Μ’ έναν καθαρά ποντιοπιλατικό τρόπο και ένα διάτρητο, προσχηματικό σκεπτικό, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών – Ειδική Διαδικασία Εργατικών-Περιουσιακών Διαφορών, με πρόεδρο τον πρόεδρο Πρωτοδικών Ιωάννη Αγγελόπουλο, κήρυξε παράνομη τη χτεσινή στάση εργασίας των αναισθησιολόγων στο Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού», την οποία αποφάσισε το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου.
Δεν την κήρυξε, όμως, και καταχρηστική, όπως ζητούσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, διά της διορισμένης διοίκησης του Νοσοκομείου, ενώ απέβαλε από τη διαδικασία τη διοίκηση (είχε καταθέσει την αγωγή, αλλά δεν υπέβαλε προτάσεις, όπως απαιτεί ο νόμος), εξαναγκάζοντας σε έναν άνευ προηγουμένου εξευτελισμό τον παρόντα στο δικαστήριο υπερ-διοικητή των δύο νοσοκομείων Παίδων, Παπασάββα, τον μάρτυρα της Διοίκησης, αναπληρωτή διοικητή του «Π & Α Κυριακού», Τόσκα (είναι και δικηγόρος, τρομάρα του) και τον νομικό τους παραστάτη, Αργύριο Μάνθο.
Θα επανέλθουμε στα της δικαστικής απόφασης, που ήταν αναμενόμενη (θυμάστε καμιά απεργιακή κινητοποίηση που να έχει κηρυχτεί νόμιμη από τα αστικά δικαστήρια;), αφού προηγουμένως δούμε τα ουσιαστικά ζητήματα που σχετίζονται με τον αγώνα ενάντια στην υπερεφημέρευση και υπέρ της ασφάλειας των παιδιών ασθενών, που δίνουν οι αναισθησιολόγοι και άλλοι γιατροί στο «Π & Α Κυριακού».
- Η στάση εργασίας των αναισθησιολόγων χτες έγινε κανονικά, διότι η δικαστική απόφαση βγήκε αργά το απόγευμα, οπότε ήταν άνευ αντικειμένου. Θυμίζουμε πως ο Χειρουργικός Τομέας του νοσοκομείου αποφάσισε πως, επειδή το Αναισθησιολογικό Τμήμα μπορεί να εξασφαλίσει τη λειτουργία μόνο δύο χειρουργικών τραπεζιών, αναστέλλει τα τακτικά χειρουργεία και θα πραγματοποιεί μόνο τα έκτακτα και τα επείγοντα. Η διοίκηση, με μια προκλητική απόφαση, την οποία είχε προαναγγείλει ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος υπουργός Υγείας Γεωργιάδης, πέταξε στα σκουπίδια την απόφαση του Χειρουργικού Τομέα. Τότε το σωματείο αποφάσισε τη στάση εργασίας των αναισθησιολόγων, η οποία έγινε κανονικά χτες, με αποτέλεσμα να εφαρμοστεί η απόφαση του Χειρουργικού Τομέα και όχι η επικίνδυνη για τα παιδιά ασθενείς απόφαση της διοίκησης.
- Χτες, όπως ήδη γράψαμε, ο Χειρουργικός Τομέας επαναβεβαίωσε ομόφωνα την απόφασή του της προηγούμενης εβδομάδας. Το ΔΣ του Νοσοκομείου αποφάσισε να συνεδριάσει την Πέμπτη για να εξετάσει την απόφαση του Χειρουργικού Τομέα. Ετσι, και σήμερα, για δεύτερη συνεχή μέρα, δεν έγιναν τα τακτικά χειρουργεία στο «Π & Α Κυριακού».
- Η ΕΙΝΑΠ, με σημερινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της, προκήρυξε για αύριο, Τετάρτη 29 Μάη, στάση εργασίας 8:00-13:00 για τους αναισθησιολόγους του «Π & Α Κυριακού». Επίσης, αποφάσισε στάση εργασίας 8:00-13:00 της ΕΙΝΑΠ την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιούνη και συγκέντρωση όλων των γιατρών στις 11:00 στα νοσοκομεία Παίδων.
Η απόφαση της ΕΙΝΑΠ αποτελεί κόλαφο για τον Αδωνι Γεωργιάδη, τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις του και τη γκεμπελίστικη προπαγάνδα του με τη στοχοποίηση της αναισθησιολόγου-εντατικολόγου και προέδρου του σωματείου εργαζόμενων στο «Π & Α Κυριακού», Κατερίνας Ντουζέπη. Την παραθέτουμε:
ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ - ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ - 28.05.24Διάτρητη δικαστική απόφαση – ξεφτίλα της Διοίκησης
Ο δικαστής απέβαλε από τη δίκη τη Διοίκηση του «Π & Α Κυριακού», επειδή -αν και επισπεύδουσα για τη συζήτηση της αγωγής που κατέθεσε- δεν κατέθεσε έγγραφες προτάσεις, παρότι η κατάθεσή τους είναι υποχρεωτική! Το διανοείστε; Είχαν τόσες μέρες στη διάθεσή τους (ολόκληρο το Σαββατοκύριακο), έγραψαν μια αγωγή, αλλά δεν κατέθεσαν προτάσεις, σε αντίθεση με την υπεράσπιση του σωματείου (Μαρία-Ελένη Σύψα και Ανάργυρος Παναγιωτόπουλος), που κατέθεσε αναλυτικές προτάσεις, με υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών στους νομικούς κανόνες και αντίκρουση των έωλων επιχειρημάτων της Διοίκησης.
Αξιοθρήνητη ήταν και η εμφάνιση του αναπληρωτή διοικητή Τόσκα που κατέθεσε ως μάρτυρας της Διοίκησης. Ο δικαστής κατάλαβε πολύ καλά πως οι γιατροί έχουν δίκιο να εξεγείρονται. Η κατάθεσή του θεωρήθηκε ως μη γενόμενη (αφού η Διοίκηση αποβλήθηκε από τη διαδικασία), καταγράφηκε όμως στα πρακτικά και σε κάνει ν’ αναρωτιέσαι: Καλά, τέτοιοι άνθρωποι διοικούν μεγάλα νοσοκομεία που έχουν ως αποστολή να θεραπεύουν τα μικρά παιδιά μας;
Αντίθετα, η μάρτυρας του σωματείου, γιατρός Δέσποινα Τοσουνίδου, πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων στο «Ασκληπιείο» και μέλος των διοικήσεων της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ, υπήρξε σαφέστατη σε όλες τις πλευρές. Και ως προς την παράνομη υπερεφημέρευση, που εξοντώνει τους γιατρούς και δημιουργεί κινδύνους για τους ασθενείς, και ως προς τις διαδικασίες με τις οποίες τα συνδικαλιστικά όργανα παρουσιάζουν τα αιτήματά τους και ενημερώνουν τη Διοίκηση για τις κινητοποιήσεις τους.
Ο δικαστής κατάλαβε πολύ καλά τι τρέχει. Φάνηκε και από τις ερωτήσεις που έκανε κατά τη διαδικασία. Κατάλαβε ότι οι γιατροί δεν ζητούν τίποτα για πάρτη τους. Οτι κινητοποιούνται μόνο για την ασφάλεια των παιδιών ασθενών, σε μια ύψιστη επίδειξη επιστημονικής ενσυναίσθησης και κοινωνικής υπευθυνότητας. Επέλεξε, λοιπόν, να μην μπει στην ουσία της υπόθεσης. Δεν κήρυξε τη στάση εργασίας καταχρηστική. Επειδή, η Διοίκηση ζητούσε και αυτό, η δικαστική απόφαση είναι κατά ένα μέρος κόλαφος για τη Διοίκηση και τον Γεωργιάδη. Εμμέσως πλην σαφώς, ο δικαστής δικαίωσε τους γιατρούς για την ουσία των αιτημάτων τους.
Επρεπε, όμως, να ικανοποιήσει και το κυβερνητικό αίτημα ο δικαστής, όπως είναι η συνήθεια της αστικής Δικαιοσύνης, που λειτουργεί σαν μαντρόσκυλο του αστικού κράτους και όχι σαν «ύστατο καταφύγιο του λαού», όπως επαίρονται οι εκπρόσωποί τους. Εβγαλε, λοιπόν, τη στάση εργασίας παράνομη, με ένα κυριολεκτικά διάτρητο σκεπτικό: Επειδή οι γιατροί δεν προσέφυγαν στον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) και επειδή δεν ενημέρωσαν τη Διοίκηση για τη στάση εργασίας με δικαστικό επιμελητή, αλλά με e-mail!
Ως προς την προσφυγή στη διαιτησία, έχουμε το αποκορύφωμα της υποκρισίας. Πάνω από έξι μήνες έχουν που φωνάζουν οι γιατροί και αντιμετωπίζουν αδιαφορία και εντολές από τη Διοίκηση. Κι όλα αυτά γίνονται δημόσια. Τι άλλο «δημόσιο διάλογο ενώπιον του ΟΜΕΔ» θα μπορούσαν να κάνουν; Το προσχηματικό του πράγματος φαίνεται και στο δεύτερο σκέλος της υποτιθέμενης παρανομίας. Πέρα από τη συνδικαλίστρια μάρτυρα, που κατέθεσε ότι όλες οι αποφάσεις για κινητοποιήσεις στέλνονται στις Διοικήσεις με e-mail, ενώ με τον ίδιο τρόπο στέλνουν στα συνδικαλιστικά όργανα τις αποφάσεις τους οι Διοικήσεις, η πλευρά του σωματείου κατέθεσε έγγραφα από τα οποία προέκυπτε ότι 48ωρη απεργία των νοσηλευτών κοινοποιήθηκε στη Διοίκηση του «Π & Α Κυριακού» με e-mail και η Διοίκηση δεν κατέθεσε αγωγή επικαλούμενη ότι αυτό είναι παράνομο.
Και τι είπε ο δικαστής; Οτι άλλο οι νοσηλευτές, άλλο οι γιατροί, και γι’ αυτό η Διοίκηση δεν υποχρεούται να τηρήσει την ίδια στάση ως προς την ενημέρωσή της με e-mail! Το αφήνουμε στην κρίση σας.
Ο δικαστής συμπεριφέρθηκε κυριολεκτικά σαν Πόντιος Πιλάτος. Δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, δεν αποφάνθηκε περί του καταχρηστικού χαρακτήρα της στάσης εργασίας, αλλά βρήκε δυο καθαρά προσχηματικά ζητήματα για να την κηρύξει παράνομη. Παραθέτουμε την απόφαση.
484_2024_ΕΡ_ΑΠΟΦ_signed