Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η Χαμάς διέλυσε την κυβέρνηση της Γάζας και δηλώνει πανέτοιμη να παραδώσει στην Εθνική Επιτροπή για τη Διοίκηση της Γάζας
  • Σαν σήμερα 7 Ιούλη
  • Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Βηρυτός-Ουάσιγκτον-Τεχεράνη
  • Pain in the ass
  • Συνεχίζεται το τεράστιο φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων, για να καλύπτεται η συνεχής δράση της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ
  • Γαλιμπάφ: Η διπλωματία πρέπει να διασφαλίζει τα κέρδη του πεδίου της μάχης
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Η διγλωσσία του Τσίπρα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Παιδεία

Η διγλωσσία του Τσίπρα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr9 Μάι 2023, 09:24

Υποτίθεται ότι η υπεράσπιση του άρθρου 16 του Συντάγματος και η αντίθεση στην ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας είναι ένα από τα θεμελιώδη ζητήματα που διαχωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ από τη νεοφιλελεύθερη ματιά και πρακτική της ΝΔ.

Διαβάστε πώς απάντησε ο Τσίπρας στους Καμπουράκη-Στάθη στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:

Καμπουράκης: σας κατηγορούν ότι υπάρχει μια… Το ανάποδο. Λένε ότι η δική σας στάση έχει κάποια ψήγματα ανηθικότητας. Γιατί, λένε, ότι λες στο παιδί μη διαβάσεις, ψήφισε και θα σου λύσω το πρόβλημα (σ.σ. αναφέρεται στην εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταργήσει από φέτος, από αυτές τις πανελλαδικές την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής).

Τσίπρας: Μα είναι δυνατόν τώρα; Καταρχάς κανένας δεν μπορεί να πάει μπροστά αν δεν προσπαθήσει. Το θέμα που τίθεται εδώ σήμερα, όμως, με την ΕΒΕ είναι ότι υπάρχει ένας τεχνητός φραγμός, ακόμα και σε παιδιά που έχουν τη δυνατότητα, γιατί όταν δίνεις πανελλαδικές εξετάσεις υπάρχει ένας κλειστός αριθμός εισακτέων που ορίζεται από το υπουργείο Παιδείας και από τα πανεπιστήμια για το πόσοι εισακτέοι θα μπουν.

Καμπουράκης: Ναι, αλλά ο άλλος έχει γράψει 5. Είναι για 5 να σπουδάσει σε πανεπιστήμιο;

Τσίπρας: Το αν θα γράψεις 5 ή θα γράψεις 12 έχει να κάνει με τη δυσκολία των θεμάτων που θα τεθούν στις εξετάσεις, δεν έχει να κάνει με το ότι εσείς έχετε διαβάσει περισσότερο ή λιγότερο. Μπορεί να έχετε διαβάσει πολύ περισσότερο, αλλά να μπουν δύσκολα θέματα και να γράψετε χαμηλότερο βαθμό. Αρα καταλάβετέ το τώρα αυτό. Δεν έγινε καλύτερο το γνωστικό επίπεδο των μαθητών μας ή των φοιτητών μας -γιατί τα παιδιά αυτά περνούν στα πανεπιστήμια με την βάση εισαγωγής. Αυτό που έγινε είναι μ΄έναν τεχνητό τρόπο να κοπούν 60.000 παιδιά μέχρι σήμερα και να υπάρξει μια δεξαμενή για τα ιδιωτικά κολλέγια, το οποίο εγώ το βρίσκω ανήθικο, με την έννοια ότι αν για κάποιον είναι επιλογή να πάει σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο έχει καλώς. Προφανώς δεν είμαστε απέναντι στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ας υπάρχει η ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά όχι να υποβαθμίσουμε τα δημόσια πανεπιστήμια για να δώσουμε πελατεία στην ιδιωτική εκπαίδευση, αυτό είναι ανήθικο.

…….

Τσίπρας: Δεν έχω τίποτε με τα παιδιά που πηγαίνουν σε ιδιωτικά κολλέγια, ούτε θεωρούμε ότι το πρόβλημα είναι τα παιδιά που έχουν την οικονομική δυνατότητα (σ.σ. είχε προηγηθεί ο φευγαλέος σχολιασμός του δημοσιογράφου για τη δήλωση Ζουράρη ότι τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων είναι «κωλόπαιδα»). Θεωρούμε ότι το πρόβλημα είναι για τα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και η Πολιτεία -και αυτό σημαίνει δικαιοσύνη- πρέπει να διασφαλίζει τους όρους ισονομίας, ίσων ευκαιριών και για τα παιδιά που έχουν και για τα παιδιά που δεν έχουν.

Στάθης: Σωστό. Εχετε όμως με τα ιδιωτικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Τσίπρας: Γιατί το λέτε αυτό; Στην Ελλάδα λέτε;

Στάθης: Στην Ελλάδα.

Τσίπρας: Κοιτάχτε. Επειδή είδα και μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ξεκίνησε με τον κ. Ηλιόπουλο, ο οποίος πρέπει να πω μας τιμά, κοσμεί το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ με την παρουσία του. Είναι ένας καθηγητής του Χάρβαρντ, είναι διακεκριμένος επιστήμονας στις ΗΠΑ, στο νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, ογκολόγος. Κοιτάχτε να δείτε τώρα, εδώ τι ακριβώς συζητάμε; Δηλαδή συζητάμε στην Ελλάδα για σπουδές επιπέδου Χάρβαρντ ή συζητάμε για τα ΙΕΚ «Φούφουτος», με συγχωρείτε για την έκφραση, αλλά αυτό συζητάμε.

Το Χάρβαρντ είναι ένα πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε το 1636 και η παράδοση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη με αυτήν των ΗΠΑ είναι πολύ διαφορετική. Στην Ευρώπη, λοιπόν, υπάρχει η παράδοση του δημόσιου πανεπιστήμιου. 2.000 ιδρύματα, πανεπιστημιακά στην Ευρώπη είναι δημόσια. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αρα, λοιπόν, εδώ πρέπει να δούμε ένα πράγμα: το ότι ο κ. Ηλιόπουλος σπούδασε στην Ελλάδα -φτωχό παιδί ήταν-, αλλά σπούδασε στην Ελλάδα δωρεάν, σε μια δημόσια Παιδεία που ήταν δωρεάν και του δόθηκε η δυνατότητα να σπουδάσει Ιατρική δωρεάν και είχε τα εφόδια να πάει και να σπουδάσει και να κάνει διδακτορική διατριβή και στο Χάρβαρντ και να γίνει καθηγητής, κάτι σημαίνει αυτό. Σημαίνει ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια και το ελληνικό σύστημα, δημόσιο σύστημα, δεν είναι για πέταμα.

Καμπουράκης: Και τι αναιρεί, βρε παιδί μου το γεγονός να γίνουν και ιδιωτικά;

Στάθης: Με αναβάθμιση του επιπέδου των ελληνικών πανεπιστημίων, χωρίς να υποβαθμιστούν.

Καμπουράκης: Για ποιο λόγο αν θα φτιάξουμε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο σημαίνει ότι αυτομάτως ότι καταβαραθρώνουμε το δημόσιο; Ισα -ίσα. Ανταγωνισμός θα είναι, καλύτερα θα είναι και τα δύο.

Τσίπρας: Εγώ είμαι υπέρ της άποψης ότι η Ελλάδα θα πρέπει σε πρώτη φάση να ενισχύσει συνολικά τη δημόσια εκπαίδευση, και το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο, να εισάγουμε πρακτικές που βλέπουμε και σε καλά ιδιωτικά πανεπιστήμια στο εξωτερικό, που έχουν να κάνουν με τη σύνδεση με την παραγωγή και με την αγορά εργασίας, και από κει και πέρα είναι μια συζήτηση, η οποία εν πάση περιπτώσει γίνεται χρόνια στην χώρα, έχει να κάνει και με το Σύνταγμα που έχουμε από το 1974, αλλά νομίζω το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα σήμερα, τουλάχιστον τούτη την ώρα είναι να αυξήσουμε τις δαπάνες για την δημόσια Παιδεία. Γιατί εγώ, πολλές φορές τούτες τις προεκλογικές μέρες, λέω, έτσι ένα ωραίο σλόγκαν ότι το θέμα μας πια δεν είναι να μείνουμε Ευρώπη -αυτό έχει τελειώσει-, το θέμα μας είναι να γίνουμε Ευρώπη. Τι σημαίνει να γίνουμε Ευρώπη; Οταν ο μέσος όρος των δαπανών στην ΕΕ για την Παιδεία είναι 5% δεν μπορεί στην Ελλάδα να είναι στο 3% ή στο 3,5%. Οταν για την Υγεία είναι 7% του ΑΕΠ κάθε χώρας, δεν μπορεί στην Ελλάδα να είναι στο 5%, 5,5%.

Το γενικό, βασικό συμπέρασμα από τις απαντήσεις του Τσίπρα, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κάθετα αντίθετος στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και στην Ελλάδα, με την έννοια ότι αυτά συνιστούν και αποτυπώνουν τον κάθετο ταξικό διαχωρισμό ανάμεσα στην τάξη που έχει το πάνω χέρι, άρα και την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσει τα παιδιά της στα ακριβά ιδιωτικά πανεπιστήμια και στα φτωχομεσαία λαϊκά στρώματα που η βασική τους διέξοδος είναι το δημόσιο, δωρεάν πανεπιστήμιο. Εξ ου και μιλά για την «πρώτη φάση», υπονοώντας ότι σε δεύτερη φάση θα υπάρξει και αλλαγή στρατηγικής: Τώρα θα ενισχύσουμε (λέμε τώρα) το δημόσιο πανεπιστήμιο, γιατί αλλιώς θα μας πάρουν με τις πέτρες, καθώς υπάρχει ένα ισχυρό κίνημα και μια ισχυρή πεποίθηση μέσα στη νεολαία -ειδικά την φοιτητική- της εργαζόμενης κοινωνίας υπέρ της υπεράσπισης του άρθρου 16, και στη συνέχεια αφήνουμε ανοιχτό το ζήτημα της ίδρυσης και ιδιωτικών πανεπιστημίων, κλείνοντας το μάτι στο κεφάλαιο.

Εξ ου και μιλά για την παράδοση που ισχύει στην Ευρώπη, με την οποία η Ελλάδα πρέπει να συμβαδίζει, που είναι σε αντίθεση με την παράδοση των ΗΠΑ, όπου ανθεί η παράδοση των ιδιωτικών ΑΕΙ. Δεν είναι δηλαδή ως αριστερός, υποτίθεται, από θέση αρχής, εναντίον του ταξικού διαχωρισμού, αλλά είναι αντίθετος ευκαιριακά στην ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Είναι αντίθετος και για λόγους ιστορικής πρόσδεσης της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό στάτους, που διαμορφώθηκε σε συνάφεια με την ανάπτυξη του καπιταλισμού στο έδαφός της.

Ενα άλλο συμπέρασμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει και αυτός τη σύνδεση των πανεπιστημίων με την καπιταλιστική παραγωγή και την αγορά εργασίας. Η διαφοροποίηση από τη στρατηγική της ΝΔ και με όσα σαρωτικά εφάρμοσε η Κεραμέως, μετατρέποντας το δημόσιο πανεπιστήμιο σε κατ΄εικόνα και καθ΄ομοίωση μιας καπιταλιστικής επιχείρησης είναι επουσιώδης. Δεν αφορά τον πυρήνα της στρατηγικής, αλλά κάποιες πλευρές της, κάποιες οξείες γωνίες που προκαλούν, π.χ. τα βιομηχανικά διδακτορικά που πότε αναφέρει και πότε όχι ότι τάχα θα καταργήσει. 

Δεν ξεχνάμε ότι, ως κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε ποτέ γενναία χρηματοδότηση στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Ποτέ δεν αρνήθηκε τη σύνδεση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με την καπιταλιστική παραγωγή και τις ανάγκες της «αγοράς» και τη λειτουργία με κριτήρια ιδιωτικοοικονομικά και δυνατότητας αποκόμισης πρόσθετης χρηματοδότησης από «τρίτους».

Για το σκοπό αυτό, άλλωστε, σχεδίασε τα Περιφερειακά Ακαδημαϊκά Συμβούλια (ν. 4485/2017), που αντικατέστησαν τα Συμβούλια Ιδρύματος του νόμου Διαμαντοπούλου. Και διατείνεται και τώρα στο πρόγραμμά του ότι αυτά θα αντικαταστήσουν τα Συμβούλια Διοίκησης της Κεραμέως που με τόσο πάθος, υποτίθεται, ότι πολεμά ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα Περιφερειακά Ακαδημαϊκά Συμβούλια είναι αυτά που θα αναλάβουν το σκέλος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των ΑΕΙ (εξ ου και η συμμετοχή σε αυτά των καπιταλιστών). Σε αυτά συνυπάρχουν τα ΑΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα και ανά περιφέρεια το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Δεν αρνείται επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ την «εξωστρέφεια» των ΑΕΙ, δηλαδή την ανάληψη επιχειρηματικών μπίζνες από την πλευρά τους, εξ ου και έβαλε και αυτός το χεράκι του στη λειτουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών με δίδακτρα.

Την εικόνα του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου αλά ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνουν και τα «διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης σε όλα τα ΑΕΙ», στα οποία εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, ενώ «η λειτουργία τους προϋποθέτει συμφωνίες των Πανεπιστημίων με τοπικούς παραγωγικούς φορείς».

Δεν αρνείται επίσης ούτε την ίδρυση και λειτουργία κολλεγίων. Εδώ δεν μιλάμε γενικά για την ύπαρξη ιδιωτικών σχολείων, που και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για έναν αριστερό, που τον διαχωρίζει από τον εραστή του καπιταλισμού και της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης. Μιλάμε για την μορφή άτυπης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που ανταγωνίζεται τα δημόσια πανεπιστήμια. Των οποίων κολλεγίων και ο Γαβρόγλου προώθησε την πανεπιστημιοποίησή τους.

Γιατί οι συριζαίοι ήταν αυτοί που κατάργησαν ακόμη και το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων, με το «επιχείρημα» ότι δεν υλοποιούσε αυστηρά τις επιταγές της ευρωπαϊκής οδηγίας!  Και το αντικατέστησαν με το «Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.)», που είναι «Αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του π.δ. 38/2010» και αποφαίνεται επί των αιτήσεων αναγνωρίσεως επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων κολλεγίων. 

Μάλιστα ο Γαβρόγλου έλεγε ότι οι απόφοιτοι κολλεγίων αρκεί να προσκομίσουν το «πτυχίο» του κολλεγίου και επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των κολλεγίων συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού, θα προσκομίζουν και ένα έγγραφο από την Αρχή Πιστοποίησης της χώρας του Πανεπιστημίου με το οποίο συνεργάζεται το κολλέγιο. Μόλις το φέρουν και αυτό, το υπουργείο θα πει ότι «δεν είναι ένα πλαστό χαρτί, πάρτε το και είτε ασκήστε το επάγγελμα είτε πηγαίνετε στο αντίστοιχο επιμελητήριο για να σας δώσει άδεια ασκήσεως εργασίας. Είναι τόσο απλό και με τόσο απλό τρόπο θα γίνει».

Πάνω σε αυτές τις ρυθμίσεις, στη συνέχεια, πάτησε η Κεραμέως και τα έδωσε όλα στους κολλεγιάρχες.

Σε σύνδεση με την αποδοχή της ύπαρξης των κολλεγίων και την προώθηση της πανεπιστημιοποίησής τους είναι και η θέση που παίρνει ο Τσίπρας σχετικά με το άρθρο 16 του Συντάγματος. Μιλάει για μια «συζήτηση» που γίνεται για χρόνια, την οποία και δεν καταδικάζει καθαρά και ξάστερα, ως μια συστηματική προσπάθεια του αστισμού να καταργηθεί το άρθρο 16, που θα ανοίξει το δρόμο για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, αλλά για μια «συζήτηση» που δεν είναι της ώρας να την κάνουμε. Δεν είναι δηλαδή αντίθετος στην αναθεώρηση αυτού του άρθρου του Συντάγματος.

Η αναφορά του ότι το Σύνταγμα που έχουμε είναι από το 1974 έχει διπλή ανάγνωση. Μπορεί να σημαίνει ότι διαμορφώθηκε από το Κωνσταντίνο Καραμανλή, του οποίου την πολιτεία σε πολλά προσπαθεί να οικειοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για ψηφοθηρικούς λόγους, αλλά μπορεί να σημαίνει και το ότι το Σύνταγμα αυτό είναι πλέον πολύ παλιό και δεν αποτυπώνει τη σημερινή πραγματικότητα, που είναι διαφορετική αφού υπάρχουν και τα κολλέγια, τα συνδεδεμένα με πανεπιστήμια του εξωτερικού που λειτουργούν ως οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ως διαχειριστής πλέον του ελληνικού καπιταλισμού, ο Τσίπρας, αναγνωρίζει αυτήν την πραγματικότητα και δεν επιθυμεί διόλου να την διασαλεύσει, αντίθετα επιθυμεί να της δώσει και νέο περιεχόμενο με την ίδρυση αυτών καθαυτών ιδιωτικών ΑΕΙ στο μέλλον, πράγμα, όμως, που δεν είναι εφικτό να το διατυμπανίζει από τώρα. Μιλάει με υπονοούμενα, που όμως δίνουν σαφείς διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο και την αστική τάξη ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ θέμα ταμπού και ούτε θα ξεσηκωθεί ουσιαστικά σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια κατάργησής του από άλλη κυβέρνηση.  

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΕΙ ΤΣΙΠΡΑΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο9 Mάη του 1945: Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών
Επόμενο άρθρο Ο θρίαμβος των καλογέρων

Σχετικά Αρθρα

Μαζικές απολύσεις σε ιδιωτικά σχολεία

Εργατικά 1 Ιούλ 2026, 19:32

Εκδικητική ομηρία και συνειδητή κωλυσιεργία της κυβέρνησης στην υπόθεση της Χρύσας Χοτζόγλου

Εργατικά 30 Ιούν 2026, 07:37

Πανελλαδικές Εξετάσεις: η «ιερή αγελάδα» του συστήματος γιατί αποτελεί τον αποφασιστικό κόφτη της πρόσβασης στα ΑΕΙ

Παιδεία 26 Ιούν 2026, 19:40

Οπλο τους η πολιτική κακομοιριά του κοινοβουλευτικού κρετινισμού

Απ' αφορμή τη «σκιώδη κυβέρνηση» του Τσίπρα

Πολιτική 26 Ιούν 2026, 13:47

Πρόκληση! Κρατικός οργανισμός σπεύδει να νομιμοποιήσει κολλέγιο που έχει κάνει αίτηση να πανεπιστημιοποιηθεί

Παιδεία 26 Ιούν 2026, 08:31

ΟΛΜΕ: Αφωνία μπροστά στην πρόκληση του υπουργείου Παιδείας για το πολλαπλό βιβλίο

Παιδεία 25 Ιούν 2026, 05:54
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Η Χαμάς διέλυσε την κυβέρνηση της Γάζας και δηλώνει πανέτοιμη να παραδώσει στην Εθνική Επιτροπή για τη Διοίκηση της Γάζας

7 Ιούλ 2026, 11:45
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

7 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Βηρυτός-Ουάσιγκτον-Τεχεράνη

6 Ιούλ 2026, 18:54
Κόντρες

Pain in the ass

6 Ιούλ 2026, 14:01
Αγροτικά

Συνεχίζεται το τεράστιο φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων, για να καλύπτεται η συνεχής δράση της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

6 Ιούλ 2026, 12:05
Διεθνή

Γαλιμπάφ: Η διπλωματία πρέπει να διασφαλίζει τα κέρδη του πεδίου της μάχης

Συνάντηση του ιρανού προέδρου της Βουλής με το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, Μοχάμαντ Νταρουίς

6 Ιούλ 2026, 09:39
Εργατικά

Η αλήθεια για τις συντάξεις χηρείας: Τις πετσόκοψε ο Μητσοτάκης με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου

Τώρα παριστάνουν τους γενναιόδωρους, αλλά δεν επιστρέφουν αναδρομικά στους/στις συνταξιούχους που πετσοκόπηκαν οι συντάξεις τους

6 Ιούλ 2026, 05:26
Υγεία

Αγαπηδάκη: Κατασκευές για προεκλογική… σταυροφορία

6 Ιούλ 2026, 05:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούλη

6 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Γιάννη Μανέτα, Τα Δαρβινικά Δεινά

5 Ιούλ 2026, 19:49
Διεθνή

«Με έφεραν εδώ για να με σκοτώσουν… Αυτό είναι το τέλος»

5 Ιούλ 2026, 18:38
Αθλητισμός

Οταν το ποδόσφαιρο γίνεται κάτι παραπάνω από ένα άθλημα

5 Ιούλ 2026, 14:01
Διεθνή

Φρανσουά Μπουργκά: «Η καταδίκη μου αποκαλύπτει τα όρια του διαλόγου στη Γαλλία σχετικά με το πολιτικό Ισλάμ, την Παλαιστίνη και την αποικιακή κληρονομιά»

5 Ιούλ 2026, 10:48
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Είναι ή δεν είναι ξεμωραμένος;

4 Ιούλ 2026, 14:04
Η παπάρα

Πώς τα λες και δεν γελάς ή δεν κοκκινίζεις;

4 Ιούλ 2026, 11:44
Διεθνή

Κι ο διάολος φοβέρα θέλει: ο Αούν δηλώνει ότι δε σχεδιάζει να διώξει τον αρχηγό του Λιβανέζικου Στρατού

Την καταγγελία είχε κάνει η Χεζμπολά

4 Ιούλ 2026, 10:14
Διεθνή

Ηταν υπεύθυνος για τη διευκόλυνση της δολοφονίας του Εζεντίν Αλ-Χαντάντ

Γάζα: Εκτελέστηκε δωσίλογος

4 Ιούλ 2026, 09:26
Διεθνή

Κηδεία Αλί Χαμενεΐ: «Αλλαξαν τα κόζια» στη Μέση Ανατολή

4 Ιούλ 2026, 08:39
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

4 Ιούλ 2026, 00:02
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

1927: Καθιερώνεται το επίδομα ανεργίας στη Γερμανία.

1939: Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπογράφει δήλωση μετανοίας ενώπιον του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου.

1967: Συλλαμβάνονται στη Θεσσαλονίκη πέντε κομμουνιστές νέοι που έγραφαν αντιδικτατορικά συνθήματα.

1975: Το 684 βούλευμα της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, χαρακτηρίζει στιγμιαίο το αδίκημα της έσχατης προδοσίας των χουντικών.

1979: Δύο βόμβες στις αποθήκες Πετζετάκι στην Καλλιθέα (ΕΛΑ).

2005: Τετραπλή βομβιστική ενέργεια στον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε αστικό λεωφορείο του Λονδίνου προκαλεί τον θάνατο 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου επτακοσίων.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo