Σήμερα, στις 9:30 το πρωί συνεχίζεται στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού η δίκη των 11 αγωνιστών από την Τουρκία, με την αγόρευση της εισαγγελέα της έδρας του Β’ Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Ουρανίας Σταθέα.
Οπως κατ’ επανάληψη έχουμε γράψει, πρόκειται για μια υπόθεση απλής οπλοκατοχής για μερικές ώρες, που αναβαθμίστηκε σε υπόθεση «εγκληματικής οργάνωσης», μολονότι ο αγωνιστής Ozen Sinan Oktay ανέλαβε την ευθύνη για την οπλοκατοχή και δήλωσε κατ’ επανάληψη ότι είναι γι’ αυτόν αβάστακτο το φορτίο της καταδίκης των υπόλοιπων αγωνιστών, που δεν γνώριζαν τίποτα ούτε για τα όπλα ούτε για το τούνελ.
Με την καταδίκη των 11 αγωνιστών η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τη μια επιδίωξε να εξευμενίσει τον Ερντογάν και από την άλλη δίνει σ’ αυτόν τροφή για να ισχυρίζεται ότι στην Ελλάδα εκπαιδεύονται «τρομοκράτες» από την Τουρκία.
Θυμίζουμε πως η υπεράσπιση των 11 αγωνιστών αποκάλυψε αποκάλυψε χειρόγραφες προσθήκες που έγιναν εκ των υστέρων στα πρόχειρα πρακτικά που κρατούσε ο γραμματέας της έδρας στη δίκη του πρώτου βαθμού, οι οποίες στη συνέχεια ενσωματώθηκαν στα επίσημα πρακτικά της απόφασης του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας, που εκδόθηκε στις 19 Ιούλη του 2021.
Συγκριμένα, σε έγγραφο που βρίσκεται στη δικογραφία, με ημερομηνία 7 Ιούλη του 2021 (ήταν η ημέρα που κατέθεσε ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, αστυνομικός της διαβόητης Αντιτρομοκρατικής Λαμπρόπουλος), στην αναφορά στην κατάθεσή του, που δόθηκε από τον γραμματέα στην πρόεδρο για θεώρηση και υπογραφή, έγιναν χειρόγραφες προσθήκες!
Ο μάρτυρας ασφαλίτης είχε καταθέσει: «Θυμάμαι έντονα ότι οι δύο κατηγορούμενες έσπαγαν πειστήρια, νομίζω ότι και οι άνδρες έριχναν αντικείμενα». Μετά τη λέξη «πειστήρια» προστέθηκαν χειρόγραφα οι εξής επτά λέξεις: «και αντιστάθηκαν στην έφοδο των ΕΚΑΜ και»! Στη σελίδα 20 των πρακτικών της απόφασης του πρωτόδικου δικαστηρίου η επίμαχη φράση διαμορφώθηκε ως εξής: «Θυμάμαι έντονα ότι οι δύο κατηγορούμενες πρόβαλαν αντίσταση και έσπαγαν πειστήρια, νομίζω και οι άνδρες έριχναν αντικείμενα και αντιστάθηκαν»! Μιλάμε για κανονική παραποίηση, δηλαδή, που αν υπήρχε τήρηση των πρακτικών με φωνοληψία, δε θα μπορούσε να γίνει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Δεν είναι λαμόγια, είναι αγωνιστές για την ελευθερία – Ανοιχτή προκατάληψη στη δίκη των 11 αγωνιστών από την Τουρκία
Ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, ο αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής, Λαμπρόπουλος, κατέθεσε και πάλι το κατασκευασμένο σενάριο. Οι συνήγοροι υπεράσπισης με τις αξιολογήσεις τους έκαναν φύλλο και φτερό τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του ασφαλίτη. Αυτός ισχυρίστηκε ότι η Αντιτρομοκρατική στις 10 Μάρτη του 2020 είχε την πληροφορία ότι μέλη της «τρομοκρατικής» οργάνωσης DHKP-C έχουν οπλισμό σε σπίτια στην Αθήνα και πως από τις 17 Μάρτη του 2020 άρχισε η παρακολούθηση και κράτησε 36 ώρες, μέχρι τις πρωινές ώρες στις 20 Μάρτη του 2020.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης απέδειξαν με στοιχεία από τη δικογραφία ότι έξω από την κεντρική είσοδο του σπιτιού στην οδό Αυλώνος 14 στα Σεπόλια είχαν τοποθετηθεί από την Αντιτρομοκρατική αυτοκίνητα παλαιού τύπου με ελληνικές πινακίδες για να εμφανίζονται ως αυτοκίνητα κατοίκων της περιοχής. Αυτά τα αυτοκίνητα μετακινούνταν από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής και φαίνεται πως μέσα σ’ αυτά είχαν τοποθετήσει μηχανήματα τελευταίου τύπου για να καταγράφουν ό,τι συνέβαινε το σπίτι, που ψευδώς είχε χαρακτηριστεί γιάφκα.
Ο Λαμπρόπουλος, για να κρύψει αυτή τη συστηματικά παρακολούθηση, που γινόταν και πριν από τις 10 Μάρτη του 2020, παρουσίασε τον ψευδή ισχυρισμό περί «ανώνυμης πληροφορίας» που δόθηκε στην υπηρεσία του, για την οποία ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτα. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν απ’ αυτή την παράνομη παρακολούθηση δεν ενσωματώθηκαν στη δικογραφία, γιατί προφανώς δεν προέκυπτε κάτι το ποινικώς κολάσιμο. Γι’ αυτό επινόησαν τη δήθεν ανώνυμη πληροφορία (κλασική μέθοδος της Αντιτρομοκρατικής).
Ο Λαμπρόπουλος στάλθηκε από την Αντιτρομοκρατική για να εμφανιστεί ως ο επικεφαλής της παρακολούθησης των δήθεν 36 ωρών. Οι συνήγοροι υπεράσπισης, αποκαλύπτοντας τη συστηματική παράνομη παρακολούθηση από δεκάδες μέλη της Αντιτρομοκρατικής, κατέδειξαν και τον επίσης ψευδή ισχυρισμό του Λαμπρόπουλου, ότι δήθεν ο Ozen Sinan Oktay και άλλοι αγωνιστές έπαιρναν μέτρα αντιπαρακολούθησης. Ποια μέτρα αντιπαρακολούθησης έπαιρναν, όταν δεν πήραν χαμπάρι ότι παρακολουθούνται διαρκώς έξω από την κεντρική είσοδο του σπιτιού στην Αυλώνος 14;
Οι συνήγοροι υπεράσπισης επισήμαναν ότι ο Λαμπρόπουλος, ενώ κατέθεσε ότι στην παράνομη βίαιη εισβολή των ΕΚΑΜ στο σπίτι στην Αυλώνος 14 παρίστατο εισαγγελέας, δεν μπόρεσε να καταθέσει αν ήταν άνδρας ή γυναίκα και πολύ περισσότερο να αναφέρει όνομα. Παρά ταύτα, θυμόταν τον αριθμό του αυτοκινήτου με τα οποίο κινούνταν ο Ozen Sinan Oktay! Είναι προφανές πως δεν ήταν παρών εισαγγελέας, γιατί οι μπάτσοι θα ήταν πιο προσεκτικοί και δε θα έκαναν τις μεγάλες καταστροφές στο σπίτι, ούτε θα ασκούσαν τόση βία κατά των συλληφθέντων.
Ο Λαμπρόπουλος, για πρώτη φορά, ισχυρίστηκε ότι ο Ozen κουβαλούσε νωπό χώμα κατά τη διάρκεια των 36 ωρών της παρακολούθησης, θέλοντας έτσι να στηρίξει τον ψευδή ισχυρισμό ότι και οι άλλοι αγωνιστές γνώριζαν για το τούνελ και βοήθησαν στην κατασκευή του. Αν πράγματι το τούνελ κατασκευαζόταν το δεκαήμερο 10 με 20 Μάρτη του 2020, η Αντιτρομοκρατική θα εισήγαγε στοιχεία στη δικογραφία. Δεν το έκανε, γιατί απλούστατα αυτό δεν συνέβη.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης επισήμαναν ακόμη, ότι δεν είναι τυχαίο που η Αντιτρομοκρατική δεν προσκόμισε φωτογραφίες και βίντεο από την παρακολούθηση των αγωνιστών (για ευνόητους λόγους τη χαρακτήρισαν «επιτήρηση»), ούτε στοιχεία από την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών τους, όπως κάνουν στις περιπτώσεις των συμμοριών της νύχτας. Προφανώς, από τα στοιχεία που είχαν συλλέξει τα σαΐνια της Αντιτρομοκρατικής δεν προέκυψε κάτι ποινικώς κολάσιμο.
Επισήμαναν ακόμη, ότι ο Λαμπρόπουλος δεν πήρε μέρος προσωπικά στην παρακολούθηση ούτε στη βίαιη εισβολή τις πρωϊνές ώρες της 20ής Μάρτη του 2020. Είναι προκατειλημμένος και δηλώνει ότι οι αγωνιστές είναι μέλη της οργάνωσης DHKP-C και ότι έχουν κατηγορηθεί ξανά, ενώ στο Γ’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε καταθέσει ότι δεν είναι μέλη αυτής της οργάνωσης και γνωρίζει πως στη συνέχεια οι 7 από τους 11 σημερινούς κατηγορούμενους, που είχαν και τότε κατηγορηθεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (και άλλες βαριές κατηγορίες, γα τις οποίες προβλέπονται ποινές κάθειρξης), αθωώθηκαν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Eξ ολοκλήρου ψευδής η κατάθεση του στελέχους της Αντιτρομοκρατικής στη δίκη των 11 αγωνιστών από την Τουρκία
Θυμίζουμε πως από τις 10 Γενάρη οι δέκα από τους έντεκα αγωνιστές είναι ελεύθεροι. Αποφυλακίστηκαν με απόφαση του δικαστηρίου και αφού προηγουμένως έκαναν 97 μέρες απεργία πείνας μακράς διάρκειας (είναι ο τρόπος που πραγματοποιούνται οι απεργίες πείνας στην Τουρκία).
Αγνοώντας και την κατάθεση της γιατρού και τις εμπεριστατωμένες αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, η εισαγγελέας της έδρας Ουρανία Σταθέα αυτοαναγορεύτηκε σε… γιατρό, απεφάνθη ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ανήκεστης βλάβης και πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος για αναστολή εκτέλεσης της ποινής. Οι συνήγοροι υπεράσπισης δευτερολόγησαν, κονιορτοποιώντας τα έωλα επιχειρήματα της εισαγγελικής πρότασης και το δικαστήριο, μετά από διακοπή, αποφάσισε με πλειοψηφία 3-2 να γίνει δεκτό το αίτημα, να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής και οι 10 αγωνιστές να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Ηταν μια σημαντική εξέλιξη, που αποφορτίζει το κλίμα «τρομοκρατίας» που περιέβαλε τη συγκεκριμένη υπόθεση, μια υπόθεση απλής οπλοκατοχής διάρκειας εννέα ωρών, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε από την πρώτη στιγμή ένας από τους αγωνιστές.