Χθες το πρωί στη Μυτιλήνη, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βορείου Αιγαίου δίκασε την προσφύγισσα Μ.Μ. που είχε επιχειρήσει να αυτοκτονήσει τον Φλεβάρη του 2021 στο στρατόπεδο του Καρά Τεπέ, και την έκρινε ομόφωνα ένοχη για εμπρησμό από πρόθεση.
Η υπόθεση της αφγανής μητέρας Μ.Μ. είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο όταν η 27χρονη τότε προσφύγισσα, ούσα έγκυος, επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί στη σκηνή της στον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ (Μαυροβούνι) λόγω απόγνωσης.
Ενώ ανέμενε ήδη για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα σε πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, με την πενταμελή τότε οικογένεια της, τη μετεγκατάστασή τους στη Γερμανία, λίγο προτού ταξιδέψουν τους ανακοινώθηκε μια εκ νέου αναβολή, λόγω της προχωρημένης εγκυμοσύνης της (είχε συμπληρώσει τους 8 μήνες κύησης). Το γεγονός αυτό τη διέλυσε συναισθηματικά με συνέπεια μέσα στην απόγνωσή της να βγάλει όλους έξω από τη σκηνή που διέμεναν και να βάλει φωτιά στον εαυτό της.
Ενας πρόσφυγας που έμενε στη διπλανή σκηνή το πήρε χαμπάρι και για καλή της τύχη επενέβη την ώρα που καίγονταν τα ρούχα της επάνω της και την έσωσε. Η γυναίκα μεταφέρθηκε με εγκαύματα στο σώμα αλλά και στο πρόσωπο στο Βοστάνειο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, νοσηλεύτηκε ως κρατούμενη…, γλίτωσε, ενώ λίγες μέρες αργότερα έφερε στον κόσμο το παιδί της. Η Μ.Μ. χρειάστηκε να παραμείνει στο νοσοκομείο και να νοσηλευτεί μετά στην ψυχιατρική κλινική του.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η προσφύγισσα με την οικογένειά της είχε φτάσει στη Λέσβο από το Αφγανιστάν και παρότι δικαιούνταν και έλαβαν καθεστώς διεθνούς προστασίας, διέμεναν (όπως και πολλές άλλες οικογένειες) για πολλούς μήνες στην κόλαση της Μόριας, με τη γυναίκα να είναι επιβαρυμένη, να έχει μια δύσκολη εγκυμοσύνη (στο παρελθόν είχε υποβληθεί σε καισαρικές για τα τρία προηγούμενα παιδιά της), να ζουν κάθε μέρα επεισόδια και εθνοτικούς καβγάδες, να βιώνουν μετά τον εγκλεισμό και τους περιορισμούς και τις συνθήκες της πανδημίας, για να έρθει ως κερασάκι στην τούρτα η ολοσχερής καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας με τους εμπρησμούς του Σεπτέμβρη του 2020. Η οικογένεια της Μ. μεταφέρθηκε μετά από όλα αυτά στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, σε σκηνή μέσα στα λασπόνερα.
Πόσα άλλα εμπόδια, πόσα «βασανιστήρια» να αντέξει ένας άνθρωπος, βιώνοντας τον εξευτελισμό, τνη καθημερινή βία και την έκθεση σε κίνδυνο; Να είσαι έγκυος, να ξέρεις ότι δεν μπορείς να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο, να πρέπει να στέκεσαι στην ουρά μπροστά από μια χημική τουαλέτα, να περιμένεις στην ουρά για ένα άθλιο φαγητό από κέτερινγκ, να βιώνεις μια αδικαιολόγητη αναμονή σε κατάσταση λίμπο, με όλα τα όνειρα να γίνονται καπνός λίγο πριν από το ταξίδι για τν θεωρούμενη γη της επαγγελίας, τη Γερμανία…
Επιστρέφοντας στη χθεσινή εκδίκαση της υπόθεσης, το δικαστήριο αθώωσε ομόφωνα την Μ.Μ. για το κακούργημα του εμπρησμού από πρόθεση, από το οποίο προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, και την έκρινε ένοχη για εμπρησμό από πρόθεση (πλημμέλημα) και για απλή φθορά ξένης ιδιοκτησία ςπου χρησιμεύει για το κοινό όφελος (της σκηνής). Η ποινή που της επιβλήθηκε ήταν φυλάκιση 15 μηνών με αναστολή και άρση περιοριστικών μέτρων.
Η ίδια η γυναίκα δεν παρέστη στη δίκη, καθώς ζει πλέον στη Γερμανία, όπου έχει αναγνωριστεί ως πρόσφυγας, και παρότι ήθελε να παραβρεθεί οι ψυχολόγοι που την υποστηρίζουν εκεί της συνέστησαν να μην έρθει στην Ελλάδα. Στη δίκη παρέστη και κατέθεσε ο σύζυγός της, με τον οποίο διέμεναν μαζί στη σκηνή και ο οποίος ζει σήμερα μαζί της στη Γερμανία με τα παιδιά τους.