Αφού δεν έπιασε στην εργαζόμενη κοινωνία η γκεμπελική προπαγάνδα Μητσοτάκη ότι για το προαναγγελθέν έγκλημα των Τεμπών φταίει η μη ύπαρξη αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, δουλειά πλέον έπιασε η αστική δικαιοσύνη. Η οποία, σε εντεταλμένη υπηρεσία, όπως πάντοτε, βγάζει παράνομη τη μια μετά την άλλη απεργία-αποχή των δημοσίων υπαλλήλων σε μια σειρά υπηρεσίες.
Η αρχή έγινε με την κήρυξη ως παράνομης της απεργίας-αποχής της ΑΔΕΔΥ από την αξιολόγηση του Βορίδη (Ν. 4940/2022). Την προσφυγή κατά της ΑΔΕΔΥ έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών.
Το «επιχείρημα» που επιστρατεύθηκε είναι γνωστό και ανασύρεται κάθε φορά που πρέπει να βγει επειγόντως μια καταδικαστική απόφαση εναντίον μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης. Το θυμόμαστε από τις «καρμπόν» αποφάσεις των αστικών δικαστηρίων κατά της απεργίας-αποχής των εκπαιδευτικών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ). Πρόκειται για το προσχηματικό «επιχείρημα» ότι και η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων δε κατέθεσε στον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) αίτημα διεξαγωγής δημόσιου διαλόγου για τα αιτήματα της απεργίας. Μάλιστα στο σκεπτικό της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας (απόφαση 249/2023) αναφέρεται ότι «η τήρηση της ανωτέρω διαδικασίας είναι υποχρεωτική έστω και αν είχε προηγηθεί οιοσδήποτε διάλογος μεταξύ των μερών. Απεργία πραγματοποιούμενη άνευ προηγούμενης πρόσκλησης προς δημόσιο διάλογο είναι παράνομη».
Μιλάμε για προσχηματικό «επιχείρημα» γιατί σε όλες τις περιπτώσεις -και σε αυτές των εκπαιδευτικών- τα αιτήματα ήταν γνωστά και η αντίθεση στην εκφοβιστική αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση- χειραγώγηση είχε εκτεθεί δημοσίως άπειρες φορές και σε όλες τις συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία.
Χαρακτηριστική επίσης είναι η βιασύνη εκδίκασης της προσφυγής κατά της ΑΔΕΔΥ, ώστε να μην υπάρξει ο παραμικρός χρόνος να ξεκινήσει η προκηρυχθείσα απεργία-αποχή (το εξώδικο της ΑΔΕΔΥ κοινοποιήθηκε στις 9/3, η απεργία-αποχή θα ξεκινούσε μετά από την παρέλευση τεσσάρων πλήρων ημερών από την κοινοποίηση, δηλαδή στις 14/3 και η προσφυγή εκδικάστηκε στις 13/3, ενώ η απορριπτική απόφαση δημοσιεύτηκε στις 14/3).
Το Μονομελές Πρωτοδικείο μάλιστα αποφασίζοντας ότι η απεργία-αποχή είναι παράνομη, απαγορεύοντας την έναρξη ή τη συνέχισή της και επιβάλλοντας πρόστιμο 3.000 ευρώ στην ΑΔΕΔΥ σε περίπτωση που αυτή παραβεί την απόφαση, κήρυξε την απόφαση «προσωρινώς εκτελεστή», «καθόσον κατά την κρίση του παρόντος Δικαστηρίου, συντρέχουν εξαιρετικοί προς τούτο λόγοι, ενόψει του ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης βάσει των διατάξεων κατά των οποίων βάλλει η επίδικη απεργία».
Μετά την κήρυξη ως παράνομης της απεργίας-αποχής της ΑΔΕΔΥ, τη σκυτάλη των αποφάσεων για απεργία-αποχή πήραν μια σειρά δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ώστε να μπλοκάρουν τα καταστροφικά σχέδια Μητσοτάκη-Βορίδη, οι οποίες όλες σύρθηκαν στα δικαστήρια, ενώ οι αποφάσεις, που δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι θα είναι «καρμπόν», δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί [Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ), Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Ομοσπονδία Υπαλλήλων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τέως Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ)].
Χθες, 7 του Μάρτη, όπως έχουμε ήδη γράψει, εκδικαζόταν στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, από τον πρόεδρο Πρωτοδικών Ιωάννη Τζαφέστα, η προσφυγή των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου κατά της απεργίας-αποχής του Συλλόγου Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών του υπουργείου του Μηταράκη. Το εξώδικο του Συλλόγου στους αρμόδιους υπουργούς γνωστοποιήθηκε στις 31/3 και η απεργία-αποχή θα ξεκινούσε στις 5/4.
Με διαδικασίες fast-track, λοιπόν, διεξήχθη η δίκη και ο πρόεδρος Πρωτοδικών Ιωάννης Τζαφέστας πίεζε τους δικηγόρους των διαδίκων να καταθέσουν άμεσα τις προτάσεις τους, ώστε να βγει η απόφαση, γιατί, λέει, αλλιώς κινδύνευε να πάει για μετά το Πάσχα. Η δίκη ξεκίνησε στις 12.30, τελείωσε στις 13.00 και ο πρόεδρος απαιτούσε να κατατεθούν οι προτάσεις στις 13.30! Τελικά δέχθηκε το αίτημα των δικηγόρων να κατατεθούν οι προτάσεις στις 14.00!
Βιαζόταν δηλαδή να ικανοποιήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τους υπουργούς της, οι οποίοι δια των δικηγόρων τους στο σχετικό έγγραφο ισχυρίζονταν ότι πρόκειται περί «πολιτικής απεργίας», επειδή η ικανοποίηση των αιτημάτων της εξαρτάται από την κρατική εξουσία και απαιτούσαν να κριθεί η απεργία-αποχή παράνομη και καταχρηστική, να απαγορευτεί η έναρξη και επικουρικώς η συνέχισή της, να επιβληθεί χρηματική ποινή στη συνδικαλιστική οργάνωση 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση της απόφασης και να κηρυχτεί η απόφαση προσωρινώς εκτελεστή.
Τελικά ο δικαστής, όπως προδιεγραφόταν, έβγαλε απορριπτική απόφαση για την απεργία-αποχή και το σκεπτικό θα το μάθουμε τη Δευτέρα.
ΥΓ. Ολες οι Ομοσπονδίες στο σκεπτικό της απόφασης για απεργία-αποχή αναπαρήγαγαν το σκεπτικό-απόφαση της ΑΔΕΔΥ. Το παραθέτουμε, καθώς και τη δικαστική απόφαση κατά της ΑΔΕΔΥ.
2023.03.09-Exodiko_ADEDY_axiologisi2023.03.14-65-Apofasi_axiologisi