Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • «Εκτακτη ανάγκη» χωρίς τέλος: Η Ευρωένωση μετακινεί ξανά τα όρια του ασύλου
  • Παραπομπή εκπαιδευτικών του ΣΕΠΕ Μεσσηνίας στο Πειθαρχικό για συμμετοχή στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση
  • Σαν σήμερα 7 Οκτώβρη
  • Γραμμή 4 Μετρό: Αυτό που έγινε στην Κυψέλη είναι έγκλημα κυβέρνησης και εργολάβων
  • Φοιτητικοί Σύλλογοι Πάτρας: Οχι στο ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής με δίδακτρα και στο τεράστιο κόστος σπουδών
  • Aπό τον Φράνκι στον Φίλιππο, πάντα με τον πολιτισμό
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Οικονομία»Δάνεια και ταξική υποδούλωση
Οικονομία

Δάνεια και ταξική υποδούλωση

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr1 Οκτ 2005, 00:00

Το καμπανάκι για το ύψος του δανεισμού των νοικοκυριών έκρουσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας από τις ΗΠΑ (βρισκόταν για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ). Το τελευταίο που απασχολεί, βέβαια, τον Γκαργκάνα είναι το βάρος που φορτώνονται τα νοικοκυριά. Εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι η δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να εισπράξει τα δάνεια (το «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» εξακολουθεί να ισχύει) και οι γενικότερες οικονομικές ισορροπίες του συστήματος, που μπορεί να διαταραχτούν, επειδή οι τράπεζες ανταγωνίζονται η μια την άλλη και μέσα στον άγριο ανταγωνισμό τους μπορούν να ξεπεράσουν τα όρια στο δανεισμό. Αυτός είναι, άλλωστε, ο ρόλος του Γκαργκάνα. Να παρεμβαίνει ως «συλλογικός καπιταλιστής» και να εξισορροπεί τις ανισορροπίες που δημιουργεί ο ανταγωνισμός.

Η ΤτΕ γνωρίζει ότι τα δάνεια που βρίσκονται «στο κόκκινο» είναι περισσότερα απ’ αυτά που εμφανίζονται στις στατιστικές της, γιατί κάθε τράπεζα χρησιμοποιεί δικά της κριτήρια για την εκτίμηση της επικινδυνότητας στην είσπραξη ενός δανείου και με διάφορα λογιστικά τρικ κρύβουν το μέγεθος των επισφαλειών (αυτό έχει να κάνει με την εικόνα που κάθε τράπεζα θέλει να εμφανίσει για τον εαυτό της στη διεθνή αγορά). Γεγονός είναι πως υπάρχει πλέον κάποια ανησυχία για το βαθμό υπερχρέωσης των νοικοκυριών, γι’ αυτό και οι τράπεζες παρήγγειλαν στην ICAP τη διεξαγωγή νέας σχετικής έρευνας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο των μη επιχειρηματικών δανείων (δηλαδή των δανείων των νοικοκυριών) διαμορφώθηκε σε 58,55 δισ. ευρώ τον Ιούλη του 2005 (έναντι 46,9 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2004). Εμφανίζεται, δηλαδή, ένας ρυθμός αύξησης 24,7%. Στην πραγματικότητα, το ποσό είναι ακόμα μεγαλύτερο, γιατί οι τράπεζες τιτλοποιούν μέρος των δανείων. Δηλαδή, δανείζονται οι ίδιες από άλλες μεγαλύτερες τράπεζες του εξωτερικού, εκδίδοντας ομόλογα, και έτσι το τοκογλυφικό επιτόκιο με το οποίο δανείζουν τα νοικοκυριά μοιράζεται σε περισσότερους τραπεζίτες. Οι τιτλοποιήσεις καταναλωτικών δανείων εγγράφονται χωριστά από την ΤτΕ και φτάνουν τα 952,4 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο του ανεξόφλητου υπόλοιπου δανείων, τα 37,2 δισ. ευρώ αφορούν στεγαστικά δάνεια (29,8 δισ. ευρώ τον Ιούλη του 2004) και τα 19,85 δισ. ευρώ αφορούν καταναλωτικά δάνεια μαζί με τις τιτλοποιήσεις (14,98 δισ. ευρώ τον Ιούλη του 2004). Με μια πρόχειρη ματιά φαίνεται πως ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δανείων είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ αυτόν των στεγαστικών. Για την ακρίβεια, τα μεν καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 32,5%, τα δε στεγαστικά κατά 24,9%.

Οι τράπεζες, βέβαια, δεν πρόκειται να πιαστούν κορόιδα. Τα λεφτά τους θα τα εισπράξουν. Ειδικά στον τομέα των στεγαστικών δανείων, όπου εγγράφουν υποθήκες στα αγοραζόμενα ακίνητα. Κι αν χάσουν στον τομέα των καταναλωτικών δανείων (κυρίως από προσωπικά δάνεια, που τα ποσά δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ ανά δάνειο), οι απώλειες θα είναι μικρές. Απείρως μικρότερες από τα κέρδη που αποθησαυρίζουν με τα υπέρογκα επιτόκια. Το γεγονός ότι διάφοροι μεγαλοραντιέρηδες του εξωτερικού έρχονται και αγοράζουν τίτλους που εκδίδονται με βάση καταναλωτικά δάνεια δείχνει πρώτον ότι η αγορά στην Ελλάδα αφήνει μεγάλα περιθώρια κέρδους και δεύτερον ότι το ρίσκο είναι σχετικά μικρό.

Αυτό δείχνουν και στοιχεία από μελέτες διεθνών τραπεζικών οίκων. Πρόσφατη έκθεση της UBS προβλέπει για τις ελληνικές τράπεζες μέση ετήσια αύξηση των λειτουργικών κερδών τους κατά 25,7% και των κερδών ανά μετοχή κατά 30%, για την περίοδο 2004-2006. Ο μέσος όρος του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη είναι 11,4% για τα λειτουργικά κέρδη και 13,5% για τα κέρδη ανά μετοχή. Δηλαδή, η τραπεζική κερδοφορία στην Ελλάδα είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στα λειτουργικά κέρδη ο ρυθμός αύξησης είναι ο κορυφαίος στην Ευρώπη, ενώ στο ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή είναι ο τρίτος (μετά την Ιταλία και τη Γερμανία).

Κι όμως, ο Γκαργκάνας, που πριν μερικούς μήνες δήλωνε ότι δεν υπάρχει καμιά ανησυχία από το βαθμό υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών, διότι αυτός είναι χαμηλότερος από τα ευρωπαϊκά στάνταρ, τώρα υποστηρίζει το αντίθετο και… μας σκάει το παραμύθι, ότι τα επιτόκια σήμερα βρίσκονται σε… χαμηλά επίπεδα και δεν πρόκειται να παραμείνουν σ’ αυτά! Είναι φανερό ότι εκείνο που τους ανησυχεί είναι η επισφάλεια που δημιουργεί η υπερχρέωση. Γι’ αυτό και προκρίνουν τη λύση «λιγότερα δάνεια με ψηλότερα επιτόκια», ώστε να συνεχιστεί ο τρελός χορός της τραπεζικής υπερκερδοφορίας.

Αυτά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η καπιταλιστική πλευρά αντιμετωπίζει τον υπερδανεισμό των νοικοκυριών. Γιατί υπάρχει και μια άλλη πλευρά η οποία ουδόλως απασχολεί τη δημόσια συζήτηση που γίνεται. Η πλευρά των εργαζόμενων και της ταξικής τους πάλης.

Υπάρχουν ορισμένοι που υποστηρίζουν ότι ο τραπεζικός δανεισμός δεν είναι παρά ένα μοντέρνο υποκατάστατο του «τεφτεριού» με το οποίο ψώνιζαν παλιά οι εργαζόμενοι και των διάφορων «δοσάδων» που πουλούσαν είδη για το νοικοκυριό. Αυτό είναι λάθος. Είναι λάθος γιατί μιλάμε για εντελώς διαφορετικά μεγέθη. Το «τεφτέρι» και οι δόσεις ήταν μια διαδικασία που στηρίζονταν στην εμπιστοσύνη και τη γνωριμία. Ηταν περισσότερο ταμειακή διευκόλυνση. Οταν πήγαινε να πάρει τη μορφή μακροχρόνιου δανείου (και πολύ περισσότερου μη εξοφλούμενου) σταματούσε. Η αντίληψη στον ίδιο τον εργαζόμενο ήταν ότι δανείζεται τόσο όσο να μπορεί να τα φέρει βόλτα με το μεροκάματο. Γι’ αυτό και σε καμιά περίπτωση δεν μιλούσαμε για δανεισμό και πολύ περισσότερο για υπερδανεισμό.

Ο τραπεζικός δανεισμός με όλες τις μορφές (πλαστικό χρήμα, καταναλωτικά και προσωπικά δάνεια) είναι καινούργιο φρούτο στην Ελλάδα. Και δεν είναι τυχαίο ότι αναπτύχθηκε σε μια περίοδο παρατεταμένης καθήλωσης των μισθών σε σχέση με την αύξηση του κόστους ζωής. Οι εργαζόμενοι παλιότερα, όταν διαπίστωναν ότι ο μισθός και το μεροκάματο δεν φτάνουν για να τα βγάλουν πέρα, διεκδικούσαν αυξήσεις. Οι δεκαετίες του ‘70 και του ‘80 ήταν γεμάτες από απεργίες με μισθολογικά αιτήματα. Κάτω από την πίεση αυτού του κινήματος το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να θεσμοθετήσει μια κουτσουρεμένη ΑΤΑ (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή). Ακόμα και την περίοδο της ΑΤΑ οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν αυξήσεις πάνω απ’ αυτή, γιατί ήξεραν πολύ καλά ότι είναι κάλπικη. Σήμερα, η ΑΤΑ έχει σταλεί στο μουσείο, οι μισθοί και τα μεροκάματα υστερούν έναντι ακόμη και του επίσημου πληθωρισμού (πόσο μάλλον του πραγματικού), όμως απεργιακοί αγώνες για αυξήσεις δεν γίνονται. Ο δανεισμός ήρθε να αντικαταστήσει αυτή την περίπου αυτόματη κοινωνική διαδικασία που χαρακτήριζε το εργατικό κίνημα.

Τώρα το πράγμα φρακάρει. Το διαπιστώνουν οι τραπεζίτες που θ’ αρχίσουν να κάνουν καλύτερη διαλογή των πελατών τους, κρατώντας εκείνους που ο μισθός τους τους προσδίδει φερεγγυότητα (κυρίως εργαζόμενους στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα). Και βέβαια, εδώ και καιρό έχουν αρχίσει κατασχέσεις αυτοκινήτων οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν πλήρωσαν τις δόσεις, αλλά και σπιτιών ακόμη και για μικροποσά (σε σχέση με την τιμή των σπιτιών) της τάξης των 5.000 ευρώ.

Μπορεί να προσδοκά κανείς ότι θα υπάρξει ένα ανασκούμπωμα του εργατικού κινήματος μετά απ’ αυτό το φρακάρισμα; Η εμπειρία λέει όχι. Υπάρχει το παράδειγμα της μεγάλης ληστείας του χρηματιστήριου. Δεν είδαμε κανένα κοινωνικό κίνημα να γεννιέται μέσα απ’ αυτή τη μεγάλη απάτη. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κλαίνε τα λεφτουδάκια που έδωσαν στους αετονύχηδες, πιστεύοντας ότι θα πιάσουν την καλή, όμως από τους κόλπους τους δεν βγήκε καν μια μαζική διαμαρτυρία, πόσο μάλλον ένα διεκδικητικό κίνημα. Αντίθετα, την ώρα που έκλαιγαν τα κλεμμένα, έσπευδαν στις τράπεζες να πάρουν δάνεια για να τα βγάλουν πέρα, κοιτάζοντας μόνο το σήμερα και παραβλέποντας την πολύχρονη οικονομική υποδούλωση.

Αυτή η οικονομική υποδούλωση μετατρέπεται και σε ταξική υποδούλωση. Ο καταχρεωμένος κοιτάζει πώς θα ξεχρεώσει. Πώς δεν θα του πάρει η τράπεζα το αυτοκίνητο ή το σπίτι, πώς θα γλιτώσει έναν πλειστηριασμό, πώς θα ανακυκλώσει το δανεισμό με νέους επαχθέστερους όρους. Σπεύδει να βρει και δεύτερη δουλειά, να κάνει υπερωρίες, να δουλέψει τα Σαββατοκύριακα. Ο καταχρεωμένος είναι ένα άτομο χαμένο μέσα σε μια δίνη και δεν σκέφτεται συλλογικά. Η ίδια η κατάστασή του δεν του επιτρέπει να σκεφτεί συλλογικά. Μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και αντιδραστικά σε συλλογικές προσπάθειες, για να μη χάσει τα μεροκάματα της απεργίας, για να μη μπει στο μάτι του αφεντικού κ.λπ. Εχει ήδη απαξιώσει την αξιοπρέπειά του, αισθάνεται ανήμπορος για οποιαδήποτε διεκδίκηση.

Ας μην περιμένουμε, λοιπόν, διαδικασίες αυτόματου ξεσηκωμού των υπερχρεωμένων. Ο εργαζόμενος θα ξεσηκωθεί όχι επειδή είναι υπερχρεωμένος, αλλά όταν συνειδητοποιήσει ότι είναι εργαζόμενος και ότι μονόδρομος γι’ αυτόν είναι (τουλάχιστον) η διεκδίκηση καλύτερης αμοιβής. Βέβαια, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι το φορτίο που έχει συσσωρευτεί είναι μεγάλο και σαν βαρίδι καθηλώνει την ταξική πάλη (ή, για να ακριβολογούμε, βοηθάει τα μέγιστα στην καθήλωση της ταξικής πάλης). Από την άλλη, όμως, το φρακάρισμα στη διαδικασία του δανεισμού, το κλείσιμο της στρόφιγγας από τις αιματορουφήχτρες τράπεζες θα έχουν τη δική τους συνδρομή στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος πιο ευνοϊκού για την ανάπτυξη διεκδικητικών (οικονομικών) αγώνων. Μιας συνθήκης ικανής, όχι όμως και αναγκαίας, για να βγάλει κόσμο στο δρόμο. Και πάλι, όμως, αυτό δεν θα γίνει ενιαία, γιατί το γενικό φρκάρισμα δεν σημαίνει ταυτόχρονο φρακάρισμα  για όλους. Τα πράγματα σε κοινωνικό επίπεδο είναι πάντα πολύ πιο σύνθετα απ’ όσο τα καταγράφουν οι στατιστικές.

Αν αφιερώσαμε τόσο χώρο σ’ αυτό το θέμα, είναι γιατί θέλουμε να επισημάνουμε τις μορφές κοινωνικής συνείδησης που παράγει ο δανεισμός και όχι για να δώσουμε «οδηγίες προς εργαζόμενους». Οι νόμοι της ταξικής πάλης έτσι κι αλλιώς θα λειτουργήσουν. Το ερώτημα είναι πότε.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΝέο μεγάλο φαγοπότι
Επόμενο άρθρο Βαλκανιοποίηση

Σχετικά Αρθρα

Μια βρετανική εταιρία, ένας έλληνας ιδιοκτήτης και ο πρώην δικηγόρος του Νετανιάχου: Ποιος πραγματικά κατέχει τη σερβική επιχείρηση ισραηλινών drones;

Διεθνή 5 Οκτ 2026, 10:05

Τιμές και φορολογία καυσίμων: Σύντομη ανατομία μιας ληστρικής επιδρομής

Οικονομία 1 Οκτ 2026, 21:46

Η Κίμπερλι, ένας λομπίστας και ένας ελληνικός καπιταλιστικός όμιλος

Οικονομία 28 Σεπ 2026, 19:09

Ετοιμάζονται να δώσουν το λιμάνι του Λαυρίου σε σιωνιστική πολεμική βιομηχανία!

Οικονομία 23 Σεπ 2026, 22:21

Γερμανία: Εργοστάσιο αυτοκινήτων της Volkswagen μετατρέπεται σε εργοστάσιο όπλων για ισραηλινή πολεμική εταιρία

Οικονομία 14 Σεπ 2026, 20:09

«Κουμπαράς» που υμνεί τον πλούτο και οικτίρει τη φτώχεια

Οικονομία 7 Σεπ 2026, 14:37
Ροή Ειδήσεων
Καταστολή

«Εκτακτη ανάγκη» χωρίς τέλος: Η Ευρωένωση μετακινεί ξανά τα όρια του ασύλου

7 Οκτ 2026, 09:27
Εργατικά

Παραπομπή εκπαιδευτικών του ΣΕΠΕ Μεσσηνίας στο Πειθαρχικό για συμμετοχή στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση

7 Οκτ 2026, 05:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Οκτώβρη

7 Οκτ 2026, 00:01
Περιβάλλον

Γραμμή 4 Μετρό: Αυτό που έγινε στην Κυψέλη είναι έγκλημα κυβέρνησης και εργολάβων

6 Οκτ 2026, 21:48
Παιδεία

Φοιτητικοί Σύλλογοι Πάτρας: Οχι στο ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής με δίδακτρα και στο τεράστιο κόστος σπουδών

6 Οκτ 2026, 20:08
Κόντρες

Aπό τον Φράνκι στον Φίλιππο, πάντα με τον πολιτισμό

6 Οκτ 2026, 20:04
Πολιτική

Ρούμπιο: Αποθεωτική υποδοχή από τους αμερικανόδουλους – ανεπιθύμητος από τον ελληνικό λαό

6 Οκτ 2026, 15:02
Καταστολή

Οργιο αστυνομικής ψευδολογίας στη δίκη για το βασανισμό του Βασίλη Μάγγου

6 Οκτ 2026, 12:29
Διεθνή

Οι Παλαιστίνιοι στο εξωτερικό κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί στις εκλογές

6 Οκτ 2026, 12:12
Πολιτισμός

Oι σκηνοθέτες του ΝΑΖΑ υιοθετούν το βρόμικο σιωνιστικό αφήγημα

6 Οκτ 2026, 11:27
Εργατικά

Εργαζόμενοι και επιζήσαντες της Βιολάντα καταγγέλλουν πίεση, εκφοβισμό και μπούλινγκ

6 Οκτ 2026, 09:29
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Οκτώβρη

6 Οκτ 2026, 00:01
Πολιτική

Ο Τασούλας (ξανα)καρφώνει τον Μητσοτάκη από το βήμα του Βαγγέλη Μαρινάκη

5 Οκτ 2026, 20:25
Υγεία

Διατάζουν ψυχιάτρους να υπερεφημερεύσουν στο Δρομοκαΐτειο

5 Οκτ 2026, 19:04
Παιδεία

Αθλια υπόδειξη-εντολή του υπουργείου Παιδείας στα ελληνικά πανεπιστήμια να «συνεργαστούν» με τα αντίστοιχα του Ισραήλ

5 Οκτ 2026, 18:44
Κόντρες

Είναι «τελειωμένος» ο Νότης Μηταράκης;

5 Οκτ 2026, 15:08
Η παπάρα

Το ταξίδι του Τσίπρα στην… Ιστορία δεν πέρασε από τους βασικούς σταθμούς

5 Οκτ 2026, 14:16
Διεθνή

Μαθητική οργή στη Γαλλία

5 Οκτ 2026, 12:58
Διεθνή

Μια βρετανική εταιρία, ένας έλληνας ιδιοκτήτης και ο πρώην δικηγόρος του Νετανιάχου: Ποιος πραγματικά κατέχει τη σερβική επιχείρηση ισραηλινών drones;

5 Οκτ 2026, 10:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Οκτώβρη

5 Οκτ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Οκτώβρη

Ημέρα αρχιτεκτονικής.

Ημέρα για αξιοπρεπή εργασία.

1943: Ο Ζέρβας επιτίθεται εναντίον του ΕΛΑΣ Ηπείρου.

1944: 250 εβραίοι κρατούμενοι του Αουσβιτς ανατινάζουν μέρος του κρεματορίου 4 και επιχειρούν μαζική διαφυγή, συλλαμβάνονται και εκτελούνται.

1949: Δημιουργείται η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας.

1969: Βόμβες (ΚΕΑ) στο δημαρχείο Καλλιθέας και σε ΙΧ.

1973: Νέα απόπειρα δολοφονίας του αρχιεπισκόπου προέδρου της Κύπρου Μακάριου.

1975: Μαύρες σημαίες στα Σπάτα από κατοίκους που δεν θέλουν να γίνει εκεί το αεροδρόμιο της Αθήνας.

1991: Εκτελείται ο τούρκος αναπληρωτής ακόλουθος Τύπου Τσετίν Γκιοργκιού (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Ψέλνεις στη Σιμωνόπετρα και ακούγεται στον Άδη…». Μια επίσκεψη στο Άγιον Όρος είναι πάντα μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσεις. Ένα ταξίδι στην ιστορία, στους πολιτιστικούς θησαυρούς που φυλάσσονται αιώνες αλλά και στο βαθύτερο νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Αλέξης Τσίπρας

[Στον τραγουδοποιό Θανάση Παπακωνσταντίνου αναζήτησε… ιδεολογικό καταφύγιο ο πολιτικός απατεώνας για να δικαιολογήσει την επίσκεψή του στο Αγιονόρος, όπου δεν παρέλειψε να συναντηθεί και με τον ηγούμενο του Βατοπαιδίου, «γέροντα» Εφραίμ! Να παραπέμψουμε τον Τσίπρα και τους λογογράφους του στον Μαρξ και τη μεγαλοφυή ανάλυσή του για τη σχέση της θρησκείας με την αναζήτηση του νοήματος της ανθρώπινης ύπαρξης θα ήταν too much. Ανθρωποι σαν τον Τσίπρα ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν για την πραγματική φιλοσοφική μόρφωση, οπότε σιγά μην καθήσουν να ζορίσουν τον εαυτούλη τους με φράσεις όπως «Η θρησκεία είναι η φαντασιακή πραγμάτωση της ανθρώπινης ουσίας, αφού η ανθρώπινη ουσία δεν έχει αληθινή πραγμάτωση» (Αλέξη, μην κουράζεσαι, είναι το ακριβώς αντίθετο από την παπάρα που έγραψες ή σου έγραψαν). Οι Τσίπρες… το πολύ μέχρι στιχάκια τραγουδοποιών (που δε φταίνε σε τίποτα οι άνθρωποι). Να παραπέμψουμε τον Τσίπρα, αναφορικά με πτυχές της ιστορία της ρασοφόρας πολιτείας του Αθω στον Θέμο Κορνάρο και το ταξιδιωτικό αριστούργημά του «Οι άγιοι δίχως μάσκα»; Θα κινδυνεύαμε να μπερδέψει τον συγγραφέα με τον συνεπώνυμό του Βιτσέντζο Κορνάρο και να ξεφυλλίζει τον «Ερωτόκριτο» για να βρει «πού γράφει για το Αγιον Ορος». Θα θυμίσουμε μόνο την επιστολή που έστειλαν τα μοναστήρια του Αθω στον Χίτλερ, δέκα χρόνια μετά το οχτάμηνο ρεπορτάζ του Θέμου Κορνάρου. Στις 26 Απρίλη του 1941, οι αγιορείτες καλόγεροι απ’ όλα τα μοναστήρια είχαν αποστείλει -«βαθυσεβάστως»- επιστολή «προς την Αυτού Εξοχότητα τον Αρχικαγκελλάριον του ενδόξου Γερμανικού Κράτους Κύριον Αδόλφον Χίτλερ εις Βερολίνον», με την οποία έπαιρναν «την εξαιρετικήν τιμήν ν’ απευθυνθώμεν προς την Υμετέραν Εξοχότητα καί παρακαλέσωμεν Αυτήν θερμώς, όπως, ευαρεστημένη, αναλάβη υπό την Υψηλήν προσωπικήν Αυτής προστασίαν και κηδεμονίαν τον Ιερόν τούτον Τόπον, του οποίου Ηγούμενοι καί αντιπρόσωποι τυγχάνομεν, διαδεχομένη εν τούτω τους ιδρυτάς και Ευεργέτας του Ιερού τούτου Τόπου Βυζαντινούς Αυτοκράτορας καί διαδόχους τούτων»! Ζητούσαν από τον Χίτλερ, που είχε σκλαβώσει την Ελλάδα, να γίνει ο συνεχιστής των βυζαντινών αυτοκρατόρων, των σλάβων και ουγγροβλάχων ηγεμόνων και των οθωμανών σουλτάνων, εξασφαλίζοντάς τους την καλοπέρασή τους, που είναι το μόνο που τους νοιάζει. «Την διατήρησιν του καθεστώτος τούτου της αυτονόμου μοναχικής πολιτείας, ικανοποιούντος πλήρως άπαντας τους εν Αγίω Ορει ενασκουμένους ανεξαρτήτως εθνικότητος Ορθοδόξους μοναχούς καί εναρμονιζόμενοι προς τον σκοπόν καί την αποστολήν αυτών, παρακαλούμεν καί ικετεύομεν θερμώς την Υμετέραν Εξοχότητα όπως αναλάβη υπό την υψηλήν προστασίαν καί κηδεμονίαν Αυτής», έγραφαν στον Χίτλερ οι ρασοφόροι του Αθω. Φαίνεται πως το ταξίδι του Τσίπρα στην… Ιστορία δεν πέρασε ούτε απ’ αυτόν τον σταθμό]

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo