Η υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα (59η μέρα απεργίας πείνας σήμερα) είναι μια καθαρά πολιτική υπόθεση. Με εντολή του ίδιου του Μητσοτάκη, την οποία διεκπεραιώνει το δίδυμο του υπουργείου Προ Πο Χρυσοχοΐδης-Οικονόμου, με «μπροστινή» τη Σοφία Νικολάου, η οποία παίρνει πάνω της όλους τους χειρισμούς, παραβιάστηκε βάναυσα ο ίδιος ο φωτογραφικός νόμος που ψήφισαν για να διώξουν τον Κουφοντίνα από τις αγροτικές φυλακές (Ν. 4760/11.12.2020 ΦΕΚ 247Α).
Ο νόμος αυτός είναι σαφέστατος: ο κρατούμενος επαναμετάγεται στη φυλακή όπου εκρατείτο προτού μεταχθεί στην αγροτική. Στην περίπτωση του Δ. Κουφοντίνα, αυτή η φυλακή είναι ο Κορυδαλλός και συγκεκριμένα η ειδική πτέρυγα στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών.
Η πολιτική εντολή που δόθηκε ήταν να πάει ο Κουφοντίνας στον Δομοκό. Κάθε πολιτική εντολή, όμως, υλοποιείται με διοικητικές πράξεις, οι οποίες εμφανίζονται ως τυπικά και ουσιαστικά νόμιμες.
Οπως πολύ σωστά επεσήμανε ο ίδιος ο απεργός πείνας, πολιτική ήταν η απόφαση να τον στείλουν στον Δομοκό, παραβιάζοντας τον ίδιο τον φωτογραφικό τους νόμο, πολιτική θα είναι και η απόφαση να τον μεταγάγουν στον Κορυδαλλό, όπως προβλέπει ο φωτογραφικός τους νόμος. Οπως και η πρώτη, έτσι και αυτή η δεύτερη πολιτική εντολή θα υλοποιηθεί μέσα από διοικητικές πράξεις.
Εξηγήσαμε χθες αναλυτικά, ότι η νομική πτυχή της υπόθεσης αρχίζει και τελειώνει στην ΚΕΜ (Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών), στην οποία εκκρεμεί αίτηση που έχει υποβάλει ο Δημήτρης Κουφοντίνας στις 28 Δεκέμβρη, ζητώντας τη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, σύμφωνα με το φωτογραφικό νόμο 4760/2020, η οποία αίτηση επανυποβλήθηκε από τη συνήγορό του στις 28 Φλεβάρη. Αυτό πια το έχει παραδεχτεί η ίδια η Νικολάου, με έγγραφό της στις 3 Μάρτη, στο οποίο αναφέρει ότι εκκρεμεί αίτηση Κουφοντίνα στην ΚΕΜ, η οποία θα συζητηθεί… όποτε συνέλθει η ΚΕΜ.
Η νομική πτυχή της υπόθεσης εξαντλείται σ’ αυτό και μόνο σ’ αυτό. Δεν υπάρχει κανένας δικαστικός δρόμος (όπως ψευδώς και παραπειστικά ισχυρίζεται εδώ και μια βδομάδα η κυβέρνηση, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και με τις καθημερινές «προστατευμένες» εμφανίσεις της Νικολάου στα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα). Το ζήτημα είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας της διοίκησης (ΚΕΜ), δηλαδή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το νομικό και το πολιτικό ταυτίζονται και τυπικά (όχι μόνο ουσιαστικά), αν δούμε λίγο τη σύνθεση της ΚΕΜ.
Ο Σωφρονιστικός Κώδικας και μετά την τροποποίησή του από το φωτογραφικό νόμο 4760/2020, προβλέπει:
«Αρθρο 9
Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (Κ.Ε.Μ.)
1. Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συστήνεται Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (Κ.Ε.Μ.). Η Επιτροπή αυτή συγκροτείται με κοινή απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργού Δικαιοσύνης, είναι τριμελής και αποτελείται από τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ως Πρόεδρο, τον επόπτη του συγκροτήματος Φυλακών Κορυδαλλού Αντεισαγγελέα Εφετών ή τον αναπληρωτή του και τον πρόεδρο του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (Κ.Ε.Σ.Φ.) ή τον νόμιμο αναπληρωτή του ή άλλο μέλος του, που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ως μέλη».
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από τότε που πέρασε την αρμοδιότητα των φυλακών από το υπουργείο Δικαιοσύνης (στο οποίο ανήκε επί δεκαετίες) στο υπουργείο Προ Πο, σηματοδοτώντας μια σκλήρυνση της λεγόμενης σωφρονιστικής πολιτικής σε κατασταλτική κατεύθυνση, φρόντισε (Ν. 4625/2019) να συρρικνώσει τον αριθμό των μελών του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών από 11 σε 5. Ενώ προηγουμένως συμμετείχαν 5 πανεπιστημιακοί, τους μείωσε σε 2, αφαίρεσε ακόμα και τους εισαγγελείς και έφτιαξε ένα όργανο με δύο πανεπιστημιακούς, έναν «επιστήμονα εξειδικευμένο στη σωφρονιστική ή την ψυχολογία των εγκλείστων ή τη μεταχείριση των τοξικομανών ή σε άλλο συναφές αντικείμενο», ένα διευθυντή φυλακών και έναν κοινωνικό λειτουργό φυλακής, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δε θα υπάρχουν αντιστάσεις στην παραπέρα σκλήρυνση της λεγόμενης σωφρονιστικής πολιτικής, ενώ το όργανο θα γίνει καλύτερα ελεγχόμενο.
Αναφερόμαστε στο ΚΕΣΦ επειδή έχει σχέση με τη σύνθεση της ΚΕΜ, καθώς ένα μέλος του ΚΕΣΦ είναι και μέλος της ΚΕΜ. Το άρθρο 9 του νόμου, που παραθέσαμε παραπάνω, αναφέρει ότι μέλος της ΚΕΜ ορίζεται ο πρόεδρος του ΚΕΣΦ ή ο αναπληρωτής του ή άλλο μέλος.
Πρόεδρος του ΚΕΣΦ είναι η πανεπιστημιακός Βασιλική Αρτινοπούλου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Υπήρξε πρόεδρος του ΚΕΣΦ και επί Καστανίδη το 2010, τον Νοέμβρη του 2014 είχε συνυπογράψει το κείμενο 41 πανεπιστημιακών ενάντια στο νόμο για τις φυλακές τύπου Γ και γενικότερα κινείται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
Αναπληρώτρια πρόεδρος του ΚΕΣΦ είναι η πανεπιστημιακός Ευσταθία Λαμπροπούλου, επίσης καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο, σύζυγος του πρώην βουλευτή του Ποταμιού και υποψήφιου με το ΚΙΝΑΛ το 2019, Π. Καρκατσούλη. Και αυτή έχει υπηρετήσει στο ΚΕΣΦ και παλαιότερα (1996-2004).
Και οι δύο αυτές πανεπιστημιακοί προέρχονται από το ίδιο ΑΕΙ και στις τελευταίες πρυτανικές εκλογές στο Πάντειο, τον περασμένο Ιούλη, η κ. Αρτινοπούλου ήταν υποψήφια πρύτανης και η κ. Λαμπροπούλου υποψήφια αντιπρύτανης στο ίδιο ψηφοδέλτιο (ηττήθηκαν από το ψηφοδέλτιο της Χριστίνας Κουλούρη, που στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ). Ομως, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των Οικονόμου (υφυπουργός Προ Πο) και Τσιάρα (υπουργός Δικαιοσύνης) για τη συγκρότηση της ΚΕΜ και οι δύο πανεπιστημιακοί παρακάμφθηκαν και ορίστηκε ως τρίτο μέλος της ΚΕΜ κάποιος Παναγιώτου Θεόδωρος. Παραθέτουμε την ΚΥΑ για να τη σχολιάσουμε στη συνέχεια.
Συγκρότηση KEM_2020Ως τρίτο μέλος της ΚΕΜ, λοιπόν, αντί της προέδρου ή της αναπληρωτή προέδρου του ΚΕΣΦ, ορίστηκε ο Παναγιώτου Θεόδωρος, «δικηγόρος εξειδικευμένος σε θέματα Ποινικού Κώδικα».
Τι σημαίνει το «εξειδικευμένος σε θέματα Ποινικού Κώδικα»; Μην πάει ο νους σας σε κάποιο μεταπτυχιακό. Ο Θ. Παναγιώτου δεν έχει μεταπτυχιακό (ούτε στο Ποινικό Δίκαιο ούτε πουθενά αλλού). Είναι συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου Αλέξανδρος Π. Αλεξιάδης (συνήγορος υπεράσπισης του Λαγού στη δίκη της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής) και όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του, «επικεντρώνει την πρακτική του σε ποινικά και φορολογικά θέματα. Επίσης εξειδικεύεται σε διοικητικά θέματα που αφορούν τα φορολογικά ζητήματα ενώ τυγχάνει ένα απο τους πιο έμπειρους δικηγόρους στο Φορολογικό ποινικό δίκαιο». Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται για «επιστήμονα εξειδικευμένο στη σωφρονιστική ή την ψυχολογία των εγκλείστων ή τη μεταχείριση των τοξικομανών ή σε άλλο συναφές αντικείμενο», όπως απαιτεί ο νόμος.
Να σημειώσουμε, επίσης, ότι δεν είναι κάποιος βετεράνος των δικαστηρίων. Δικηγορεί από το 2008. Εχει, όμως, άλλο προσόν, που τον καθιστά σημαντικότερο από τις δύο καθηγήτριες που παρακάμφθηκαν για να οριστεί αυτός ως τρίτο μέλος της ΚΕΜ: είχε δικηγορική εταιρία μαζί με τη Νικολάου και ήταν ο μοναδικός κουμπάρος στο γάμο της με τον δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ Κ. Δαυλό! Για το τελευταίο, παρακαλούμε να δείτε το δημοσίευμα lifestyle ιστοσελίδας. Αν είστε ευαίσθητος/η στη ναυτία, παρακαλούμε να πάρετε προηγουμένως κάποιο αντιεμετικό, γιατί θα χρειαστεί να ξετυλίξετε το δημοσίευμα μέχρι το τέλος για να βρείτε το όνομα του κουμπάρου.
Ας σημειωθεί ότι και ο αναπληρωτής του Παναγιώτου στην ΚΕΜ, Κάτσιος Γρηγόριος, είναι επίσης συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου Αλεξιάδη. Η ΚΥΑ των Οικονόμου-Τσιάρα τον αναφέρει ως «Δικηγόρο σε θέματα Ποινικού Κώδικα». Το βιογραφικό του, όμως, τον αναφέρει ως «αστικολόγο» και ως «έμπειρο δικηγόρο δίκης o οποίος επικεντρώνει την πρακτική του σε Αστικά και εμπορικά θέματα έχοντας κερδίσει πολλές χιλιάδες ευρώ σε αποζημιώσεις. Επίσης εξειδικεύεται σε μαζικές αγωγές και αδικοπραξίες, καθώς και διακρίσεις λόγω απασχόλησης με υποθέσεις αστικών και εργατικών δικαιωμάτων». Καμιά σχέση με Ποινικό δηλαδή! Ας σημειωθεί ότι ο Κάτσιος, με επιστολή του στον υφυπουργό Οικονόμου στις 12.2.2021 έχει παραιτηθεί από αναπληρωματικό μέλος και του ΚΕΣΦ και της ΚΕΜ.
Συνοψίζουμε: οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονόμου και Τσιάρας συγκρότησαν την ΚΕΜ τοποθετώντας σ’ αυτήν ως τρίτο μέλος τον συνεταίρο σε δικηγορική εταιρία και κουμπάρο της Σοφίας Νικολάου! Αυτό δεν είναι κρατικό διοικητικό όργανο, είναι… οικογενειακή εταιρία.
Εδώ εγείρεται ένα ευρύτερο ζήτημα, βέβαια. Οι αποφάσεις της ΚΕΜ είναι κρίσιμες για τους κρατούμενους. Κρίσιμες και για δικηγόρους που έχουν πελάτες κρατούμενους. Οταν έχουμε ένα τριμελές όργανο, στο οποίο συμμετέχουν η ΓΓ (Αντ)εγκληματικής Πολιτικής και ο συνεταίρος και κουμπάρος της, δικηγόρος ο ίδιος και συνεργάτης άλλου δικηγορικού γραφείου, δεν νομίζετε ότι υπάρχει ένα… θεματάκι; Ο νοών νοείτω.
Εμείς, όμως, μένουμε στην αίτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα, η οποία έχει υποβληθεί στη γραμματεία της Φυλακής Δομοκού στις 28.12.2020 και διαβιβάστηκε στο υπουργείο στις 11.1.2021 με αριθμό πρωτοκόλλου 23624. Οσο και να προσπαθεί η Νικολάου να το κρύψει αυτό, δεν μπορεί. Η αίτηση Κουφοντίνα έχει ημερομηνία (28.12.2020) και αριθμό πρωτοκόλλου (23624). Η αίτηση έχει επανυποβληθεί από τη συνήγορο του Κουφοντίνα στις 28.2.2020 και αυτό το παραδέχεται η Νικολάου, αναγνωρίζοντας ότι εκκρεμεί αίτηση ενώπιον της ΚΕΜ.
Ν’ αφήσει, λοιπόν, τα κόλπα η εντολοδόχος της οικογένειας Μητσοτάκη. Να φωνάξει τον κουμπάρο της, να καλέσει και την αρμόδια εισαγγελέα που συμμετέχει στην ΚΕΜ και να απαντήσουν άμεσα στην από 28.12.2020 αίτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα, τηρώντας ευλαβικά τον φωτογραφικό νόμο 4760/2020, που ψήφισαν ειδικά γι’ αυτόν, ο οποίος προβλέπει επαναμεταγωγή στον Κορυδαλλό.
Να συμπληρώσουμε και κάτι ακόμα. Τη σύγκληση της ΚΕΜ μπορεί να ζητήσει οποιοδήποτε από τα μέλη της και όχι μόνον η πρόεδρος. Η Νικολάου και ο κουμπάρος της παίζουν το γνωστό παιχνίδι, όμως η επόπτρια των Φυλακών Κορυδαλλού, αντεισαγγελέας Εφετών Αικατερίνη Μπαρτζάκλη, γιατί δεν παίρνει την πρωτοβουλία να ζητήσει τη σύσκληση της ΚΕΜ, προκειμένου να εξετάσει την αίτηση του Δ. Κουφοντίνα, ο οποίος ακροβατεί στο χείλος του θανάτου;
Ασχοληθήκαμε αναλυτικά με όλα αυτά τα αίσχη, που δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για το ότι η απόφαση να μεταχθεί στον Δομοκό ο Κουφοντίνας ήταν καθαρά πολιτική, επομένως πολιτική πρέπει να είναι και η απόφαση μεταγωγής του στον Κορυδαλλό, όπως προβλέπει ο Ν. 4760/2020, για να καταλήξουμε επαναλαμβάνοντας αυτά που γράψαμε χθες:
Οσοι είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα του Δημήτρη Κουφοντίνα, όσοι έχουν εκφράσει την υποστήριξη στο δίκαιο του αιτήματός του, αλλά και όσοι περιορίζονται απλώς στην ανθρωπιστική πλευρά (να μην πεθάνει άνθρωπος), έχουμε χρέος να φωνάξουμε:
- Τέρμα πια στη δική μας κοροϊδία και στον δικό του βασανισμό.
- Η ζωή του απεργού πείνας βρίσκεται στα χέρια του Μητσοτάκη, όχι των γιατρών.
- Συγκαλέστε αμέσως την ΚΕΜ και κάντε δεκτή την αίτηση που έχει υποβάλει ο Δημήτρης Κουφοντίνας από τις 28.12.2020, ζητώντας να εφαρμοστεί ο δικός σας φωτογραφικός νόμος.