεση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταδίκη της για παράνομο pushback
- Σαν σήμερα 4 Ιούλη
- Πρόκληση: Aποφυλακίζουν τα γκεσέμια της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας
- Αηδιάζει ακόμα και ο γυμνοσάλιαγκας