«Διότι κατά τη διάρκεια της κράτησης του, ιδίως με αφορμή την κρίση δικαστικών οργάνων επί των ουσιαστικών προϋποθέσεων άσκησης δικαιωμάτων του ως κρατούμενος, όπως και τη λήψη άδειας που κρίθηκε εν προκειμένω, προέβη σε αναρτήσεις απόψεων στο διαδίκτυο (ενδεικτικά συνέντευξη στο Press Project δημοσιευμένη στις 8-1-22 στον ιστότοπο koufontinas.blogspot.com) όπου διατυπώνει ευθέως την άποψη ότι είναι πολιτικός κρατούμενος και ότι διεξάγει «πάλη» εντός φυλακής υπό την ανωτέρω ιδιότητά του, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι ο ίδιος αποτελεί «σύμβολο» για ομοϊδεάτες του. Αλλωστε το τελευταίο επιβεβαιώνεται από την εκδήλωση έντονων αντιδράσεων και κατά περίπτωση την τέλεση αξιόποινων πράξεων κατά τη διάρκεια αυτών (π.χ. φθορές) από πρόσωπα εκτός φυλακής, προς υποστήριξη του αιτούντος, με σκοπό την έκβαση των κρινόμενων υποθέσεων προς το συμφέρον του. Με αυτόν τον τρόπο όλως αναδεικνύεται η διαχρονική σχέση αλληλεπίδρασης του αιτούντος με άτομα που ενδέχεται να παρακινηθούν ανά πάσα στιγμή από τον ίδιο σε τέλεση αξιόποινων πράξεων εξ ονόματος του. Μάλιστα, ένδειξη για το τελευταίο συνιστά και το πρόσφατο (11/24) γεγονός της έκρηξης μηχανισμού που είχε κατασκευαστεί με προορισμό την τέλεση τρομοκρατικής ενέργειας από πρόσωπο που είχε συμμετάσχει σε αντίστοιχες εκδηλώσεις υποστήριξης του αιτούντος, αποδεικνύοντας και πάλι τη ρητή ή άρρητη επιρροή του αιτούντος σε πρόσωπα δυνάμενα να κινούνται στις παρυφές του χώρου της τρομοκρατικής δράσης.
Όλα τα ανωτέρω σε συνδυασμό με την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του αιτούντος για την πράξη της στάσης κρατουμένων (απλή συνέργεια), είναι ικανά για να δημιουργήσουν την εκτίμηση ότι υπάρχει κίνδυνος τέλεσης αξιόποινης πράξης κατά τη διάρκεια της άδειας και ότι δεν θα γίνει καλή χρήση αυτής».
Μ’ αυτό το ανατριχιαστικό σκεπτικό, το Πειθαρχικό Συμβούλιο των φυλακών Δομοκού, απέρριψε νωρίτερα σήμερα την αίτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα να πάρει την κανονική άδεια που δικαιούται. Είναι η δεύτερη αίτησή του που απορρίπτεται (η πρώτη απορρίφτηκε στις 20 Οκτώβρη).
Επί μιάμιση ώρα είχαν στημένο τον Κουφοντίνα έξω από το γραφείο που συνεδρίαζαν, μέχρι να του ανακοινώσουν την απόφαση. Χρειάζονταν μιάμιση ώρα για να διατυπώσουν αυτό το σκεπτικό; Οχι, βέβαια. Πήραν τη «γραμμή» από την Αθήνα και έψαχναν στοιχεία για να την εμπλουτίσουν. Κι επειδή δε βρήκαν τίποτα, κατέληξαν σ’ αυτό το ανατριχιαστικό σκεπτικό, βάσει του οποίου ο Κουφοντίνας… ποτέ δε θα πάρει άδεια!
Εχουν τροποποιήσει κατ’ επανάληψη τον λεγόμενο Σωφρονιστικό Κώδικα, για να εμποδίσουν τον Δημήτρη Κουφοντίνα να αιτηθεί τη χορήγηση άδειας. Εφτασαν τελικά αυτό το δικαίωμα να μπορεί να το ασκήσει μετά από 22 χρόνια «σκαστής» φυλάκισης. Και μόλις ο Κουφοντίνας συμπλήρωσε 22 χρόνια «σκαστής» φυλάκισης και δεν υπάρχει τυπικός-νομικός λόγος απόρριψης του αιτήματος, κατέληξαν σ’ αυτό το ανατριχιαστικό σκεπτικό.
Ο Κουφοντίνας καθίσταται… συμμέτοχος και… υποκινητής σε ό,τι συμβαίνει εκτός φυλακής! Υπάρχει έστω και ένδειξη γι’ αυτό; Καμία απολύτως. Με ένα σκεπτικό που θα το ζήλευαν ακόμα και οι στρατοδίκες του εμφύλιου και της χούντας, χωρίς ίχνος ντροπής, αποφαίνονται πως εφόσον στην κοινωνία γίνονται κινητοποιήσεις και μπαίνουν και εκρηκτικοί μηχανισμοί, φταίει ο Κουφοντίνας! ‘Η αλλιώς, ο Κουφοντίνας θα πάρει άδεια μόνο όταν στην κοινωνία θα επικρατεί σιωπή νεκροταφείου. Δηλαδή ποτέ! Δε διστάζουν να μιλήσουν ακόμα και ενέργειες που γίνονται εξ ονόματος του Κουφοντίνα, όταν είναι γνωστό ότι καμιά τέτοια ενέργεια, είτε πρόκειται για συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις είτε πρόκειται για ένοπλη προπαγάνδα, δεν έχει γίνει «εξ ονόματος» του Δ. Κουφοντίνα.
Εφτασαν στο σημείο να διαστρεβλώσουν χυδαία μια συνέντευξη του Δ. Κουφοντίνα στο Τhe Press Procect, αποδίδοντάς του τη θέση ότι αποτελεί «σύμβολο». Οποιος ξέρει τους κομμουνιστές, όποιος ξέρει τον Κουφοντίνα, αντιλαμβάνεται πως ποτέ δε θα μπορούσε να πει κάτι τέτοιο. Πού να το καταλάβει, όμως, αυτό ένας εισαγγελέας; Αυτή τη συνέντευξη του Δ. Κουφοντίνα την έχουμε αναδημοσιεύσει κι εμείς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Δ. Κουφοντίνας: Δεν ήταν μόνο η εξαίρεση ενός ατόμου από κάποιο δικαίωμα, ήταν μια απειλή για τα δικαιώματα γενικότερα
Ο εισαγγελέας διαστρέβλωσε την παρακάτω αναφορά του Δ. Κουφοντίνα, δίνοντάς της το ακριβώς αντίθετο νόημα απ’ αυτό που έχει:
«Ομως, δεν θα με αφήναν να πεθάνω. Κατάλαβα κάποια στιγμή ότι θα μου στερούσαν το έσχατο δικαίωμα της απεργίας πείνας, το δικαίωμα να «φύγω». Ο γιατρός που κράδαινε απειλητικά από πάνω μου τους σωλήνες, περιμένοντας να κάνει διασωλήνωση ήταν μια μικρή μόνο επιβεβαίωση. Το σύστημα δεν μπορούσε να αντέξει έναν θάνατο. Μπορούσε όμως να διαχειριστεί με αγαλλίαση, μια σοβαρή ανήκεστη βλάβη, και το φάσμα του ανήκεστου σήμαινε ότι θα φόρτωνα στους δικούς μου έναν ανάπηρο και στο κίνημα, ένα σύμβολο – φυτό. Το βάρος της απόφασης ήταν αποκλειστικά δικό μου».
Αλλά επειδή ήξεραν πως ούτε τα παραπάνω ήταν αρκετά, ανέσυραν και πάλι τη γνωστή υπόθεση της στημένης δίωξης για «απλή συνέργεια σε στάση». Μόνο που αυτή τη φορά δεν την ανέσυραν από το συρτάρι κάποιου εισαγγελικού γραφείου. Την ανέσυραν από το αρχείο των παραγεγραμμένων υποθέσεων! Επειδή ήξεραν ότι αυτή η υπόθεση ήταν στημένη με πολύ χοντροκομμένο τρόπο και φτιάχτηκε μόνο και μόνο για να κόψει τις άδειες του Κουφοντίνα, δεν την πήγαν ποτέ στο ακροατήριο αλλά την άφησαν να παραγραφεί, για να μην ακουστεί το «αθώος» από το στόμα των δικαστών που θα την εκδίκαζαν. Με ποιο θράσος χρησιμοποιούν σήμερα μια παραγεγραμμένη υπόθεση σε βάρος του Κουφοντίνα; Αυτό παραβιάζει κάθε έννοια αστικού Δικαίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Νέα προκλητική μεθόδευση για να κόψουν τις άδειες που δικαιούται ο Δημήτρης Κουφοντίνας
Ολη η επιχειρηματολογία του εισαγγελέα και του Συμβούλιου της φυλακής γίνεται σκόνη μπροστά σε ένα γεγονός που δεν σηκώνει αμφισβήτηση: στα πάνω από 22 χρόνια της φυλάκισής του ο Δημήτρης Κουφοντίνας πρόλαβε να πάρει (μετά κόπων και βασάνων κάθε φορά) έξι άδειες. Σε όλες έκανε «καλή χρήση», όπως είναι ο νομικός όρος. Επομένως, τα επιχειρήματα που επιστρατεύονται έχουν γίνει σκόνη από την ίδια τη ζωή. Απότι φαίνεται δεν τους νοιάζει. Γι’ αυτό και έγραψαν αυτό το ανατριχιαστικό σκεπτικό.
Αξίζει να θυμηθούμε εν τάχει την ιστορία με τις άδειες του Δ. Κουφοντίνα, που έχει εξελιχθεί σε κινούμενη άμμο. Οπου κι αν πατήσει βουλιάζει. Οταν βγαίνει από ένα βούλιαγμα, πέφτει σε ένα άλλο.
- Οταν ο πολιτικός κρατούμενος πήρε τις δυο πρώτες άδειες από τον Κορυδαλλό, μετά από επανειλημμένες απορρίψεις, συνήθως με εισαγγελικό βέτο, η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου (εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ) άσκησε πειθαρχικές διώξεις κατά των δύο εισαγγελέων που τις ενέκριναν, του εισαγγελέα Εφετών Πειραιά Δ. Σαββαΐδη και του εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά Α. Σπηλιώτη! Μπορείτε να διαβάσετε εδώ για την έκτασης 39 σελίδων πειθαρχική αγωγή κατά των εισαγγελέων.
- Ο Δ. Κουφοντίνας πήρε τελικά και τρίτη άδεια, με τη σύμφωνη γνώμη τρίτου στη σειρά εισαγγελέα (εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά Ι. Χατζόγλου), αφού χρειάστηκε να προχωρήσει σε μια επίπονη και εξαιρετικά φθοροποιό για την υγεία του απεργία πείνας δεκαέξι ημερών.
- Αμέσως μετά την τρίτη άδεια του Δ. Κουφοντίνα, η Ξένη Δημητρίου -προσωπικά και όχι μέσω κάποιου αντεισαγγελέα του ΑΠ, όπως συνηθίζεται- ζήτησε με έγγραφό της από το Συμβούλιο Φυλακής να ασκήσει πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Κουφοντίνα, για… οργάνωση εξέγερσης στις φυλακές.
- Ο Κουφοντίνας μετήχθη στις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας (Μαγνησία), όπως είχε δικαίωμα. Από εκεί πήρε άλλες τρεις άδειες. Μετά, του έκοψαν πάλι την κανονική άδεια. Προσέφυγε στο δικαστικό συμβούλιο του Βόλου, που ενέκρινε το εισαγγελικό βέτο, με ένα ανατριχιαστικό σκεπτικό.
- Ο πολιτικός κρατούμενος αναγκάστηκε να κατέβει σε μια ακόμη απεργία πείνας, που τον οδήγησε στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου. Η εισαγγελέας του ΑΠ αναγκάστηκε, κάτω από τη γενική κατακραυγή, να ασκήσει αναίρεση στην απόφαση του δικαστικού συμβούλιου του Βόλου. Η απόφαση αναιρέθηκε από το ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα του ΑΠ, με μια ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη και νομικά επιχειρηματολογημένη απόφαση. Ο Αρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση του δικαστικού συμβούλιου του Βόλου ως λανθασμένη σε ό,τι αφορά τις τυπικές προϋποθέσεις χορήγησης κανονικής άδειας (άδεια δικαιούνται και οι πολυϊσοβίτες «είπε» ο Αρειος Πάγος) και αντιφατική σε ό,τι αφορά τις ουσιαστικές προϋποθέσεις (έκρινε όλες τις σχετικές αναφορές του δικαστικού συμβουλίου του Βόλου ως φρονηματικού τύπου, διότι αφορούν τις ιδεολογικοπολιτικές απόψεις του Κουφοντίνα, οι οποίες δεν μπορούν να αποτελούν κριτήριο χορήγησης ή μη χορήγησης άδειας).
Τώρα, το Συμβούλιο των φυλακών Δομοκού, επικαλείται τα ίδια φρονηματικού τύπου επιχειρήματα που αφορούν τις ιδεολιογικοπολιτικές απόψεις του Κουφοντίνα, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια την απόφαση του Αρείου Πάγου, που είπε ότι οι ιδεολογικοπολιτικές απόψεις του Κουφοντίνα δεν μπορούν να αποτελούν κριτήριο χορήγησης ή μη χορήγησης άδειας.
- Ο Δ. Κουφοντίνας διέκοψε την απεργία πείνας στο νοσοκομείο του Βόλου. Κι ενώ θα περίμενε κανείς να συγκληθεί αμέσως το δικαστικό συμβούλιο του Βόλου (με νέα σύνθεση), προκειμένου να εξετάσει εξ υπαρχής την υπόθεση, λαμβάνοντας υπόψη την αναιρετική απόφαση του Αρείου Πάγου, άρχισαν οι καθυστερήσεις. Μέχρι που έφτασε ένα κουρελόχαρτο, υπογεγραμμένο από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά Βικτωρία Μαρσιώνη, που έλεγε ότι εναντίον 20 κρατούμενων (ανάμεσά τους και ο Κουφοντίνας) έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα της στάσης, της διακεκριμμένης φθοράς πραγμάτων που χρησιμεύουν σε κοινό όφελος και της ηθικής αυτουργίας στα δύο αυτά αδικήματα.
- Με τον παλιό Ποινικό Κώδικα, η στάση ήταν κακούργημα, οπότε ο κρατούμενος που έχει εκκρεμή ποινική δίωξη για στάση δεν μπορούσε να πάρει άδεια. Αυτό δοκίμασε στην αρχή να κάνει η εισαγγελία του Βόλου με την πρότασή της προς το δικαστικό συμβούλιο. Ομως, είχε ήδη ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας που μετέτρεψε τη στάση σε πλημμέλημα. Οπότε, δεν υπήρχε τυπικό κώλυμα για να χορηγηθεί κανονική άδεια στον Δ. Κουφοντίνα. Η εισαγγελία έκανε νέα πρόταση και το δικαστικό συμβούλιο του Βόλου αναγκάστηκε να παραμερίσει τους κατασκευασμένους τυπικούς λόγους (την εκκρεμή δίωξη) και να πάρει τη γνωστή κατάπτυστη απόφαση. Πετώντας στα σκουπίδια την αναιρετική απόφαση του Αρείου Πάγου, έκοψε την άδεια από τον Δ. Κουφοντίνα με το κλασικό επιχείρημα: επειδή δεν έκανε δήλωση μετάνοιας!
- Τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν ο Χρυσοχοΐδης και η περιβόητη Σοφία Νικολάου (πρώην και οι δύο), που συνέταξαν το νομοσχέδιο που πολιτογραφήθηκε ως «νόμος Κουφοντίνα». Τροποποίησαν τον Σωφρονιστικό Κώδικα ώστε οι καταδικασμένοι για «τρομοκρατία» να μην δικαιούνται μεταγωγή σε αγροτική φυλακή και ταυτόχρονα να μη δικαιούνται άδεια αν εκκρεμεί σε βάρος τους δίωξη και για πλημμέλημα που αναφέρεται σε πράξη που «ενέχει απειλή βίας» (και όχι μόνο αν εκκρεμεί κακουργηματική κατηγορία, όπως προβλεπόταν μέχρι τότε).
- Στη συνέχεια έγιναν τα γνωστά με τη μεταγωγή του Κουφοντίνα στον Δομοκό, αντί του Κορυδαλλού που προέβλεπε ο «νόμος Κουφοντίνα», και η σκληρότερη από τις απεργίες πείνας που έχει πραγματοποιήσει ο πολιτικός κρατούμενος (έφτασε -κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά- στο χείλος του θανάτου). Κι όταν μετά από ένα χρόνο ανέλαβε λίγο (χωρίς να έχει αποκατασταθεί η κατάσταση της υγείας του) και ζήτησε την κανονική άδεια που δικαιούται, ξανατράβηξαν από το συρτάρι τη στημένη δίωξη για τα γεγονότα του 2018 και του λένε: «Ξέρεις; Εκκρεμεί δίωξή σου για πλημμέλημα και σύμφωνα με την τροποποίηση που έγινε στον Σωφρονιστικό Κώδικα, πλέον η άδεια κόβεται και για πλημμέλημα που αφορά πράξη με απειλή βίας, όχι μόνο για κακούργημα»!
- Οταν τελείωσε και αυτό το πρόσχημα, τροποποίησαν ξανά τον Σωφρονιστικό Κώδικα, έτσι που ο Κουφοντίνας να μπορεί να ζητήσει άδεια όταν θα έχει συμπληρώσει 22 χρόνια «σκαστής» φυλάκισης.
- Τώρα που τελείωσε κι αυτό, καθώς συμπλήρωσε τα 22 χρόνια, απορρίπτουν δύο φορές στη σειρά την αίτησή του για άδεια, με ένα ακόμα πιο ανατριχιαστικό σκεπτικό.
Γι’ αυτό μιλάμε για κινούμενη άμμο. Εχουν αποφασίσει να μην του δίνουν τις άδειες που δικαιούται και κάθε φορά τραβάνε κάποιο «χαρτί». Από ad hoc τροποποιήσεις του Σωφρονιστικού Κώδικα, μέχρι στημένες διώξεις που παραμένουν στο συρτάρι επί χρόνια και βγαίνουν απ’ αυτό μόνο όταν ο Κουφοντίνας ζητάει άδεια. Κι όταν όλ’ αυτά εξαντλούνται και δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν, καταφεύγουν σε ένα καθαρά φασιστικό σκεπτικό: είσαι ο Κουφοντίνας, δεν σου δίνουμε άδεια!
Θα φωνάζαμε «αιδώς Αργείοι!», όμως δεν μπορείς να ζητάς ντροπή από εκείνους που δεν έχουν τον παραμικρό δισταγμό να παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα των αστικών νόμων, υπακούοντας σε εντολές μιας αδίστακτης και εκδικητικής εξουσίας.
Απευθυνόμαστε, όμως, στον ελληνικό λαό και του ζητάμε να φωνάξει «δεν πάει άλλο, τέλος». Απευθυνόμαστε στον νομικό κόσμο της χώρας και του ζητάμε να υπερασπιστεί την αστική νομιμότητα για τα δικαιώματα των κρατούμενων, η οποία δεν μπορεί να εφαρμόζεται α λα καρτ και ειδικά στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα να μην ισχύει κανένας νομικός κανόνας, παρά μόνο η εκδικητική θέληση της εξουσίας, ειδικά της «οικογένειας» Μητσοτάκη.
ΥΓ. Σε ρεπορτάζ μας σήμερα το πρωί, για τη δίκη του νεοναζιστικού μορφώματος των «Σπαρτιατών», αναφέραμε ότι ο Κασιδιάρης ήταν στο Εφετείο, όχι ως κρατούμενος αλλά ως αδειούχος, με νέα εννιαήμερη άδεια. Και σημειώναμε:
Ο Κασιδιάρης αυτή τη φορά είχε κανονίσε να κάνει δηλώσεις σε δύο κανάλια, όπως και η συνήγορός του. Προκλητικός ο… κλαρινογαμπρός του νεοναζισμού μίλησε για την… αθωότητά του και για την… άδικη απόφαση απόρριψης της αίτησης υφ’ όρον απόλυσής του από το αρμόδιο συμβούλιο. Μολονότι η αίτηση υφ’ όρον απόλυσης που υπέβαλε απορρίφτηκε, με επίκληση και της κατηγορίας για εξαπάτηση εκλογέων που εκκρεμεί σε βάρος του, τις άδειες τις παίρνει κανονικά (για να μην πούμε ότι στη φυλακή «εργάζεται. στο αναρρωτήριο για να παίρνει το μάξιμουμ των «μεροκάματων» που προβλέπονται στη φυλακή).
Χρειάζεται, μήπως, να θυμίσουμε ότι έκοβαν τις άδειες του Δημήτρη Κουφοντίνα, επικαλούμενοι μια ανύπαρκτη ποινική υπόθεση, που οι ίδιοι είχαν κατασκευάσει και την κρατούσαν εκκρεμή, μέχρι που την έβαλαν στο αρχείο; Σκληρή κατασταλτική πολιτική ενάντια σ’ έναν επαναστάτη κομμουνιστή, χάδια για τα γκεσέμια του νεοναζισμού.
Δεν γνωρίζαμε ότι σήμερα θα εξεταζόταν η αίτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα για χορήγηση της κανονικής άδειας που δικαιούται νομίμως. Η είδηση ότι η αίτησή του απορρίφτηκε, με το ανατριχιαστικίο σκεπτικό που αναφέραμε παραπάνω, επιβεβαιώνει το συμπέρασμα: Σκληρή κατασταλτική πολιτική ενάντια σ’ έναν επαναστάτη κομμουνιστή, χάδια για τα γκεσέμια του νεοναζισμού. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι πρέπει να γίνουν δεκτές αυτές οι κραυγαλέες κρατικές συμπεριφορές.
Να σημειώσουμε, ακόμα, πώς οι νεοναζιστές εγκληματίες παίρνουν άδεια με την πρώτη κιόλας αίτηση που υποβάλλουν. Η συνήθεια της φυλακής είναι να απορρίπτει την πρώτη αίτηση κάθε κρατούμενου, όμως για τους νεοναζιστές εγκληματίες δεν εφαρμόζεται ούτε αυτή η συνήθεια.