Μόρια: έγκλημα διαρκείας

0

Φωτιά κατακαίει το στρατόπεδο προσφύγων της Μόριας και τη γύρω περιοχή στη Λέσβο.

Χιλιάδες ζωές προσφύγων, παιδιών και γυναικών απειλήθηκαν. Ακόμα δεν ξέρουμε τον απολογισμό, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι για να γλιτώσουν από τις φλόγες μέσα στη νύχτα.

Το ζήτημα δεν είναι αστυνομικό (πώς ξέσπασε η φωτιά). Είναι πολιτικό. Και τους ενόχους τους ξέρουμε. Είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση Τσίπρα, συνέχισε την ίδια βάρβαρη πολιτική. Την πολιτική της Ευρώπης φρούριο, που απαιτεί χιλιάδες άνθρωποι να παραμένουν φυλακισμένοι στα ελληνικά νησιά, για να μην μπορέσουν να βρουν δίοδο προς ευρωπαϊκές χώρες.

Στοιβαγμένοι σε άθλια στρατόπεδα, έκθετοι στην πανδημία του κοροναϊού, με αδιανόητο συνωστισμό, σε ανθυγιεινές συνθήκες, χωρίς είδη υγιεινής, χωρίς καν επαρκή ποσότητα νερού για καθαριότητα, χωρίς ενημέρωση ώστε να αντιληφθούν τους κινδύνους.

Οταν βρέθηκε το πρώτο θετικό κρούσμα στη Μόρια, το μόνο που βρήκε να πει η κυβέρνηση είναι πως πρέπει να γίνουν κλειστά στρατόπεδα (φυλακές δηλαδή), για να μη μολύνουν οι πρόσφυγες τους ντόπιους πληθυσμούς! Η κατασταλτική λογική επενδεδυμένη με καθαρά φασιστικά επιχειρήματα.

Για έγκλημα σε βάρος προσφύγων και μεταναστών γράφαμε μόλις πριν από πέντε μέρες. Οι εξελίξεις στη Μόρια ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτή τη δυσοίωνη διαπίστωση.

Η λύση είναι μία: να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά και να αφεθούν οι πρόσφυγες ελεύθεροι να μετακινηθούν όπου επιθυμούν.

Να ανοίξουν όλες οι δομές, να μετακινηθούν οι πρόσφυγες σε μέρη κατάλληλα για τη διαμονή τους, με πλήρη υγειονομική προστασία.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: