Μετά από σχεδόν ένα μήνα νοσηλείας (θυμίζουμε ότι σταμάτησε τη σκληρή απεργία πείνας στις 14 Μάρτη), αρχικά στη ΜΕΘ και στη συνέχεια στην Παθολογική Κλινική του Γ.Ν. Λαμίας, ο Δημήτρης Κουφοντίνας ολοκληρώνει το πρώτο στάδιο θεραπείας: έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.
Ομως, όπως σημειώνουν σε σημερινή τους ανακοίνωση οι δύο γιατροί της επιλογής του, ο Θοδωρής Ζδούκος (γενικός ιατρός, διευθυντής ΕΣΥ) και η Κατερίνα Ντουζέπη (αναισθησιολόγος-εντατικολόγος, επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ), ο Δ. Κουφοντίνας παραμένει εξαιρετικά αδύναμος και παρουσιάζει σοβαρή μυοπάθεια και νευροπάθεια, η οποία -σύμφωνα και με τον νευρολόγο του Γ.Ν. Λαμίας- θα απαιτήσει φυσιοθεραπεία και νευρολογική αποκατάσταση που μπορεί να εκταθεί στους έναν-δυο μήνες και η οποία δεν μπορεί να γίνει στη φυλακή.
Επειδή ούτε στο Νοσοκομείο ενδείκνυται η περαιτέρω παραμονή του Δημήτρη Κουφοντίνα, οι γιατροί ζητούν να παραπεμφθεί σε δημόσιο κέντρο αποκατάστασης ή -έστω- σε νοσοκομείο κρατουμένων όπως αυτό των φυλακών Κορυδαλλού.
Ακολουθεί η ανακοίνωση των γιατρών:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ
8 Απριλίου 2021
Έχοντας λάβει γνώση της κατάστασης του Δημήτρη Κουφοντίνα, αφού τέθηκαν υπόψη μας και οι ιατρικές του εξετάσεις και ενημερωθήκαμε από τους θεράποντες μετά από επίσκεψη της δεύτερης από εμάς, την 07/04/2021, στο ΓΝ Λαμίας, όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται, μετά από τη διακοπή της πολυήμερης απεργίας πείνας, σημειώνουμε τα εξής.
Ο Δ. Κουφοντίνας έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο και έχει ήδη εξέλθει της ΜΕΘ και βρίσκεται πλέον νοσηλευόμενος στην Παθολογική πτέρυγα, αλλά παραμένει εξαιρετικά αδύναμος και παρουσιάζει σοβαρή μυοπάθεια και νευροπάθεια μετά από την σημαντικού βαθμού απώλεια μυϊκής μάζας ως εκ της παρατεταμένης ασιτίας.
Όπως διαπιστώσαμε και από την συζήτηση με το ιατρικό προσωπικό, καταβάλλουν όλες τις δυνατές προσπάθειες για την αποκατάστασή του, που όμως δεν μπορεί να συνεχισθεί με την νοσηλεία του στο χώρο του Νοσοκομείου.
Οι θεράποντες ιατροί παθολόγοι και ο νευρολόγος επισήμαναν ότι λόγω της μυοπάθειας και πολυνευροπάθειας, που έχει προκληθεί από την υποθρεψία και αχρησία των μυών, ο απεργός πείνας χρήζει φυσιοθεραπείας και νευρολογικής αποκατάστασης, η διάρκεια της οποίας μπορεί να εκτείνεται σε διάστημα 1-2 μηνών. Σε περιπτωση απομάκρυνσης από το Νοσοκομείο, ο ασθενής έχει ανάγκη ατομικού χώρου υγιεινής, ειδικών βοηθημάτων, ειδικά διαμορφωμένου χώρου παραμονής, συστηματικών φυσιοθεραπειών και συνεχούς κλινικής παρακολούθησης. Η αποκατάσταση αποτελεί μια αλυσίδα από διαδοχικές παρεμβάσεις, οι οποίες εξελίσσονται μαζί με την πρόοδο που επιτυγχάνει ο ασθενής. Είναι μια δυναμική διαδικασία και απαιτεί συνεχή επαναξιολόγηση και επαναπροσδιορισμό των παρεμβάσεων με στόχο την επίτευξη της επανένταξης του ασθενούς στον ενεργό βίο.
Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί στο χώρο του Καταστήματος Κράτησης, ενώ δεν ενδείκνυται η περαιτέρω παραμονή του στο Νοσοκομείο. Ιδανικά, η διαδικασία αυτή απαιτείται να γίνεται σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης.
Από την πλευρά μας επισημάναμε στο Νοσοκομείο ότι θα έπρεπε να παραπεμφθεί ο Δ. Κουφοντίνας σε δημόσιο κέντρο αποκατάστασης, άλλως σε Νοσοκομείο κρατουμένων, όπως αυτό του Κορυδαλλού. Η τυχόν συνέχιση της νοσηλείας του σε κελί σωφρονιστικού καταστήματος ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του και τη φυσική του αποκατάσταση και εκτιμούμε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί.
Ζδούκος Θεόδωρος, Γενικός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ
Ντουζέπη Κατερίνα, Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ