Οι αποφάσεις για τις κατευθύνσεις του κινήματος θα παίρνονται από πανελλαδική συνέλευση, που θα συνέρχεται περιοδικά (η επόμενη συνέλευση θα γίνει το Μάρτη). Επειδή το κίνημα πρέπει να παρεμβαίνει άμεσα στα ζητήματα της συγκυρίας, μεταξύ των συνελεύσεων θα λειτουργεί Συντονιστική Επιτροπή στην οποία θα αντιπροσωπεύονται όλες οι τοπικές συνελεύσεις των «Κινήσεων Αλληλεγγύης», ενώ ρόλο γραμματείας θα παίζει το συντονιστικό των «Κινήσεων» στην Αθήνα, αφού προηγούμενα συνεννοηθεί για κάθε ενέργεια με όλες τις συνιστώσες του κινήματος στις διάφορες πόλεις, ώστε να μην υπάρχει ποτέ αιφνιδιασμός, ούτε σε απλά ζητήματα, όπως είναι η έκδοση ενός δελτίου τύπου.
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η επιτυχία του πανελλαδικού διήμερου ατόμων και συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στο κίνημα αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους, την πρωτοβουλία για τη σύγκληση του οποίου είχαν οι «Κινήσεις Αλληλεγγύης» και πραγματοποιήθηκε σε αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστήμιου το Σάββατο και την Κυριακή 4-5 Δεκέμβρη.
Κατ’ αρχάς, ήταν η εξαιρετικά πλατιά συμμετοχή. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Χανιά, Μεσσηνία, Βόλος, Αγρίνιο, Πρέβεζα, ήταν οι πόλεις που αντιπροσωπεύτηκαν, ενώ υπήρξαν και συλλογικότητες από άλλες πόλεις που είχαν δηλώσει συμμετοχή και δεν μπόρεσαν να έρθουν, αλλά θα παρευρίσκονται στις επόμενες διαδικασίες.
Δεύτερο και σημαντικότερο ήταν οι αποφάσεις που πάρθηκαν. Αποφάσεις που αφορούν και το συντονισμό του κινήματος αλληλεγγύης σε πανελλαδική βάση και τη «στρατηγική» αυτού του κινήματος και τα άμεσα μέτωπα πάλης. Αποφάσεις που πάρθηκαν ομόφωνα, χωρίς εντάσεις, ρήξεις και αποχωρήσεις, παρά την ύπαρξη διαφορετικών προσεγγίσεων σε αρκετά θέματα, γεγονός που πιστοποιεί την πολιτική ωριμότητα του κινήματος και των συνιστωσών που το απαρτίζουν και τη θέληση όλων να βάλουν πάνω απ’ όλα όχι μια αφηρημένη ενότητα, αλλά τη θέληση να αναπτυχθεί αυτό το κίνημα και να γειωθεί κοινωνικά, λύνοντας κάθε φορά τα προβλήματα που είναι ώριμα για λύση και αντλώντας «σοφία» από την ίδια την πορεία του.
Η πανελλαδική συνέλευση κατέληξε σε ένα οργανωτικό σχήμα για το συντονισμό του κινήματος αλληλεγγύης σε πανελλαδικό επίπεδο. Η ονομασία «Κινήσεις Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους» θα εκφράζει σαν «ομπρέλα» όλο το κίνημα, χωρίς να υποκαθιστά ή να απαγορεύει τη δράση όλων των συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στο κίνημα. Πρόκειται στην ουσία για ένα σχήμα οριζόντιας διασύνδεσης ατόμων και συλλογικοτήτων σε πανελλαδικό επίπεδο.
Αποφασίστηκε, επίσης, η δημιουργία επιτροπών εργασίας για συγκεκριμένα θέματα, όπως είναι τα ζητήματα της συλλογικής ευθύνης και της ηθικής αυτουργίας, η ανάδειξη του πολιτικού χαρακτήρα των οργανώσεων που ανέπτυξαν ένοπλη αντικαθεστωτική πάλη, η οικονομική ενίσχυση των πολιτικών κρατούμενων, η ανάπτυξη διεθνών σχέσεων του κινήματος αλληλεγγύης, η δημιουργία χώρου στο διαδίκτυο κ.ά.
Η συνέλευση υιοθέτησε ομόφωνα και με ενθουσιασμό την πρόταση να διοργανωθεί στα τέλη Γενάρη στην Αθήνα διήμερο «Αντιτρομοκρατικό Φεστιβάλ», αιχμή του οποίου θα είναι η νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ. Ηδη, η συνέλευση των «Κινήσεων Αλληλεγγύης» στην Αθήνα δημιούργησε ομάδα εργασίας που θα ασχοληθεί με την προετοιμασία αυτής της εκδήλωσης, που πρέπει να είναι «εξωστρεφής», για να είναι όσο γίνεται πιο μαζική.
Σε ό,τι αφορά το «στρατηγικό» στόχο του κινήματος αλληλεγγύης ξεκαθαρίστηκε ότι αυτός είναι η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων. Οχι μόνο εκείνων που υπερασπίζονται την αθωότητά τους, αλλά και εκείνων που έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή τους στη 17Ν και τον ΕΛΑ, για τους οποίους -μετά και την ολοκλήρωση των δικών σε δεύτερο βαθμό- θα πρέπει να τεθεί το αίτημα της πολιτικής λύσης, γιατί πολιτική υπήρξε η δράση τους. Πάνω σ’ αυτό το θέμα έγινε πλούσιος διάλογος, στον οποίο εμφανίστηκαν και αποκλίνουσες προσεγγίσεις. Συμφωνήθηκε ο διάλογος αυτός να συνεχιστεί μέσα στις «Κινήσεις Αλληλεγγύης», με στόχο την κατάληξη σε μια προωθητική σύνθεση ως προς το «διά ταύτα» του «στρατηγικού προσανατολισμού» του κινήματος.
Σε ό,τι αφορά τα άμεσα μέτωπα δράσης (ήταν το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης) υπήρξε απόλυτη συμφωνία (περιγράφονται ένα προς ένα στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η συνέλευση).
Εκφράστηκε, επίσης, η θέληση και η αποφασιστικότητα όλων όσων συμμετέχουν στις «Κινήσεις Αλληλεγγύης» να αποκρούσουν κάθε προσπάθεια προβοκατορολογίας και λασπολογίας σε βάρος αγωνιστών, από όπου κι αν προέρχεται.
Τέλος, η συνέλευση διακήρυξε πως είναι ανοιχτή σε όλες τις δυνάμεις του κινήματος και πως θα επιδιώξει να διευρύνει τις τάξεις των «Κινήσεων Αλληλεγγύης», αλλά και να πετυχαίνει τη δημιουργία ευρύτερων μετώπων σε επιμέρους ζητήματα που ανοίγονται, τραβώντας σε δράση ένα ευρύτερο δυναμικό, όπως σε κάποιο βαθμό επιτεύχθηκε στη διάρκεια της απεργίας πείνας των πολιτικών κρατούμενων ενάντια στο ειδικό καθεστώς κράτησης-εξόντωσης.
Ας μας επιτραπεί να κλείσουμε αυτό το ρεπορτάζ με… λίγη γκρίνια (δημιουργική πάντοτε), Οι «Κινήσεις Αλληλεγγύης» άπλωσαν πολύ τραχανά, κατά τη λαϊκή ρήση. Εβαλαν μπροστά τους πολλά και σημαντικά καθήκοντα και ο χρόνος τρέχει πολύ γρήγορα για την υλοποίηση κάποιων από αυτά τα καθήκοντα. Για να μη μείνουν, λοιπόν, στις καλές προθέσεις, για να μην ξινίσει ο τραχανάς απλωμένος, χρειάζεται να υπάρξει μια σαφής υπέρβαση στο επίπεδο των ατομικών και συλλογικών ατομικοτήτων. Κάποιες παθογενείς καταστάσεις, που μέχρι τώρα δρουν ανασταλτικά στο επίπεδο της πολιτικής αποτελεσματικότητας πρέπει άμεσα να ξεπεραστούν, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά.