Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 24 Μάη
  • O ξεφτιλισμένος δε φοβάται την ξεφτίλα…
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 23 Μάη
  • Απροκάλυπτη αμερικανοδουλεία και σιωνιστοδουλεία από τον Μητσοτάκη
  • Το φιάσκο των εξετάσεων PISA
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τώρα δικαιώνεται: Επιτέλους, εφευρέθηκε το νομικό τρικ!
Παιδεία

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τώρα δικαιώνεται: Επιτέλους, εφευρέθηκε το νομικό τρικ!

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Δεκ 2023, 06:07

Μεταφερόμαστε στο αρκετά μακρινό 2007. Στον REAL FM και στον Χατζηνικολάου δίνει συνέντευξη ο τότε υπουργός Παιδείας της 2ης κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, Ευριπίδης Στυλιανίδης, του οποίου η ακαδημαϊκή καριέρα εξαντλείται στο ιδιωτικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, άντε και για ένα διάστημα ως καθηγητή στο δημόσιο δίκαιο στο μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ. Βρισκόμαστε μπροστά στην αναθεώρηση του Συντάγματος και ρωτάται από τον Χατζηνικολάου τι σκέφτεται να πράξει, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ δεν προσέλθει στην αναθεωρητική διαδικασία, όπως προεκλογικά είχε δηλώσει και επομένως δεν καταστεί δυνατή η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Ο Στυλιανίδης αρχικά διατυπώνει την άποψη ότι τίποτε ακόμη δεν έχει κριθεί, καθώς ο Γιωργάκης Παπανδρέου, τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι αναφανδόν υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, άποψη που υποστήριξε -μόνος αυτός από το ΠΑΣΟΚ- και κατά την πρώτη διαδικασία αναθεώρησης, γι’ αυτό και τον κάλεσε να «απελευθερωθεί και να δείξει το γνήσιο πρόσωπό του, αν θέλει να κριθεί γι’ αυτό που είναι και όχι για το δήθεν και να προσέλθει στην αναθεωρητική διαδικασία» (σ.σ. ήδη στο δρόμο και τις σχολές είχε αναπτυχθεί ένα τεράστιο μαχητικό φοιτητικό κίνημα υπερπάσπισης του άρθρου 16).

Ο Χατζηνικολάου επανέρχεται και ιδού πώς απαντάει ο πολιτικός γίγαντας Στυλιανίδης:

Χατζηνικολάου: Αυτό μάλλον δεν θα συμβεί (σ.σ. να προσέλθει δηλαδή το ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία). Υπάρχουν άλλοι τρόποι να βελτιωθεί το πράγμα;

Στυλιανίδης: Εάν δεν το κάνει θεσμικά χάνουμε περίπου τα επόμενα 8 χρόνια και στερούμε από τους ελληνικούς, κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς τη δυνατότητα να επενδύσουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Θα πρέπει τότε να σοφιστεί η πολιτεία διάφορα νομικά τρικ για να μπορέσει να δημιουργήσει την απαιτούμενη δυναμική και στο χώρο της έρευνας και στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Ηδη το πρώτο νομικό τρικ έχει εφευρεθεί, που δεν είναι και τρικ.

Χατζηνικολάου: Δηλαδή;

Στυλιανίδης: Είναι ένα προδικαστικό ερώτημα του ΣτΕ προς το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το αν το Κοινοτικό Δίκαιο κατισχύει του Εθνικού Συντάγματος ή όχι. Αν η απάντηση είναι ότι κατισχύει, αντιλαμβάνεστε τότε ότι οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες για αναγνώριση ισοτίμων τίτλων που προέρχονται από ξένα μη κρατικά πανεπιστήμια λύνουν το πρόβλημα. Αλλά γιατί να πρέπει οι Ελληνες επιχειρηματίες, εφοπλιστές, οι ελληνικοί κοινωνικοί φορείς να κάνουν Franchise ξένων ονομάτων και να μην δημιουργήσουν ένα ελληνικό εκπαιδευτικό Brand name σε μια χώρα που φιλοδοξεί να γίνει το εκπαιδευτικό κέντρο όλης της ΝΑ Ευρώπης;

Εκτοτε πέρασαν 16 χρόνια και το νομικό τρικ του Στυλιανίδη έλαμψε σαν φωτεινό άστρο στο μυαλό του Κούλη, λυσσασμένου με την κατάργηση του άρθρου 16. Πρόκειται για το άρθρο 28 του Συντάγματος που ορίζει ότι «Oι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ, … αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου...».

Ασφαλώς του το «σφύριξαν στο αυτί» πρόθυμοι συνταγματολόγοι, όπως καλή ώρα ο «πολύς» Μανιτάκης, προσδεδεμένος σταθερά στο άρμα των μνημονιακών κυβερνήσεων, στο πλαίσιο των οποίων υπηρέτησε διαδοχικά ως υπουργός (υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου, κυβέρνηση Σαμαρά, υπηρεσιακή κυβέρνηση Θάνου), ενώ το 2014 ήταν κοσμήτορας της Σχολής Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και σήμερα ανήκει στο ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (και τα δύο ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Κύπρο, το παράδειγμα της οποίας διαφημίζει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί ο Πιερρακάκης. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε).

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 ήταν και είναι στο πολιτικό DNA της ΝΔ. Πράξη ευελπιστεί να την κάνει ο Μητσοτάκης, αλλά επειδή τίποτε δεν μπορεί να προεξοφλήσει και επειδή βιάζεται, καθώς έχει αναλάβει υποχρεώσεις απέναντι στο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, προσπαθεί τώρα να το παρακάμψει, επικαλούμενος το νομικό τερτίπι του άρθρου 28. Θεωρεί ότι τώρα ήρθε η στιγμή, επειδή η εργαζόμενη κοινωνία είναι βαθιά απογοητευμένη, κουρασμένη από τα αβάσταχτα μνημονιακά χρόνια και τις συνεχείς «σφαλιάρες» και το ταξικό κίνημα είναι ζητούμενο. Την ίδια στιγμή τα κολλέγια έχουν φυτρώσει σαν τα μανιτάρια και η πελατεία τους έχει αυξηθεί, δεδομένων των συνεχών ρυθμίσεων βάσει των οποίων οι απόφοιτοί τους έχουν αποκτήσει επαγγελματική ισοδυναμία με τα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ χιλιάδες είναι και οι γόνοι των εύρωστων οικονομικά στρωμάτων που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού (18.000 υπολογίζονται ότι φοιτούν μόνο στα πανεπιστήμια της Κύπρου, δημόσια και ιδιωτικά). Την «πελατεία» των ιδιωτικών κολλεγίων και ΑΕΙ έχει φροντίσει να μεγαλώσει η κυβέρνηση, υψώνοντας τείχη ταξικών φραγμών στο Λύκειο (Τράπεζα θεμάτων, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, συντελεστές βαρύτητας, μείωση αριθμού εισακτέων και πάνω απ’ όλα διατήρηση της καρμανιόλας των πανελλαδικών εξετάσεων), εξωθώντας βιαίως τη νεολαία στα μαγαζιά των εμπόρων της γνώσης. 

Το μήνυμα είναι «αν έχεις φράγκα διάβαινε», τα υπόλοιπα περί υποψηφίων που γράφουν 2 και 3 και δεν είναι ικανοί να σπουδάσουν στα δημόσια πανεπιστήμια είναι απλώς μπούρδες, αφού κριτήριο εισαγωγής στα ιδιωτικά ΑΕΙ είναι μόνο η «τσέπη» των νοικοκυριών.

Ιδιωτικό πανεπιστήμιο σημαίνει δίδακτρα, πτυχία για κάθε τσέπη, λειτουργία με όρους επιχείρησης και υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστήμιου

«Θεός» του αδίστακτου Κούλη είναι η αγορά και η κερδοφορία του κεφαλαίου. Γι’ αυτό και βάλθηκε να κατεδαφίσει την εμβληματική διάταξη του Συντάγματος, το άρθρο 16 (αυτό και το άρθρο 24 για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, είναι καρφί στο μάτι όλου του εσμού του νεοφιλελευθερισμού), που τουλάχιστον σε διακηρυκτικό επίπεδο υπερασπίζει το μορφωτικό αγαθό της ανώτατης παιδείας (τις άλλες εκπαιδευτικές βαθμίδες τις έχουν και τυπικά, νομοθετικά υπονομεύσει), ως αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ατόμου, στην πρόσβαση του οποίου δεν έχει θέση η επιχειρηματική λειτουργία και η εμπορευματική διάσταση.

Δεν τολμούν να πουν ότι αυτό που ετοιμάζουν είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα βαφτίζουν «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά». 

Οι νοήμονες γνωρίζουμε, όμως, ότι η ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία ενός πανεπιστήμιου απαιτεί κονδύλια δισεκατομμυρίων. Συνεπώς, κανένας «μη κερδοσκοπικός» φορέας δεν είναι διατεθειμένος να διαθέσει τούτα τα υπέρογκα ποσά για να κάνει κοινωνικό έργο. Αλλωστε, ο όρος «μη κερδοσκοπικός» έχει να κάνει με την ευνοϊκή μεταχείριση που έχουν όλα αυτά τα ιδρύματα απ’ την πλευρά του κράτους, όπως επιδοτήσεις απ’ τον κρατικό κορβανά, ευρωπαϊκά κονδύλια, φοροαπαλλαγές, κ.λπ., και όχι με την καταβολή διδάκτρων από τους υποψήφιους πελάτες. Στο Αρσάκειο π.χ., που είναι υποτίθεται «μη κερδοσκοπικός» μορφωτικός οργανισμός, με μακρά αλυσίδα παραρτημάτων, τα δίδακτρα είναι τσουχτερότατα, πόσω μάλλον για ένα «πανεπιστήμιο».

Οσο, λοιπόν, και να ψεύδονται οι Μητσοτάκης και Πιερρακάκης, ιδιωτικό πανεπιστήμιο σημαίνει δίδακτρα.

Και όχι μόνο δίδακτρα, αλλά και λειτουργία με όρους επιχείρησης. Πτυχία με το κιλό, πτυχία για κάθε τσέπη, απόφοιτους πολλών ταχυτήτων στο ίδιο αντικείμενο, για να διαλέγει η αγορά, όπως διαλέγεις φρούτα από το πανέρι. Τα καλά τα αγοράζουν οι έχοντες και κατέχοντες, τα υπόλοιπα η «πλέμπα». Και βεβαίως «τάξη και ασφάλεια» γιατί οι καπιταλιστές θέλουν πειθήνιους εργαζόμενους και υποταγμένους.

Θέλετε χειροπιαστά παραδείγματα; Δέστε τις ΗΠΑ ή την Αγγλία. Οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ο κρατικός μηχανισμός στα υψηλά κλιμάκια στελεχώνονται από τους απόφοιτους των βαρβάτων πανεπιστημίων, στα οποία φοιτούν οι γόνοι της αστικής τάξης και κάποιοι «αλεξιπτωτιστές» από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, που ο μηχανισμός διαλογής τους ξεχώρισε γιατί επέδειξαν στις προηγούμενες εκπαιδευτικές βαθμίδες ιδιαίτερα σημαντικά ταλέντα και ιδιοφυΐα. Οι άλλοι, οι πολλοί, βγάζουν πανεπιστήμια «του κιλού» και φυσικά δεν είναι ιδιαίτερα «απαιτητικοί» ως εργαζόμενοι είτε ως άνεργοι. Τα παραπεταμένα δε πανεπιστήμια, στραγγαλισμένα απ’ την απουσία εσόδων έχουν «βγει στη γύρα», νοικιάζοντας το όνομά τους σε αμφιλεγόμενους, κερδοσκοπικούς οργανισμούς της αλλοδαπής (καλή ώρα όπως στα δικά μας κολλέγια).

Α! Υπάρχουν και οι λεγόμενες «υποτροφίες» γι’ αυτούς που δυσκολεύονται με αποτέλεσμα χιλιάδες φοιτητές να είναι «φεσωμένοι ως το λαιμό» (το χρέος των Αμερικανών σε σπουδαστικά δάνεια έχει ανέλθει σε 1,6 τρις. δολάρια!). Στις ΗΠΑ καθηγητάδες και διευθυντάδες, οι οποίοι εκτός της θεσούλας τους σε ιδιωτικά πανεπιστήμια κατείχαν θέσεις και σε διοικητικά συμβούλια τραπεζών και εταιριών παροχής φοιτητικών δανείων, έπαιρναν μεγάλα πακέτα μετοχών ή επιχορηγήσεων από τις εταιρίες αυτές και λειτουργούσαν σαν ντίλερ για να κατευθύνουν τους φοιτητές των πανεπιστημίων να δανειστούν απ’ αυτές (δες: ΗΠΑ: Η μεγάλη μπίζνα των φοιτητικών δανείων). Η διαπλοκή στο απόγειό της!

Ο ανταγωνισμός με τα ιδιωτικά «μαγαζιά» μέσα στο πλαίσιο της κοινής αγοράς εργασίας, δεδομένης και της σταθερής κρατικής υποχρηματοδότησης, θα οδηγήσει και τα δημόσια πανεπιστήμια σε ακόμη μεγαλύτερη παρακμή. Θα συμπιεστεί προς τα κάτω το περιεχόμενο και η ποιότητα των σπουδών και η έρευνα, ό,τι δηλαδή έχει απομείνει μετά και τις συνεχείς παρεμβάσεις που έχουν ωθήσει τα δημόσια πανεπιστήμια στην επιχειρηματική λειτουργία.

Η κατεύθυνση είναι -και αυτό ήδη υλοποιείται σε μεγάλο βαθμό και μέσα από το νόμο-πλαίσιο Κεραμέως (ν. 4957/2022) – η γνώση να αποδυναμωθεί και να προσιδιάσει περισσότερο στην κατάρτιση, ειδικά για τη μεγάλη πλειοψηφία των φοιτούντων των πρώτων κύκλων σπουδών, που προορίζονται για τη βάση της πυραμίδας του καταμερισμού της εργασίας. Η έρευνα, η θεματολογία και το εύρος της, τα προγράμματα σπουδών, η διάρκεια των σπουδών, τα πτυχία (διπλά, κοινά πτυχία, σπουδές και πτυχία εξ αποστάσεως, κοινά προγράμματα σπουδών σύντομης διάρκειας, ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα, μεταπτυχιακά με δίδακτρα, επαγγελματικά μεταπτυχιακά, βιομηχανικά διδακτορικά, δυνατότητα συμμετοχής των πανεπιστημίων σε εταιρικά σχήματα-εμπορικές εταιρίες, δημιουργία μηχανισμού χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων, ΣΔΙΤ για τις εστίες, κ.λπ.) όλα να καθορίζονται από τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Οι νόμοι της καπιταλιστικής αγοράς οδηγούν σε στρεβλώσεις (περιστασιακές καταστάσεις στον τομέα των επαγγελμάτων τελείως ξένες προς τις πραγματικές ανάγκες της εργαζόμενης κοινωνίας) και λοβοτομημένες προσωπικότητες που αναπνέουν, σκέφτονται, υπάρχουν και εργάζονται μόνο για το συμφέρον του καπιταλιστή.

Αυτές είναι οι δύο συνιστώσες του «Ελεύθερου Πανεπιστήμιου» του Πιερρακάκη: από τη μια ιδιωτικά πανεπιστήμια με κατάργηση του άρθρου 16 και σε πρώτη φάση με την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και από την άλλη το «επιχειρηματικό» δημόσιο πανεπιστήμιο.

Ο έλεγχος της ποιότητας των σπουδών είναι μια μεγάλη απάτη

Προϋπόθεση για την αδειοδότηση παραρτήματος ξένου πανεπιστήμιου, σύμφωνα με τον Πιερρακάκη, είναι ότι αυτό θα πρέπει να αποτελείται από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας από τρεις τουλάχιστον πανεπιστημιακές σχολές.

Δεν πρόκειται για κάτι πολύ σπουδαίο, που θα σηματοδοτεί τάχα μεγαλύτερο εύρος επιστημονικών αντικειμένων, καθώς σχολές «μη παραγωγικές» που δεν απαιτούν ιδιαίτερες εγκαταστάσεις για έρευνα, όπως εργαστήρια, κ.λ.π μπορούν εύκολα να υπάρξουν. Οσον αφορά δε τις ιατρικές σχολές, η συνεργασία με μεγαλοκλινικάρχες του ιδιωτικού τομέα μπορεί να δώσει τη λύση. Πρόσφατα, μάλιστα, υπήρξε δημοσίευμα στη ναυαρχίδα της Δεξιάς «Καθημερινή», σύμφωνα με το οποίο «κατ’ αρχήν συμφωνία για τη σύσταση κοινοπραξίας η οποία θα λειτουργήσει ανώτατη πανεπιστημιακή σχολή στην Αθήνα έχουν υπογράψει το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners και το μεγαλύτερο κυπριακό πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (University of Nicosia – UNIC). Η συμφωνία αφορά την προοπτική λειτουργίας πανεπιστημιακού τμήματος ιατρικής σχολής, που θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση σε εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού… Η πανεπιστημιακή σχολή ιατρικής του UNIC σχεδιάζεται να λειτουργήσει με τα αυστηρότατα πρότυπα που λειτουργεί και στη Λευκωσία και σε συνεργασία με τις κλινικές που ελέγχει η CVC Capital στην Αθήνα όπου οι φοιτητές θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα τμήματα που απαιτούν παρουσία και μαθητεία σε νοσοκομείο».

Απαιτείται επίσης το παράρτημα του ξένου πανεπιστήμιου «να είναι αναγνωρισμένο στη χώρα από την οποία προέρχεται, πιστοποιημένο από την αντίστοιχη της ΕΘ.Α.Α.Ε. διαπιστευμένη Αρχή για την παροχή προγραμμάτων ανώτατης εκπαίδευσης και τη χορήγηση τίτλων σπουδών» και «τα επιμέρους προγράμματα σπουδών που οδηγούν στην απονομή τίτλων σπουδών θα πρέπει επίσης να έχουν πιστοποιηθεί από τη διαπιστευμένη Αρχή του κράτους προέλευσης».

Τα παραπάνω -που περιέχονται και στις διατάξεις του νόμου-πλαίσιο Κεραμέως για τον ΔΟΑΤΑΠ- κάνουν σκόνη την προπαγάνδα ότι η κυβέρνηση θα θεσπίσει τάχα «αυστηρότατα κριτήρια» για την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, γιατί αποδεικνύουν ότι η ισχύς των αποφάσεων των αρχών πιστοποίησης προγραμμάτων ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα απονομής του τίτλου σπουδών, είναι πάνω απ’ όλα και επομένως δεν δύναται να αμφισβητηθεί η «ακαδημαϊκότητα» του ιδρύματος της αλλοδαπής και των τίτλων που απονέμει. Μάλιστα στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής εντάσσονται αυτοδικαίως τα ιδρύματα της αλλοδαπής και οι τίτλοι σπουδών που απονέμουν κατόπιν διακρατικής συμφωνίας (άρθρο 304 του νόμου πλαίσιο), καθώς και ιδρύματα που οι τίτλοι σπουδών τους μπορεί να μην έχουν αντιστοιχηθεί και καταταχθεί στα επίπεδα 6, 7 και 8 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, αρκεί τα προγράμματα σπουδών τους να έχουν αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί από αναγνωρισμένες αρχές πιστοποίησης προγραμμάτων ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα απονομής του τίτλου σπουδών (άρθρο 306, παρ. 2 του νόμου-πλαίσιο). 

Αμεσο πεδίο εφαρμογής είχαμε ήδη στη Συμφωνία με την Κύπρο, σύμφωνα με την οποία εφόσον το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών απεφάνθη ότι τα ιδιωτικά μαγαζιά των εμπόρων της γνώσης στην Κύπρο είναι …πανεπιστήμια, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τα αναγνωρίσει ως τέτοια και να τα εντάξει στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής.

Ολα θα κριθούν στο δρόμο

Η κατεδάφιση του άρθρου 16 αποτελεί βασική παράμετρο του κυβερνητικού σχεδιασμού και προσωπικό στοίχημα του πορφυρογέννητου Μητσοτάκη, που δεν έχει περάσει ούτε απέξω από ένα δημόσιο πανεπιστήμιο. Γι’ αυτό και όλα τα παπαγαλάκια των «πετσωμένων» ΜΜΕ έχουν εξαπολύσει μεγάλη και άγρια προπαγάνδα για να την και να τον στηρίξουν.

Οσο και να πασχίζουν, όμως, την τελευταία λέξη θα πει το φοιτητικό κίνημα. Τα πάντα, λοιπόν, θα κριθούν στο δρόμο, όπως και στην προηγούμενη προσπάθεια αναθεώρησης που έπεσε στο κενό, επειδή ξεπήδησε ένα μαζικότατο, δυναμικό, ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα με εκατοντάδες καταλήψεις σχολών, διαδηλώσεις και συγκρούσεις, που είχε τη στήριξη της εργαζόμενης κοινωνίας, που διείδε τον κίνδυνο για τα παιδιά της και το μορφωτικό αγαθό της Παιδείας.

Τα πρώτα σπέρματα τα είδαμε ήδη στη μαζική, δυναμική παρουσία των φοιτητών απέξω από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων.

Τα μηνύματα και τα ιστορικά διδάγματα τα γνωρίζει όλος ο αστικός κοινοβουλευτικός κόσμος. Οι επιλογές, οι διακηρύξεις, η τακτική διαμορφώνονται ανάλογα με τη δύναμη πυρός στο αστικό πολιτικό παιχνίδι εξουσίας και τις ιδεολογικές αναφορές που λέει το κάθε κόμμα ότι έχει.

ΚΚΕ και Νέα Αριστερά τάσσονται κατά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη βρίσκεται σε σύγχυση στρατηγικής. Ο Κασσελάκης ήταν υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων όταν ήταν νέος και ερωτευμένος, άρα και υπό σύγχυση κατά τον ίδιο, στο Αμέρικα, ενώ τώρα που έγινε αρχηγός του «αριστερού» ΣΥΡΙΖΑ έκανε κωλοτούμπα σε μια πιο ήπια τοποθέτηση. Σε συνέντευξη στο Star δήλωσε: «Δεν είμαι υπέρ των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, δεν θέλω στη χώρα μας να είναι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δύο ταχυτήτων. Θέλω να έχω συμπράξεις με ξένα Πανεπιστήμια. Αυτό θέλω να έχω». Από την άλλη, το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που ως φαίνεται έχει αποφασίσει να μην αυτοκτονήσει, δηλώνει «κατηγορηματικά αντίθετο με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων» και ότι «δεν θα δεχτεί καμία προσπάθεια ισοπέδωσης της ισότιμης πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση και σταθερά θα υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα και την αναβάθμισή της». Αρνητική ήταν και η τοποθέτηση της εκπροσώπου Δώρας Αυγέρη. Σε άλλη κατεύθυνση ήταν κάποιοι βουλευτές του που περιμένουν, λέει, να δουν πρώτα το νομοσχέδιο, ενώ γνωστή είναι και η στάση του βουλευτή Πέτρου Παππά υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ και βεβαίως η παλαιότερη διγλωσσία του Τσίπρα. 

Στο ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ επικρατεί ο καιροσκοπισμός. Στο αναρτημένο πρόγραμμα για την Παιδεία δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για ευνόητους δημαγωγικούς λόγους. Ομως αν ο Μητσοτάκης προωθήσει την αναθεώρηση του άρθρου 16, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ θα τον διευκολύνει κρατώντας το «φανάρι». Αυτό ήταν το περιεχόμενο της δήλωσης Ανδρουλάκη στον Παπαχελά: «Η θέση μας για την Παιδεία και μιλάω και σε σχέση με το Σύνταγμα είναι ότι δεν θα μπούμε εμπόδιο στην ίδρυση ενός ιδιωτικού Πανεπιστημίου. Ομως προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου της δημόσιας Παιδείας… Ας συμφωνήσουμε στον πανεπιστημιακό χάρτη δημόσιο και ιδιωτικό στα κριτήρια τα οποία πρέπει να είναι κοινά στο πώς πρέπει να είναι ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο». 

Οι «σάλτσες» περί συμφωνίας στα κριτήρια ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ μπαίνουν σκόπιμα. Για να φανεί ότι δήθεν το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ διαφοροποιείται από τον Μητσοτάκη, κλείνοντας το μάτι σε αφελείς ψηφοφόρους, και για να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα-διέξοδος όταν ο Ανδρουλάκης δει τα σκούρα με το φοιτητικό κίνημα και αποφασίσει να αποδράσει για να μην χαντακωθεί πολιτικά.

Την υποκριτική στάση του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ φανερώνει και η στάση του στην Κύρωση της Συμφωνίας με την Κύπρο. Τα μισόλογα του εκπροσώπου του, η στάση επιφύλαξης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, μετατράπηκε σε ένα μεγαλοπρεπέστατο «ναι» στην ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής.

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
ΑΡΘΡΟ 16 ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΕΙ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
Επόμενο άρθρο Δυτική Οχθη: Πυροβολούν εν ψυχρώ άοπλους Παλαιστίνιους

Σχετικά Αρθρα

Το φιάσκο των εξετάσεων PISA

Παιδεία 22 Μάι 2026, 12:11

Σύλλογος μελών ΔΕΠ Παντείου: Οχι δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

Υπερασπιζόμαστε τον Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστήμιου

Παιδεία 21 Μάι 2026, 13:19

Με ευθύνη της κυβέρνησης το βρώμικο κύκλωμα έκδοσης παράνομων πτυχίων και πιστοποιήσεων για μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ καλά κρατεί

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου από την ΟΙΕΛΕ

Παιδεία 21 Μάι 2026, 12:20

Μήνυση κατά των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά Χρύσας Χοτζόγλου και Ακρίτα Καλούση

Από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

Εργατικά 20 Μάι 2026, 10:37

ΑΠΘ: Οι διώξεις και η καταστολή πάνε «πακέτο» με την επιχειρηματικότητα

Παιδεία 19 Μάι 2026, 21:06

Διώκονται μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ επειδή τόλμησαν να στηρίξουν τον αγώνα και τα αιτήματα των εστιακών φοιτητών

Καταστολή 19 Μάι 2026, 19:45
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Μάη

24 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

O ξεφτιλισμένος δε φοβάται την ξεφτίλα…

23 Μάι 2026, 10:34
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

23 Μάι 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Μάη

23 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

Απροκάλυπτη αμερικανοδουλεία και σιωνιστοδουλεία από τον Μητσοτάκη

Σε συνέντευξη στους Financial Times

22 Μάι 2026, 18:15
Παιδεία

Το φιάσκο των εξετάσεων PISA

22 Μάι 2026, 12:11
Διεθνή

Οι επιπτώσεις του ισραηλινοαμερικανικού πολέμου κατά του Ιράν στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

22 Μάι 2026, 12:02
Καταστολή

Και οι υπόλοιποι φυλακισμένοι για την υπόθεση της 17Ν

Από το 2021 έπρεπε να έχει αποφυλακιστεί ο Αλ. Γιωτόπουλος

22 Μάι 2026, 10:42
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Μάη

22 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

H χίμαιρα των 70 δισ. δολαρίων του Τραμπ για τη Γάζα καταρρέει

Οι δωρητές αρνούνται να χρηματοδοτήσουν το λεγόμενο «Συμβούλιο Ειρήνης»

21 Μάι 2026, 17:10
Διεθνή

Η απελπισία του σιωναζιστή στρατιωτικού

21 Μάι 2026, 14:08
Παιδεία

Σύλλογος μελών ΔΕΠ Παντείου: Οχι δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

Υπερασπιζόμαστε τον Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστήμιου

21 Μάι 2026, 13:19
Υγεία

Ξαναδοκιμάζουν να βάλουν εξετάσεις στους γιατρούς για έναρξη ειδικότητας – Να μην περάσει!

21 Μάι 2026, 13:06
Παιδεία

Με ευθύνη της κυβέρνησης το βρώμικο κύκλωμα έκδοσης παράνομων πτυχίων και πιστοποιήσεων για μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ καλά κρατεί

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου από την ΟΙΕΛΕ

21 Μάι 2026, 12:20
Εργατικά

Η κατακραυγή, η αλληλεγγύη, ο αγώνας κράτησαν την μάνα του παιδιού με αυτισμό στη δουλειά της στη Σάμο

21 Μάι 2026, 12:09
Πολιτική

Ανέλεγκτοι, ανεξέλεγκτοι, εξαρτημένοι

21 Μάι 2026, 12:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Μάη

21 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

Μητσοτάκη, είσαι συνυπεύθυνος για τα βασανιστήρια των σιωναζιστών σε παράνομα συλληφθέντες και απαχθέντες αγωνιστές

20 Μάι 2026, 22:07
Διεθνή

Τα drones της Χεζμπολά παραλύουν μέχρι και το 80% των επιχειρήσεων του σιωναζιστικού στρατού στον νότιο Λίβανο

20 Μάι 2026, 21:38
Πολιτική

Αναβάλλεται η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάχια Σινουάρ

Θα γίνει την επόμενη Πέμπτη, 28 Μάη

20 Μάι 2026, 20:05
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Μάη

Ημέρα των γυναικών για τον αφοπλισμό.

Ευρωπαϊκή ημέρα πάρκων.

Βουλγαρία: Ημέρα παιδείας – πολιτισμού.

1919: Πραγματοποιείται στην Αθήνα το πρώτο συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας.

1972: Δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα ανατινάζονται στο αρχηγείο του στρατού των ΗΠΑ στη Χαϊδελβέργη, τρεις νεκροί και πέντε τραυματίες (RAF).

1972: Συλλαμβάνονται πέντε εργάτες στη Νέα Ιωνία με την κατηγορία της αναγραφής κομμουνιστικών συνθημάτων στο εργοστάσιο που δουλεύουν.

1973: Παραπέμπονται έξι φοιτητές της ΑΑΣΠΕ με τον Ν.509, δύο προφυλακίζονται.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα κόμματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Βελόπουλου, του Βαρουφάκη, η Νέα Αριστερά, το κόμμα Τσίπρα, το κόμμα Καρυστιανού, το πιθανό κόμμα Σαμαρά και, δυστυχώς, μαζί το αγχωμένο από την έλευση Τσίπρα και Καρυστιανού ΠΑΣΟΚ, είναι εκδοχές του κόμματος των Τεμπών. Ολα μαζί και το καθένα χωριστά απειλούν την πολιτική σταθερότητα (το ΠΑΣΟΚ ήδη, με την επιπόλαιη πρότασή του για τα funds, είναι σαν να προεικάζει για τη χώρα ένα στάτους κρίσης). Ολα τα κόμματα που προανέφερα, αν και έχουν πολλές φορές αποτύχει να ανατρέψουν τη σταθερότητα, συνεχίζουν να προετοιμάζονται για τη μητέρα των μαχών· τις εκλογές.

Hλίας Κανέλλης

(Εξαίρεσε μόνο το ΚΚΕ. Οχι γιατί το συμπαθεί αλλά γιατί το κατατάσσει σε άλλη, χειρότερη κατηγορία. Και γιατί αυτοί που θα ψηφίσουν ΚΚΕ είναι απίθανο να προέλθουν από τη ΝΔ. Ενώ όλα τα άλλα κόμματα, αριστερά και δεξιά της ΝΔ στον εικονικό πολιτικό χάρτη, απειλούν με αφαίμαξη τη ΝΔ του Μητσοτάκη. Ολα μπορούν να της αφαιρέσουν ψηφοφόρους, άλλο περισσότερους άλλο λιγότερους. Οπότε, λίγο το ένα κόμμα, πολύ το άλλο, πέφτει ο Μητσοτάκης κάτω από το 25% και… πιάνει αεροδιάδρομο. Χτύπησε συναγερμό ο μηχανισμός προπαγάνδας του μεγάρου Μαξίμου: πρέπει να ιδρώσετε τη φανέλα. Πρέπει να βάλλετε μπροστά στον ψηφοφόρο το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες», ο εστί μεθερμηνευόμενον – που λέει και ο ευαγγελιστής – «Μητσοτάκης ή χάος». Πώς τους βάζεις όλους σε κοινό παρονομαστή, όταν η πολιτικοϊδεολογική τους ρητορική παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις; Μπορείς, για παράδειγμα, να βάλεις το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και όλα τα κομμάτια του άλλοτε ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό παρονομαστή: να τα χαρακτηρίσεις εκδοχές της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό, όμως, δεν βολεύει, γιατί η σοσιαλδημοκρατία είναι ένα συστημικό πολιτικό ρεύμα που ουδείς διανοήθηκε να την χαρακτηρίσει φορέα σκόπιμης πολιτικής αστάθειας. Μπορείς, επίσης, να βάλεις τα ακροδεξιά μορφώματα στον ίδιο παρονομαστή, συμπεριλαμβάνοντας και τον Σαμαρά, αν φτιάξει κόμμα. Ούτε αυτό βολεύει, όταν ο μεν Σαμαράς προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, στην οποία επιπροσθέτως κατέχουν περίοπτες θέσεις φασίστες πογκρομιστές σαν τον Βορίδη, άνθρωποι που ζητούσαν να υπάρξουν νεκροί μετανάστες στα σύνορα σαν τον Πλεύρη και θαυμαστές του Παττακού και του πατριάρχη του ελληνικού νεοναζισμού Κ. Πλεύρη σαν τον Γεωργιάδη. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείς να βάλεις στον ίδιο παρονομαστή τη σοσιαλδημοκρατία με την ακροδεξιά. Οπότε κάνεις μια κατασκευή και τους μαζεύεις όλους σ’ αυτήν: «κόμμα των Τεμπών». Εκτός του ότι αυτή καθαυτή η κατασκευή θυμίζει την ετοιμόρροπη καλύβα του καραγκιόζη, είναι στο φινάλε προβληματική για το αφεντικό. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού έχει εδραία πεποίθηση ότι στα Τέμπη διαπράχτηκε ένα μαζικό έγκλημα, για το οποίο την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η οποία, εκτός του ότι δε ανέλαβε την ευθύνη της, διέπραξε και το έγκλημα της συγκάλυψης. Οταν το έγκλημα στα Τέμπη κατέβασε στο δρόμο πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλη τη χώρα, τόσους όσους δεν είχε κατεβάσει κανένα άλλο ζήτημα εδώ και δεκαετίες, το να χαρακτηρίζεις σύσσωμη την αντιπολίτευση, αριστερά και δεξιά της ΝΔ, «κόμμα των Τεμπών», μάλλον τιμητικό είναι γι’ αυτήν. Οπότε το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», που κατασκεύασες, εύκολα μετατρέπεται σε «οποιονδήποτε άλλο ή άλλη, εκτός από τον Μητσοτάκη». Είναι ντεφορμέ τα παπαγαλάκια, οι γκεμπελίσκοι της μητσοτακικής προπαγάνδας. Δε φταίνε αυτοί. Η κατάσταση είναι τόσο στριμόκωλη για το αφεντικό που στέρεψαν από ιδέες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo