«Απόψε αυτοσχεδιάζουμε»… εγκληματώντας κατά προσφύγων και εργαζόμενων

0

O τίτλος δεν αναφέρεται στο γνωστό θεατρικό έργο του Πιραντέλο. Αναφέρεται στην κατ’ εξακολούθηση εγκληματική στάση που τηρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και στην εφαρμογή της από τους διοικητές των δομών «φιλοξενίας» προσφύγων, με την αγαστή σύμπραξη του ΕΟΔΥ. Ηδη από το ρεπορτάζ για το πιθανό κρούσμα στη δομή του Σκαραμαγκά έγινε εμφανές ότι δεν έχει υπάρξει κανένας σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους χώρους που (με πολιτική βούλα) παραμένουν εγκλωβισμένοι πρόσφυγες. Η ίδια η ζωή ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό το συμπέρασμα.

Αν ήθελε κάποιος να χαρακτηρίσει τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στις δομές «φιλοξενίας» πανελλαδικά, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια μόνο φράση: το απόλυτο μπάχαλο. Τα απεσταλμένα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και οι διοικήσεις λειτουργούν χωρίς σχεδιασμό, χωρίς ενημέρωση προσφύγων και εργαζομένων, χωρίς μέριμνα για βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, εντείνοντας τον κίνδυνο για την υγεία όλων, την ώρα που τα πάντα δείχνουν ότι η πανδημία φουντώνει.

Αρκετά έχουν ήδη γίνει γνωστά. Πριν από κάποιες μέρες, γνωστοποιήθηκε η πρώτη εκτενής διασπορά του ιού σε δομή «φιλοξενίας» ασυνόδευτων ανηλίκων στον Βύρωνα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, 23 παιδιά βρέθηκαν θετικά στον ιό ενώ εντοπίστηκαν και 8 κρούσματα σε εργαζόμενους. Τι έπραξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες σ’ αυτήν την περίπτωση; Τόσο η Πολιτική Προστασία (με τη συναίνεση του αρμόδιου υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου) όσο και η ΜΚΟ που διαχειρίζεται τη δομή, έδειξαν πλήρως το εγκληματικό τους πρόσωπο: η δομή τέθηκε σε αποκλεισμό χωρίς τη συνδρομή εξειδικευμένου ιατρικού / νοσηλευτικού προσωπικού για τους νοσούντες και αποφασίστηκε να πηγαίνουν οι εργαζόμενοι κανονικά στην εργασία τους, σε βάρδιες των 48 ή 72 ωρών, είτε είναι φορείς του ιού είτε όχι! Με άλλα λόγια, ας κολλήσουν όλοι, αρκεί να μην υπάρξουν περαιτέρω επιπτώσεις για κράτος και ΜΚΟ. Τα παραπάνω καταγγέλλονται και από τους ίδιους τους εργαζόμενους, με ανακοίνωση που εξέδωσαν (την παραθέτουμε στο τέλος).

Μετά την είδηση του Βύρωνα, προστέθηκαν σιγά-σιγά κι άλλες παρόμοιες ειδήσεις. Παρουσιάστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Μόρια της Λέσβου, τη μαζικότερη δομή «φιλοξενίας» προσφύγων στη χώρα, με τον Ιατρικό Σύλλογο του νησιού να δηλώνει ότι η ιχνηλάτηση εκτιμάται ότι είναι αδύνατη, λόγω του υπερπληθυσμού της δομής! Ακολούθησαν οι δομές των Οινοφύτων, της Ριτσώνας και του Σχιστού. Πώς ενήργησαν οι διοικήσεις και ο ΕΟΔΥ; Αυτοσχεδίασαν στις πλάτες των προσφύγων και των εργαζομένων. Αλλού επιβλήθηκε lockdown, αλλού όχι. Αλλού ξεκίνησε και πραγματοποιήθηκε ιχνηλάτηση, αλλού όχι. Αλλού τέθηκαν σε ειδικά απομονωμένο χώρο καραντίνας τα πιθανά κρούσματα, αλλού όχι (παρέμειναν στα σπίτια τους). Αλλού ενημερώθηκαν για την πορεία των κρουσμάτων οι εργαζόμενοι, αλλού όχι.

Η κάθε δομή κάνει αυτό που θεωρεί «καλύτερο», χωρίς να υπάρχει καμία συνολική πολιτική πρόνοιας. Παράλληλα, οι ίδιοι οι πρόσφυγες βιώνουν ξανά ένα ακόμα μαρτύριο, ζώντας στην άγνοια και στον πανικό, ενόψει ενός δεύτερου καθολικού αποκλεισμού, χωρίς ορίζοντα τελειωμού και χωρίς να έχουν βελτιωθεί έστω και κατ’ ελάχιστο οι συνθήκες διαβίωσής τους. Τι έχει να απαντήσει ο αρμόδιος Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας για όλα αυτά; Πώς θα συνεχίσει να λειτουργεί; Πότε θα πάψει να εντείνει τις πιθανότητες να νοσήσει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, φέροντας την αποκλειστική ευθύνη για την έκθεση ανθρώπων εντός και εκτός δομών σε κίνδυνο;

Ολοι γνωρίζουν πολύ καλά πώς έχουν τα πράγματα. Γνωρίζουν πολύ καλά και τι επιπτώσεις έχουν οι «κινήσεις» τους. Οταν εγκλωβίζεις ανθρώπους σε χώρους που δεν μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής, συναινείς στη μαζική διασπορά ενός φονικού ιού. Και μια μαζική διασπορά μπορεί να έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις. Οταν, όμως, μιλάμε για τους πρόσφυγες, η πανδημία δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγείαμ αλλά αντίθετα φαντάζει ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εφαρμοστούν ρατσιστικές πολιτικές εξαγγελίες.

Δε χρειάστηκε πολύ για να το επιβεβαιώσουμε και αυτό. Ο ίδιος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μας το έκανε λιανά με μια του δήλωση. Με αφορμή το κρούσμα που επιβεβαιώθηκε στη Μόρια, ο Ν. Μηταράκης κατέληξε ότι το περιστατικό αυτό «καταδεικνύει την αναγκαιότητα δημιουργίας κλειστών και ελεγχόμενων δομών» (η έμφαση δική μας). Δηλαδή, την ώρα που συζητάμε για τους νεκρούς της πανδημίας σε όλο τον πλανήτη, για την ανάγκη ελέγχου της διασποράς του ιού, για την ανάγκη άμεσης ιχνηλάτησης και επαρκούς νοσηλείας των νοσούντων, ο αρμόδιος υπουργός, που διατηρεί συνειδητά (μην ξεχνάμε!) την άθλια κατάσταση στους προσφυγικούς οικισμούς, επιλέγει να μιλήσει για κλειστές δομές, δηλαδή για φυλακές! Αντί δηλαδή να μιλάμε για απεγκλωβισμό των προσφύγων, ώστε να μην είναι συνωστισμένοι και στοιβαγμένοι με μοιραίες συνέπειες για την υγεία τους, μιλάμε για τον ολικό εγκλεισμό τους. Αντί να συζητάνε για το πώς θα μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας, αποφασίζουν ουσιαστικά να τον αυξήσουν. Αλλά, αν τα θύματα είναι πρόσφυγες, μετράνε; Μάλλον δεν μετράνε. Μια αναμενόμενη ωμή και κυνική δήλωση από έναν νεοφιλελεύθερο-ακροδεξιό υπουργό μιας κυβέρνησης που μέχρι στιγμής έχει φροντίσει μόνο για τους έχοντες.

Για ‘μας το επίδικο της στιγμής είναι να πάψουν όλοι, πρόσφυγες και εργαζόμενοι, να γίνονται μαριονέτες στα χέρια μιας κυβέρνησης που παίζει θέατρο με την ασφάλειά τους. Να πάψουν να εκτίθενται στον κίνδυνο χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Γι’ αυτό και δε θα σταματήσουμε να ζητάμε εδώ και τώρα άνοιγμα όλων των δομών, μετακίνηση όλων των προσφύγων σε κατάλληλα μέρη για τη διαμονή τους, λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων για επαρκή νοσηλεία τους στην περίπτωση που φέρουν τον ιό, καθώς και λήψη μέτρων προφύλαξης απ’ αυτόν τόσο για τους ίδιους όσο και για τους εργαζόμενους.

Καταγγελία από τους εργαζόμενους στη ΜΚΟ «Νόστος» σε σχέση με τη διάδοση του ιού στη δομή φιλοξενίας στον Βύρωνα

Σε συνέχεια των χθεσινών εξελίξεων στη ΜΚΟ ΝΟΣΤΟΣ, εργαζόμενοι της Δομής καταγγέλλουν, σχετικά με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, του ΕΟΔΥ και της διοίκησης της ΜΚΟ:

Η οδηγία που δόθηκε είναι οι εργαζόμενοι, θετικοί και αρνητικοί, να εξακολουθήσουν να εργάζονται στη Δομή. Οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα, να συνεχίσουν να εργάζονται με τα παιδιά, σε βάρδιες με τους υπόλοιπους θετικούς εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι θα παραμένουν στον ξενώνα για 48ωρες (κατά την Πολιτική Προστασία) ή 72ωρες (κατά τη διοίκηση της ΜΚΟ) βάρδιες!! Σε ξενώνες που δεν καλύπτουν καν τις στοιχειώδες ανάγκες διαβίωσης των παιδιών, καλούνται να μείνουν και οι εργαζόμενοι.

Μετά το πέρας του 48ωρου θα πιάνουν δουλειά οι αρνητικοί στο τεστ εργαζόμενοι, “τηρώντας τα μέτρα προστασίας” (ποια μέτρα άραγε εννοούν; αυτά που δεν λήφθηκαν ποτέ με αποτέλεσμα να μεταδοθεί ο ιός σε 30 άτομα;), επίσης για 48 ή για 72 ώρες. Η κατεύθυνση της διοίκησης της ΜΚΟ καταλήγει πως εάν το πρόγραμμα δεν βγαίνει, τότε θα αναμειχθούν θετικοί με αρνητικούς, χωρίς να έρχονται σε επαφή, πράγμα φυσικά αδύνατο!

Ουσιαστικά για ακόμα μια φορά θα κληθούν εργαζόμενοι ανειδίκευτοι να εξυπηρετούν τα παιδιά, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι και τα παιδιά θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως θετικοί στον ιό, αφού έχουν όλοι έρθει σε επαφή μεταξύ τους.

Τα παραπάνω δείχνουν ξεκάθαρα τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας. Αυτά είναι τα μέτρα της κυβέρνησης ενάντια στην πανδημία και η ετοιμότητά της να την αντιμετωπίσει, βάζοντας τους εργαζόμενους να παίξουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα.

Να ξέρουν πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η διοίκηση της ΜΚΟ θα βρουν μπροστά τους τους εργαζόμενους και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας σε κάθε προσπάθειά τους να βάλουν εργαζόμενους και πρόσφυγες να ρισκάρουν ακόμα περισσότερο την υγεία τους.

Αμεσα να δοθεί λύση στο θέμα φροντίδας των ασυνόδευτων ανηλίκων της Δομής από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς να μπαίνει σε περαιτέρω κίνδυνο η ασφάλεια των εργαζομένων.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: