Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Υπόθεση Μανώλη Αφράτη: Δικαίωση μεν, αλλά… δυο χρόνια με αναστολή για μια ανθρώπινη ζωή;
  • Ο διπλός εξευτελισμός ενός αυτοκρατορίσκου: αθώα η Μπέγκελ, έκθετος ο Μητσοτάκης
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 15 Νοέμβρη
  • Αμπντουλάχ Αλ-Ντανάν: «Η Αντίσταση ζει στις καρδιές του παλαιστινιακού λαού»
  • Το κάλεσμα του Πεπ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Στο Ψαχνό»Ο καπιταλισμός εχθρεύεται το δάσος, γιατί κυνηγά το μέγιστο κέρδος
Στο Ψαχνό

Ο καπιταλισμός εχθρεύεται το δάσος, γιατί κυνηγά το μέγιστο κέρδος

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr29 Ιούλ 2023, 11:51

Φρέσκος-φρέσκος, μετά το ντίσκο ξεφάντωμα στη Ζαχάρω, επέστρεψε στα υπουργικά καθήκοντά του ο Βορίδης. Ποια είναι αυτά τα καθήκοντα; Ο γκεμπελισμός, στον οποίο δεν μπορεί παρά να διαπρέπει ένας νεοφασίστας, έστω και αναβαπτισμένος στην κολυμβήθρα του αστικού κοινοβουλευτισμού. Πήρε, λοιπόν, το γνωστό «σοβαρό» ύφος του και δήλωσε στο newsbomb.gr:

«Πρώτα από όλα γίνεται μία προσπάθεια να διαπιστωθεί το κατά πόσον υπάρχουν εμπρησμοί και να συλληφθούν οι εμπρηστές. Ξέρω ότι έχουν υπάρξει ορισμένες συλλήψεις αυτήν την περίοδο και φαίνεται ότι αυτό αφορά και στη Ρόδο. Τώρα το αν είναι τούρκοι πράκτορες που βάζουν φωτιές ή είναι κτηνοτρόφοι ή κάποιος που είναι μανιακός και παράφρων εμπρηστής, γιατί του αρέσει να βλέπει φωτιές αυτό δεν μπορώ να το αξιολογήσω. Ξέρω ότι απασχολεί την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών».

Οταν εμπλέκεται η ΕΥΠ/ΚΥΠ, τότε σίγουρα έχουμε τουρκικό δάκτυλο, έτσι δεν είναι; Εχει ξαναπαιχτεί και παλαιότερα το έργο (ιδιαίτερα έντονα το 2007, επί Καραμανλή του δάμαλου). Δεν αποδείχτηκε τίποτα, φυσικά, αλλά αυτά τα έργα παίζονται για τις στιγμιαίες εντυπώσεις, όχι για να μείνουν στην Ιστορία.

Προέκυψε, βέβαια, μια απορία: Ο Μητσοτάκης δεν διαβεβαίωνε ότι δεν αναμιγνύεται στην καθημερινή δουλειά της ΕΥΠ, ότι δεν ζητάει ενημέρωση και δεν έχει ενημέρωση, ακόμη και αν παρακολουθούνται ο αρχηγός του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, ένας πρωτοκλασάτος υπουργός, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και ο αρχηγός του στρατού; Πώς ξέρει, λοιπόν, ο Βορίδης ότι έχει αναλάβει τις έρευνες η ΕΥΠ/ΚΥΠ, επειδή υπάρχει σφοδρή πιθανότητα να προβαίνουν σε στοχευμένους εμπρησμούς τούρκοι πράκτορες;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που ρωτήθηκε αν το Μαξίμου έχει σχετική ενημέρωση, προσπάθησε να τα μπαλώσει: «Εδώ ο υπουργός είπε ότι “δεν μπορώ να το ξέρω”. Μίλησε υποθετικά και δεν υιοθέτησε καμία τέτοια οποιαδήποτε θεωρία, είτε είναι θεωρία συνωμοσίας, είτε είναι κάτι που μπορεί να συμβαίνει για τον οποιονδήποτε ευθύνεται για μια πράξη εμπρησμού, όποια επαγγελματική ιδιότητα κι αν έχει ή όποιο κίνητρο και αν έχει. Εδώ η ουσία ποια είναι; Οφείλουμε να είμαστε απέναντι σε αυτές τις πράξεις».

Το άφησε ορθάνοιχτο το θέμα, οπότε δεν ήταν δύσκολη η επόμενη δημοσιογραφική ερώτηση: «Επιτρέψτε μου να επιμείνω, αυτά τα λόγια είναι του υπουργού. Το διάβασα mot a mot, αυτό που είπε ο κ. Βορίδης. Επιπλέον, είπε ότι “ξέρω ότι απασχολείται η ΕΥΠ”. Πέρυσι, με τα όσα έγιναν με την ΕΥΠ, ο πρωθυπουργός επέμενε πως δεν μπορεί να γνωρίζει το τι κάνει η ΕΥΠ και δεν είναι αρμόδιος εκείνος να γνωρίζει. Τώρα, πώς ο υπουργός Επικρατείας λέει ότι ξέρει πως ασχολείται η Υπηρεσία;»

Ο Μαρινάκης, αν και Πατρινός, το γύρισε στο… παραληρηματικό καλαματιανό: «Δεν ανέφερε ο υπουργός συγκεκριμένα κάποια υπόθεση, η οποία απασχολεί κάποια υπηρεσιακά σχέδια της ΕΥΠ. Είναι δεδομένο ότι συνολικά όποια Υπηρεσία μπορεί να εμπλέκεται στο συγκεκριμένο ζήτημα, στη διερεύνηση τόσο σοβαρών αδικημάτων, προφανώς θα εμπλέκεται οποιαδήποτε Υπηρεσία. Δηλαδή, είναι δεδομένο, για παράδειγμα, ότι η αρμόδια Αρχή της Ελληνικής Αστυνομίας, το αρμόδιο Τμήμα της ΕΛ.ΑΣ. διερευνά, με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο, σε συνεργασία με τα στελέχη και τις ανακριτικές Αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος, συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι δεδομένο. Από εκεί και πέρα, προφανώς και κάθε Υπηρεσία του κράτους κάνει τη δουλειά της απρόσκοπτα, όπως προβλέπει ο νόμος. Εμείς αυτό που θέλουμε, εκπροσωπώντας τους πολίτες, είναι να έχουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αποτελέσματα σε τέτοιες υποθέσεις, όπου υπάρχουν και με τον όποιον νομικό χαρακτηρισμό δοθούν, να προχωράμε γρήγορα, για να αποδίδεται η Δικαιοσύνη γρήγορα. Αυτή είναι η δική μας δουλειά. Από εκεί και πέρα, δεν θα υποκαταστήσουμε, σε καμία περίπτωση, τη δουλειά καμίας Αρχής, ούτε γίνεται αυτό, ούτε θα μπορούσε να γίνει, ούτε της Δικαιοσύνης».

Το δυστύχημα γι’ αυτούς ήταν ότι αναγκάστηκαν να αποσύρουν το έσχατο γκεμπελίστικο επιχείρημα περί υποψίας τούρκων πρακτόρων-εμπρηστών, μετά το φιάσκο της Νέας Αγχιάλου στη Μαγνησία. Αυτοί οι σούπερ-ντούπερ πατριώτες δεν είναι σε θέση να προστατέψουν ούτε μια από τις σημαντικότερες αεροπορικές βάσεις τους. Παίρνουν φωτιά οι αποθήκες πυρομαχικών, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές σε μια μεγάλη ακτίνα, ενώ το στρατιωτικό προσωπικό παίρνει διαταγή να απομακρυνθεί και τα F-16, το καμάρι της πολεμικής τους αεροπορίας, παίρνουν διαταγή να σηκωθούν και να πάνε να προσγειωθούν σε άλλο αεροδρόμιο! Πού να δέχονταν στρατιωτική επίθεση… Φαντάζεστε το γέλιο που θα έριξαν ο Ερντογάν και οι επιτελείς του στην Αγκυρα.

Πριν από το κρεσέντο γκεμπελισμού του Βορίδη και την άρον-άρον απόσυρσή του μετά τα γεγονότα στην Αγχίαλο, ο Μητσοτάκης είχε επισκεφτεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου μεταξύ των άλλων είπε: «Θα έχουμε την ευκαιρία σύντομα να κάνουμε και συγκεκριμένες εξαγγελίες ως προς τη δασική μας πολιτική, όπου θέλω να τονίσω ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μία σημαντική δουλειά με πιο τολμηρή -θα έλεγα- παρέμβαση, μεταρρύθμιση, τη μεταφορά της αρμοδιότητας των Δασικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Αυτό μας δίνει μια πολύ καλύτερη εποπτεία της δασικής πολιτικής την οποία θέλουμε να ασκήσουμε από εδώ και στο εξής».

Τέσσερα χρόνια είναι στην κυβέρνηση και δηλώνει ότι θα κάνει εξαγγελίες για τη δασική πολιτική, την ώρα που η χώρα καίγεται και έχουν χαθεί περισσότερα από 400.000 στρέμματα δάσους προτού καν μπει ο Αύγουστος! Οσο για την «τολμηρή παρέμβαση» με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ, πρόκειται για μια ακόμα απάτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Κραυγαλέες αντιδασικές μεθοδεύσεις

Ο Μητσοτάκης, προτού μετακινήσει τις δασικές υπηρεσίες, τις αποψιλώνει από αρμοδιότητες!

Mερικές μέρες νωρίτερα, στις 7 Ιούλη, ο Μητσοτάκης έλεγε άλλα, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Πολιτικής (μη) Προστασίας. Φουσκώνοντας σαν παγώνι, μιλούσε για «κοσμογονία που θα συντελεστεί» στα πυροσβεστικά μέσα. Και για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο διαβεβαίωνε ότι «έχουμε προχωρήσει και έχουμε υλοποιήσει έναν πολύ μεθοδικό σχεδιασμό με περισσότερα εναέρια μέσα, με περισσότερες δράσεις πρόληψης»! Οταν άρχισαν οι καταστροφικές πυρκαγιές, «θυμήθηκε» ότι έχει να κάνει και… κάτι εξαγγελίες για τη δασική πολιτική.

Τα ίδια έλεγε και το 2021, στις 31 Αυγούστου, μετά τις φωτιές στην Εύβοια: «Διαπιστώσαμε ότι χρειαζόμαστε και περισσότερα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα, που προβλέπονται από το πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας. Θα επενδύσουμε σε καινούργια αεροσκάφη. Θα κινηθούμε ταχύτατα για απόκτηση και ενοικίασή τους, και θα προχωρήσουμε στη σύσταση ειδικής μονάδος, η οποία θα μπορεί να επιχειρεί πιο αποτελεσματικά μέσα στα δάση. Αυτή η νέα μονάδα, η οποία θα απαρτίζεται από δασολόγους και δασοπυροσβέστες, θα δρα καλύτερα μέσα στο δάσος. Θα κάνω τα πάντα για να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία. Μπορεί να λειτουργήσουν μαζί ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας. Η διαχείριση του δάσους είναι στον σκληρό πυρήνα του κράτους».

Το 2022 έτυχε και ήταν λιγότερο καταστροφικό. Κι αυτός βάφτισε το τυχαίο γεγονός αποτέλεσμα της θαυμάσιας δουλειάς που είχε κάνει η «μεταγραφή αεροδρομίου», ο Στυλιανίδης (που ήταν τόσο επιτυχημένος ώστε τον πέταξε σαν την τρίχα από το ζυμάρι από τη δεύτερη κυβέρνησή του).

Ο «παιχταράς» Κικίλιας, που τοποθετήθηκε στη θέση του «παλτού» Στυλιανίδη, έκανε ένα βήμα παραπέρα. Πήρε τον αρχηγό της Πυροσβεστικής (υφιστάμενό του), τον ακαδημαϊκό Ζερεφό και τον περιβόητο Γκουντούφα (παράνομο γενικό διευθυντή Προστασίας Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος) και οργάνωσε συνέντευξη Τύπου, για να μας πουν ότι… όλα τα έκαναν καλά! Οπως είχαν κάνει ο Τζανακόπουλος και ο Τόσκας, παρέα με τους αρχηγούς Πυροσβεστικής και Αστυνομίας το 2018, μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ηταν μια άθλια, απ’ όλες τις απόψεις συνέντευξη (μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ). Σταχυολογούμε: «Δυστυχώς για μία ακόμη χρονιά η συντριπτική τους πλειοψηφία προκλήθηκε από ανθρώπινο χέρι. Ηταν εμπρησμοί, είτε από εγκληματική αμέλεια, είτε από πρόθεση (…) Το Πυροσβεστικό Σώμα κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την πλειονότητα των 667 πυρκαγιών, ενεργώντας άμεσα και αποτελεσματικά, πράγμα καθόλου εύκολο δεδομένων των συνθηκών (…) Κόστισαν τη ζωή τριών συνανθρώπων μας, που δυστυχώς δεν απομακρύνθηκαν παρά την προειδοποίηση των Αρχών (σ.σ. αυτοί φταίνε που κάηκαν!) (…) Αυτό που έγινε ήταν συνολικά το καλύτερο δυνατό επιχειρησιακά, υπό τις ισχύουσες συνθήκες. Παρ’ ότι έχουμε επενδύσει και χτίσει συστηματικά σε μέτρα πρόληψης, έχουμε προβλέψει να έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό πτητικών μέσων κατάσβεσης, παρ’ ότι είχαν διατεθεί πολύ υψηλά κονδύλια για τον έγκαιρο καθαρισμό, παρ’ ότι είχαν εκπονηθεί έγκαιρα τα αντιπυρικά σχέδια, θα τα αναλύσει αυτά ο κύριος γενικός διευθυντής Δασών, ο κύριος Μαντούφας (σ.σ. ούτε το όνομα του Γκουντούφα δεν ξέρει ο Κικίλιας), ο βαθμός δυσκολίας επιχειρησιακά αποδείχθηκε πολύ μεγάλος (…)

Δυστυχώς, το θέμα της προστασίας των δασών είναι πάρα πολύ δύσκολο. Γιατί; Διότι υπάρχει η πρόληψη, όπως πολύ σωστά και η προσαρμογή, όπως είπε ο κύριος Υπουργός. Μου άρεσε που το αναφέρατε αυτό, κύριε Υπουργέ. Για τον εξής λόγο. Διότι το κόστος γενικά της κλιματικής αλλαγής το έχουμε υπολογίσει για την Τράπεζα της Ελλάδος, όπως ξέρετε (…) Η προσαρμογή είναι τα μέτρα, η προσαρμογή είναι η γνώση, η ενημέρωση και η έγκαιρη παρέμβαση. Αλλά αν και όλες οι υποδομές, ανάλογες με αυτές που ανέφερε ο κύριος Υπουργός, οι οποίες ασφαλώς δεν επαρκούν, γιατί πλέον ότι έχετε να αντιμετωπίσετε 500 πυρκαγιές, είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν άπειρα μέσα (Ζερεφός) (…)

Εγώ θα περιγράψω μόνο με τρεις λέξεις και θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω την έκφραση το «τρίγωνο του διαβόλου» το οποίο ήταν οι υψηλές θερμοκρασίες, η χαμηλή σχετική υγρασία και ο άνεμος βέβαια. Αυτές οι συνθήκες δυστυχώς ευνοούσαν και την έναρξη των πυρκαγιών, αλλά και την ταχύτατη εξάπλωσή τους (…) Ηταν ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο θεωρώ ότι διαχειρίστηκε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο επιχειρησιακά (…) Απλά να πω ότι γίνεται ένας τιτάνιος αγώνας, δίνεται μια μεγάλη μάχη. Είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες. Έχουμε ένα δύσκολο δρόμο μπροστά μας ακόμη. Ο έλληνας πολίτης να εμπιστεύεται το Πυροσβεστικό Σώμα (αρχηγός Πυροσβεστικής) (…)

Αν θέλουμε να σταθούμε σε μία τεράστια μεταρρύθμιση που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε, ήταν η κάθετη υπαγωγή των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος (…) Και όλα αυτά περιλαμβάνονται και μέσα αποτελούν άξονες και της εθνικής στρατηγικής για τα δάση που επιτέλους η χώρα μας έχει αποκτήσει (…) Αυτό τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και μεταβάλλεται, χωρίς να μειώνονται οι πιστώσεις της καταστολής δίδονται αρκετά πολύ μεγάλες πιστώσεις για τα έργα πρόληψης… (Γκουντούφας).

Μια μέρα προτού ξεσπάσει η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά, μετά από επιτόπιο ρεπορτάζ μας στα καμένα του Σχίνου, δημοσιεύσαμε ένα άρθρο που αποδείχτηκε προφητικό: Δεν καθάρισαν ούτε τα καμένα δέντρα στα δάση που έπληξαν οι πυρκαγιές!

Ακολούθησε σχετική αρθρογραφία, στην οποία παραπέμπουμε τους αναγνώστες που ενδεχομένως δεν την έχουν παρακολουθήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Δασικές πυρκαγιές 2023: Ενα προαναγγελθέν έγκλημα

Οι πυρπολητές των δασών επιστρατεύουν τον γκεμπελισμό και την προβοκάτσια για να καλύψουν το έγκλημά τους

Θελήματα

Το δάσος είναι ζωή. Ο καπιταλισμός εχθρεύεται το δάσος, κυνηγώντας το μέγιστο κέρδος. Για να εξασφαλίσουμε τη ζωή για τις επόμενες γενιές, πρέπει να βάλουμε μπροστά την επαναστατική διαδικασία «κατάργησης» του καπιταλισμού!

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
Επόμενο άρθρο Και φέτος η καρμανιόλα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής έκανε το… θαύμα της

Σχετικά Αρθρα

Δεν υπάρχει σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ – Υπάρχει διπλό σκάνδαλο βοσκοτόπων, που ξεκίνησε επί Τσίπρα και κορυφώθηκε επί Μητσοτάκη

Στο Ψαχνό 2 Ιούν 2025, 19:37

Ο Μητσοτάκης στη θέση του «ψεύτη βοσκού»

Στο Ψαχνό 22 Φεβ 2025, 11:42

Εγκλημα στα Τέμπη: Δύο χρόνια αργότερα, ο κόσμος δεν ξέχασε

Στο Ψαχνό 27 Ιαν 2025, 19:04

ΑΠΟΧΗ από τις ΕΥΡΩ-ΚΑΛΠΕΣ της ΑΠΑΤΗΣ

Αποχή-δέσμευση για συμμετοχή στους ταξικούς αγώνες, για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος

Πολιτική 9 Ιούν 2024, 08:08

Αποχή από το αστικό ξεφτιλίκι των τοπικών εκλογών

Στο Ψαχνό 7 Οκτ 2023, 14:16

Tα πάντα στον αυτόματο πιλότο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της κινεζοποίησης της εργατικής τάξης

Στο Ψαχνό 30 Σεπ 2023, 00:03
Ροή Ειδήσεων
Εργατικά

Υπόθεση Μανώλη Αφράτη: Δικαίωση μεν, αλλά… δυο χρόνια με αναστολή για μια ανθρώπινη ζωή;

15 Νοέ 2025, 10:28
Καταστολή

Ο διπλός εξευτελισμός ενός αυτοκρατορίσκου: αθώα η Μπέγκελ, έκθετος ο Μητσοτάκης

15 Νοέ 2025, 09:10
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

15 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Νοέμβρη

15 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Αμπντουλάχ Αλ-Ντανάν: «Η Αντίσταση ζει στις καρδιές του παλαιστινιακού λαού»

Συνέντευξη με τον υπεύθυνο πολιτικών σχέσεων του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

14 Νοέ 2025, 21:05
Αθλητισμός

Το κάλεσμα του Πεπ

14 Νοέ 2025, 14:54
Καταστολή

Στις 20 Νοέμβρη, στην Καρδίτσα, η δίκη των βασανιστών του Βασίλη Μάγγου

Δικαίωμα παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας ζητούν οι γονείς του

14 Νοέ 2025, 14:26
Κόντρες

Γιατί τόση «καΐλα» για τον Ιμάμογλου;

14 Νοέ 2025, 14:03
Πολιτική

Ερντογάν διακηρύσσει, Ερχιουρμάν συγκατανεύει

14 Νοέ 2025, 12:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Νοέμβρη

14 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Λευτεριά στην Παλαιστίνη από την κορυφή της Πύλης του Βραδεμβούργου

13 Νοέ 2025, 22:14
Οικονομία

Το GSI θα κάνει παρέα στον EastMed, στο ντουλάπι με τα απραγματοποίητα φαραωνικά σχέδια

13 Νοέ 2025, 21:54
Διεθνή

Γαλλία: Η κυβερνητική σταθερότητα, η απειλή του δρόμου και οι πολιτικές καντρίλιες

13 Νοέ 2025, 19:39
Κόντρες

…κι η κοπριά στα λάχανα

13 Νοέ 2025, 15:11
Πολιτισμός

Ντοκιμαντέρ σκοπιμότητας να προβοκάρει την Αντίσταση του παλαιστινιακού λαού

13 Νοέ 2025, 14:05
Πολιτική

Σπίτια και κοινωνικές παροχές μόνο για καραβανάδες

13 Νοέ 2025, 12:02
Διεθνή

Πατέρας Μανουέλ Μουσάλαμ: Η Ενοπλη Αντίσταση είναι ο μοναδικός δρόμος για την απελευθέρωση

13 Νοέ 2025, 09:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Νοέμβρη

13 Νοέ 2025, 00:01
Πολιτική

Προετοιμάζοντας τη διάδοχη κατάσταση για τη διαχείριση της αστικής κρατικής εξουσίας

12 Νοέ 2025, 22:32
Διεθνή

Για τους ήρωες της ενημέρωσης

12 Νοέ 2025, 19:32
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Νοέμβρη

Βραζιλία: Ημέρα δημοκρατίας (1889).

Βέλγιο: Ημέρα βασιλιά.

1922: Εκτελούνται οι έξι υπεύθυνοι για τη μικρασιατική καταστροφή (Δημήτριος Γούναρης, Γεώργιος Χατζηανέστης, Νικόλαος Στράτος, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, Γεώργιος Μπαλτατζής, Νικόλαος Θεοτόκης).

1929: Συγκρούσεις απεργών (προσωπικό ιδιωτικών λεωφορείων) με τη χωροφυλακή (Αθήνα).

1951: Το έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών καταδικάζει σε θάνατο τον Νίκο Μπελογιάννη και άλλους για παράβαση του Αναγκαστικού Νόμου 509/1947.

1973: Φοιτητές κλείνονται στα Πολυτεχνεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καλώντας τον λαό σε εξέγερση εναντίον της δικτατορίας.

1973: Οκτώ μέλη του IRA καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη για βομβιστικές ενέργειες στο Λονδίνο.

1977: Δεκαοκτώ επιθέσεις με βόμβες σε όλη τη Γαλλία για την έκδοση του δικηγόρου Κρουασάν.

1977: Βόμβα στα γραφεία της ΕΝΕΠ Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη.

1977: Εμπρησμός των γραφείων της Εθνικής Παράταξης (ΛΕΑ).

1979: Βόμβα στο αυτοκίνητο αξιωματικού ε.α. μέλους της ΑΕ «Αερολιμήν Αθηνών» (ΕΛΑ).

1983: Εκτελούνται ο πλοίαρχος Τζορτζ Τσάντες (JUSMAGG) και ο οδηγός του Νίκος Βελούτσος (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo