Στα μουλωχτά η κυβέρνηση Καραμανλή πέρασε μια ρύθμιση στο τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης (νόμος 3772/Ιούλης 2009), με την οποία πετσοκόβουν τις άδειες στους κρατούμενους. Ετσι, ο ισχύων σωφρονιστικός κώδικας γίνεται ακόμα πιο άδικος και η έκτιση της ποινής ακόμα πιο βαριά, παρά τις υποσχέσεις που έδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά την πρωτοφανούς μαζικότητας απεργία πείνας σε όλες τις φυλακές της χώρας.
Εως τώρα, οι άδειες στους κρατούμενους χορηγούνταν με απόφαση του τριμελούς συμβούλιου της φυλακής, που απαρτίζεται από τον διευθυντή, τον αρχαιότερο κοινωνικό λειτουργό και τον αρμόδιο εισαγγελέα. Αρκούσε η πλειοψηφία του συμβούλιου για να πάρει άδεια ο κρατούμενος. Οι εισαγγελείς πολλές φορές μειοψηφούσαν, αρκούσαν όμως οι θετικές ψήφοι του διευθυντή και του κοινωνικού λειτουργού για να πάρει την άδεια ο κρατούμενος.
Με το νέο νόμο τροποποιήθηκε το σχετικό άρθρο του σωφρονιστικού κώδικα. Ετσι, αν ο εισαγγελέας διαφωνήσει για τη χορήγηση της άδειας στον κρατούμενο, έχει το δικαίωμα να προσφύγει εντός πέντε ημερών στο Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών ως Συμβούλιο. Η χορήγηση της άδειας αναστέλλεται και το δικαστήριο αποφαίνεται αμετάκλητα. Δηλαδή, ο φυλακισμένος δεν έχει άλλο ένδικο μέσο και πρέπει να περιμένει την επόμενη φορά. Δεν αποκλείεται δε να βλέπει τα αιτήματά του για άδεια που δικαιούται να απορρίπτονται συνεχώς. Να μην παίρνει αυτή τη μικρή ανάσα που αποτελεί μια πενθήμερη άδεια, στη διάρκεια της οποίας θα μπορεί να ζήσει σαν άνθρωπος.
Αυτή η αλλαγή πέρασε εντελώς στα μουλωχτά. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε όλες τις φυλακές της χώρας κόβονται μαζικά οι άδειες σε κρατούμενους που τις δικαιούνται και οι οποίοι είχαν πάρει προηγουμένως άδειες και δεν είχε δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Οι εισαγγελείς, γνωστοί για το μένος που τρέφουν σε οτιδήποτε το ανθρώπινο και για την εν γένει αντικοινωνική τους στάση, βάζουν βέτο στις εισηγήσεις των αρμόδιων των φυλακών και τα δικαστικά συμβούλια στις περισσότερες των περιπτώσεων αποφασίζουν σύμφωνα με τις εισηγήσεις των εισαγγελέων.
Σ’ αυτό το εκδικητικό πλαίσιο εντάχθηκαν αμέσως και οι πολιτικοί κρατούμενοι για την υπόθεση 17Ν, που είχαν καταφέρει να κατακτήσουν το δικαίωμα της άδειας, αφού είχε μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα αιτήματά τους απορρίπτονταν με… «αντιτρομοκρατική» αιτιολογία. Οσοι δικαιούνται άδεια (οι καταδικασμένοι σε ισόβια πρέπει να εκτίσουν πρώτα ποινή 8 ετών) έπαιρναν κάποιες άδειες, οι οποίες μετά την ψήφιση του νέου νόμου κόπηκαν. Ο πρώτος που αντιμετώπισε αυτή τη μεταχείριση ήταν ο Βασίλης Ξηρός. Παρά τη θετική ψήφο του διευθυντή και του κοινωνικού λειτουργού (οι οποίοι συνυπολόγισαν προφανώς το δικαίωμα του κρατούμενου και το γεγονός ότι είχε ξαναπάρει άδεια), ο εισαγγελέας άσκησε βέτο και το βέτο του επικυρώθηκε και από το δικαστικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα.